Op stap met een bergführer in Osttirol!

Svenski op 04 februari 2014· 9 reacties

null
Genieten met uitzicht op de Grossglockner

Terwijl de winter in de Noordalpen maar niet op gang lijkt te komen, valt de sneeuw in de zuidelijk gelegen gebieden met bakken uit de hemel. ‘‘Waarom is het niet gewoon eerlijk verdeeld en kunnen we hier niet ook lekker naast de piste knallen?’’ is een vraag die ons bezig houdt. Gelukkig kent Tirol een regio die geografisch gezien tot de Zuidalpen behoort, Osttirol genaamd. Bij de meeste wintersporters zal deze regio geen belletje doen rinkelen. Dit onbekende stukje Tirol is dan ook een echte geheimtip voor de wintersporter die opzoek is naar een rustige bestemming. De hoogste tijd om deze sneeuwrijke regio eens te onderzoeken met de hulp van een echte bergführer.

We ontmoeten onze gids op de parkeerplaats in het dorpje Matrei. Samen met Kals vormen deze twee dorpjes het Grossglockener Resort. Een skigebied dat met 110 kilometers aan pistes het grootste is van Osttirol. Onze gids, Christian Riepler van Bergführer Kals, stelt zich voor en dan is het tijd om de moderne gondel naar de 2600 meter hoge top van het skigebied te nemen. Het uitzicht valt ons niks tegen. Maar liefst 63 bergen van boven de drieduizend meter om ons heen en de Grossglockner van bijna 3800 meter als hoogtepunt, zorgen voor een spectaculair panorama.

null
We zijn in goede handen

De laatste sneeuw is inmiddels al een aantal dagen geleden gevallen en wij hebben de hoop op onverspoorde poeder al opgegeven wanneer we de gondel uit stappen. Dan maar geen maagdelijke witte poedervelden denken we bij ons zelf, terwijl we alle zeilen bij moeten zetten om Christian naar de volgende lift te volgen. Hij woont hier al zijn hele leven en dat is te merken aan de vastberadenheid waarmee hij naar beneden skiet. In de stoeltjeslift wijst hij een aantal afdalingen aan die we als eerste kunnen doen. Op aanraden van onze gids kiezen we voor een afdaling die op het zuiden ligt, door het mooie weer warmt deze zonovergoten helling namelijk eerder op dan de schaduwrijke varianten.

Vanaf de futuristisch ogende Adlerlounge op 2621 meter pakken we de zwarte piste naar beneden. Onze gids vertelt ons halverwege de piste dat we goed vaart moeten houden om een stukje te traverseren zodat we bij een mooie afdaling komen. We komen uit bij een prachtig veld wat blijkbaar niemand de afgelopen tijd heeft kunnen vinden, want er is geen spoor te vinden! We knallen naar beneden en komen er achter dat we helemaal tot de 900 meter lager gelegen Blauspitz lift kunnen afdalen. Wat een begin van de dag! We pakken snel de lift omhoog en kiezen er op aanraden van Christian voor om een stukje te hiken voor de volgende afdaling. Vijftien minuten lopen en kilometerslang geen spoor te bekennen, prima!

null
Afzien met een glimlach

Tijdens de lunch in het zonnetje bij Roat’z Bodn Hittn bestelt onze gids snel nog even een cappuccino. ‘‘U heeft uw eten nog niet op!’’ zegt de serveerster. ‘‘Ja, de jongens hebben nogal haast’‘, is zijn antwoord. Christian legt ons uit dat zijn werkdag er normaal gesproken wel op zit bij de lunch: ‘‘mijn klanten zijn meestal moe en voldaan op dat tijdstip.’’ Wij zijn weliswaar moe, maar nog lang niet voldaan. Met een goed gevulde maag beginnen we een flinke hike naar de top van een helling waar de zon nog niet heeft gestaan. Christian legt ons uit dat de sneeuw hier bijna altijd goed is, maar dat we wel een stukje door het bos moeten aan het einde. Wij vinden het allemaal de moeite waard!

null
Heerlijk!

We besluiten de dag met de afdaling waar we eerder op de dag mee begonnen zijn. Trots aanschouwen we onze sporen om er vervolgens nog een aantal bij te zetten! Aan het einde van de dag zitten Patrick en ondergetekende nog met een vraag in ons hoofd: ‘‘Die Grossglockner, kan je daar eigenlijk van af skiën?’’ Waarop onze gids antwoord:‘‘Ja hoor, en er is een klettersteig route omhoog!’’ ‘‘Wanneer hebben jullie weer tijd?’’

Svenski
is deze winter voor ons onderweg in Tirol. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuwcondities en checkt gebieden voor ons uit!

Plaats een reactie

Toch enkele nuances: Osttirol is normaal gesproken een minder sneeuwrijke regio als bijvoorbeeld Tirol, enkel dit jaar is het omgekeerd. Grossglockner Resort telt 38 kilometer aan pistes (geen 110 kilometer) en het hoogste punt bedraagt iets minder dan 2400 m.

Ook wat positiefs te melden Matthijs? En check deze link nog even: https://www.wintersport.nl/skigebieden/goldried

Gaaf! Ik zit ook te twijfelen om met zo’n ‘grootmeester’ mee te gaan.

Ski good, or eat wood!

Deze zwendel(waar wintersporters gewoon keihard aan meewerkt) hoort gewoon aan het licht te worden.

@Bart4: Ik vertel gewoon de feiten. Kijk maar na op hun site, als ze het daar al (onder dreiging van rechtszaken) aangeven. Check mijn naam ook nog één maal, het is maar met één ‘t’.
@Gast242: Sven & Patrick bedoelen het goed met hun bericht, het is gewoonweg recent aangepast en nog op niet veel sites/boeken overgenomen. Ben trouwens blij dat zij zulke mooie verslagen online zetten. Maak een accountje aan en post nog één keer je reactie aub.

@Mathijs: beetje jammer om leuke en inspirerende verhalen gelijk een beetje te zitten af te katten. Maar goed de feiten:
De Gorner is de berg die tussen Kals en Matrei in ligt en waar veel op geskied wordt (op de piste dan wel te verstaan) en deze is 2702 m hoog.
Aan de zuidkant hiervan ligt de Grossglockner en deze is 3798m hoog.
(http://www.gg-resort.at/de/skigebiet/panorama/)
Als je verder gaat kijken zie je dat er nog veel meer te skien is in dat gebied met hoge en mooie toppen zoals bijv. de Schrareck (2640m), Hochtor (2506m), Hochfleis(2902m).

De 110 km piste is inderdaad wat aan de hoge kant maar misschien zijn er nog meer delen meegerekend. Het gebied Kals Matrei met 15 liften heeft 8,5km blauwe piste, 22,5 km rode piste en 6 km zwarte piste. Totaal 41,6 km dus samen met het gebied Grossglockner Heiligerblut telt 12 liften en 55 km piste. (20km blauw, 34 km rood en 1km zwart). Gezamenlijk is dit dus goed voor een dikke 96 km.
Zo hebben we dat ook weer opgelost en gaan we naar het volgende inspirerende verhaal!
Ik heb dit met genot zitten lezen en zou graag meer van dit soort verhalen zien en lezen. Misschien een keer leuke trip op deze manier naar de Dolomieten? Daar is ook genoeg moois te beleven!
Wouter

Wat aan de hoge kant? 3x zoveel als werkelijk. Gedrog dus!

@Wouter: Oei, jij gaat flink de mist in. Het skigebied van Heiligenblut heeft NIETS te maken met het skigebied Kals-Matrei. Ze zijn niet aaneengesloten, hebben niet dezelfde eigenaar, liggen niet in dezelfde provincie en hebben niet noodzakelijkerwijze dezelfde skipas. Enkel het feit dat je vanuit beiden uitzicht hebt op één kant van de Grossglockner hebben ze gemeenschappelijk. Met de auto rijdt je in de zomer al zeker 1u40 van Matrei naar Heiligenblut. Wij hebben toevallig vorige zomer de wandeling gemaakt van Heiligenblut in de richting van Kals en ik kan je vertellen dat die bijlange na niet aaneengesloten zijn of iets met elkaar te maken hebben.

Als je op de site kijkt zie je op de eerste zin staan dat ze slechts 37 kilometer aan pistes hebben (op hun eigen site nota bene). http://www.gg-resort.at/de/skigebiet/das-skigebiet/…

Verder maak je nog één grote fout. Je neemt aan dat elke berg die op de skikaart staat ook werkelijk bereikbaar is met liften en pistes. De Gorner is inderdaad 2702 meter hoog, maar dat bergje ligt linksboven nog wat hoger dan het punt waar de liften & pistes liggen. Vorig jaar stond ik zelf op die plaats en die zogenaamde Gorner van jou ligt nog een stuk hoger.

Als je wat verder op hun site kijkt, zal je zien dat ze zeggen (op hun eigen site nota bene) dat hun hoogste punt 2426 meter hoog is. http://www.gg-resort.at/de/skigebiet/lifte-pisten/

Zo, nu komen de werkelijke feiten ook boven water!

@sven, prachtig verhaal! Zo zou ik er meer willen lezen!
@matthijs!, het is een feit dat een koe meer schijt dan een geit. Who cares?

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Alle vakantiegangers die het hele gebied binnen een dag gezien hebben i.p.v. 3-4dagen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie