Opkomend lenteweer, maar het blijft fris

Roel op 18 maart 2018· 23 reacties

Zell am See (O)

Het wordt voor de skigebieden geen enkel probleem om de periode tot aan Pasen door te komen. Deze week liggen de temperaturen nog (ver) onder normaal. Zachte, vochtige lucht die het sneeuwdek tot op grotere hoogte pijn doet is in geen velden of wegen te bekennen. Wel schijnt de zon regelmatig zoals hier in het Oostenrijkse Zell am See. In de Franse Alpen wordt het zelfs een uitgesproken zonnige week!

Grijs weekend maar niet overal

Dit weekend stond in het teken van grijs weer, tenzij je in een klein maar heel populair gebied aan het skiën of boarden was. Tirol en Vorarlberg lagen precies in een wolkenvrije zone waar de rest van de Alpen grijs weer had met zelfs sneeuw.

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Vandaag ziet het er weinig anders uit. Je moet echt geluk hebben voor wat zon, en dat zal weer vooral in Oostenrijk lukken (zie de webcam uit Zell am See) maar ook daar niet overal. Verder valt er vooral in de westelijke zuidalpen nog sneeuw van betekenis. De afgelopen 24 uur was dat ook zo. In Karinthië, Zuid-Tirol en delen van de Franse Alpen viel lokaal 30-40 centimeter. Elders was het veelal minder.

In La Tania (F) ligt weer verse sneeuw

Veel zon voor Frankrijk en Italië

Wel gaat de fut er langzaam uit. Morgen breekt op meer plaatsen de zon al door, en vanaf dinsdag is het zeker in de westalpen vaak strakblauw. Niet voor 1 dag, maar misschien zelfs de hele week. Italië doet waarschijnlijk goed mee (ze raken verlost van de storingen boven de Middellandse Zee). Voor Oostenrijk bestaan er nog een paar onzekerheidjes. Hier laat de zon zich zeker zien maar de stroming op grote hoogte is noordelijk, en daarin trekt af en toe een storing mee die voor meer bewolking en enige sneeuw kan zorgen. Ons model berekent dit bijvoorbeeld voor aanstaande donderdag.

Niet alle modellen zijn het hier over eens dus het blijft nog even spannend. Wat dat betreft zullen de verschillen tussen de regio’s wel weer groot worden.

Sneeuw genoeg tot einde seizoen

Zo suddert de nawinter voort. Over de sneeuw hoeven we ons tot aan het einde van het seizoen geen zorgen te maken. Zoveel is wel duidelijk. Wij gaan onze weerberichten nu langzaam in frequentie terugschroeven. We blijven op achtergrond natuurlijk present zodat jullie niks van bijzondere ontwikkelingen hoeven te missen. En de Paasdagen komen er nog aan dus die groep gaan we ook zeker bedienen. Blijf in ieder geval onze weersinformatie en -kaarten in de gaten houden, die draaien ook de hele zomer gewoon door.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Peter3018 maart 2018 · 11:20

Alvast thnx weer voor je top input dit seizoen Roel!

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Quick18 maart 2018 · 11:35

Kan me alleen maar aansluiten bij Peter. Dank voor de weerberichten dit jaar! Was weer eens een prima en vooral sneeuwrijke winter.

Mr. Slow
Pieter23097618 maart 2018 · 11:54

Thanks voor weerbericht , en voor nieuwjaar als jullie alle zeilen hebben bij gezet voor de Franse skigebieden

Val thorens meer dan 8.5 m sneeuw , weet niet of dit een record is

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 18 mrt 2018 11:57

BPK18 maart 2018 · 12:14

Dank voor de vele mooie momenten achter de laptop Roel! Met Pasen nog richting de alpen, laten we hopen dat het voor die tijd nog 1 keer gaat dumpen!

TonWisman18 maart 2018 · 13:34

Uitgesproken zonnige week in de Franse Alpen is in Valtho nog niet begonnen Roel. Hogerop mistig/ lage wolken. Alle weerberichten op een hoop zeggen dat vanaf dinsdag pas het weer komt waar we allemaal naar verlangen.

ralphgoossens18 maart 2018 · 13:40

Hoi Roel,

Ons plan is om aankomende vrijdag voor een weekend richting de sneeuw te vertrekken. De bestemming ligt nog niet vast maar Ischgl heeft de grote voorkeur. Omdat we maar 2 dagen op de piste kunnen staan gaan we graag naar een gebied waar de zon schijnt. Kan je op deze termijn al een regio aangeven waar we de meeste kans hebben?

Alvast bedankt

Roelauteur18 maart 2018 · 16:52

@TonWisman wel even lezen he :-). Voor vandaag heb ik geen zon beloofd. Verder: “Morgen breekt op meer plaatsen de zon al door, en vanaf dinsdag is het zeker in de westalpen vaak strakblauw.”
@ralphgoossens dat is over de rand van de betrouwbare termijn en de modelverwachtingen spreken elkaar dan ook tegen. De wisselvallig lijkt toe te gaan nemen maar waar dat als eerste gebeurt kan ik helaas nog niet zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Eijsski18 maart 2018 · 17:52

Bedankt voor de betrouwbare weerberichten. Nu de hele zomer oefenen op weekjes zonneschijn als ik ga 😂

Elly318 maart 2018 · 18:15

Dienten vandaag tot 14 uur heerlijk zonnetje :D

Dienten Die Alte schule
Matthias12318 maart 2018 · 19:09

@Roel hoe zeker is die zon voor de 2e helft van de week hier in de Franse Alpen. Voor gisteren stond er hier in Valmeinier 6cm sneeuw op de kaarten, bovenop is zeker 25cm gevallen. Gisteren stond er dat het vandaag een mooie zonnige dag zou worden, het is een zwaarbewolkte dag met af en toe wat sneeuw geworden.

Born to Ride
Roelauteur18 maart 2018 · 22:34

@Matthias123 behoorlijk zeker. Dit weekend was de situatie nogal complex. Dat de modellen hier veel moeite mee hadden (en onderling flink verschilden) maakte dat duidelijk. Het was voor mij reden om de output niet te letterlijk te nemen. Ook dat wolkengat boven Tirol gisteren was van tevoren niet te voorspellen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gnurider18 maart 2018 · 22:57

In Folgarida hebben we vandaag afwisselend droog weer en sneeuwbuitjes gehad. Heel af en toe ook een paar zonnestraaltjes gezien, maar het was overwegend zwaarbewolkt. We zijn tussen de bomen gebleven waar het zicht best wel meeviel (foto volgt nog).
De voorbije dagen is er een 30/40cm gevallen, waardoor het langs de pistes fijn poederen was.
Bij de eerste trip omhoog wilden we onze snowboards mee in de cabine nemen. In andere landen zorgde dit nog nooit voor discussie, maar hier rukte de liftbediende m’n board uit m’n handen. Aangezien het een spiksplinternieuw board is, wilde ik niet dat de tip zou beschadigd worden. Bij een Gnu is er namelijk geen metaal op de tail en de tip, enkel hetzelfde materiaal als het belag, wat zo ingedeukt is en onherstelbaar blijft. De man begreep onvoldoende Engels om oor te hebben naar onze argumenten en onze kromme Italiaanse zinnen konden hem evenmin overtuigen. Na twintig minuten te staan dralen in die ruimte, besloot hij nors iemand te bellen die ons te woord kon staan. Man 2 had wel begrip voor de situatie en overtuigde Man 1 om een stuk hard plastic en wat tape op te diepen. Uiteindelijk iedereen tevreden, maar wat een begin van de vakantie. Ik ben erg voorzichtig met m’n spullen, maar ook met die van anderen. Ik kan me voorstellen dat wintersportmateriaal de cabines vies maken en dat de gepolijste Italiaan dat niet wil hebben. Het zou daarentegen wel fijn zijn als men bij het ontwerpen van liften meer moeite doet om niet enkel de skiërs blij te maken. Please be gentle, my board is not a rental!

Roelauteur19 maart 2018 · 09:51

Frankrijk is al aan het opklaren:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tiny-M19 maart 2018 · 09:59

Vind het prima dat het nog lekker even koud blijft. Volgende tripje is pas na de Pasen, dus komt goed uit.

Arno1119 maart 2018 · 10:29

Ik maak mij al geen zorgen meer sinds midden Januari voor mijn reis midden aprik naar Val Tho. Wat een winter!

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !
Matthias12319 maart 2018 · 12:01

Ook in valmeinier komt de zon af en toe door en er is vannacht nog een cm of 5 verse sneeuw bijgevallen. De hoeveelheid sneeuw is gigantisch

Born to Ride
FutureLotteryWinner19 maart 2018 · 12:41

Hier in La Rosiere voor het eerst een paar zeer schuchterige pogingen tot opklaringen. Wel fantastische sneeuw (hoeveelheid en kwaliteit) en deze ochtend al een paar spectaculaire buitelingen gemaakt in de diepsneeuw naast de pistes (voor alle duidelijkheid:samen met ESF-monitor). Ik heb nog zeer veel te leren 😀.

Flikkie19 maart 2018 · 13:49

Hier in Nauders perfecte sneeuw maar nul procent zon. Wel goed zicht op de pistes. Nu die zon nog 🌤☀️😘

Patrick7119 maart 2018 · 16:31

@Roel dank weer voor een lang seizoen weerberichten, adviezen, tips en alle andere bijdragen. Qua sneeuw en weer hebben wij het denk ik nog nooit zo mooi en goed meegemaakt (1e kerstweek Flachau en Krokus eind feb/begin maart Schöneben). Wat een heerlijke (hoeveelheid) sneeuw en zon hebben we gehad.
Alvast een fijne zomer gewenst!

Piste riderrrrr
Papegijs19 maart 2018 · 17:24

Bedankt!

Papegijs
Kasper19 maart 2018 · 17:42

Er wordt zo vaak op deze site geroepen dat het seizoen nog lang niet gedaan is begin/midden maart (wat ook de waarheid is). Nu zijn we in deze periode en stoppen de dagelijkse weerberichten? ;) Volgens mij heeft deze site ondertussen zoveel bezoekers dat het nog wel de moeite is om het weerbericht dagelijks te posten tot midden april.

Ik post dit natuurlijk omdat dit zeer goede, kwalitatieve weerberichten zijn die je elke dag terug wil zien.

Gnurider19 maart 2018 · 21:18

Folgarida vandaag, net hetzelfde als gisteren: sneeuwbuien, zware bewolking, soms dikke soep en een paar miraculeuze zonnestralen. En veel poeder die de Italianen links laten liggen. Ik doe m’n best om al die centimeters te consumeren.

RobH20 maart 2018 · 08:13

Strakblauwe lucht in Val Cenis

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.