Dit zijn de drukke vakantieweken in het wintersportseizoen 2018-2019

Roel op 25 maart 2018· 83 reacties

Nu het seizoen voor veel skigebieden langzaam richting het einde gaat zijn sommigen al bezig met het boeken van hun volgende wintersportvakantie. Op het forum wordt de laatste weken al veel gesproken over de vakantiespreiding in 2019 en wat wel/geen drukke weken zijn. We hebben, iets eerder dan vorig jaar, een overzicht gemaakt van de drukste weken het komende seizoen.

Meeste wintersporters komen uit Duitsland en Frankrijk

In het topic over de vakantiespreiding hadden sommigen al het nodige uitgezocht. Deze informatie heb ik gebruikt, indien nodig aangepast en aangevuld met info uit andere bronnen. Net als vorig jaar hebben we een totaaloverzicht gemaakt van de verwachte vakantiedrukte per week. We zijn uitgegaan van het aantal actieve wintersporters per land. Duitsland en Frankrijk zijn nog steeds de belangrijkste spelers in Europa, Duitsland telt zelfs bijna 15 miljoen wintersporters tegenover ongeveer een miljoen Nederlandse wintersporters.

NederlandBelgieDuitslandFrankrijkOostenrijkZwitserlandItaliëEngeland
Aantal wintersporters per land (in miljoenen)

Wie heeft wanneer vakantie?

Het is dus vooral interessant wanneer de Duitsers en Fransen vakantie hebben. Hieronder vind je alle vakanties per land. In geel staan de weken waarin een land (of regio binnen een land) schoolvakantie heeft. De beide kerstweken staan vast maar de voorjaarsvakanties verschillen per land en regio nogal. Het oranje vak staat voor de week waarin de meeste mensen in dat land voorjaarsvakantie hebben. Voor de hofleveranciers Duitsland en Frankrijk hebben we daarnaast de regio’s genoemd die het betreft. Je ziet dat de grootste drukte zich concentreert in week 52 en 1 (kerst), en in week 8, 9 en 10.

Voorjaarsvakantie in Nederland gespreid

Week 8, 9 en 10 zijn ook de weken dat we in Nederland vakantie hebben. De voorjaarsvakantie 2019 ziet er bij ons als volgt uit:

  • Week 8 (16 - 23 februari): regio Noord
  • Week 9 (23 februari - 2 maart): regio Midden
  • Week 10 (2 - 9 maart): regio Zuid

Dit zijn de vakantieweken zoals ze in de praktijk zijn. Een veelgemaakte fout is dat mensen de adviesdata van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanhouden, maar dat gaat voor de regio Zuid niet op! Voor Limburg en het grootste deel van Brabant is carnaval leidend waardoor men in week 10 vakantie heeft. Slechts een klein deel heeft in week 9 (adviesweek) vakantie, samen met de regio Midden.

Dit jaar hadden Noord- en Midden-Nederland tegelijk vakantie maar in 2018-2019 is alles dus netjes gespreid over drie weken. Dat kan gunstig zijn voor de mensen die naar klassieke “Hollandse” bestemmingen gaan als Westendorf en Gerlos. De vraag naar accommodaties van landgenoten is dan iets minder groot.

Verwachte drukte per week

Hoe zit het met de andere landen? De drukte in de Alpen wordt zoals gezegd ook bepaald door hoeveel mensen in het buitenland vakantie hebben, en dan vooral de Duitsers en Fransen. We hebben de aantallen wintersporters per land over de schoolvakanties heengelegd en doorberekend naar de verwachte vakantiedrukte per week, rekening houdend met de regio’s. Dit leidt tot de volgende verdeling:

Net als vorig jaar is Kerstmis/Nieuwjaar de periode dat veruit de meeste mensen op wintersport kunnen gaan. Vrijwel ieder Europees land heeft dan vakantie. Daarbij is de tweede week (29 december - 5 januari) traditioneel veel drukker dan de eerste. Veel mensen vieren kerstmis nog thuis om daarna op wintersport te gaan. Door in de eerste week op wintersport te gaan kun je de ergste drukte dus omzeilen. Dit geldt vooral voor bestemmingen die veel Duitsers trekken, dat is een groep die kerst graag thuis viert.

2 t/m 9 maart een drukke week

De grootste verschillen ten opzichte van vorig jaar zitten hem in de voorjaarsvakantie. In februari is de verdeling behoorlijk anders. Waar afgelopen winter de topdrukte tussen 10 en 17 februari lag loopt de drukte komende winter veel geleidelijker op. Tot half februari is het nog relatief rustig en pas vanaf 23 februari wordt het echt druk.

De drukste week in de voorjaarsvakantie is 2 t/m 9 maart (regio Zuid heeft vakantie). Dit valt samen met carnaval waardoor ook België, Beieren, Baden-Württemberg en een groot deel van Nordrhein-Westfalen vakantie hebben. Ook het Italiaanse Zuid-Tirol viert dan carnaval én de regio Parijs heeft nog een week vrij.

Tips en weetjes

Er zijn daarnaast echter meer factoren die de drukte in een skigebied bepalen. We sommen ze even op en geven een paar tips:

  • Franse vakanties maken voor Oostenrijk niets uit, en Duitse vakanties hebben weinig invloed op de Franse skigebieden. Duitsers en Nederlanders gaan het vaakst naar Oostenrijk, maar liefst 48% van de Duitse en 53% van de Nederlandse wintersporters skiet in Oostenrijk. Engelsen en Belgen kiezen weer het vaakst voor Frankrijk. Deze voorkeuren zijn van grote invloed op de drukte in het skigebied van jouw keuze (en op de weg er naartoe);
  • Het is waarschijnlijk een goed jaar om in de zuidelijke Franse Alpen op vakantie te gaan. Marseille en Parijs (twee grote groepen) hebben niet tegelijk vakantie. Mensen uit de grote steden in en rond de Alpen leveren vooral dagjesmensen. Zij hoeven niet op vakantie om te kunnen skiën en gaan soms vaker per jaar. Nabijgelegen skigebieden merken dit, zeker in de weekenden. Denk aan Grenoble, München en Genève;
  • Zoek het eens buiten de gebaande paden. Hoewel Oostenrijk erg populair is zijn Osttirol en Karinthië dat bijvoorbeeld veel minder. Rij je een uurtje langer door, dan kun je in het hoogseizoen makkelijk een rustige bestemming scoren;
  • Prijsniveau speelt een grote rol. Zwitserland is door de dure Frank ook in het hoogseizoen meestal een rustige bestemming. Veel Zwitsers gaan tegenwoordig zelfs in Oostenrijk skiën omdat het daar voor hen goedkoop is;
  • Vakanties die samenvallen zeggen niet alles. Slechte sneeuwcondities in voorgaande jaren en zelfs het weer (voor laatboekers en dagjesmensen) kunnen ervoor zorgen dat het minder druk is dan verwacht. Veel sneeuw en mooi weer kan natuurlijk het tegenovergestelde bewerkstelligen;
  • Familiegebieden zijn tijdens de kerst soms drukker dan mega-gebieden omdat dit traditiegetrouw een familievakantie is;
  • Sommige grote skigebieden zijn altijd druk, anderen juist alléén in de vakanties. Ischgl, Tignes en Val Thorens zijn bijvoorbeeld vanaf kerstmis tot half maart altijd bedrijvig tot zeer druk, tenzij je helemaal voor- of achteraan in het seizoen komt. Het grote voordeel daarvan is dat ze de drukte aankunnen. Kleinere gebieden, waar het buiten het seizoen uitgestorven is, willen in de vakantieperiodes weleens veel drukker zijn met langere wachtrijen dan de grote moderne gebieden.

Bronnen:
de.statista.com, seilbahn.net, Alpes Ski Résa, hotel.info, Skiclub of Great Britain, CBS.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Quick25 maart 2018 · 07:42

Erg handig, dank voor het vervroegen van deze informatie! Ben zelf nog benieuwd naar de wintervakanties van de Tsjechen en Polen, die ik steeds meer in de Alpen zie.

Mr. Slow
GiGi25 maart 2018 · 08:08

Top @Roel en lekker vroeg ook. Nu kunnen nog veel mensen dit allemaal meenemen in hun overwegingen voordat ze gaan boeken. Mijn eigen plannen zijn ook al in de maak, en deze analyse laat zien dat ik redelijk goed had ingeschat wanneer het in welke Alpenregio druk zou zijn.

Roelauteur25 maart 2018 · 08:59

@Quick de voorjaarsvakanties van Polen en Tsjechië zijn uitgesmeerd over 6 weken dus het is de vraag of de impact groot is. Ik zal er eens aan rekenen, indien nodig voeg ik ze toe.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
VDG_197925 maart 2018 · 10:17

@Roel : zou je ergens teruggevonden hebben wanneer de regio Turijn voorjaarsvakantie heeft? Ik ben daar al ff naar op zoek. We gaan voorlopig in de week van 02/03 naar Bardonnechia maar ik kan eventueel nog veranderen naar Zuid Frankrijk mocht het er te druk zijn door vakantie in de regio Turijn…

Tomver25 maart 2018 · 11:29

Prachtig overzicht, Roel! Deze gaan we gebruiken bij het boeken van 2018/2019.

Wanneer beginnen lezers hier veelal hun vakantie vast te leggen?

Gnurider25 maart 2018 · 11:56

Bedankt voor dit handige overzicht, Roel.
Onlangs was ik op zoek naar een overzicht van de skigebieden die open zijn tot in mei. Is dat te vinden op deze site? Heb erg fijne ervaringen met Sölden tijdens die laatste week, maar wil wel eens iets anders proberen. Maar liever geen Dutch week toestanden, dat is me te druk (of zijn de pistes dan eerder leeg en de cafés heel druk?).
Net terug uit Val di Sole en de honger is nog niet gestild. Wat wil je dan ook, als er telkens weer opnieuw sneeuw voorspeld wordt :)

Roy8325 maart 2018 · 12:00

@vdg_1979 ik heb het idee dat de Italianen zelden echt een week op wintersport gaan, zeker in de regionen die skigebieden op rij afstand hebben. Volgens mij gaan de eerder weekendjes en dagjes en zijn het, over het algemeen, echte mooi weer skiers (en waarom ook niet, als je met een uurtje rijden in gebieden als Cervinia, Monte Rosa of bijvoorbeeld de Dolomieten kan zijn).

Daarnaast blijft een vrij goede check ook om te kijken wat touroperators vragen, aan dat prijsverloop kan je vaak ook wel wat zien. In Italië zie je daar overigens wel minder grote pieken dan bijvoorbeeld in Oostenrijk volgens mij.

Wannabe Dolomietenkenner...
Evalien25 maart 2018 · 12:06

Dank je wel weer Roel voor dit fantastische overzicht!

Kasper25 maart 2018 · 12:08

Nu allemaal mooi en wel, maar ik denk dat er op dit moment nog meer mensen op deze site bezig zijn met het huidige seizoen en een dagelijks weerbericht willen :p

Roelauteur25 maart 2018 · 12:46

@Kasper we vergeten de Paasgangers niet, morgen komt er een nieuw weerbericht.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Quick25 maart 2018 · 14:09

@Roel Ah, dat wist ik niet. Dank voor je reactie. Wij gaan vaak een keer in januari en het viel ons dit jaar op dat er toen veel Tsjechen e.d. waren, en nauwelijks mensen uit NL en de Alpenlanden. Dus vandaar. Als we een weekje schuiven en we ze zo grotendeels kunnen ontlopen, dan is dat de moeite waard! Zelfde geldt voor maart.
@GiGi geef jezelf maar een grote pluim, voor je analyse! Haha

Mr. Slow
Erien25 maart 2018 · 14:48

Prachtig overzicht, Roel! Deze gaan we gebruiken bij het boeken van 2018/2019.

Wanneer beginnen lezers hier veelal hun vakantie vast te leggen?

Tomver op 25 mrt 2018 11:29

Ben al aan het zoeken, ga dezer dagen boeken voor de voorjaarsvakantie 2019. Helaas zit ik aan deze week vast en heb nogal veel eisen qua accomodatie. Dus in dat geval er vroeg bij zijn, dan is er nog genoeg vrij.

dJaco25 maart 2018 · 16:49

Hej, leuk overzicht! Altijd handig. Op welke sites kan je nu al prijsberekeningen maken en eventueel boeken? Zou een chalet voor 10 personen willen in een kindvriendelijk gebied.

roberthoogenboom25 maart 2018 · 17:04

@vdg_1979 ik heb het idee dat de Italianen zelden echt een week op wintersport gaan, zeker in de regionen die skigebieden op rij afstand hebben. Volgens mij gaan de eerder weekendjes en dagjes en zijn het, over het algemeen, echte mooi weer skiers (en waarom ook niet, als je met een uurtje rijden in gebieden als Cervinia, Monte Rosa of bijvoorbeeld de Dolomieten kan zijn).

Daarnaast blijft een vrij goede check ook om te kijken wat touroperators vragen, aan dat prijsverloop kan je vaak ook wel wat zien. In Italië zie je daar overigens wel minder grote pieken dan bijvoorbeeld in Oostenrijk volgens mij.

Roy83 op 25 mrt 2018 12:00

Met de meeste wintersporters met afstand uit Duitsland en Frankrijk, die hoofdzakelijk skiën in Oostenrijk respectievelijk Frankrijk zelf, is Italië altijd een goede keuze. Zelfs de week met Carnaval.

Enige waar je wel rekening mee moet houden is de reis er naartoe, die dan wel extra druk kan zijn. Maar als je daar dan een relatief rustig skigebied voor terugkrijgt…

luuk777w25 maart 2018 · 20:36

Wat is het beste moment om te boeken?
Zo vroeg mogelijk natuurlijk, maar ik heb het idee dat bijvoorbeeld nu nog niet alles op booking.com staat.

Wintersport, het beste wat er is.
VDG_197925 maart 2018 · 21:04

@Luuk777w : ik heb vorige week geboekt via Airbnb. Daar staat wel al veel op! Veelal nog met gratis annuleren.
@Roberthoogenboom : daar hoopte ik eigenlijk op. Van het verkeer zullen we niet veel last hebben want we hebben geboekt zo - zo!

GJDannenberg25 maart 2018 · 21:17

@Roel heb je ook een idee wanneer de Denen vakantie hebben zie deze steeds meer in de regio waar wij altijd komen?
Ps Salzburgerland

laco25 maart 2018 · 22:07

@Roel heb je ook een idee wanneer de Denen vakantie hebben zie deze steeds meer in de regio waar wij altijd komen?
Ps Salzburgerland

GJDannenberg op 25 mrt 2018 21:17

De Denen hebben altijd week 7 vakantie vertelde een Deen mij afgelopen carnavalsvakantie.

Chonn26 maart 2018 · 07:15

@Roel zie ik toch dat mijn knutelswerkje (https://www.wintersport.nl/forum/topic/400623) nog ergens goed voor is geweest ;-)

Voor velen die vast zitten aan de schoolvakanties is het vooral lijdzaam toezien hoe de drukte zich zal manifesteren (tenminste als je de topgebieden wil bezoeken)… Gelukkig mag ik ook nog een keer buiten de topdrukte en die ligt nu al vast: week 5.

Nu nog opzoek naar accomodaties.

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Taan26 maart 2018 · 08:55

Handige info @Roel! Kun je ook alvast een weersvoorspelling geven voor die weken? ;-)

FutureLotteryWinner26 maart 2018 · 09:04

Handige info @Roel! Kun je ook alvast een weersvoorspelling geven voor die weken? ;-)

Taan op 26 mrt 2018 08:55

En graag ook de sneeuwhoogtes per skigebied even aangeven … ;-)

Roelauteur26 maart 2018 · 10:30

Handige info @Roel! Kun je ook alvast een weersvoorspelling geven voor die weken? ;-)

Taan op 26 mrt 2018 08:55

En graag ook de sneeuwhoogtes per skigebied even aangeven … ;-)

NicoR op 26 mrt 2018 09:04

Is er een charlatan die meeleest? Is vast geld mee te verdienen ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roy8326 maart 2018 · 10:59

@Luuk777w : ik heb vorige week geboekt via Airbnb. Daar staat wel al veel op! Veelal nog met gratis annuleren.

@Roberthoogenboom : daar hoopte ik eigenlijk op. Van het verkeer zullen we niet veel last hebben want we hebben geboekt zo - zo!

VDG_1979 op 25 mrt 2018 21:04

Zondag tot zondag is echt heel fijn! Ik denk overigens dat een gebied als Val Gardena en Alta Badia wel echt wat drukker is in de Duitse en Nederlandse vakanties. In Zuid Tirol komen sowieso ook best nog wel de nodige Duitsers.
@Luuk777w booking.com is sowieso niet heel fijn. Doordat ze strenge voorwaarden hebben gebruiken veel hotels dat hooguit om vindbaar te zijn of om last minute de laatste kamer te slijten, maar rechtstreeks is er vaak meer mogelijk, net als via de lokale VVV’s. Althans, in mijn ervaring in Italië.

Je ziet het ook steeds vaker dat hotels wel dezelfde prijs als ze op booking.com hanteren aanbieden, maar met een klein extraatje. Ik denk dat booking.com vereist dat ze de laagste prijs hebben, maar daar dan ook nog weer een percentage van achterhouden, zodat het voor hotels echt fijner is als je rechtstreeks boekt.

Wannabe Dolomietenkenner...
Gnurider26 maart 2018 · 12:19

@Roel: als aanvulling op mijn eerdere reactie: is er een mogelijkheid om twee filterknoppen toe te voegen aan de gebiedszoeker? Start en einde seizoen, zodat je ook daarop kan filteren?
Zou fijn zijn :)

Roelauteur26 maart 2018 · 13:05

Bedankt voor de suggestie. Ik hou hem in gedachten!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Astrid26 maart 2018 · 13:55

Voor de franse skigebieden zou ik toch voornamelijk de weken 8 & 9 op de drukste zetten en niet die van 2 tot 9 maart. Een combinatie van 2 fransen zones tegelijkertijd met Engelsen zijn vaak de drukste weken. De Parijse weken zijn zeker druk maar vergeet niet grote steden als Lyon en Grenoble die dicth bij huis zijn maar toch echt ook de hele week op vakantie gaan.

Voor zwitserland geven jullie geen vakantie voor 16 to 23/02 maar dan zijn wel Geneve en Zurich met vakantie

luuk777w26 maart 2018 · 14:22

@Roy83
Hmmmmm oke, dan zal ik ook eens kijken wat er rechtstreeks te vinden is.
Booking.com vind ik altijd fijn omdat je daar heel veel handige filters aan kan geven zoals de afstand tot de skilift of piste.
Anders vind ik allerlei hotels/appartementen in the middle of nowhere…

Wintersport, het beste wat er is.
Roy8326 maart 2018 · 14:34

Of de hotels die je vindt via booking.com gewoon rechtstreeks benaderen. Tripadvisor werkt ook prima om er achter te komen welke hotels er waar zijn.

Als iets volgens booking.com niet te boeken lijkt, betekent dat meestal helemaal niet dat het echt al vol zit, is mijn ervaring.

Wannabe Dolomietenkenner...
Roelauteur26 maart 2018 · 14:36

@Astrid, over Frankrijk schrijven we ook dat week 9 het drukst is en niet 2-9 maart (zie oranje vak). Daarbij zal het er van afhangen waar je precies zit in de Franse Alpen. De zuidelijke Franse Alpen trekken bv. meer mensen uit Marseille (zone B). Parijs gaat meer richting de noordelijke gebieden.

Voor zwitserland geven jullie geen vakantie voor 16 to 23/02 maar dan zijn wel Geneve en Zurich met vakantie

Astrid op 26 mrt 2018 13:55

Zürich deels wel, de subregio’s hebben daar onderling drie weken vakantie (heb ik aangevuld). Heb je een bron van Genève? Op http://schulferien-ch.ch/schulferien-2019/ is de voorlopige datum namelijk 2-9 maart.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
evert26 maart 2018 · 16:23

Ik neem aan dat het met Winter Tomorrowland zowiso zeer druk zal zijn daar …

Toch ga ik !

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.