BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Sportstimuleringsfonds succesvol ingezet bij drie wintersportorganisaties

Sportstimuleringsfonds succesvol ingezet bij drie wintersportorganisaties

Roel-B op 24 april 2018 · 0 reacties

Wintersportorganisatie die zijn aangesloten bij de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) kunnen elk jaar een aanvraag indienen voor het sportstimuleringsfonds. Aanvragen kunnen gericht zijn op deskundigheidsbevordering, samenwerking, wintersportaanbod of activiteiten rondom ledenwerving en –behoud. Per project is er maximaal 5.000 euro beschikbaar. Drie organisaties die vorig jaar een financieel steuntje in de rug hebben gekregen vanuit het sportstimuleringsfonds zijn: Langlaufvereniging Bedaf, Ski- en Snowboard vereniging De Schans en Ski Racing Development. Zij hebben alle drie op een andere manier de subsidie ingezet om de wintersport verder te ontwikkelen.

Langlaufvereniging Bedaf

Met behulp van de toekenning uit het sportstimuleringsfonds heeft Langlaufvereniging Bedaf tien paar kinderrolski’s kunnen aanschaffen waarop zowel de klassieke als de skating techniek kan worden beoefend. Deze rolski’s worden inmiddels volop gebruikt in de jeugdtraining en bij kinderfeestjes en familie-uitjes. De jeugd is enthousiast. Trainer Wim Ketelaars vertelt daarover: “De eerste keer dat de kinderen op de rolski’s stonden, gingen de kinderen zo hard dat zij in een sloot belandden. Dat was dikke pret natuurlijk. Daarna heb ik ze eerst goed leren remmen.”

De kinderen kunnen nu zelf de techniek van het rolskien beproeven en hoeven niet aan de kant toe te kijken naar hoe volwassenen rolskien. Dat was vroeger wel het geval. De rolski’s zijn een verrijking voor de jeugdtraining en Bedaf heeft schoolkinderen en families die op bezoek komen nu meer te bieden. Het is een leuke afwisseling op het winterprogramma. Kortom, Bedaf is heel blij met de aanschaf en hoopt nog jaren vooruit te kunnen met de rolski’s.

Ski- en snowboardvereniging de Schans

Bij de ski- en snowboardvereniging De Schans in Uden werd de bijdrage van het sportstimuleringsfonds ingezet om een programma te ontwikkelen ter voorkoming van blessures bij haar leden. Zowel bij skiën als snowboarden is de houding van de sporter en de fitheid van belang. Samen met een externe sporttherapeuten is een programma ontwikkeld, waarbij sporters worden begeleid en trainers worden bijgeschoold. Aan het begin en einde van het trainingsseizoen wordt de sporter getest om de voortgang te meten. Op basis daarvan kunnen we het trainingsprogramma bijstellen met een individueel advies. “Vooral bij skiërs komt er veel druk en frictie op de knie te staan, waardoor bij een verkeerde houding ook na de sportcarrière nog letsel kan optreden. Dankzij dit programma kunnen we onze leden daar goed in begeleiden,” aldus Jurgen Minten, oud-bestuurder bij De Schans. Belangrijk onderdeel van dit programma is het opleiden van de eigen trainers van De Schans, zodat ook de sporters van de toekomst goed worden getraind.

Ski Racing Development

Het Alpine talententeam Ski Racing Development heeft de subsidie gebruikt om haar training en zelfregulatie opleidingsprogramma naar een hoger plan te tillen. Dit doen ze door middel van prestatietechnologie (video analyse en feedback). Het doel is om skitechnische progressie bij haar talentvolle ski-racers te behalen. Patrick Roël, hoofdcoach en eindverantwoordelijk voor het opleidingsprogramma verteld: “We zijn eerst gestart om onze eigen kennis te vergroten op dit gebied. Dit onder andere door contact te zoeken met het NOC*NSF over meetsystemen. Daarna zijn we intern gaan kijken welke systemen het best passen binnen onze omgeving en het ontwikkelingsniveau van de ski-racers. Uiteindelijk hebben we gekozen voor aanschaf een nieuw camera systeem dat d.m.v. tracking de racers automatisch in beeld houdt (SoloShot). Daarnaast maken we gebruik van tablets, die zijn uitgerust met video-analyse app voor directe analyse op de piste. Voor uitgebreidere analyse is een laptop aangeschaft met Kinovea software”.

Jorrit Meinsma, coach/trainer: “We merken dat de ski-racers enthousiast reageren tijdens trainingen nu ze direct kunnen leren van hun eigen beelden. Ook voor de trainers is het een goed middel om verder te werken aan zelfregulatie bij de ski-racers. Dit helpt ze om meer gefocust te trainen, op kortere termijn succes te beleven en zo verantwoording te nemen over hun eigen ontwikkeling(proces). Erge belangrijke vaardigheden die je moet ontwikkelen als atleet in wording”.

Voor het seizoen 2018-2019 kunnen aanvragen ingediend worden tot 1 mei 2018 via sport@nederlandseskivereniging.nl.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!