Bezuinigingen bedreigen goede lawineberichten

Rogier op 21 maart 2018· 25 reacties

null

De nieuwe Franse regering wil de kosten van het publieke apparaat omlaag brengen. Iets dat iedereen in Europa alleen maar toe kan juichen. Er kan behoorlijk bezuinigd worden op de ambtenaren in Frankrijk, maar ook moge duidelijk zijn dat als er gehakt wordt er spaanders vallen. Dat deze bezuinigingsronde ook de lawinekantoren van Meteo France doet sluiten zou wel eens dramatisch kunnen uitpakken.

Lawinedoden

Momenteel zijn er in de Franse Alpen al 29 personen omgekomen door lawines. Ook zijn er lange periodes geweest dat wegen en dorpen, gelukkig op tijd, zijn afgesloten van de buitenwereld vanwege hoog lawinegevaar. Bij elke lawine-dode waren de lokale overheden er natuurlijk als eerste bij om te zeggen hoe voorzichtig iedereen moest zijn (logisch) en hoe belangrijk het is om je te voorzien van goede informatie. Maar die informatie zal komende jaren niet beter worden. De dalende lijn aan kwaliteit is al te merken.

Het is pijnlijk om te moeten concluderen dat aan de ene kant de, vaak lokale, overheid continu wil waarschuwen en soms zelfs veiligheidsclinics subsidieert, en er aan de andere kant te weinig geld is voor de onmisbare lawinekantoren. Meteo France wil in totaal 500 van de 3000 werknemers wegbezuinigen. Dit vanwege de bezuinigingsronde “Action publique 2022” waarbij Meteo France voor 15% in de uitgaven moet snijden. Dit gaat zonder ontslagrondes, maar vertrekkend personeel wordt niet vervangen. Lokale overheden zijn erg ongerust over deze bezuinigingen. De lawinekantoren van Bourg Saint Maurice en Chamonix zullen, zoals het er nu naar uitziet, rond 2020 gesloten worden. Alle weersvoorspellingen en lawinebulletins zouden vanaf die datum in Grenoble geschreven gaan worden. Alle lawineberichten voor de Savoie en Haute Savoie worden dan geschreven in de Isère. Het mag voor zich spreken dat een bulletin over zoiets specifieks als lawines lastig op afstand geschreven kan worden.

Veiligheid skiërs

Lawineberichten zijn van belang voor alle buitensporters. Om zo veilig mogelijk in off-piste terrein te kunnen bewegen is het lezen en begrijpen van een lawinebericht van groot belang. Maar dan moet een lawinebericht wel goede en specifieke informatie bevatten uit een gebied. Informatie waarmee off-piste wintersporters uit de voeten kunnen. Ook de bergsporters in onder andere het Mont Blanc massief (tienduizenden per dag) kunnen op zeer goede weerberichten vertrouwen. Hoog in de bergen zijn deze weerberichten ook 's zomers van levensbelang.

null

Maar niet alleen skiërs

Zouden het alleen de wintersporters en bergsporters zijn, dan zou je als buitenstaander misschien nog kunnen zeggen dat deze lawinekantoren wel heel veel publieksgeld opslokken voor een relatief kleine groep gebruikers. Echter de lawinekantoren van Bourg Saint Maurice en Chamonix zijn gecreëerd na de grote lawines van Val d’Isère van 1970. Deze lokale kantoren zorgen voor lawineberichten die de lokale overheid gebruikt bij belangrijke keuzes als evacuaties en wegafsluitingen. Dit jaar was een ultiem voorbeeld dat deze kantoren hard nodig zijn. Natuurlijk kun je het nooit met zekerheid zeggen, maar misschien was een lawinewinter als deze wel anders afgelopen als de hedendaagse lawineberichten niet zo goed waren. Persoonlijk weet ik dat eigenlijk wel zeker. De lokale kennis van de werknemers bij deze dorpen is groot.

Dalende lijn

In het interview wat ik vorig jaar deed met de auteurs van de lawineberichten in Briançon was men duidelijk. Het is bijna onmogelijk om goede lawineberichten te schrijven met zo weinig personeel. In Briançon worden al een aantal jaar vertrekkende specialisten niet vervangen. En eerlijk gezegd is dat aan de lawineberichten te merken. De informatie wordt beknopter. Minder details. Alleen te lezen dat jij bij lawinegevaar 3 kans maakt op het triggeren van een lawine is natuurlijk weinig interessant. Als geoefende freerider wil je lezen wat de gevaarlijke lagen zijn. Waar deze precies liggen, en ga zo maar door. En dat geldt natuurlijk helemaal voor de proffesionals die de wegen open moeten houden of gementees die besluiten moeten nemen over evacuaties.

null

Ongelukken vergeten?

Het lijkt erop dat de overheid en het hoofdkantoor van Meteo France de grote lawine-ongelukken wel lijken te vergeten. De afgelopen jaren zijn er maar weinig catastrofale lawines naar beneden gekomen. Lawines werden op tijd afgeschoten en wegen op tijd gesloten. Maar met wie gaan de skidorpen straks om tafel zitten als het gevaar weer eens erg hoog is? Moet er zometeen weer een lawine over een dorp heenschuiven om het nut van deze lokale specialisten aan te tonen? Ik hoop het niet. Laten we hopen dat de vereniging van berg-burgemeesters, de bergredding en andere specialisten Meteo France en de Franse overheid kunnen overhalen om de bezuinigingsronde terug te draaien.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Is zoiets niet commercieel te regelen dan?

@Userd Ik denk dat dat heel lastig wordt. En bijna onbetaalbaar voor kleine dorpjes die wel echt in de gevarenzones liggen. De kosten die die dorpen hebben zijn al zeer hoog (sneeuwruimen, wegonderhoud) ik weet niet of dit er nog bij kan.

Ik weet ook niet hoe dit in Nederland zit. Maar ik denk dat bijvoorbeeld dijk- en duinbewaking ook geen commercieel bedrijf is…

Click. Click. Peace

Als de eindeloos vergaderende topambtenaren maar kunnen blijven zitten he. De mensen die wel echt werk doen kunnen we natuurlijk prima missen…

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Dat is natuurlijk snel de reactie, maar in het geval van Meteo France voelt het inderdaad wel dat ‘Parijs’ meer bescherming heeft dan de kleine kantoren…

Click. Click. Peace

Ach @Rogier, zo werkt het nu eenmaal. Over 5 jaar zal het ambtenarenapparaat gewoon weer gegroeid blijken te zijn, enkel met een uitgeklede lawinedienst.

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane Of (en dat hoop ik niet) er ergens een enorme lawine naar beneden is gegleden met veel schade/doden.

Click. Click. Peace

Ik was ook al in @Userd z’n richting aan het denken. Volledig commercieel zal wel niet mogelijk zijn, maar waarom niet hybride? De data zijn nodig dus de instanties dienen te blijven bestaan, inclusief hun expertise. Laat dan de basis data vrij zijn voor iedereen (80% van de wintersporters gok ik zo) en diepgaande informatie, detail kaarten etc, tegen een prijs beschikbaar geven voor zij die er interesse voor nodig hebben. En dat laatste bedoel ik dus voor wintersporters, gidsen, commerciele bedrijven maar niet de overheid die gaat over afsluitingen en evacuaties.

Iets voor wintersporters.nl om in te duiken: jullie kopen de data in en geven die alleen aan betaalde gebruikers. Zo zou je vrij simpel en voor de eind-gebruiker toch best low-cost aan de goede informatie kunnen komen.

Het overheidsapparaat die besluit waar er wat bezuinigd moet worden, dus snijden in alles behalve hun eigen pluche…

@Rogier, dijk- en duinbewaking gebeurt in Nederland door de waterschappen, een regionaal overheids- en bestuursorgaan.

In dit verhaal zie je hoe paradoxaal het vaak is met veel overheidstaken: Hoe beter ze worden uitgevoerd, hoe slechter op hun waarde worden geschat.

Hebben lift firma’s geen verplichte afdracht voor deze diensten?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@peter30 nee maar ze verplichten zichzelf wel tot het meten en doorgeven van sneeuw condities. Elk gebied heeft speciaal getrainde pisteurs in dienst die elke dag observaties doen en doorgeven aan Meteo France. Dus op die manier betalen gebieden al mee.

Click. Click. Peace

De vergelijking met onze dijken gaat deels op, die worden namelijk niet commercieel uitgebaad. Imho zou de overheid de wintersportbranch best kunnen verplichting om via een of andere verdeelsleutel een bijdrage te doen in een collectieve pot om deze bureau’s open te houden. Tourskien is in opkomst en daar wordt geld aan verdient. Daarnaast adverteren steeds meer gebieden met offpiste skieen. Schijnbaar trekt dat en dan mag er ook verwacht worden dat ze misschien wat meer in een collectieve pot doneren dan alleen maar meetgegevens aanreiken.

Wat ik wel bijzonder vind is dat de lawineberichten oorspronkelijk werden opgesteld om het publieke leven veiliger te maken. Dat lijkt mij toch een wezelijke taak van de overheid.

Wat ik wel bijzonder vind is dat de lawineberichten oorspronkelijk werden opgesteld om het publieke leven veiliger te maken. Dat lijkt mij toch een wezelijke taak van de overheid.

btbt op 21 mrt 2018 13:36

Dat is juist de belangrijkste taak…

Click. Click. Peace

Wat ik wel bijzonder vind is dat de lawineberichten oorspronkelijk werden opgesteld om het publieke leven veiliger te maken. Dat lijkt mij toch een wezelijke taak van de overheid.

btbt op 21 mrt 2018 13:36

Dat is juist de belangrijkste taak…

Rogier op 21 mrt 2018 13:45

Voor de dorpen in directe gevarenzone kan ik me daar iets bij voorstellen, publiek belang, maar voor de skigebieden en helemaal voor de offpistegebruikers kan dat prima op een commerciële basis imo.

Dan krijg je zoiets als in de VS: pisteurs in dienst van skigebieden die lawinebulletins gaan schrijven of zelfs hele zones gaan zekeren, zodat ze freeriders op die manier kunnen blijven servicen en die blijven komen. De extra kosten daarvan zullen worden verhaald op de gasten die een skipas kopen dan.

@Userd Tsja… een hele industrie waar Alpenvalleien van leven ik zou niet weten waarom dat geen algemeen belang is. En een lawinebulletin voor een bergcol als de Lautaret is toch precies hetzelfde als die voor Serre Chevalier?
Plus die private gebruikers (als ze al prive zijn) als skigebieden betalen indirect (door het gratis inzetten van hun personeel) al enorm mee aan de lawinebulletins.

Click. Click. Peace

Tja…bezuinigen en nog eens bezuinigen. Ik snap best dat er op bepaald punten bezuinigd kan en misschien wel moet worden. Maar bezuinigen op gevaar van moeder natuur is volgens mij niet ok. Het zou wat zijn als hier in Nederland bijvoorbeeld bezuinigd gaat worden op de duinen en dijken bijvoorbeeld. Het economische belang lijkt mij toch veel te groot om de skigebieden minder veilig te maken door het bezuinigen op de voorspellingen van lawines? En daarbij dan ook het gevaar voor de locals die daar al jaren wonen. Ik moet er niet aan denken dat er weer een lawine komt die voor heel veel leed gaat zorgen en dat door het bezuinigen op de voorspelling van een eventuele lawine…
Maar zijn deze bezuinigingen alleen in Frankrijk, of geldt dat voor alle landen met lawinegevaar (binnen Europa). Nu blijf ik altijd netjes op de piste hoor, maar ik moet er niet aan denken om een aantal freeriders gegrepen te zien worden door een lawine als gevolg van een bezuiniging…
Maar ja, wat is wijsheid…misschien juist diezelfde freeriders de know-how bijbrengen en dat die op vrijwillige maar wel serieuze manier hun prognose maken over de kans op een lawine? In de trand van voor wat hoort wat?

*bericht bewerkt door BARTSKI op 22 mrt 2018 13:45

@BARTSKI Het probleem is dat deze lawineberichten ook worden gebruikt (onder andere) om de pistes ook veilig te houden. Volgens mij geldt dit miomenteel alleen in Frankrijk.

Click. Click. Peace

@Rogier Dat snap ik, en daar ben ik als on-piste skiër ook wel blij mee. Ik heb een keer een kleine getriggerde lawine gezien, dat was genoeg reden voor mij om lekker op de piste te blijven. Ik ben ook totaal niet ervaren genoeg om erbuiten te gaan. Toch wel 9 weken in mijn ganse leven op de latten gestaan…dus 0,0 ervaring. Ik ben blij als ik heelhuids beneden sta. Als de lawine-info minder wordt, dan denk ik dat veel wintersporters daar toch hun plan op gaan trekken…waar wel, waar niet heen. Ikzelf heb het altijd op Oostenrijk gehouden, ervaring met andere gebieden heb ik dus niet.

Eens, beperking in kwaliteit van de lawineberichten zou voor mij zeker een argument zijn om bepaalde gebieden te mijden. Zelf onvoldoende kennis en ervaring om hier off-piste buiten te kunnen.

Edwin van Riel

Ik vind t wel een interessante stelling (met een tikkeltje preek voor eigen parochie).
Dat de lawine berichten beknopter worden is voor jou als freerider vervelend, jij wilt de gekke lagen weten om te kijken waar je wel en niet kan komen, maar in t algemeen is gewoon “Risico is X, dus alles is gesloten” een veel “goedkopere” keuze, vanuit dat perspectief gezien is het misschien niet heel gek dat daar op bezuinigd gaat worden omdat die details niet het algemeen nut dienen.

Daarnaast even lekker generaliseren, maar de Franse (overheid) staat niet erg bekend dat ze efficiënt werken met de hoeveelheid resources die ze hebben, dus te besparen is er overal wel binnen die semi-ambtelijke molens ;-)

…“Risico is X, dus alles is gesloten”…

Powermage op 22 mrt 2018 22:52

Om hiertoe te komen, zal toch eerst een fatsoenlijke analyse gemaakt moeten worden op vrij veel locaties. Dit omzetten in een gedetailleerd rapport dat ook voor freeriders geschikt is, zal waarschijnlijk het werk (en dus ook de kosten) niet meer zijn.

Wanneer de informatie kwalitatief en kwantitatief minder wordt, zou men al gauw gedwongen zijn gebieden of pistes af te sluiten, waar dit nu niet gebeurt. Dit zou dus ook ten koste gaan van de gewone piste-skiër, die ook niet achterlijk is, en bijvoorbeeld een gebied waar je 95% van de tijd lekker kunt skiën verkiezen boven een gebied waar dit 80% is.

Edwin van Riel

@Powermage Natuurlijk is het voor eigen parochie ;-)
Verder werkt het bij lawinegevaar niet zo eenvoudig dat gevaar is X dus alles gesloten. Want dan zou dat al vanaf het moment dat er sneeuwval ligt zo moeten zijn. (lawineschaal heeft geen 0) verder is de lawinerisico (helaas) ook geen zwart/wit verhaal er spelen extreem veel variabelen in. Dat omzetten naar ja of nee naar grote regio’s is niet te doen.

Met je laatste punt ben ik het zeker eens/ Maar er wordt nu (naar mijn mening) duidelijk op de verkeerde plekken gesneden ;-)

Click. Click. Peace

Ook hier geld weer het korte termijn denken: Pennywise and poundfoolish.

Als er weer een enorme lawine, onaangekondigd, naar beneden komt horen we weer alle bekende geluiden…

Paul

Daarnaast even lekker generaliseren, maar de Franse (overheid) staat niet erg bekend dat ze efficiënt werken met de hoeveelheid resources die ze hebben, dus te besparen is er overal wel binnen die semi-ambtelijke molens ;-)

Powermage op 22 mrt 2018 22:52

Alsof het in Nederland zo lekker geregeld is hoe de overheid met zijn geld omspringt.
Als je de miljarden die we per jaar weggooien in Nederland bij de overheid. Nuttig zouden besteden zou ons belasting geld flink omlaag gaan. Of ons leven er heel anders uitzien.

On topic: voor alles moet een commerciële tegenhanger van de overheid voor te bedenken zijn.
Mij lijkt dat als grote gebieden dit zelf overnemen er op de prijs amper iets veranderd omdat het door de massa gedragen word. Dan kunnen de kleine gebieden bediend blijven worden door de overheid

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie