Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Laten we maar met de deur in huis vallen: de Apex skischoenen zijn wellicht dé oplossing voor skiërs die in traditionele skischoenen altijd last van hun voeten hebben. Ze zijn comfortabel, voelen strak en compact aan en de stijfheid is meer dan op orde. In Val Thorens heb ik een aantal dagen geskied op deze nogal onconventioneel ogende skischoenen. Zelf heb ik (gelukkig) geen moeilijke voeten en ski ik al jaren op schoenen van Salomon, die qua leest nu eenmaal het beste bij mijn voet passen. Door mijn jarenlange werkervaring in een skiwinkel heb ik echter veel skiërs gesproken die meer moeite hebben om een geschikte skischoen te vinden. Voor die skiërs zijn de schoenen van Apex zeker een optie.

De softboot (links) en het exoframe (rechts)

Wat is er anders aan de skischoenen van Apex?

De skischoenen van Apex bestaan uit drie delen. Naast een normale binnenschoen (die ook in normale skischoenen te vinden is), bestaat de schoen uit een softboot en een exoframe. De binnenschoen zorgt voor het comfort en de warmte, de softboot beschermt de binnenschoen en maakt het een stuk makkelijker om te lopen en het exoframe zorgt voor de stabiliteit en stijfheid. Daarnaast zorgen de skischoenen ervoor dat je meer in de skihouding staat, doordat de hiel wat verhoogd is. Los van het feit dat met name technisch wat mindere skiërs gestimuleerd worden om beter te skiën kost deze houding je ook minder energie.

Waar en hoe getest?

In april heb ik in het Franse Val Thorens een aantal dagen op de Apex MC3 geskied, dit naar aanleiding van de vele vragen van gebruikers over deze schoenen (er zijn dus nog veel voeten die pijn lijden). De skischoenen zijn zowel getest op een pure pisteski als op een allmountain ski. De sneeuwcondities waren goed te noemen. Goed geprepareerde pistes met aan het einde van het dag wat slush. Eigenlijk omstandigheden zoals je ze tijdens je wintersport vaak aantreft.

Hoe zit het met de flex? Zijn die skischoenen wel stijf genoeg?

Dit was dé vraag die iedereen op de redactie stelde toen de schoenen werden afgeleverd. Zeker bij sportievere skiërs is de stijfheid van de schoen van belang. Een stijvere schoen zorgt nu eenmaal voor een meer directe overbrenging van de beweging van de voet op de ski’s, en dat zou bij deze schoenen toch wel vrij lastig worden was de algemene gedachte. Toch bleek in de sneeuw dat de schoenen meer dan voldoende stabiliteit bieden en goed stijf zijn. De MC-3 kent drie verschillende stijfheden (een flex van 110, 120 en 130 die je in de carbon schacht kunt aanpassen) en hoewel de stijfheid van een schoen zich moeilijk laat vergelijken aan de hand van het getal, bleek de MC-3 gewoon een sportieve schoen. De overbrenging was direct genoeg en ook op hoge snelheid op wat steilere pistes geeft de schoen heel veel vertrouwen. Wel was de overbrenging bij mijn eigen schoenen directer. Toch zal de gemiddelde skiër dat absoluut niet als storend ervaren (en de skiërs die eindelijk een comfortabele schoen gevonden hebben al helemaal niet).

Met de flexarm stel je de vorlage in en kun je de stijfheid aanpassen

Zijn ze echt zo comfortabel?

De belangrijkste reden waarom je deze schoen zou aanschaffen is uiteraard het comfort. Dankzij de softboot is de kans een stuk kleiner dat er harde drukpunten voorkomen. De schoen voelt dan ook comfortabel aan. Dat komt onder andere doordat de softboot wordt gefixeerd met twee verschillende Boa’s®. Dit is een sluitsysteem dat ook op snowboardschoenen te vinden is; dit zorgt ervoor dat de druk gelijkmatig over de voet verdeeld wordt. Uiteindelijk plaats je het exoframe om de softboot heen. Dit zorgt voor de stabiliteit zonder in te leveren op comfort. Extra pluspunt is dat je op de softboot een stuk makkelijker (en comfortabeler) loopt dan op een normale skischoen.

Kun je met de Apex skischoen ook snowboarden?

Dat is zeker mogelijk. Ik heb in Val Thorens een korte afdaling op een snowboard gemaakt en dat voelde niet verkeerd aan. Volgens Apex zelf vallen de schoenen in het stijvere segment snowboardschoen, maar ik verwacht dat eigenlijk niemand deze schoen koopt met als primaire doel om te gaan snowboarden. Vooral leuk voor erbij dus.

Hoe zwaar is deze skischoen?

De Apex schoen is wat zwaarder dan een normale skischoen. Met skiën is dat geen enkel probleem en zolang je niet met de complete schoen gaat lopen (incl. exoframe) merk je er niet zoveel van. Loop je echter wel met de hele schoen aan (en dat gebeurt natuurlijk wel tijdens bijvoorbeeld de lunch), dan voel je wel dat je iets aan je voeten hebt.

Andere looks, ander comfort

Voor welke skiërs zijn de Apex skischoenen geschikt?

Skiërs met pijnlijke voeten zullen heel blij worden van deze skischoenen. Waar je wellicht bij traditionele skischoenen de hoop al hebt opgegeven, zou het zomaar kunnen dat je hier een schoen vindt waarin je pijnvrij kunt skiën. Toch is de doelgroep van Apex niet beperkt tot mensen met pijnlijke voeten. Ook voor sportievere skiërs die een schoen zoeken met veel comfort en skileraren die veel in het kinderland te vinden zijn (en dus veel moeten lopen) zijn de schoenen van Apex een optie.

Zijn er nog alternatieven?

Naast de skischoenen van Apex zijn er ook softboots met een frame eromheen beschikbaar van het merk Dahu. Deze schoenen zijn te koop vanaf € 499,00 en werken volgens hetzelfde principe. Een vergelijk kunnen we helaas niet maken omdat we deze schoenen niet hebben kunnen testen.

Is dan alles positief?

De prijs is vrij hoog, zeker in vergelijking met een traditionele skischoen. Over het algemeen beginnen de Apex schoenen vanaf zo’n € 595,00 waarbij de prijzen kunnen oplopen tot een kleine € 800,00. Veel geld. Van de andere kant, als dit dé oplossing voor je pijnlijke voeten is dan heb je het er waarschijnlijk graag voor over. Voor de écht sportieve skiërs zal de overbrenging van de beweging van de voet op de ski net te traag zijn. En ook het gewicht van de schoen ligt nou eenmaal wat hoger dan normale skischoenen.

Plus

 • comfort
 • gemakkelijk lopen
 • volwaardige skischoen

Min

 • prijs
 • gewicht
 • voor de echte experts misschien net te weinig directe overbrenging

Specificaties van de skischoen

 • Getest model: MC-3 Peak Performance 2017
 • EVA Heat liner met Thinsulate voor extra warmte
 • Open chassis
 • Verstelbare flexarm waarmee je de ‘vorlage’ kunt instellen
 • Micro en macro verstelbare gespen
 • Drie flexniveaus: 110/120/130
 • Twee Boa® sluitingen
 • Externe tong constructie voor een soepele sluiting
 • Apex gegoten rubberen loopvlak zool met geïntegreerde carbon schacht

De skischoenen van Apex zijn in Nederland verkrijgbaar bij Winter- en watersport van der Laan in Breukelen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Matthias1236 november 2018 · 07:12

Het filmpje is een private video en alleen te kijken als je inlogt op vimeo en toestemming hebt om het filmpje te kijken. Voor 99% van de lezers hier zal het dus waarschijnlijk niet te kijken zijn.

Born to Ride
Rogieradmin6 november 2018 · 07:22

Ik pas het even aan :-)

Click. Click. Peace
Skifrick6 november 2018 · 10:58

Leuke test! Dit is wel weer eens wat anders. Misschien een rare vraag maar ben je ook gevallen met skiën? Ben benieuwd hoe de minder stijve schoen zich gedraagd met het losschieten uit de binding. Vooral de houder van de voorkant van het exoframe ziet er in een eerste oogopslag matig uit als je de achterkant van het frame bekijkt.

Voor een complete test is een vergelijking tussen een ‘normale’ schoen en deze schoen in een uitwerptest voor bindingen afstellen interessant. Ben benieuwd naar eventuele verschillen tussen dezelfde DIN waarde in een uitwerptest voor een gewone en voor deze schoen.

Arjenauteur6 november 2018 · 16:19

@Skifrick Helaas, niet gevallen ;-). Hier kan ik op dit moment dus niets over zeggen. Aan de andere kant, als ik wel gevallen zou zijn, zou het nog steeds maar n=1 zijn. Het voorstuk voelde in ieder geval zeer solide aan. Je zult ongetwijfeld iets inleveren op de krachtoverbrenging die bij een val waarbij de binding los schiet plaatsvindt, maar de schoen gaf absoluut geen onveilig gevoel.

Matthieu6 november 2018 · 19:37

In het filmpje stap je met de softboot in het exoframe wat al in de binding zit. Klik je het exoframe op dezelfde manier in de binding als een skischoen?
Als je makkelijk wilt lopen na het skiën en de schnallen losmaakt zit het exoframe dus nog aan je ski’s . Dat is wat minder praktisch denk ik (ski’s in skirek bij de apreski, ski’s op het dak van je auto)
Maar als je het exoframe makkelijk uit de binding kunt klikken dan moet je ze weer los meenemen. Toch iets meer gedoe lijkt me.
Wel een mooie uitvinding hoor!

pfff.... hoe lang nog.....⛷
skijoy12 december 2018 · 14:09

Zouden deze schoenen de oplossing kunnen zijn als je extreme platvoeten hebt? Dient er nog iets op maat gemaakt te worden of zouden ze, indien je de juiste maat hebt gewoon moeten passen?

Shane12 december 2018 · 15:24

Als je extreme platvoeten hebt (en daar last van hebt) moet je sowieso een op maat gemaakte zool hebben lijkt me @skijoy?

I can stick uphill ice, on my saucer...
Yahoo12 december 2018 · 18:01

Ik vraag me af of deze schoenen helpen bij moeilijke voeten. Heb zelf pijn aan mijn voeten met snowboarden. Deze schoenen zullen niet comfortabeler zijn. Daarom heb ik voor strolz schoenen gekozen, en hierin ski ik pijnloos.

Maar vind deze ontwikkeling wel goed.

From a galaxy far far away.............

Plaats een reactie