Moeilijke tijden breken aan voor gletsjers

Roel op 30 juli 2018· 25 reacties

De Körbersee bij Warth-Schröcken
De Körbersee bij Warth-Schröcken

De titel van het vorige weerbericht had de titel van dit blog kunnen zijn: “Nog minimaal een week warmte voor de Alpen”. Er gebeurt namelijk bar weinig op de weerkaarten. Wat er gebeurt is ook nogeens heel voorspelbaar want iedere opleving in de atmosfeer wordt in de kiem gesmoord. Zo suddert het hete zomerweer in Europa voort.

Heel Europa warmer dan normaal

Dit is de gemiddelde temperatuurafwijking voor de komende 7 dagen. Bijna heel Europa is te warm, oftewel er valt de komende week bijna niet te ontsnappen aan de warmte. Dit moet je natuurlijk relatief zien, in de Alpen kun je makkelijk de hoogte in waar het bijzonder aangenaam is. De vakantieganger in de Alpen is dus nog steeds de grootste profiteur van dit moment.

null

Droogte neemt toe

Daarbij komt dat het droog is en blijft. Fijn voor de wandelaars, maar het neerslagtekort neemt ook in de Alpen steeds verder toe en dat merken vooral de landbouwers. Zo groeit het gras op de bergweiden langzamer waardoor er veel minder hooi kan worden binnengehaald. Ook beken en bronnen komen langzaam droog te staan. Dit alles wordt veroorzaakt door het compleet ontbreken van oceaanstoringen. Alle neerslag komt van lokale onweersbuien en die geven weliswaar veel regen in korte tijd maar de vegetatie schiet er weinig aan. Alles stroomt meteen de hellingen af.

Dat hier komende week maar weinig in verandert laat onze neerslagverwachting zien. In de loop van de dag ontstaan plaatselijke buien die na zonsondergang weer ineenzakken. In de animatie zie je verder dat het een groot deel van de dag gewoon droog is en dan schijnt de zon volop.

Zware tijd breekt aan voor gletsjers

Voor de gletsjers ziet het er niet florissant uit. Op de hoogste plekken ligt op sommige bergen nog iets meer dan vorig jaar (dat geen sneeuwrijk jaar was) maar lager is de meeste sneeuw van het ijs verdwenen. Al sinds april is het duidelijk warmer dan normaal en dat heeft ervoor gezorgd dat veel gletsjers inmiddels sneeuwvrij zijn. Komt het grijze ijs eenmaal tevoorschijn dan gaat het hard, er is dan geen beschermende laag meer. Doordat ijs donkerder kleurt kan namelijk meer energie in warmte worden omgezet dan met sneeuw. Omdat een echte weersomslag er niet voor medio volgende week aan zit te komen en de nulgradengrens deze week iets boven de 4000 meter ligt gaan de gletsjers het zwaar krijgen.

De sneeuwvrije Hintereisferner (Ötztaler Alpen) gaat deze week flink wat ijs verliezen
De sneeuwvrije Hintereisferner (Ötztaler Alpen) gaat deze week flink wat ijs verliezen

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dachten eind augustus een dagje te gaan skiën op de Stelvio maar ik vrees dat ze binnenkort weer even gaan moeten sluiten…
Een 0 gradengrens op 4500 meter en +11 op 3000 meter, wekenlang, is nefast.
Zal wel op meerdere zomerskiplaatsen zijn zeker?

Bla, bla, bla.

Zal wel op meerdere zomerskiplaatsen zijn zeker?

bartvwg op 30 jul 2018 11:28

Helaas wel

Click. Click. Peace

Gelezen dat vuurwerk in Zwitserland verboden is op 1 augustus , nationale feestdag

Zit er een kans in dat ze terug vroeger gaan sluiten zoals vorig seizoen (zomerski)

@Pieter230976 Ja die kans is er zeker.

Click. Click. Peace

Tsjonge, in februari -32 Celsius meegemaakt en met een berg sneeuw, naar + 32 in juli en toch weer smeltende gletsjers.

*bericht bewerkt door Frank66 op 30 jul 2018 14:39

In les deux alpes is de sneeuw ook zwaar achter uit gegaan , begonnen bij 2m90 nu 1m50

null
Hintertux was nog redelijk te doen…

null

*bericht bewerkt door BVB09 op 30 jul 2018 16:53

null

*bericht bewerkt door BVB09 op 30 jul 2018 16:54

En ook in Nederland blijven de vooruitzichten maar rond de 30. Iets minder benauwd mag wel. Ik neem genoegen met 28, maar verder hebben we best een topzomer :). Mag ook wel een keer. Iets vaker dik onweer mag overigens ook wel.

Overigens, @Roel, als dit tot eind augustus door zou gaan en de temperatuur van de noordzee (ver) boven normaal komt te liggen zou dat best van invloed kunnen zijn op een veel nattere herft en/of winter, toch? Eventueel ook op de Alpen. Al moet de straalstroom dan wel weer een keer veranderen en de bezem er eerst flink door.

Not all who wander are lost

@Edwin zolang de wind tussen noord en oost blijft schommelen doet het warme zeewater hier niets.

Born to Ride

@Edwin. Het is wat @Matthias123 zegt, de wind zal van een andere kant moeten komen. Inderdaad de bezem door de atmosfeer en lagedrukgebieden op goede positie voor een strakke noordwestelijke stroming. Dat is wat nodig is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

*bericht bewerkt door Edwin. op 01 aug 2018 21:38

Not all who wander are lost

Gaan we weer. Maar vanaf woensdag aangenamer. Al blijft veel regen vooralsnog uit.

null

Not all who wander are lost

Ai ai ai Grand montets vandaag. Vijftien jaar geleden bleef deze berg (Petit Aiguille Verte) elke zomer gewoon mooi wit… En dat na een ‘recordwinter’

null

Click. Click. Peace

@roel , als volgende week de west circulatie opgang komt in benelux , gaan de temperaturen in de alpen dan ook ferm zakken

@Rogier, 6 weken geleden lag daar nog een beste bak sneeuw. Dat is rap verdwenen en komt het ijs tevoorschijn. Skien ze daar nog steeds?
@Pieter230976, in eerste instantie volgens mij niet. Althans, niet in zijn geheel. Sowieso duurt de droogte in grote lijnen voort. In Nederland in ieder geval. Alpen zuidzijde zou wat neerslag kunnen krijgen

Not all who wander are lost

@Edwin. Nee daar wordt in de zomer al heel lang niet meer geskied. Met die bully houden ze de gletsjer min of meer begaanbaar voor alpinisten…

Click. Click. Peace

@Pieter230976 eerst binnen de betrouwbare termijn komen van 5 dagen komen, dan geloven. Zo lang het bij ons nog 26 graden is met weinig neerslag durf ik het geen westcirculatie te noemen :-). Voor de Alpen wordt het waarschijnlijk wel natter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Pieter230976 eerst binnen de betrouwbare termijn komen van 5 dagen komen, dan geloven. Zo lang het bij ons nog 26 graden is met weinig neerslag durf ik het geen westcirculatie te noemen :-). Voor de Alpen wordt het waarschijnlijk wel natter.

Roel op 2 aug 2018 16:48

Sneeuw voor de gletsjers
Volgens GFS zag ik toch woensdag 32 gr donderdag nog 21 gr , we zien wel

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/df3fd886defe1c0de87a643e...

Droogte in Zwitserland

Gletsjers hebben het zwaar in Chamonix

null

Met een beetje geluk valt er dit weekend een mooi laagje op Hintertux. Wij gaan waarschijnlijk nog even een dagje piste meepakken als we in Oostenrijk en Slovenië zijn. Zie er nu al naar uit. Ondanks dat op dit moment de condities niet geweldig zijn zal een klein laagje al stuk beter aanvoelen is mijn ervaring van oktober skiën.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie