Spannende wisseldag in de Alpen

Roel op 14 maart 2018· 14 reacties

Val Gardena (I)

Vandaag zien we op diverse plaatsen de zon, maar ik wil vandaag ook stilstaan bij de zaterdag. We hebben namelijk een redelijk spannende wisseldag voor de boeg. Precies op het moment dat de koudere lucht de Alpen binnenvalt hebben we de wisseling van vakantiegangers en gaat er enige sneeuw vallen. De berekende hoeveelheden variëren nog behoorlijk, maar zowel vanuit het westen als het oosten liggen er vlokken op de loer.

Zonnig, maar niet overal

Vandaag schijnt de zon, in de hele westelijke Alpenhelft althans. Op de satelliet zie je dat Oostenrijk nog af te rekenen heeft met bewolking en zelfs wat neerslag maar in Vorarlberg en Tirol moet de zon ook gaan doorbreken. Of dat in het Salzburgerland ook lukt is nog even afwachten. De föhn die daar vandaag voor moet zorgen heeft ‘lange sokken aan’ zoals ik thuis weleens zeg. Dat houdt in dat het allemaal iets trager gaat. Het grootste deel van de Alpen ligt echter in de zon, wat daar waarschijnlijk de mooiste dag van de week oplevert.

Bron: sat24.com

Morgen is het in Frankrijk en Italië heel ander weer. Er komt sneeuw opzetten die beneden 1500 meter deels als regen zal vallen. Het meeste valt in de zuidelijke Franse Alpen en in Piemonte waar lokaal 40 centimeter omlaag komt. Vrijdag trekt deze neerslag in activiteit afnemend verder richting Oostenrijk en klaart het in Frankrijk alweer op. Dat betekent echter niet dat het gedaan is met de wisselvalligheid.

Vanaf zaterdag kouder

Er wordt een extra dimensie aan het wisselvallige weer toegevoegd en dat is de instroom van koudere lucht vanuit het oosten. Dit gebeurt in de loop van zaterdag en afhankelijk van de timing en de temperatuur (de ergste kou passeert waarschijnlijk net over Duitsland) ontstaat op het grensvlak van beide luchtsoorten sneeuw. In het westen activeert een sneeuwgebied dat richting de Franse Alpen trekt, en voor Oostenrijk en de Dolomieten is het een storing boven de Middellandse Zee die in de loop van zaterdag voor sneeuw kan zorgen (incl. het zuiden van Duitsland). Het is niet gezegd dat dit geheid tot problemen leidt, maar het is wel goed om erop beducht te zijn.

Verse sneeuw in de Zugspitz Arena (Berwang) en voorzichtig begint het op te klaren

In het noorden en westen meer zon

Vanaf zondag houden we een oostelijke stroming waarmee koude, vrij droge landlucht wordt aangevoerd. Dat geeft voor de noordalpen en ook voor Frankrijk een grotere kans op zon, en bij temperaturen die nog onder normaal liggen misschien wel perfecte maartcondities. De zuidalpen daarentegen houden waarschijnlijk last van lagedrukgebieden boven de Middellandse Zee. Ook begin volgende week kan het er nog af en toe sneeuwen, met in Piemonte zelfs kans op een retour d’est. Maar of er nu wel of geen sneeuw valt, de condities zijn volgende week gewoon top.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

wayno14 maart 2018 · 08:26

Hopelijk trekt het hier in Kaprun/Zell am See nog open want het zit nu nog pot dicht ;-)

tom14 maart 2018 · 08:30

Het plan is om vrijdag tot en met maandag te gaan skiën. Waar is de meeste kans op zon voor de vier dagen? :D Toch gewoon richting Tirol/ Vorarlberg of zijn er nog betere opties?

Waah14 maart 2018 · 10:19

Ik heb het nu al een paar keer gelezen, maar kan het op de kaart niet vinden:
Wat valt er onder de zuidelijke Franse Alpen?

bvvb14 maart 2018 · 10:19

@Roel Wat verwacht je voor het zwarte woud (feldberg) vrijdag tem zondag? Verschillende sites geven diverse voorspellingen. Alvast bedankt

Roelauteur14 maart 2018 · 10:54

@tom Voor de zonverwachting check: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/zon Het zal niet heel veel uitmaken. De ene dag is het beter in Frankrijk, de andere dag in Oostenrijk. @Waah even op het linkje in de tekst klikken: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313896/zuidalpen… @bvvb het is ook redelijk wisselvallig dus de berekeningen zwabberen van moment tot moment. Ik denk redelijk weer met af en toe een sneeuwbui maar ook zon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Snowy197014 maart 2018 · 11:09

Genieten na een dik pak verse sneeuw boven La Thuile. De afgelopen dagen is er in La Rosière een halve meter verse sneeuw gevallen…

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Daphne7614 maart 2018 · 11:30

Bardonecchia stilte voor de sneeuw storm🙈. Dit is boven bij jafrau

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/36d53b61691cd895d854a3ad...

*bericht bewerkt door Daphne76 op 14 mrt 2018 11:32

Roelauteur14 maart 2018 · 11:40

Whaah @Snowy1970 @Daphne76 ik ben énigszins jaloers na die Duitse kou van mij twee weken geleden…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Arian14 maart 2018 · 19:17

@Roel, ziet er weer top uit. Elk jaar opnieuw bezorg jij en wintersporters.nl ons heerlijke voorpret ;-) Vrijdag vertrekken we naar Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk óf Italië…wat zou jij doen als je de keuze had? Alta Badia heeft erg mooi voorspelingen maar in jouw tekst geef je aan dat de lagedruk boven de Middellandse Zee voor wisselende omstandigheden zorgt. Of hebben de ZuidWestelijke alpen daar mogelijk meer last van? Reuze bedankt weer!

Rogieradmin14 maart 2018 · 19:49

@Daphne76 Mooi uitzicht daar op het Ecrins Massief in Frankrijk @Snowy1970 En flinke lawine-activiteit naast de pistes…

Click. Click. Peace
Eijsski14 maart 2018 · 21:38

Vandaag heel zonnig in vorarlberg met als gevolg alleen maar hobbelpistes door de sneeuwval van gisteren en pap naar beneden, maar we klagen niet was heerlijk

Roelauteur14 maart 2018 · 22:28

@Arian fijn om te horen! Ja het zijn meerdere modellen die iets anders berekenen. Ik hou nog steeds rekening met mogelijk meer bewolking en enige sneeuw in de Zuidalpen. Maar morgen hierover meer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Eef2315 maart 2018 · 12:31

We houden het in de gaten voor zaterdag…
Gisteren kaiserwetter, echt geweldig!
Vandaag wat grijzer maar wel licht, prima. Vanochtend vroeg heerlijke strakke pistes in Ifen;

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/e00dab14e41a88fbe4ef3fee...

Daphne7615 maart 2018 · 16:40

De hele dag al zware sneeuwval in bardonecchia. Er is een enorm pak sneeuw bijgevallen en het sneeuwt nog steeds. Wordt morgen een fantastische dag met een dik pak verse sneeuw en de hele dag zon👍

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.