Nog genoeg sneeuw, maar zacht en toenemende buienkans

Roel op 23 april 2018· 19 reacties

Nog meer dan genoeg sneeuw in Val Thorens (F)

Nu de meivakantie nadert, en ook o.a. de Dutchweek in Val Thorens dichterbij komt, laat de lente zich van een andere kant zien. De afgelopen week was het ronduit zomers en warm maar deze week wordt het wisselvallig en nat. Er ligt nog meer dan genoeg sneeuw al zit een late winterinval zoals vorig jaar er waarschijnlijk niet in.

Onafgebroken zonneschijn

De afgelopen week hadden we weinig spannend weer. De hogedruk was aan zet met grotendeels strakblauwe luchten, dag in dag uit. Ik laat hieronder een satellietbeeld zien van gisteren ik had er ook eentje van zes dagen eerder kunnen laten zien, die was grotendeels hetzelfde. Een bijna onbelemmerd zicht op de Alpen met slechts wat stapelwolken.

Bron: NASA

Daarbij zijn de afgelopen dagen extreem hoge temperaturen gemeten, in Salzburg werd het bijvoorbeeld 30 graden en daarmee is de sneeuw in snel tempo aan het smelten. Van de Furkajoch bij het Oostenrijkse Damüls zijn hieronder verschillende webcambeelden achter elkaar geplakt:

Inhoud van twitter.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door twitter.com.

Sterk wisselvallig

Zoals je ziet ligt er met 125cm op 1630 meter nog steeds veel sneeuw voor de tijd van het jaar. Ook aan het webcambeeld bovenaan vanuit Val Thorens zie je dat de sneeuw geen probleem gaat vormen. Door het smelten raken de beken in de Alpen wel langzaam voller en voller en daar komt de komende dagen het nodige regenwater bij. Het wordt namelijk duidelijk wisselvalliger. Het hogedrukgebied verdwijnt en ervoor in de plaats komt een westelijke stroming op gang. Hierdoor passeren er enkele fronten maar er ontstaan ook spontaan buien die plaatselijk fors uitpakken met onweer en hagel. Tussendoor schijnt de zon.

Het koelt daarbij iets af maar het is nog steeds niet koud, pas boven zo’n 2300-2500 meter valt de neerslag in de vorm van sneeuw (wat op zich prima is voor de hoge gebieden die nog open zijn) en de meeste neerslag verwacht ik in het centrale en oostelijke deel van de Alpen. Ischgl zal waarschijnlijk meer krijgen dan Val Thorens. Hieronder de neerslagverwachting voor de komende zes dagen. Je ziet goed de hoge sneeuwgrens.


Ook in Ischgl (O) ligt nog genoeg

Warmer

In het weekend, dus als de meivakantie begint, wordt het weer wat warmer doordat de wind naar het zuidwesten draait. Daarbij lijkt het nog steeds wisselvallig te blijven met af en toe een flinke regenbui (boven 2500-3000 meter met sneeuw) en tussendoor zon. Een winterse afsluiting van het seizoen zoals vorig jaar met sneeuw tot in het middelgebergte zit er dus waarschijnlijk niet in.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Edwin.23 april 2018 · 10:22

Een winterinval kan natuurlijk ook in mei of juni nog komen ;)
@Roel, komt er in de zomer wel een wekelijks weerbericht? Bijvoorbeeld elke vrijdag ofzo…

Not all who wander are lost
Roelauteur23 april 2018 · 10:33

@Edwin. klopt al heeft bijna niemand er dan nog iets aan (behalve Rogier dan ;-)). Ik beloof niks, maar ik zal kijken of we een wekelijks bericht erin kunnen fietsen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
evr6623 april 2018 · 10:55

Verd… Ietsje kouder zou wel mogen :)

Edwin van Riel
Rogieradmin23 april 2018 · 11:51

@Edwin. klopt al heeft bijna niemand er dan nog iets aan (behalve Rogier dan ;-)). Ik beloof niks, maar ik zal kijken of we een wekelijks bericht erin kunnen fietsen.

Roel op 23 apr 2018 10:33

De startblokken zijn nog niet weg inderdaad ;-)

Click. Click. Peace
evert23 april 2018 · 13:07

@Edwin. klopt al heeft bijna niemand er dan nog iets aan (behalve Rogier dan ;-)). Ik .

Roel op 23 apr 2018 10:33

Helaba …

burtonboy23 april 2018 · 14:01

In Livigno is het erg warm, de sneeuw is nog goed boven de 2500m maar om 13u is de pret grotendeels voorbij

ThomJ23 april 2018 · 14:20

Wat een prachtig plaatje van Ischgl. Hoe groot is de kans dat de ligging van de neerslag westerlijker komt te liggen en de hoeveelheden sneeuw daar nog hoger uit gaan vallen? In Cervinia zou nieuwe sneeuw wel lekker zijn, en die paar cm die er voor de komende dagen staat is nog niet heel overtuigend helaas.

Bij de veersverwachting van Breuil-Cervinia zijn de gebiedsgrenzen niet te zien trouwens. Nu moet je op de radar gokken waar het gebied ligt.

Roelauteur23 april 2018 · 16:35

@ThomJ die buien zijn lokaal en kunnen nog in plek gaan schuiven deze week. Geen enkel gebied is gegarandeerd droog deze week, Cervinia ook niet. Dat van die grenzen had ik gezien, ik zet het door naar onze technische mensen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
JimmyPrive23 april 2018 · 18:21

Roel, wat kunnen we verwachten in Val Thorens qua weer? Ik vrees namelijk het ergste met heel de week regen en sneeuw, met weinig ruimte voor de zon… kan jij dit bevestigen of ontkrachten?

Maurice023 april 2018 · 19:50

Over 16 dagen naar de Stubaier Gletcher, ben benieuwd wat de week na de meivakantie gaat brengen.

evr6623 april 2018 · 20:05

Overweeg ook Stubai rond die tijd. Niets boeken, beslissen 2 dagen van tevoren wel of we gaan.

Edwin van Riel
C4623 april 2018 · 21:28

op de gletsjers zal het toch nog wel goed zijn?

evr6623 april 2018 · 21:37

Lijkt me wel, maar we zijn verwend dit seizoen. Al 3x geweest, iedere keer heerlijk verse sneeuw gehad en ik ga echt alleen als de omstandigheden super zijn, met name buiten de pistes. Zoals nu de verwachtingen zijn gaat er nog redelijk wat vallen komende anderhalve week, maar het valt of staat met de sneeuwgrens. We wachten het af en beslissen op het laatste moment.

Edwin van Riel
Roelauteur24 april 2018 · 07:52

Roel, wat kunnen we verwachten in Val Thorens qua weer? Ik vrees namelijk het ergste met heel de week regen en sneeuw, met weinig ruimte voor de zon… kan jij dit bevestigen of ontkrachten?

JimmyPrive op 23 apr 2018 18:21

Zo ver van tevoren kun je geen uitspraken doen over “de hele week”. Het weekend gaat alleen wisselvallig van start, dat wil zeggen niet alleen maar regen maar wel regelmatig nat cq. sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Veenhoorn24 april 2018 · 13:48

Momenteel in Tignes erg warm. De een loopt hier op slippers met korte broek, de ander in skiskleding. Het is moeilijk kiezen tussen terras en piste. Sneeuw is zacht, maar plakt niet dus er is goed door heen ‘te ploegen’. Hogerop is het (uiteraard) beter. En het scheelt wel welke helling je pakt. Sneeuw smelt hard zien de bruine plekken per dag groter worden. Ook mooi hoe de marmotten al weer buiten aan het spelen zijn. Wist niet dat die beestje konden kwispelen 😃

Dus s ochtends echt proberen meters te pakken en smiddags met de kids spelen/ sleeen/ zwemmen. Behalve vandaag. Toch nog even wat extra meters

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Veenhoorn24 april 2018 · 13:50

Oh ja. Ps s ochtends zijn de pistes echt zalig!!!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
HansM24 april 2018 · 15:28

Nog 5 dagen knallen in Sölden, het wordt prachtig weer! Op de gletsjer iets onder nul, perfect!

Rogieradmin24 april 2018 · 15:35

@Veenhoorn Dat klinkt toch echt alsof je enorm aan het genieten bent :-)

Click. Click. Peace
Veenhoorn24 april 2018 · 18:52

Ik geniet met volle teugen!!! En de rest van het gezelschap gelukkig ook. (Is natuurlijk ook niet onbelangrijk)

Eerste keer dat we zo laat in het seizoen gaan. Maar er wordt nu al meteen weer gesproken over volgend jaar. Ik stem voor!!! Al hebben we natuurlijk geluk gehad met de hoeveelheid sneeuw dit jaar en deze week toch echt al veel zon gezien.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 24 apr 2018 18:57

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.