Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zomerse start van juli!

Roel op 28 juni 2018· 12 reacties

Les Arcs (F)

Hoewel je het vandaag niet zou zeggen als je de webcams uit Oostenrijk bekijkt is de zomer in de Alpen goed begonnen. Juni verloopt (net als april en mei) bijzonder warm, en ook juli gaat zomers van start. De zon die nu al uitbundig schijnt in het Franse Les Arcs staat symbool voor het weer vanaf komende zaterdag.

Oostenrijkse regen verdwijnt

Op dit moment is het nog zeker niet overal zonnig. Sterker nog, in het oosten van Oostenrijk valt de regen met bakken uit de lucht. Lunz am See meldt in 24 uur tijd 79mm regen. De grens ligt ongeveer ter hoogte van Innsbruck, ten westen hiervan blijft het grotendeels droog.

Grijs en regenachtig in Mayrhofen

De nattigheid verdwijnt de komende 36 uur langzaam. Wat overblijft is grotendeels heldere lucht met hoogstens een lokaal warmte-onweer in de middag en avond. Vanaf het weekend is het meestal echter perfect vakantieweer met in Frankrijk en Italië de hoogste maxima. Hier kan het in de dalen met gemak 30 graden worden. In Oostenrijk blijft het bij 25-30 graden frisser wat natuurlijk nog steeds prima is om te klimmen, wandelen of fietsen.

Meer (lokale) buien

Aan het einde van de animatie zie je dat de buien wat toenemen. In de loop van volgende week wordt de lucht namelijk wat vochtiger en kunnen er meer onweersbuien gaan ontstaan. Die ontwikkeling is echter nog wat onzeker. het lijkt erop dat Oostenrijk het langst van het heldere weer blijft profiteren. In Italië en Frankrijk leeft de buiigheid waarschijnlijk eerder op, maar zoals altijd bij buien

Licht wisselvallig maar warm

De rest van volgende week lijken we die lokale buien te houden maar het wordt zeker niet slecht. Oceaanstoringen hebben de Alpen al tijden niet bereikt en dat gaat volgende week ook niet gebeuren. Je moet alleen geluk hebben dat je net niet onder zo’n dagelijkse bui zit. Een geluk is dat ze snel ontstaan maar vaak ook zo weer verdwijnen. Zo gaat het warme zomerweer voorlopig door, en gaat ook juli eerder te warm dan te koud van start. Prima vooruitzichten voor wie de komende tijd richting de Alpen gaat. De terugreis zal daarbij voor velen een paar kilometer langer duren dan de heenreis. De A61 gaat er namelijk voor een deel uit. Meer hierover in dit forumtopic.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthias12328 juni 2018 · 11:26

Ik ben vooral benieuwd hoe het met de neerslaghoeveelheden zit dit voorjaar. Hier gaan we lokaal de droogste maand ooit beleven sinds het begin van de metingen. Het meetstation Vlissingen staat voor juni op dit moment op 1mm neerslag en daar zo zoals het er nu naar uit ziet niets meer bijkomen. Dit is in Nederland nooit eerder voorgekomen dat er ergens zo weinig neerslag viel. Door de vele koele noorden (zee)wind ligt de gemiddelde temperatuur hier trouwens niet hoger dan normaal en is het zeewater zelfs nog aan de koele kant voor de tijd van het jaar.

Born to Ride
SkiFoo28 juni 2018 · 13:26

Bedankt voor de update @Roel. Met de marmotte in het verschiet zijn dit hoopgevende berichten 😎

ThomJ29 juni 2018 · 08:37

@Roel perfect getimede update :) Ik vertrek vandaag richting Cervinia voor het weekend. Het weermodel geeft 18 en 21 graden aan in het dal op zaterdag en zondag. Kan ik dat op basis van wat je schrijft zien als een onderschatting? Meetpunt is Valtourneche (1524m).

Edwin.29 juni 2018 · 09:02

Prima weer dit. Ik vind 28 als max. temp ook wel voldoende. Eindelijk eens wat langer en stabieler zomer in Nederland. Vanaf october toch weer 6 maanden k*t weer. Het is alleen enigszins droog, dus in de nacht een keer regen mag wel. Eigenlijk mis ik het knetterende onweer :)

Not all who wander are lost
Roelauteur29 juni 2018 · 09:44

@ThomJ de nieuwste run geeft inmiddels voor beide dagen 21 graden aan. Bedenk dat het model de temperatuur van een tijdstip weergeeft, in dit geval 12.00 uur en 18.00 uur. Dus niet de maximumtemperatuur, ik verwacht dat die ergens in de middag zeker hoger ligt. Fijne vakantie!
@Edwin. regen voor de Benelux zal niet eerder komen dan de tweede helft van volgende week. Misschien zelfs nog later.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.29 juni 2018 · 10:08

@Roel, Ik zie het in de prognose. Neerslagsignaal is heel erg laag, ver weg of wordt steeds verder weggeschoven. Zelfs geen onstabiliteit voor onweer. Of in ieder geval geen noemenswaardige. Apart om dat contrast te zien met de balkan en omringende landen. Daar is het juist koeler en valt heel veel neerslag in sommige gebieden. Temperatuur anomalie gezien en zo zie je die niet vaak.

Als het weekend van 13, 14 en 15 juli dan ook maar droog is :)

Not all who wander are lost
ThomJ29 juni 2018 · 10:18

@Roel, Bedankt! Goede toevoeging van die tijden trouwens. Ik las het altijd meer als ochtend, middag, avond. Je hebt natuurlijk gelijk met de maximumtemperatuur.

Voor nu heerlijk dit weer, maar over anderhalve week even een flinke laag verse sneeuw zeg ik geen nee tegen :D

Pieter2309761 juli 2018 · 13:38

Vraagje , zie op LDA veel veel op de gletsjer , worden die pistes nu gereden s’avonds door de hoge temperaturen

Rogieradmin1 juli 2018 · 21:08

@Pieter230976 ik begrijp je vraag niet, zou je deze anders kunnen verwoorden?

Click. Click. Peace
Pieter2309761 juli 2018 · 21:13

@Pieter230976 ik begrijp je vraag niet, zou je deze anders kunnen verwoorden?

Rogier op 1 jul 2018 21:08

Worden de pistes nu aangereden met de hoge temperaturen op de gletsjer , denk nu ook veel pap

GiGi1 juli 2018 · 21:25

Ook bij pap worden ze gewoon geprepareerd. Als dat je vraag was.

Pieter2309761 juli 2018 · 21:30

Ook bij pap worden ze gewoon geprepareerd. Als dat je vraag was.

GiGi op 1 jul 2018 21:25

Ok

Plaats een reactie