Het is echt zomer in de Alpen. In de dalen tikt het kwik tegen de dertig graden aan. Tijd dat je eerder aan zwemmen in bergmeertjes denkt dan aan skiën. Maar met de grote hoeveelheid sneeuw die deze winter gevallen is, is er her en der in hooggelegen alpenweides nog te skiën. Omdat het ons leuk leek om op de langste dag van het jaar op de ski’s te staan vertrokken wij afgelopen vrijdag naar de Col Agnel om daar nog een laatste off-piste ski-afdaling van dit seizoen te maken.

De avond ervoor

Omdat de grens-col toch op een goed uurtje rijden van mijn huis ligt besloten we de avond ervoor al richting Italië te rijden. Daar sliepen we in de daktent die ik op mijn auto heb gezet. We werden getrakteerd op een geweldige sterrenhemel. Maar de nacht was kort. Want omdat het zo ontzettend warm is moesten we vroeg op om redelijke sneeuw te vinden. Om 5 uur was het licht en ging onze wekker. Na een kopje zelf gebrouwen espresso liepen we omhoog, richting de overgebleven sneeuwvelden.

Ons slaapplekje onder de sterrenhemel

Geweldig uitzicht bij het wakker worden op het Ecrins massief in de achtergrond

Veel sneeuw

Op de parkeerplaats lag er niet veel sneeuw, maar na 5 minuten lopen, klikten we de ski’s onder. Op harde voorjaarssneeuw gingen we omhoog. Al snel liepen we in de zon. Het uitzicht was geweldig, felgroen in het dal. Wij in de sneeuw! We waren niet de enige ‘verslaafden’ die op de ski’s stonden. Tijdens de klim kwamen we ook andere toerskiërs tegen.

Veel sneeuw, maar het is ook duidelijk al zomer

Af en toe moesten de ski's omhoog ook heel even uit

700 hoogtemeers aan sneeuw

Onder de topwand, op zo’n 3200 meter hoogte, lag een felblauw meertje van smeltwater op de sneeuw. Al tijdens de klim omhoog bedacht ik me dat een waterslide door dat meertje wel erg leuk kon zijn. Het is tenslotte al zomer… Het idee stond er. Eenmaal op de top genoten we van het uitzicht, en hoe bijzonder het was om op 22 juni nog bijna 700 hoogtemeters aan ondoorbroken sneeuw te vinden.

Geweldige landschappen tijdens de weg omhoog

Sneeuw op de top, felgroen in het dal

Smeltmeertje

In de afdaling skieden we recht op het meertje af. Daar moest ik overheen skiën, zo’n natuurlijk gevormde waterslide! Eerst voorzichting aan de rand. Maar al snel steeds verder richting het midden van het meertje. Ik had het er het telkens opnieuw omhoog lopen graag voor over. Het was geweldig spelen! Ik kon er geen genoeg van krijgen…

Opweg naar het smeltmeertje

Heerlijk spelen!

Redelijk skiën

Maar de tijd tikte door, en om niet in de complete en diepe slush naar beneden te skiën moesten we door. De afdaling was prima, natuurlijk geen droomsneeuw, maar we kunnen niet elk jaar op de langste dag van het jaar de ski’s onderbinden. Voor nu gaan mijn toerski’s in de kast. Voor even, maar, het kan zomaar dat ik over 4 maanden alweer op dezelfde plek in de sneeuw sta, en dan weer in verse poeder.

Prima afdaling

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

GiGi24 juni 2018 · 07:47

Nice! Zijn er ook foto’s van die laatste keer over het meertje toen het mis ging? Toen en even niet opletten en vol voorover een natte face-plant maakte? ;)

Edwin.24 juni 2018 · 07:48

Vervelend dat dat zomaar kan ;). Ik ben net terug uit Chamonix en mis de bergen nu alweer.

Not all who wander are lost
Rogierauteur24 juni 2018 · 07:55

@gigi je bent niet de enige die het vraagt. Maar nee, niet eens gevallen. Anders hadden jullie de foto’s zeker gehad…

Click. Click. Peace
Matthias12324 juni 2018 · 08:00

Heerlijke beelden weer. Het @gigi scenario weerhoud me er altijd van om het ook eens te proberen ;)

Born to Ride
Marijnt24 juni 2018 · 09:07

Mooie trip weer!

luuk777w25 juni 2018 · 09:29

Is het niet warm met deze temperaturen en skikleding aan?

Wintersport, het beste wat er is.
Rogierauteur25 juni 2018 · 09:32

@luuk777w Toen we om 6:00 vertrokken vroor het enkele graden. Verder is dit toerskikleding, dus erg dun met veel ventilatie openingen. Dus, nee, het was zeker niet te warm… ook niet toen we op de parkeerplaats aankwamen rond 10:00 uur.

Click. Click. Peace
Birdheart26 juni 2018 · 22:31

Prachtig prachtig.

Zou zo’n meertje wel willen pakken met mijn snowboard. Dan breng je het board terug naar zijn roets als surfboard. En is de circkel des wintersport weer rond

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
ViolaB18 juli 2018 · 18:07

Geweldig!

Pieter23097630 juli 2018 · 16:54

@Rogier, zo’n afdaling op gletsjer riviertje , heb je dat al gedaan

Rogierauteur30 juli 2018 · 17:08

@Pieter230976 Nop :-(

Click. Click. Peace
Funkeysman23 augustus 2018 · 01:58

top
heb een seizoen in Zwitserland gewerkt aan het eind ook alleen maar strookjes sneeuw doet me dit aan denken . avontuurlijk skien, kost wat meer wax :-)

Funkeysman

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.