Wisselvallige slotweek voor de Alpen

Roel op 26 april 2018· 24 reacties

Prachtig weer in Tignes (F)
Prachtig weer in Tignes (F)

We eindigen het seizoen zoals we het begonnen zijn, wisselvallig. Het weekend begint heel aardig met flink wat zon en hoge temperaturen. Zondag bereikt echter een actieve storing de Alpen waarachter de temperatuur daalt met op maandag mogelijk een vers pak sneeuw op de hogere pistes van o.a. Val Thorens, Tignes en Ischgl. Helene Fischer treedt maandag mogelijk op temidden van een versbesneeuwd landschap.

Zondag warme dag

Vandaag al sneeuwt het op relatief lage hoogte aan de noordkant van de Alpen, lokaal zelfs vanaf 1700 meter zoals in Obertauern. Ook de Zugspitze meldt lichte sneeuw. Aan dit grijze weer komt echter snel een eind. Het weekend verloopt met een afwisseling van zon en wolken en een enkel buitje. Grote hoeveelheden verwacht ik niet. Daarbij is het behoorlijk zacht. Zeker zondag kan het, geholpen door föhn, erg warm worden in Oostenrijk. In de dalen kan het plaatselijk 25 tot 30 graden worden.

Een dun laagje sneeuw in Obertauern (O)
Een dun laagje sneeuw in Obertauern (O)

Weinig zicht op de Zugspitze
Weinig zicht op de Zugspitze

Dit is meteen de inleiding voor de weersomslag die van zondag op maandag komt. Zondag begint het in de Franse Alpen in de loop van de dag fors te regenen en sneeuwen, en dat zaakje trekt in de nacht naar maandag in afgezwakte vorm naar het oosten. Vooral in de westalpen kan dit op de hogere pistes (vanaf 2000m) een pak sneeuw opleveren. Maandag als Helene Fischer op de Idalp van Ischgl optreedt ligt mogelijk ook hier een vers laagje sneeuw.

Meeste wisselvalligheid in het zuiden

Vanaf maandag wordt het iets rustiger. Er kan nog steeds een lokale bui vallen maar de zon is ook te zien. Van een verregende Dutchweek lijkt me geen sprake en vooral in de noordalpen gaan enkele dagen zelfs helemaal droog verlopen. De meeste neerslag verwacht ik in de zuidelijke helft van de Alpen. In Italië borrelen de stapelwolken 's middags flink op waaruit lokale buien ontstaan. Boven 2000-2300 meter valt ook sneeuw.

Lopend temperatuurgemiddelde van april in Graz, Oostenrijk (bron: ZAMG)
Lopend temperatuurgemiddelde van april in Graz, Oostenrijk (bron: ZAMG)

Warmste april

Zo eindigt het seizoen in stijl. Er liggen nog steeds grote hoeveelheden sneeuw voor de tijd van het jaar al is er de afgelopen weken door de warmte wel veel sneeuw weggesmolten. Nu is al duidelijk dat het in Oostenrijk een van de warmste aprilmaanden sinds het begin van de metingen wordt. Het is voor de gletsjers te hopen dat de weergoden het de komende weken iets kalmer aan doen, anders zijn we onze ruime voorsprong nog voor de zomer kwijt.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel , zouden ze dan eigenlijk kunnen doen op vroegere gletsjers snowfarming toepassen , en zo de natuur terug helpen , denk zoals de vroegere gletsjer van val thorens

Het kan gletsjers niet beschermen maar het smelten wel vertragen. Dit wordt wel al lokaal toegepast weet ik. Dan hadden ze afgelopen weken trouwens al flink aan het werk moeten zijn toen de sneeuw het dikst lag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Courchevel gaat het nu toepassen , 20000 kubieke meter voor de opening in december , afdaling vrouwen

null

null

Weer bedankt voor dit laatste bericht.

Wat was het een mooi seizoen, nu nog 4 dagen voor de boeg rond hemelvaart op de Stubaier Gletcher.
Me schoonouders hebben het geluk dat ze morgen richting ValTho vertrekken.

verse sneeuw voor dutchweek is altijd goed!

proost

Merde. Licht gedruppel in val thorens. Regen!

Merde. Licht gedruppel in val thorens. Regen!

derjean op 29 apr 2018 09:24

En vergeet vooral die wind niet…

#proudtobepartofleswintersporters

Sorry, de concurrent…maarre @Rogier … zijn de winterbanden nog binnen handbereik? 😂
https://twitter.com/Alpenweerman/status/990532923332939776?s…

Uitrusten doe je maar in de lift.

Sorry, de concurrent…maarre @Rogier … zijn de winterbanden nog binnen handbereik? 😂
https://twitter.com/Alpenweerman/status/990532923332939776?s…

Roko op 29 apr 2018 12:34

ben benieuwd. Laat maar komen 😉

Bij dat plaatje van de Zugspitze zie ik een gondel.
Maar waar is die gondel eigenlijk?
Ik kan mij op de Zugspitze geen gondel herinderen.
Alleen zo’n grote “bus lift” (of hoe je ze ook noemt, van die dingen waar zo 100 man in gaat), een aantal sleep liften en twee stoeltjesliften.
Of is die gondel nieuw? (zie 'm ook niet op de kaart…)

Wintersport, het beste wat er is.

@luuk777w dat is een bijna horizontale verbindingslift speciaal voor het onderzoeksstation Schneefernerhaus.

null

*bericht bewerkt door Roel op 30 apr 2018 09:52

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel wat voor onderzoek wordt daar gedaan?

Click. Click. Peace

@Roel
Aha, oke. Intressant!
@Rogier
Voornamelijk worden daar de fysieke en chemische eigenschappen van de atmosfeer, het globale klimaat en de medische invloeden onderzocht. (https://de.wikipedia.org/wiki/Schneefernerhaus)

Wintersport, het beste wat er is.

Normandië heeft een late winter , 2 cm verse sneeuw , mss wil de winter nog ff Belgie binnenkomen

null

Vier klimmers omgekomen in Alpen na vrieskou, vijf in kritieke toestand
Zeker vier mensen zijn om het leven gekomen in de Zwitserse Alpen. Ze hadden de nacht noodgedwongen in de buitenlucht doorgebracht. Vijf mensen bevinden zich in kritieke toestand en zijn per helikopter naar het ziekenhuis overgebracht, meldt de politie in het kanton Valais (Wallis).

Buitenlandredactie 30-04-18, 17:59
De groep van veertien klimmers werd verrast door stormweer. Ze bereikten afgelopen nacht de berghut Cabane des Vignettes op 3.157 meter hoogte niet. Ze moesten in de barkoude temperaturen de nacht doorbrengen. Zeker één van de slachtoffers overleed vermoedelijk door een valpartij.

De hulpdiensten gebruikten helikopters om slachtoffers over te brengen naar ziekenhuizen in het gebied. Vijf personen zijn er slecht aan toe. De slachtoffers zijn voor zover bekend Duitsers, Fransen en Italianen, die buiten de pistes rondtrokken.

https://www.ad.nl/buitenland/vier-klimmers-omgekomen-in-alpe…

Ook triest nieuws dit weekend…

En nog 2…zo zie je maar weer dat de bergen en het weer hard kunnen zijn. Oppassen geblazen! Wie, wat of waar dan ook. Al bestaat een risico nul nergens en voor niemand.

Auch am Mönch sind zwei Bergsportler ums Leben gekommen. Die beiden jungen Bergsteiger, die bereits am Sonntagabend als vermisst gemeldet worden waren, sind am Montag leblos geborgen worden. Dies teilte die Berner Kantonspolizei mit.

Bei den Opfern handelt es sich laut Polizeiangaben um einen 21-jährigen Mann aus dem Kanton Bern und um einen 22-jährigen Mann aus dem Kanton Basel-Landschaft. Sie wurden am Sonntagabend gegen 20.20 Uhr als vermisst gemeldet.

Daraufhin wurde umgehend eine Suchaktion gestartet. An der Suche beteiligten sich Mitarbeitende der SAC Rettungsstation Lauterbrunnen, ein Helikopter der Air-Glaciers und Gebirgsspezialisten der Kantonspolizei Bern. Aufgrund der schlechten Wetterverhältnisse gestaltete sich die Suche nach den Vermissten schwierig und war nur bedingt möglich, wie die Polizei schreibt. Schliesslich konnten die Vermissten am Montagmorgen nur noch leblos aufgefunden werden.

Die Rettungskräfte gehen derzeit davon aus, dass die Verunglückten die Nacht wegen der kalten Temperaturen und aufgrund der Erschöpfung nicht überlebt haben. Die beiden Männer stiegen laut ersten Erkenntnissen via Lauperrippe auf den Mönch auf und anschliessend via Nordostgrat in Richtung Eigerjoch ab.

Da sich die Unglücksstelle auf Walliser Kantonsgebiet befindet, erfolgte der Rettungseinsatz in Absprache mit der Walliser Kantonspolizei.

Not all who wander are lost

@AFB79 waarschijnlijk toerskiers die de beroemde Chamonix zermatt traverse doen.

Click. Click. Peace

@AFB79 Dat is gebeurd boven het kleine skigebied van Arolla.

Born to Ride

Helaas is er een 5e dodelijk slachtoffer bijgekomen, 1 van de slachtoffers is vannacht aan zijn letsel overleden.

Born to Ride

@Matthias123 Wel heel ver daarboven. Het is daar echt hooggebergte, vergletsjerd terrein. Nergens echt heel moeilijk, maar in slecht weer is het niet raar om te bendenken dat het goed mis kan gaan.

Een bivakzak zoals in onderstaande plaatje (met twee mensen erin) kan levens redden tijdens dit soort situaties, trouwens foto op nog geen 100 meter van deze hut genomen in de -15 en tijdens een keiharde storm 100 km/h)

null

null

Click. Click. Peace

@Rogier ik heb een jaar of 15 geleden (precieze jaar weet ik niet meer) nog wel eens een hike gedaan richting Pas de Chevres boven Arolla, waar je een fenomenaal uitzicht hebt. Wat ik me er nog van kan herinneren is dat er toen nog aan zomerski werd gedaan nadat het toen een zeer sneeuwrijke winter was geweest. De omgeving is er geweldig ruig en dat heeft in dit geval geen goed gedaan aan de situatie.

Born to Ride

@Rogier, je hebt diverse bivakzakken, toch? Ook die je om je slaapzak heen kan doen. Wat is dit voor 1 dan? Wat kost zo’n ding en waar koop je die?

Overigens zelf van plan naar camping Arolla te gaan komende zomer en daar diverse tochten te gaan maken. Meerdaags weet ik nog niet. Alleen of met een vriend is ook nog niet zeker. Mocht er iemand tips hebben voor bepaalde tochten, dan hoor ik dat graag.

Not all who wander are lost

Dit zijn wat mij betreft de echte bivakzakken. De zakken die om een slaapzak heen gaan hebben in de Alpen weinig zin (koop gewoon een goede slaapzak) Dit is dus een vierkante rechthoekige twee persoons. Daar ga je naast elkaar instaan en dan tegelijk samen zitten. Binnen no time heb je het warm.

Ik heb er een van Ortovox maar er zijn veel merken die ze maken.

Click. Click. Peace

Het drama met ski-alpinisten in de Zwitserse Alpen heeft een zevende persoon het leven gekost. Een 42-jarige vrouw uit Italië overleed in het ziekenhuis, meldt de politie in het kanton Wallis.
Het slachtoffer behoorde tot een groep van veertien ski-alpinisten. Zij waren zondag op meer dan 3.000 meter hoogte overvallen door een storm. De groep kon geen berghut meer bereiken en overnachtte op de berg.

Reddingswerkers troffen de onderkoelde ski-alpinisten maandagochtend aan.

De afgelopen dagen bezweken meerdere slachtoffers in het ziekenhuis. Het gaat om twee Italiaanse echtparen en een vrouw uit Bulgarije. De Italiaanse gids van de groep was zondagavond al verongelukt.

De groep bestond uit Duitsers, Fransen en Italianen, die buiten de pistes rondtrokken.

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie