We kunnen er niet onderuit. Het is lente. In het dal komen de korte broeken en jurkjes uit de kast. Op straat maken sneeuwlaarzen plaats voor teenslippers. Hoog in de bergen is het echter een ander verhaal. Daar ligt na deze zeer sneeuwrijke winter nog heel veel sneeuw. De toerski-condities zijn geweldig. Na de winterinval van afgelopen week besloot ik voor twee daagjes de bergen in te gaan om te skiën rondom de Ecrins hut, 3170 meter hoog in het Ecrins-massief.

De ski's konden vanuit de auto meteen aan

Op weg naar de Glacier Blanc, met de Glacier Noir op de achtergrond

Veel sneeuw

We hebben het al vaak genoeg gezegd: er is deze winter echt veel sneeuw gevallen. Ondanks de hogere temperaturen in het voorjaar ligt er in het hoge en koude dal boven Ailefroide nog steeds meer sneeuw dan gebruikelijk. Naast de auto op 1800 meter ligt nog meer dan een meter sneeuw, dus om op de ski’s te komen moesten we echt een muur van sneeuw beklimmen. Normaal zijn de eerste paar honderd op het zuiden gerichte hoogtemeters helemaal sneeuwvrij, nu hoefden we maar een paar keer onze ski’s uit te klikken voordat we voet op de Glacier Blanc konden zetten.

In het dal, in de verte op de foto, is het groen, in de bergen nog winter

Genieten van deze geweldige natuur

Langs de ijstorens

Genieten

Toerskiën zo laat in het seizoen betekent lange dagen om hoog in de bergen te komen. Er draaien geen liften dus we moeten zelf omhoog lopen. Slapen doen we in relatief eenvoudige hutten. De wc is een gat in de grond boven een enorme afgrond. Natuurlijk is deze ook niet verwarmd. Des te meer genieten we van de hut zelf waar de huttenwaard de kachel draaiende houdt, waar we onze schoenen en sokken kunnen drogen en waar we eenvoudige maar voedzame pasta opgediend krijgen. De wekker gaat vroeg, afhankelijk van de kou, om 4 of 5 uur 's ochtends, om te kunnen genieten van de beste sneeuw en veilige condities. Je moet er dus wat voor over hebben.

Voor mij zijn dit de mooiste tochten in de bergen. Ver weg van alles, diep in de natuur tussen de drie- en vierduizend meter hoge bergen, klimmen we langs de ijstorens van de gletsjer. Ik kijk mijn ogen uit, elke keer weer. Precies hiervoor ben ik, ondertussen 16 jaar geleden, naar de bergen verhuisd. Het verveelt nooit. Het beklimmen van bergen samenbrengen met een heerlijke afdaling op ski’s maakt het verhaal compleet.

Op de Glacier Blanc, met de Barre des Ecrins op de achtergrond

De laatste meters naar de Ecrins hut

Materiaal te drogen naast de kachel

Dagdromen bij een absoluut geweldig uitzicht

Heerlijk skiën

Dankzij de verse sneeuw van afgelopen zondag was het skiën heerlijk. De bergen hadden weer even hun winterse jas aangedaan. Vanwege het wisselvallige weer waren maar weinig mensen naar de hut gekomen dus we hadden de bergen voor onszelf. Met z’n drieën genoten we van maagdelijke sneeuw in een geweldige setting. Door deze opfrisser is het seizoen nog niet afgelopen. De komende weken zal ik zeker nog een paar keer de ski’s pakken.

's Ochtends vroeg op pad om nog hoger te klimmen

Hoger en hoger boven de gletsjer

Met zo'n uitzicht vergeet je de pijnlijke bovenbenen natuurlijk meteen

Bochten op heerlijke voorjaarssneeuw

Jij ook?

Ben je sportief, heb je een prima uithoudingsvermogen en hou je van een dosis avontuur, dan zijn dit soort toerskitochten ook voor jou mogelijk. Een gediplomeerde berggids kan je veilig door dit soort vergletsjerd terrein loodsen en je de fijne kneepjes van het vak leren. Hierdoor kun je je skiseizoen met een paar maanden verlengen. Ik moet je wel waarschuwen. Voor je het weet ben je verslaafd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Shane17 mei 2018 · 22:44

Echt ongelooflijk mooi @Rogier!

I can stick uphill ice, on my saucer...
Rogierauteur17 mei 2018 · 23:12

Thanks :-) elke seconde hoog in de bergen is zo mooi…

Click. Click. Peace
Pirmin17 mei 2018 · 23:21

Wow !

luuk777w18 mei 2018 · 08:26

:O
Ik wil ooooooook…

Wintersport, het beste wat er is.
Sjaak2718 mei 2018 · 08:28

Nice!

XtremeBlitz18 mei 2018 · 09:36

Prachtig!

Snowy197018 mei 2018 · 09:38

Het ziet er weer fantistisch uit Rogier. Ik dacht gisteren nog: waar blijven zijn voorjaarstripjes… ;-)

Aan de ene kant ziet het er heel aanlokkelijk uit met die prachtige foto’s, maar aan de andere kant is het wel een enorme inspanning om één afdaling te kunnen doen. Jij ziet het vast anders, want de klim hoort bij het genieten.
Voor “ons” laaglanders die zo’n tripje willen doen, schuilt er (denk ik) wel een probleem: de hoogte. Een weekend naar de Alpen om dan meteen naar 3000+ meter te klimmen is wel een extra uitdaging. Op de eerste dag van mijn normale wintersport hap ik al naar lucht als ik in Val Thorens ben, laat staan tijdens een inspanning op een gletscher. Ach ja… gelukkig zijn er de foto’s van Rogier nog!

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 18 mei 2018 09:38

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Yippee18 mei 2018 · 10:15

Geweldig mooi!
Maar hoe houd je het veilig, @Rogier? Voor mij is buiten de piste op een gletsjer een absolute no-go. Hoe weet je onzichtbare gletsjerspleten te omzeilen?

derjean18 mei 2018 · 14:15

Prachtig filmpje. Doe de afgelopen jaren een klein beetje aan toerskien. Maar heb absoluut geen kennis van de bergen en sneeuw. Alleen blijf ik dicht bij de pistes.
Moet dringend zo n cursussen gaan volgen.

Rogierauteur18 mei 2018 · 14:24

@Snowy1970 Daar heb je zeker een punt. Van die hoogte. Maar als je rustig aan doet zijn daar best mogelijkheden voor. En inderdaad de klim hoort echt bij het genieten…
@Yippee Kennis, ervaring en erg goed opletten. Op tijd weg zodat de sneeuwbruggen nog goed bevroren zijn. En natuurlijk kennis van touwtechnieken en touwen en takel materiaal mee mocht het mis gaan. Dit hoort wel echt bij bergsport. Ik geniet ook zeker van deze extra uitdagingen en spanning. Zonder deze kennis en materiaal is het heel erg verstandig om uit de buurt van off-piste gletsjers te blijven.
@derjean Heel eenvoudig DOEN!

Click. Click. Peace
CF23018 mei 2018 · 15:44

Mooi zeg! Bekende omgeving voor mij, in mijn jeugd in de zomer vaak gewandeld naar de eerste hut bij de Glacier Blanc. Om bij de tweede hut te komen (denk dat dat de Ecrins hut is waarnaar jij refereert) moest je toen vanaf de eerste hut de gletcher over, maar dat deden mijn ouders wijselijk genoeg maar niet met drie kinderen er bij. De tong van de gletcher lag toen (midden jaren 90) nog ruim onder de eerste hut, maar die zal nu wel een stuk hoger liggen.

Rogierauteur18 mei 2018 · 16:16

@CF230 Hij ligt nog steeds net iets onder de hut. Maar veel is het niet. Je hoeft er ook niet meer overheen als je naar de hut toe gaat. De gletsjer erboven is tegenwoordig nog veel gevaarlijker dan vroeger, de spleten liggen nu echt overal. Maar ook toen was het een erg verstandige keuze van je ouders!

Click. Click. Peace
ThomJ18 mei 2018 · 16:23

Wat een heerlijk verslag weer! Ik ga de sneeuw iets verderop morgen ook maar weer verkennen. Weliswaar op de piste, maar minder lekker wordt het er denk ik niet op ;)

Nelis18 mei 2018 · 18:35

Fantastisch. Lijkt me echt geweldig om te doen. Genieten in het kwadraat. Dank voor het delen @rogier

Bergen + Sneeuw = ❤
Roberts18 mei 2018 · 22:14

Een keuze waar je met een heel goed gevoel op terug kan kijken.
Je leeft je droom!

Madloch19 mei 2018 · 16:41

Prachtig filmpje! Filmen jullie met een drone en extra cameraman?

Rogierauteur19 mei 2018 · 17:52

@Madloch Dit is in het Parc National, hier zijn (logisch!) drones absoluut verboden. Dus geen drone. Wel stabilizers… Ik heb het hele filmpje zelf gefilmd.

Click. Click. Peace
Auke8320 mei 2018 · 22:58

Heeeel gaaf, Rogier!

Veenhoorn22 mei 2018 · 09:01

Was de ‘griep’-epidemie eindelijk voorbij, komt Rogier weer aanzetten met nieuwe foto’s… en de kriebels zijn weer terug. :)

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 22 mei 2018 09:02

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.