BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Opleiding en aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon

Opleiding en aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon

redactie op 12 juli 2018 · 0 reacties

Indien een slachtoffer van seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag melding hiervan wil doen, is daarvoor een vertrouwd aanspreekpunt binnen wintersportorganisatie nodig. Het is een onderwerp dat niet makkelijk bespreekbaar is, zeker niet als kinderen (zonder ouders) wekenlang van huis zijn. Het ontbreken van een luisterend oor, van iemand die raad geeft, maakt het extra moeilijk. Hierdoor zien slachtoffers er vaak vanaf hun klacht te melden. Daardoor blijven zeer ongewenste en voor slachtoffers pijnlijke situaties voortbestaan. Juist om deze reden stimuleert de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) wintersportorganisaties om een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen en goed op te leiden. Deze cursus wordt verzorgt door NOC*NSF.

Cursus vertrouwenscontactpersoon NOC*NSF

Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden of vragen, waar kan een beschuldigde terecht en hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is of zij preventiebeleid willen ontwikkelen? Er wordt ingegaan op de adviezen en de verwijzingen die mogelijk zijn. De training is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend.

Al met al een veelzijdige cursus waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend. De opleiding wordt afgesloten met een certificaat van NOC*NSF Academie voor Sportkader. Seksuele intimidatie en/of ander ongewenst gedrag is allang geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de wintersport komt het helaas voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het vindt ook plaats tussen sporters onderling, of tussen begeleiders.

De cursus is bedoeld voor professionals en vrijwilligers binnen wintersportorganisaties. Een VCP’er moet onafhankelijk zijn en mag derhalve geen bestuursfunctie hebben. Deelnemers aan de training hebben een leeftijd van minimaal 25 jaar en HBO-denkniveau. De training duurt twee dagdelen en wordt op verschillende momenten en op verschillende locaties georganiseerd.

Meer informatie & aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van de Academie voor Sportkader.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.