BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Alpenweer: vrij warm maar wisselvallig weekend

Alpenweer: vrij warm maar wisselvallig weekend

Roel op 17 juli 2018 · 4 reacties

Kleinwalsertal gisteren (foto: Hans ter Braak)
Kleinwalsertal gisteren (foto: Hans ter Braak)
In veel landen en regio's in de zomervakantie aan de gang, dus het is interessant om te kijken hoe het weer zich op dit moment ontwikkelt in de Alpen. Is er een einde gekomen aan het warme voorzomerweer of hoeven vakantiegangers zich voorlopig geen zorgen te maken.

Iets minder warm

Laat ik beginnen met dat de scherpste kantjes van de uitzonderlijke warmte eraf zijn gegaan. Waar april, mei én juni 2 tot 3 graden warmer verliepen dan normaal is de situatie enigszins gestabiliseerd. Dat wil zeggen, we zijn naar normalere waarden teruggegaan als je kijkt naar het huidige klimaatgemiddelde, namelijk de referentieperiode 1981-2010. Juli ligt in de Oostenrijkse Alpen 'slechts' een graad daarboven. Zouden we de oude referentieperiode (1961-1990) nemen dan zijn het er wel bijna twee. Deze trend zien we terug over zo'n beetje de hele Alpen. Hieronder zie je de temperatuurafwijking over het afgelopen jaar voor het Zwitserse Davos, een centrale plek in de Alpen.

Fijn vakantieweer

Waarom de Alpen verlost zijn van de extreme temperaturen is het feit dat ook Midden-Europa profiteert van hogedrukinvloed en de licht noordelijke stroming. Hierdoor zijn ook bij ons de echt hete dagen nog uitgebleven en is het vooral mooi vakantieweer. Dat geldt ook zeker voor de Alpen. Het is echt doe-weer met veel zon en dus prima omstandigheden voor het maken van mooie wandelingen of fietstochten. Wel loop je 's middags kans op een lokale onweersbui door de dagelijks oplopende temperatuur boven de bergen. Dit soort warmte-onweer komt nu eenmaal vaker voor boven reliëf dan het vlakke land.

Weekend nat

Er zijn wel wat kleine verschillen aan te geven. Zo is het vandaag in de noordalpen wat onbestendiger dan in het zuiden, en verloopt het weekend overal een stuk natter. De bewolking overheerst dan door een storing die via Zuid-Frankrijk de Alpen inschuift en vooral in de middag en avond gaan op uitgebreidere schaal forse buien vallen. Deze dagen zijn minder geschikt voor lange bergtochten dus hou daar rekening mee. Na zondag lijkt het weer trouwens weer op te knappen. Van oceaanstoringen is ook na drie maanden geen sprake.

Weermodel loopt ook deze zomer door

Benieuwd naar het vervolg? Blijf dan ook in de zomer onze weerpagina gewoon volgen. Er mag voorlopig dan geen sneeuw vallen, maar ons model loopt het hele jaar door met dagelijks de nieuwste neerslag-, wolken- en zonkaarten voor de Alpen en Europa.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

 • JurrianvanLoo 17-07-18 15:57
  JurrianvanLoo 17 juli 2018 · 15:57
  Gaat inderdaad veranderen. Mijn ouders zaten afgelopen 2 weken in Oostenrijk: vrijwel elke dag droog!

  Begint de vakantie voor mij komend weekend, staat er regen op het programma in Val Gardena. Niks aan te doen. Goed voor de natuur zullen we maar zeggen
  Winter is NIET koud!
 • ViolaB 18-07-18 18:04
  ViolaB 18 juli 2018 · 18:04
  Nog een paar dagen... toch fijn om hier ook het weer te blijven volgen!
 • Rogier admin 19-07-18 10:24
  Rogier admin 19 juli 2018 · 10:24
  Click. Click. Peace
 • Pieter230976 19-07-18 16:55
  Pieter230976 19 juli 2018 · 16:55
  Die hittegolf voor de benelux gaat die ook de Alpen parten spelen , dus de gletsjers gaan zware dagen tegemoet

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.