Toegang naar Serfaus - Fiss - Ladis pas zaterdag hersteld

Roel op 15 maart 2018· 3 reacties

Bron: tirol.gv.at

Meer dan 20.000 mensen zitten in spanning te wachten. Als gevolg van nieuwe scheuren in de rotsen boven de Serfauserstrasse (L19) is de vervangende toegangsweg naar Serfaus - Fiss - Ladis - dit weekend moeten er duizenden vakantiegangers overheen - pas zaterdagochtend klaar. Dit meldt het Land Tirol.

Nieuwe scheuren ontdekt

Pas dan is er weer ‘normaal’ verkeer mogelijk van en naar Serfaus - Fiss - Ladis. Ter vervanging van een tijdelijke noodweg wordt op dit moment hard gewerkt aan de aanleg en verbreding van de Ladiser Landesstraße waarover het verkeer de komende weken wordt omgeleid. Maar nu de grond opnieuw in beweging is gekomen kan er maar vanuit één kant gewerkt worden. Ter hoogte van de Serfauserstrasse (L19) die sinds maandag is afgesloten zijn nieuwe scheuren in het gesteente ontdekt.

De Ladiser Landesstraße die al het verkeer moet gaan afwikkelen (bron: tirol.gv.at)

Noodweg: geen daggasten

De noodmaatregelen zijn nodig nadat er maandag aardverschuivingen en scheuren in het wegdek waren ontstaan in de Serfauserstrasse (L19), de toegangsweg naar de drie dorpen. Terwijl geologen de oorzaken onderzochten werd er meteen een noodweg geopend van Ladis naar Prutz. Deze is echter bijzonder smal en niet geschikt om alle auto’s in het skigebied overheen te laten gaan. De autoriteiten benadrukken dat alleen het hoogst noodzakelijke verkeer van de weg gebruik mag maken, plus de vakantiegangers die in de dorpen verblijven. Om het half uur mag je de berg op, maar alleen met vierwielaandrijving. Mensen zonder vierwielaandrijving moeten de auto in Ried of Prutz parkeren en met de bus verder. Bergaf mogen gewone auto’s wel afdalen. Hieronder zie je video van een landgenoot die maandag over de noodweg reed.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Mensen die de dorpen nu in- of uit willen moeten hoe dan ook rekening houden met lange wachttijden. Het is immers de enige route die toegang geeft tot Serfaus - Fiss - Ladis, waarover ook alle goederen worden getransporteerd (alleen vrachtwagens tot 3,5 ton). Daggasten hebben op dit moment helemaal geen toegang tot het skigebied. Mensen van buiten Serfaus - Fiss - Ladis kunnen hun gekochte skipassen in Ried im Oberinntal weer inleveren en krijgen hun geld terug.

Spannende wisseldag

De hoofdtoegangsweg blijft naar verwachting zeker anderhalve maand buiten gebruik omdat nog 5000 m3 gesteente omlaag dreigt te komen. Dat betekent dat er op dit moment alles aan wordt gedaan om de Ladiser Landesstraße als vervanging voor de noodweg in gebruik te nemen. Deze was sinds 24 januari afgesloten, ook al vanwege aardverschuivingen als gevolg van smeltwater. Over een lengte van 400 meter moet de weg aangelegd en verbreed worden. Er is zelfs grond van boeren nodig om de weg in twee richtingen berijdbaar te maken. Voor deze tijdelijke ‘bruikleen’ zullen de boeren later gecompenseerd worden, meldt de Tiroler Tageszeitung. Nu duidelijk is dat de weg morgen nog niet klaar is wordt het voor veel vakantiegangers een spannende wisseldag…

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Edwin.15 maart 2018 · 21:04

Het zij zo! De natuur is altijd sterker en vindt haar weg wel ;)

Not all who wander are lost
Pirmin15 maart 2018 · 23:37

Geachte heer Akkermans, De verwachtingen zijn dat morgen een nieuwe weg klaar is! Soiezo is het ook mogelijk om nu al gewoon het chalet te bereiken. Voor 4x4 wagens kan dit zelf, mocht u niet over een 4x4 wagen beschikken dan wordt het vervoer met pendelbusjes geregeld vanuit Ried. Voor actuele informatie kunt u eventueel bellen met onze chaletstaf:
Vriend van me kreeg dit bericht vandaag van zijn verhuurder.

Snowball16 maart 2018 · 13:34

De noodweg is vanaf morgenvroeg 04.00uur geopend. Er zal wel nog rekening gehouden moeten worden met kleine vertragingen door de stoplichten die er komen.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.