Arno en Jessica in Ik Vertrek: follow-up

Rogier op 12 maart 2018· 12 reacties

Familie de Jong

Velen van jullie kennen de “Ik Vertrek” aflevering van Arno en Jessica die naar Le Grand Massif vertrokken. In 2007 maakte dit stel de stoere stap om het leven in Nederland vaarwel te zeggen en naar de Franse Alpen af te reizen. De aflevering was een echt succes want alles wat Ik Vertrek zo mooi maakt voor de bankzittende tv-kijker zat erin. Tranen, angst en de vraag “waarom eigenlijk?”. Maar nu 11 jaar later zitten ze nog in Frankrijk, om er voor altijd te blijven. Zaterdag was de follow-up te zien bij de NPO.

Moeilijk

Naar een ander land verhuizen - weet ik uit eigen ervaring - is moeilijk. Zeker als je daar je eigen bedrijfje wil op gaan zetten. Het is een strijd van vallen en opstaan. Als je dan ook nog eens een cameraploeg met je mee hebt dan worden ook de mindere en moeilijke momenten behoorlijk uitvergroot. Zo zullen veel tv-kijkers wel gedacht hebben dat Arno en Jessica het nooit zouden redden. Niets bleek minder waar. Samen hebben ze zich door de moeilijke periodes heen gevochten en nu lopen er zelfs twee kleine mannetjes rond huize De Jong.

In de zomer werkt Arno als MTB-gids

Eigen bedrijfjes

Arno werkt in de zomer als mountainbike- en wandelgids en organiseert in de winter mooie ski- en sneeuwschoenochten, Jessica heeft een eigen kookbedrijfje. Het wintersport wereldje is klein. Hier op wintersporters kennen wij Arno allemaal, hij heeft zelfs een seizoen voor ons geblogd. Eerlijk gezegd hebben wij een zwak voor de manier van werken en het enthousiasme van Arno. We gunnen zijn familie veel business. Dus als jullie nog op zoek zijn naar een leuke zomer- of georganiseerde wintervakantie: kijk dan eens op Alp Adventures.

Jessica heeft haar eigen kookbedrijfje

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

DrPhil12 maart 2018 · 12:26

Ik vond het een mooie aflevering, en knap hoe ze het redden. Maar ik vond haar niet erg gelukkig overkomen.

C4612 maart 2018 · 13:13

knap als je het na al die jaren toch voor elkaar krijgt en daar dan toch blijft. Gewoon niet opgeven dus…Het is wel zeer belangrijk dat je al zeker de taal voor een groot deel beheerst en goed verstaat en je misschien al wat mensen kent voor je ergens iets wil opstarten bv. Je moet er met 2 ook echt zeker van zijn. Maar mooi om te zien hoe Jessica toch haar plan trekt en het ook zal moeten. Moest je twijfels hebben in het begin toch beter eens seizoenswerk ofzo doen bv.

Nog praktischer lijkt me als je redelijk dicht bij een grotere plaats gaat wonen als uitgangspunt. En dan verder op te bouwen…dat komt al gelijk ook anders over als je ergens iets wil bereiken in van die kleinere dorpen. Want je bent vaak voor hen een ´vreemdeling´. En ieder land, mens of instelling reageert daar ook anders op. Het is nl. niet overal open-minded, zoals in Nederland.

Heel gaaf dat ze toch hebben door gezet en gekozen hebben voor het leven daar. Misschien wat minder makkelijk en luxueus, maar vrijheidsgevoel echt onbetaalbaar. :

*bericht bewerkt door C46 op 12 mrt 2018 13:16

janssen6612 maart 2018 · 14:11

mooie aflevering, respect voor hun doorzettingsvermogen en een beetje jaloers ;)

Rob6412 maart 2018 · 19:36

Mooie aflevering, mooi in beeld gebracht prachtig om te zien hoe jullie daar je weg hebben gevonden. Enjoy!

Ferdinand12 maart 2018 · 21:06

Heb het gezien, mooi ontwikkeld hoor!

Had stiekem wel gehoopt voor het stel dat er nog meer in zat kwa materiële zaken (en immaterieel zoals vrije tijd, meer tijd op de piste voor Jessica) maar daar tegenover staat dat er nageslacht is :)

Wat ik me afvroeg: ze kwamen in de follow up nog heel Hollands over. In hoeverre verfrans je na 11 jaar? Praat je onderling dan in het Frans tegen elkaar? Vertaal je de woorden en zinnen nog van Nederlands naar Frans als je met een local praat? En je kids?

fijne site hè, dat wintersport.nl?
ilovesnow12 maart 2018 · 22:03

Erg leuke aflevering! Ik zat echt te kijken en dacht “die sneeuw wandelingen van hut naar hut… dat wil ik ook!!” Super cool! Ik zou ook zo uit Nederland vertrekken om in Oostenrijk of Italië iets te beginnen… maar zou zelf toch met een iets beter gepland vertrek vertrekken…

*bericht bewerkt door ilovesnow op 12 mrt 2018 22:03

Arno513 maart 2018 · 16:00

Dank jullie wel :)

Nee verfransen doe je niet echt als je samen Nederlands bent (en blijft) en thuis onderling nederlands spreekt. Dit doen we om de kids tweetalig (hoewel Sven 4jr ook behoorlijk Engels spreekt) op te voeden. Franse leren ze namelijk veel beter op school dan van ons.

Wij hebben nooit zoveel problemen gehad als ‘buitenlanders’ hier. Je instelling is hier anders als in NL en er zijn meer ‘intruders’ hier in de vallei en daarme doel ik niet alleen op de vele Engelsen, maar ook op Fransen die uit andere delen van Fr hier neer gestreken zijn.

Je merkt dat als je hier woont materiële zaken er veel minder toe doen. Die worden je aangepraat door je omgeving (in brede zin) en dat is hier gelukkig een stuk minder een issue als in NL. Jess staat idd nauwelijks meer op haar board. Ze is minder gepassioneerd en vind (op dit moment) geen tijd om haar seizoenspas eruit te kunnen halen. Ik heb em voor het eerst voor de volle mep gekocht, maar ga deze er ook niet uithalen ben ik bang. Ook ik vind geen tijd (meer) om minimaal 14 dagen op de piste te staan. We hebben het gewoon te druk qua werk in combinatie met de kids.

Wat een bijzonder moment was, was toen de Ik vertrek crew mij vroeg wat ik liever deed: Een dag voor mezelf snowboarden of een dag werken op een dag/trip zoals zij bijwoonden. Mijn antwoord verbaasde hen en zeker ook mijzelf: Ik geef namelijk de voorkeur aan het gidsen van een mooi AlpAdventure in de backcountry, boven een doorsnee dag op de pistes van het Grand Massif. Toen realiseerde ik me dat ik maar ook mijn vrouw Jess, beiden van onze hobbies ons werk hebben gemaakt en dat is toch top?
@ilovesnow: In januari hebben we een geweldig sneeuwavontuur georganiseerd; Rewild. Van hut naar hut (of zelf gebouwde iglo), genieten van de natuur en back to basic; unplug & reconnect. In april hopen we er nóg aan te bieden en anders volgend seizoen weer…

ilovesnow14 maart 2018 · 07:44

@Arno5 Klinkt super leuk!!! Misschien ipv wintersport volgend jaar?! Ik zal het thuis even overleggen ;-) Ben wel een beetje jaloers hoor! Ik zou zo graag naar de bergen gaan, daar wonen, in de natuur… Lijkt me heerlijk. Helaas krijg ik mn vriend niet mee…

*bericht bewerkt door ilovesnow op 14 mrt 2018 07:45

Edwin.14 maart 2018 · 19:22

Dank jullie wel :)

Je merkt dat als je hier woont materiële zaken er veel minder toe doen. Die worden je aangepraat door je omgeving (in brede zin) en dat is hier gelukkig een stuk minder een issue als in NL. Jess staat idd nauwelijks meer op haar board. Ze is minder gepassioneerd en vind (op dit moment) geen tijd om haar seizoenspas eruit te kunnen halen. Ik heb em voor het eerst voor de volle mep gekocht, maar ga deze er ook niet uithalen ben ik bang. Ook ik vind geen tijd (meer) om minimaal 14 dagen op de piste te staan. We hebben het gewoon te druk qua werk in combinatie met de kids.

@ilovesnow: In januari hebben we een geweldig sneeuwavontuur georganiseerd; Rewild. Van hut naar hut (of zelf gebouwde iglo), genieten van de natuur en back to basic; unplug & reconnect. In april hopen we er nóg aan te bieden en anders volgend seizoen weer…

Arno5 op 13 mrt 2018 16:00

@Arno5, heb je voorbeelden van wat voor zaken dat dan zijn?

Ik zie het mezelf overigens ook wel doen. Niet zo snel alleen en niet op korte termijn, maar het is altijd al een droom geweest. naar mijn mening en gevoel ervaar je ook gevoelsmatig gewoon meer vrijheid en leeft het prettiger. Iets met een camping vind ik ook wel wat, maar dan moet je er eigenlijk in de winter wat bij hebben. het moeilijkste lijkt mij het vinden van zoiets. Tips?

Not all who wander are lost
Taan15 maart 2018 · 15:28

Ik ben superblij dat ik erbij ben geweest op één van de door Arno (en Jessica) georganiseerde Flaine Snowtrips.
Één van mijn mooiste vakanties ooit!
Momenteel ga ik met mijn gezin op wintersport, maar mocht het eens gebeuren dat ik alleen zou gaan, zou ik zonder twijfel weer de Flaine Snowtrip boeken. Waarom is deze er niet meer @Arno? Geen goede business case?

Met zoveel enthousiasme en zo tof als Arno en Jessica zijn kon het haast niet anders dan dat het goed zou komen.
Maar toch, je moet het wel ff doen!

AFB7915 maart 2018 · 16:47

Mooie belevenis!

Arno515 maart 2018 · 20:29

@Taan: Dank je, ja dat waren mooie em zeker ook succesvolle trips. We hebben het nu over een andere boeg gegooid; richtend op een niche die beter past bij onze naam AlpAdventures en bij mijn diploma’s als accompagnateur en montages. Een standaard wintersportreis (dat de Snowtrip natuurlijk niet was) naar een willekeurig skigebied kan iedereen zelf vinden en boeken, maar een echt alpen avontuur beleven, daar heb je ons voor nodig ;-)
@edwin: de nieuwte Ipad/phone, een nieuwe auto, de laatste fashion, dat soort dingen. Er wordt hier gewoon minder ‘geschreeuwd’ om je aandacht om je ervan te overtuigen dat je bepaalde must haves moet aanschaffen. The fear of missing out, is hier wat minder van toepassing (behalve op een dikke poederdag…;-)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.