Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nog even weg, naar Alta Badia

Roel op 29 maart 2018· 14 reacties


Deze week was ik een paar dagen in Alta Badia in Zuid-Tirol. Na een afgebroken vakantie en met de sneeuw die er nu nog ligt kon ik het niet laten nog een keer te gaan. Benieuwd naar de sneeuwcondities zo vlak voor Pasen was het de eerste keer dat ik zo laat naar een Italiaans skigebied ging. Dat werd dus lenteskiën, met vroeg opstaan en op tijd stoppen vanwege de papsneeuw. Op papier dan.

Keuze voor Zuidalpen

Ik was maandag vertrokken nadat ik vrijdag pas de knoop had doorgehakt. Het weer zag er voor de noordalpen namelijk niet florissant uit, dus besloot ik naar Italië te gaan. Het is wat dat betreft gunstig om weerman te zijn want het bleek geen slechte keus. Oke, strakblauw was het niet, maar de zon scheen regelmatig en het was droog. Kwam er zo’n wolk voorbij dan had dit ook zijn voordelen. In combinatie met de lage temperaturen voor eind maart bleef de sneeuw lang goed. Tot een uur of 1 's middags waren de sneeuwcondities nagenoeg perfect, en boven 2000 meter ook daarna nog. Natuurlijk speelde mee dat het een rustige week was, hoogstens viel op dat er redelijk veel Duitsers waren (ook met kinderen). Verschillende Duitse deelstaten hebben nu Paasvakantie.

Stukje Sella Ronda

Dat merkte ik vooral toen ik bij de Passo Campolongo de lift instapte. Van rechts en links kwamen hordes skiërs en borders naar beneden die bezig waren met de Sella Ronda. Even daardoor was ik via Corvara het ‘thuisgebied’ van Alta Badia ingeskied waar je een kanon kon afschieten op de glooiende hellingen tussen Col Alt, Piz La Ila en Pralongia. Deze eerste uren waren achteraf het mooiste deel van de dag, want toen was de hemel wel nog staalblauw.

Onderweg van Corvara naar Pralongia


Bijna geen mensen onderweg

Ik besloot richting Val di Fassa te skiën en dan moest ik dus een stukje via de Sella Ronda. Niet dat dit een straf is, de uitzichten zijn geweldig maar de pistes buiten deze beroemde skitocht vind ik misschien nog wel mooier (en zijn minder bevolkt). Toen ik aansloot in de rij voor zo’n Sella Ronda-lift moest ik terugdenken aan de leegte van eerder die ochtend.

Even doorsteken

Aangekomen in het deelgebied Belvedere nam ik de nieuwe lift naar Alba, een gehucht aan het einde van Val di Fassa. Tot 2015 was het deelgebied Ciampac-Buffaure een losliggend skigebied in Val di Fassa, maar via deze grote cabinelift is het voortaan rechtstreeks verbonden met Belvedere en de Sella Ronda. Helaas moet je met de lift naar beneden omdat het terrein boven Alba niet geschikt is voor een piste.

De nieuwe cabinelift Alba - Col dei Rossi

Dalafdaling naar Pozza

Terug naar Alta Badia

Na de oversteek te hebben gemaakt naar Pozza di Fassa en weer terug (beide dalafdalingen zijn aanraders) besloot ik terug te gaan naar waar ik vandaan kwam. Via de Grödner Joch / Passo Gardena skiede ik terug naar Alta Badia waar ik nog een keer het zonneplateau met al die glooiende, blauwe pistes opzocht. Dat leek me een mooie afsluiting van de dag.

Val Mezdi, de beroemde kloof tussen het Sella massief waar je off-piste doorheen kunt skiën

De blauwe 8 van Pralongia naar Corvara

Lange dag

Intussen was het drie uur geworden. Ik maakte wat extra vaart om nog zoveel mogelijk gezien te krijgen. Het is fijn dat de meeste liften in Alta Badia tot minstens half 5 draaiden waardoor je het maximale uit je skidag kunt halen. Tenzij het snel papsneeuw wordt want dan stop je eerder, maar dat viel mee. Via de blauwe 11 ben ik zelfs nog in San Cassiano terechtgekomen. Onder de 1700 meter werd het langzaam wel zacht maar omdat er weinig volk op de piste was heb ik geen hopen slush gezien.

Einde van de dag in Corvara

Skigebied t/m 8 april open

Met zulke condities zou je denken dat het skigebied van Alta Badia nog wel even open is. Dat valt tegen. Volgende week zondag 8 april draaien de liften voor het laatst, ongeacht de sneeuwcondities. In Alta Badia is hiervoor een regel in het leven geroepen: Als Pasen vóór 10 april valt, dan sluit het skigebied één week na Pasen. Valt Pasen ná 10 april, dan eindigt het seizoen op de eerste zondag van april. Op die manier weten zowel het skigebied als de hoteliers precies waar ze aan toe zijn de komende jaren. Dit jaar hebben de Paasgangers dus geluk; volgend jaar niet. Wil je nog profiteren van deze hoeveelheid sneeuw, dan kun je tot en met volgende week dus nog in Alta Badia terecht.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

JeroenPIZS29 maart 2018 · 08:16

Alweer een paar dagen terug in NL maar kan er gewoon niet over uit hoe perfect de pistes van vroeg tot laat erbij lagen de afgelopen 10 dagen daar in Alta Badia en aangelegen gebieden. Op elke piste waar je van de Sella afging kon je zoals Roel schrijft een kanon afschieten. Mn vader en ik zaten in elke lift omhoog weer tegen elkaar vol ongeloof over wat een condities dit waren. Hemels.

@Marinus29 maart 2018 · 10:24

Ik ben in veel grote skigebieden geweest, maar deze regio blijft toch mijn favoriet. Zeker ook qua natuurschoon en de bijzondere combinatie van de Oostenrijks en Italiaanse cultuur. Al is het wel een roteind rijden vanuit Utrecht.

Tiny-M29 maart 2018 · 11:01

Ziet er echt wel heel relaxed uit daar! Wat een mooie pistes :)

1 ding viel me wel op bij de blauwe 8, het ziet er vrij vlak uit. Ik lees regelmatig over vlakke stukken daar, maar hebben we het over langzaam glijden (met een beetje vaart goed haalbaar)? Of echt stil vallen.

Roelauteur29 maart 2018 · 11:03

@Marinus Het is inderdaad een flink eind binnendoor maar dan heb je ook wat. Ik ben trouwens met het vliegtuig naar Innsbruck gegaan voor het ongelooflijke bedrag van 34 euro (Transavia). Terug was iets duurder, 74 euro. Vanaf Innsbruck daarna met de huurauto naar Italië. Dan is het goed te doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
GiGi29 maart 2018 · 11:04

Op ski’s is het allemaal goed te doen. Ik kan me voorstellen dat een paar van die pistes voor snowboarders minder zijn. Zeker als de sneeuw wat zachter is en je meer weerstand hebt…

Roelauteur29 maart 2018 · 11:08

@Tiny-M die piste 8 lijkt vlakker dan ie is. Buiten dat heb je wel een paar vlakkere pistes in Alta Badia maar het grootste deel glijdt gewoon door hoor. Het is mij in ieder geval niet opgevallen dat ik meer stilviel (op ski’s).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tiny-M29 maart 2018 · 11:17

Zolang het maar glijdt geen probleem. Vaak zie je de mensen op huurboards al eerder stilvallen (meestal wat minder snelle base en/of niet zo goed gewaxed), maar met een goed gewaxed board meestal niet zo’n last van. Alleen als het vlak loopt en dan soms nog een stukje omhoog, dan heb je echt geen snelheid meer om het goed te maken.

Pien29 maart 2018 · 12:17

Die pistes in Alta Badia zijn in goede en redelijke omstandigheden goed te doen voor boarders. De 9 richting Armentarola bijvoorbeeld, je kunt gewoon vaart houden. Met tegenwind en/of pittige sneeuwval is het op een board redelijk kansloos, dan zijn ze net te vlak…

Harm29 maart 2018 · 13:48

Mooi verslag Roel. Bovenaan lijstje voor volgend jaar (net als dit jaar, maar laatste moment anders besloten vanwege gering aantal beschikbare accommodaties voor ons budget deze vakantie)…

Komend seizoen maar wat eerder boeken, of iets ruimer budget incalculeren… ;)

Roy8329 maart 2018 · 17:01

Piste 6 moeten de boarders wel echt vermijden. Skiers ook btw. Tenzij je van langlaufen houdt.

Verdere mooie repo! Zelf zijn we er een paar weekjes geleden geweest, het was echt heel fijn skien daar. Veel liften zijn trouwens zelfs tot 16:45 open en over een paar minuten later werd (gelukkig) niet zo moeilijk gedaan…
@Harm geen idee waar of wat je zoekt, maar altabadia.org is een goed startpunt!

*bericht bewerkt door Roy83 op 29 mrt 2018 17:03

Wannabe Dolomietenkenner...
Harm29 maart 2018 · 17:07

Thanks Roy. Gaan we na de zomer eens bekijken. Booking heeft ook veel in die regio had ik al gezien…

MountainHugger29 maart 2018 · 23:14

Super mooi verslag.
Ik heb een vraag over Belvedere, alles pistes daar zijn rood op 1 uitzondering na bij de sleeplift. Zou dat hele gebied niet blauw horen te zijn? Dit jaar ook in Zermatt en westendorf geskied en sommige blauwe pistes daar zijn steiler dan het hele Belvedere plateau. Morgen maar eens in LAAX testen de rode 40 daar lijkt mij geweldig.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Quick29 maart 2018 · 23:26

@MountainHugger de pistes zijn daar niet al te moeilijk en inderdaad erg breed. Wel is het zo dat ze, zeker aan het begin, vaak een relatief steil muurtje hebben, om daarna af te vlakken. Daarnaast is er niet echt objectieve maatstaven zijn voor wat betreft de indeling van pistes in skigebieden. Zo kan een blauwe piste in het ene gebied qua moeilijkheid een rode of zwarte zijn in een ander gebied, en vice versa. Hangt allemaal ook grotendeels af van de marketing van het skigebied.

Mr. Slow
C4631 maart 2018 · 10:24

als het koud genoeg is daar en toch wat te weinig sneeuw is bv. sta je ook verbaasd hoe goed de pistes daar zijn in bv. december ook. Maar het moet wel een tijdje koud genoeg zijn.

Nog altijd het mooiste gebied om te gaan skiën. Veel afwisseling van de pistes en zeer mooie uitzichten. In de zomer ook een absolute aanrader die omgeving. Vooral ook het park Puez Odle.
In de winter kun je die richting op via de lift Col Raiser (paar leuke hele brede rode pistes). Vanaf Plose bv. kun je de Geislerspitzen zien.

Plaats een reactie