Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

5 gadgets die je echt niet nodig hebt

Rogier op 10 maart 2018· 42 reacties


We slepen wat mee op wintersport. De ene gadget lijkt nog handiger dan de andere. Veel spulletjes zijn ook handig maar er zijn ook een boel spullen die wat mij betreft totaal overbodig zijn. Een lijstje met 5 spullen die ik in het skigebied zie en die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Zijn jullie het met dit lljstje eens?

Ski-draag systemen

Elk jaar zie je er reclames van langskomen, en op de vakbeurzen staan ze ook elk jaar weer, speciale ski

e moet eigenlijk gewoon leren om ski’s goed te dragen. Met een beetje handigheid lukt het zelfs om meerdere paren eenvoudig mee te tillen. In onderstaande filmpje legt Arjen uit hoe je een paar ski’s hoort te dragen:

Helmcamera

Ben je van plan te gaan editen? Is het doel van je skidag een gave film te maken? Ben je van plan je camera ook wel eens ergens anders te houden dan op je helm? Als je hier ‘Nee’ op antwoordt, koop dan geen helmcamera. Elk jaar zie ik zoveel wintersporters met een camera op hun hoofd waarvan ik bijna zeker weet dat de beelden nooit gebruikt gaan worden. Ten eerste staat de camera meestal al compleet verkeerd afgesteld (of misschien willen ze wel graag de hemel filmen). Ten tweede zit er naar mijn idee geen idee of verhaal achter wat er gefilmd wordt. Dan rest de vraag of er überhaupt iemand zit te wachten op de beelden die worden opgenomen. Veel self-made helmcamera filmpjes eindigen in lange, saaie edits als ze überhaupt al geëdit worden. Het kan niet anders dan dat de beelden tegenvallen aan het eind van een wintersportdag. Denk er echt over na of je meerwaarde gaat hebben van een helmcamera.

Bluetooth speakers tijdens het skiën

Misschien denk jij wel dat je ze nodig hebt, maar de rest van het skigebied denkt daar waarschijnlijk anders over. Als je zo nodig muziek wil luisteren doe dat dan met oordoppen in. Die boxjes met harde muziek vanuit je rugzak horen wat mij betreft (en vele andere wintersporters) niet in een skigebied thuis. Niet op de pistes en al helemaal niet naast mij in de skilift. Prima dat je een muziekliefhebber bent - ik ook - maar val anderen niet lastig met jouw muziek.

Autosokken

Dit kopje moet ik misschien in het Frans vertalen en naar een lokale krant in Marseille sturen. Maar ik zie weleens Nederlanders en Belgen in de valkuil van de autosokken vallen. Sokken die om de zomerbanden gaan om op deze manier meer grip te hebben in de sneeuw. Elk jaar zie ik ze weer kapot gescheurd langs de weg liggen. Deze sokken zijn geen goede vervanging van winterbanden en/of kettingen. Doe het gewoon niet. De sokken hebben minder grip dan goede winterbanden, veel minder grip dan kettingen, en als overmaat van ramp zie ik ze van banden afvliegen/scheuren. Deze sokken slijten ook snel als je ermee op asfalt rijdt. Minder veilig dus en zeker niet handiger. Kortom niet doen!

Kinder-skituigje

Als je jonge kinderen hebt wil je natuurlijk zo snel mogelijk de pistes op. Soms sneller dat dan de kindjes zelfs aankunnen. Dan kun je een kinder-skituigje kopen. De kleine kan dan aangelijnd voor je uit skiën. Geen gevaar, zo kun je hellingen af die anders niet mogelijk zouden zijn. Maar is dit wel nuttig? Tsja, sommige ouders zijn verkocht. Anderen, waaronder veel skileraren, veel minder. Kinderen leren hierdoor namelijk niet om zelfstandig te skiën; je kunt ze beter een paar dagen langer in de kinderweide laten want het leren skiën gaat daar meer dan snel genoeg. Verder haal je door zo’n tuigje de verantwoordelijkheid van het kind weg. Het doel is dat kinderen zelfstandig leren skiën en daarvoor is zo’n tuigje niet ideaal. Ook trek je kinderen naar achteren met zo’n systeem, en dat is juist een skihouding die niet is aan te raden. Kortom een lesje meer en iets meer geduld werkt veel beter. Het is niet voor niets dat je locals nooit met zo’n tuigje ziet…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

havana10 maart 2018 · 07:48

Oordopjes met muziek zou ook verboden moeten worden. Levensgevaarlijk.

DeiNorge10 maart 2018 · 08:06

Grappig - hier in noorwegen zijn t juist de locals die zweren bij skituigje ☺️

jp210 maart 2018 · 08:27

Nou nee, in zwitserland zijn het ook vooral de locals met skituigjes.

Ik denk dat je video edit stellig ook wat kort door de bocht is. Veel mensen maken toch filmpjes tegenwoordig omdat het zo enorm makkelijk is geworden. Mensen zien zichzelf skien en daardoor is het best populair met het reisgezelschap. En over de lengte kun je inderdaad discussieren, de kunst is om het kort te houden. De wintersportfilm van opa met 30 minuten groene piste is inderdaad niet om aan te gluren 😂

RCGrootveld10 maart 2018 · 08:30

Ik zou daar nog aan toe willen voegen: De Ski-App

Rob
Ferdinand10 maart 2018 · 08:36

De gebreide sjaal. Niet echt een gadget, maar totaal nutteloos.

fijne adv. site hè, dat wintersport.nl?
interjrs10 maart 2018 · 09:24

De eerste en laatste ben ik niet met je eens.
Een draagsysteem gebruik ik al enkele jaren, vooral als ik de ski’s en stokken van zowel mezelf als m’n vrouw moet dragen omdat zij zorgt draagt voor de kleine kerel. Als je dan 500 meter met skischoenen moet lopen van auto naar lift en retour is het wel prettig als de ski’s bij elkaar blijven zitten en je ze met een beweging op je rug kunt hangen. Ja, het vastmaken kost een minuutje, maar dat heb ik er graag voor over.

Dat tuigje voor kids: alle argumenten kloppen wel, maar als ik een keer met de kleine van boven omlaag wil skien en weet dat er een onveilig stuk tussen zit is het wel prettig om in elk geval een backup te hebben voor als het fout dreigt te gaan. En dat achterover trekken: de lijnen moeten los hangen, niet gespannen staan, dan is dat probleem weg. Overigens, bij ons is dat ding dit jaar 1x gebruikt. Volgend jaar hopelijk helemaal niet meer nodig ;)

Benn10 maart 2018 · 09:30

Bluetooth speaker vind ik één van de ergerlijkste dingen op een skipiste! Behoorlijk asociaal.

peterpos10 maart 2018 · 09:45

Wat betreft sneeuwsokken, dat kan ik helemaal beamen. Had ze vorig jaar gekocht omdat mijn sneeuwkettingen niet pasten om de winterbanden die ik had aangeschaft. De sneeuwsokken werkten prima toen ik de helling van het appartement niet op kwam. Maar ze waren ook zo versleten, na drie dagen niet meer te gebruiken. Dus geen aanrader…

Peter Pos
CF23010 maart 2018 · 10:09

Hmm ben het niet helemaal eens met jouw beweringen over het skituigje. Mijn kinderen hebben hier fantastisch mee leren skiën en vonden het geweldig om met ons de berg op te kunnen in plaats van op de oefenwei te moeten blijven. Ik zie zo’n tuigje meer als een extra rem / veiligheidsmaatregel op de wat steilere stukken. Mijn kinderen zijn nu 5 en 8. De jongste komt nu vloeiend de Franse rode pistes af en de oudste heeft geen enkele moeite meer met zwart.

Wel is het zaak dat de ouder een goed skiniveau en goede conditie heeft en snel kan anticiperen op onverwachte situaties.

GiGi10 maart 2018 · 10:12

Wat is er mis met goede skiles? Volgens mij leren kinderen (en volwassenen) dan een stuk effectiever de skibewegingen aan. Goed opgebouwde lessen, gegeven door mensen die er speciaal voor zijn opgeleid en didactisch onderlegd zijn op dat punt.
Ik heb het niet zo op auto-didacten of ouder-didacten.

CF23010 maart 2018 · 10:18

Niks mis met goede skiles, maar met 12 kinderen in een klasje met 1 Franstalige leraar is volgens mij ook niet echt effectief.

Jay10 maart 2018 · 10:34

Bluetooth speaker is top, maar wel in je appartement laten staan. Ik heb ze overigens nog nooit op de piste gehoord. Misschien vooral in de tokkiegebieden?
Skituigje geen ervaring mee maar wat wel handig is voor kleintjes is een scharnierend klemmetje die de skipuntjes bij elkaar houdt.
Ook een simpel klittenbandje helpt al bij het dragen van de ski’s. Houdt ze goed bij elkaar als je ze op je schouders gooit, wisselt van schouder of weer neerzet.

Meest nutteloze aankoop van mij was een skislot. Nooit gebruikt. Ik laat ze nooit in het dal in een rek staan en boven is de wisseltruc meer dan afdoende.

*edit: oh ja, ook nutteloos waren sneeuwkettingen. Allemaal verschillende maten voor verschillende auto’s staan en nog nooit hoeven gebruiken! (gauw afkloppen)

*bericht bewerkt door Jay op 10 mrt 2018 10:37

Eisbeer10 maart 2018 · 14:24

Haha tokkie gebieden , vraag me af wat je daaronder schaart @Jay

Maar die BT boxen op de pistes zijn inderdaad behoorlijk a-sociaal. Viel me laatste keer ook op dat ook lokale jongeren zo’n ding in een groepje gebruikten … van mij hoeft het niet… maar ja om jongeren die het zo naar de zin hebben meteen te verbieden is ook weer wat …

Er werd ook een ski app genoemd dor @RCGrootveld . Ik vraag me af wat daarmee mis is . Veel mensen kijken graag terug wat ze hebben gedaan , niks mis mee. Of misschien bang dat mensen zich teveel bezig houden met de topsnelheid ?
Zo kan je alles wel verbieden, laten we er maar beter positief in staan dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen toch ?

Autosokken lijkt me niks . Sneeuwkettingen heb ik ook veel staan , maar ja in ene kwam toch die dag dat ik ze toch echt een keer echt nodig had! Wat was ik blij dat ik ze bij me had !

Draagsystemen voor de ski wel over gehad , maar uiteindelijk op de schouder werkt voor ons prima.

Vraag me over die kindertuigjes wel eens af of dat ze nu echt zo veilig zijn …

En dan die camera , ooit 1 cadeau gehad. Meegenomen , gebruikt maar ik heb er niets mee. Maar ik kan me voorstellen dat velen het prachtig vinden om het te gebruiken en hun filmpjes te maken en bewerken , en publiceren .

RCGrootveld10 maart 2018 · 18:23

Maar ik kan me voorstellen dat velen het prachtig vinden om het te gebruiken en hun filmpjes te maken en bewerken , en publiceren.

Ik heb niks tegen filmpjes, maar 95% van de helmcamera filmpjes die ik zo her en der op het web tegenkom, zou ik niet eens aan anderen durven laten zien. Simpelweg omdat er niet naar te kijken is of omdat er niets interessants te zien is.
Wij hebben met de groep deze keer ook de nodige opnames gemaakt, met diverse camera’s en telefoons, gewoon tijdens het skiën elkaar filmen en die vervolgens tot een leuke collage aan elkaar geplakt.

Rob
MiTi10 maart 2018 · 18:24

Uit deze lijst hebben we alleen de bluetooth speaker, maar die blijft mooi in het appartement.
Met name franse jongeren zetten die dingen altijd keihard aan met die foute franse rappers. 😱 Dan ben ik altijd weer blij als de lift boven is gekomen en ik letterlijk kan weg vluchten! 🤪

Winter is coming
RRski10 maart 2018 · 19:16

Deze heb je echt niet nodig:

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/c4597598769267acee51541f...

Forza10 maart 2018 · 19:53

Deze heb je echt niet nodig:

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/c4597598769267acee51541f...

RRski op 10 mrt 2018 19:16

Zeker niet achtmaal, nee…

evr6610 maart 2018 · 19:59

Ik zou daar nog aan toe willen voegen: De Ski-App

RCGrootveld op 10 mrt 2018 08:30

Niet helemaal, gebruik hem om achteraf gemaakte routes te bekijken en op te slaan voor een volgend bezoek.

Edwin van Riel
ieniemienie10 maart 2018 · 20:18

Vergeet de skischoen-aantrekker niet, kan het zo snel online niet vinden, maar een klein plastic tooltje om de schnallen van je skischoenen dicht te maken…

Peter3010 maart 2018 · 21:30

Vergeet de skischoen-aantrekker niet, kan het zo snel online niet vinden, maar een klein plastic tooltje om de schnallen van je skischoenen dicht te maken…

Irene op 10 mrt 2018 20:18

Je bedoelt een ‘butler’. Dat vind ik dan wel weer een handige tool wanneer je je Schnallen strak wil zetten.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
GiGi10 maart 2018 · 21:32

Als je je schnallen zo strak moet zetten dat dat niet met de blote hand kan, dan kan het niet zo zijn dat die de juiste pasvorm hebben…

Ivo-10 maart 2018 · 21:35

Herkenbaar, de camera. Heb nog uren aan film over allemaal sd kaartjes rondslingeren. Nooit wat mee gedaan :)

Peter3010 maart 2018 · 21:37

Als je je schnallen zo strak moet zetten dat dat niet met de blote hand kan, dan kan het niet zo zijn dat die de juiste pasvorm hebben…

GiGi op 10 mrt 2018 21:32

Nee, gaat wel met blote hand maar dit tooltje maakt de Schnallen wat ‘langer’ waardoor het wat makkelijker gaat.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Sneeuwbaard10 maart 2018 · 22:14

Skistokken.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Roy8311 maart 2018 · 08:21

Van die camera herken ik wel, ski filmpjes worden meestal wat saai, tenzij je echt een verhaal maakt, veel omgeving filmt en wat bijzondere scenes weet te verzinnen. Alleen afdalingen is meestal niet heel spectaculair. Ik gebruik mijn camera tegenwoordig dan ook meer in de zomer dan in de winter vakanties.

Ski app vind ik echt heel leuk daarentegen. Snelheid boeit me niet, maar afstand vind ik wel leuk en ik kijk graag s avonds nog even waar ik nou precies ben geweest.

Bluetooth speaker blijft inderdaad in het appartement.

Wannabe Dolomietenkenner...
Waah11 maart 2018 · 08:34

Met de video’s ben ik het helemaal eens. Ik ben praktisch allergisch voor de helm beelden, ook wel POV genoemd.

Fantastisch als je iets doet wat bijna niemand anders kan (basejumpen etc) maar voor huis-tuin en keuken skiën niet zo interessant. Ik heb soms 1 of 2 shots in mijn wintersportfilmpjes en meer niet.

Zelf film ik wel. Vind het leuk een herinnering te hebben die ik kan terugkijken. Maar probeer dan wel veel afwisseling in de beelden hebben. Daarnaast mag een film maximaal 1 liedje duren (vaak 3 minuten dus). Dat is vaak nog wel te kijken. En voor die 3 minuten video heb ik vaak wel 2 a 3 uren aan film nodig om echt leuke stukjes te hebben.

Maar het kost veel tijd om ze te maken. Dus betwijfel of veel mensen het inderdaad ooit nog terugkijken.

Hisaria11 maart 2018 · 14:02

De helmcamera ben ik het helemaal met je eens. Toen ik hem kocht hadden maar weinig mensen zo’n ding. Maar tegenwoordig heeft elke idioot er 1 op de piste. Gebruik hem tegenwoordig nauwelijks, mede omdat ik toch geen zin/tijd heb om het mooi te bewerken. Daarnaast moet je tijd voor nemen om echt mooie beelden te maken / te filmen wat ook nuttig is. Leuk dat je een hele afdaling gefilmd hebt, maar echt boeiend is het niet om terug te kijken. Tenzij er natuurlijk weer eens iemand een domme actie maakt en poeder gaat happen.

tessaneedssnow11 maart 2018 · 14:05
Ski you later!
AdiDassler11 maart 2018 · 20:11

https://skiinformatie.nl/dit-skimerk-ontwikkelt-ski-die-tijd…

TessaNeedsSnow op 11 mrt 2018 14:05

Of zou dit een 1 april grap zijn? Kan me niet voorstellen dat dit echt de toekomst wordt.

ebpost12 maart 2018 · 09:46

sorry Rogier maar de auto sokken hebben mij al een paar keer gered ,daar waar ik niet meer met goede winterbanden omhoog kwam ging het met sokken perfect.
wel heb je gelijk dat ze absoluut geen vervanger van kettingen zijn en dat je er ook echt niet hard mee moet rijden is ook waar, maar voor even een klein klimmetje werken ze echt .

Plaats een reactie