Straffen voor off-piste skiën zinvol?

Rogier op 15 november 2007· 10 reacties

Het pisteverbod voor de drie skiërs die vorig seizoen een lawine veroorzaakten - waar Rogier eerder over schreef - maakt de tongen los in Frankrijk. De veroordeling zwengelt een levendig debat aan op diverse websites. Kan het vrije off-pistegevoel behouden blijven? Of zal het ten onder gaan onder een lawine van wetten en regels?

Signaal voor een steeds strenger beleid
Als het veroordeelde drietal zich dit jaar op een Franse piste begeeft, riskeren ze een gevangenisstraf van twee jaar. Zo’n strenge straf is nooit eerder opgelegd. In Frankrijk gaan nu zelfs geluiden op voor een algeheel off-pisteverbod.

Geen absolute veiligheid
Dat de skistations streven naar meer en meer veiligheid, heeft alles te maken met de vrees voor schadeclaims. Slachtoffers die bloot staan aan gevaren, brengen de zaak steeds vaker voor de rechter. Absolute veiligheid bestaat echter niet en kan nooit gegarandeerd worden. Hoe triest ongevallen ook zijn: wie de bergen in gaat, zal blootstaan aan risico’s.

Duidelijke waarschuwingen
Ik zie hier in de Franse Alpen veel skiërs die lachend onder een afzetting glippen, ondanks overduidelijke waarschuwingen. Ze onderschatten blijkbaar de risico’s en zetten hun leven op het spel. Brengen strengere straffen of een verbod verandering in hun gedrag? Ik betwijfel het.

Een kwartier te laat
Vorig jaar weigerde mijn skileraar me mee buiten de piste te nemen. Begrijpelijk: hij had de week ervoor een meisje onder een lawine tevoorschijn gehaald. Binnen een kwartier, maar toch was hij te laat. Kunnen zulke tragedies voorkomen worden met strengere regels, waardoor iedereen - ook off-pisteskiërs die het goed aanpakken - beperkt worden?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Beste Ellen, aan één kant begrijp ik de opwinding van liefhebbers voor off-piste maar aan de andere kant kan het niet dat een individu, omdat hij of zij het zo leuk vindt, anderen moedwillig in gevaar brengt. Het gaat hier niet alleen om diegenen die zich bergafwaarts bevinden maar ook om diegenen die hun leven moeten wagen om na de lawine slachtoffers te gaan zoeken. De kosten en gevaren die dit met zich meebrengen zouden mijnsinziens 100% verhaald moeten worden op de veroorzakers.
Afgelopen jaar kwam geheel onverwacht een grote lawine naar beneden in het Salzburgerland, gevolg één schoolmeisje uit Wenen overleden. Het volledige Salzburger lawine commando was aanwezig om te zoeken met honden, helicopters etc etc. Een kwartier nadat iedereen uit het Gelände weg was kwam er een veel grotere lawine overheen. Hier hadden circa 80 man met alles erop en eraan bedolven kunnen raken en niemand meer om deze slachtoffers te zoeken. Inderdaad zoals je al gezegd hebt, niets is zeker en kan nooit 100% gegeven worden.
De lawine-commissies staan onder hoge druk, het is vrijwilligerswerk dus krijgen er 0,00 voor betaald maar worden doodleuk aangeklaagd wegens dood door schuld als iemand in een lawine komt op een gebied dat is vrijgegeven.
Ik wil hiermee het volgende eigenlijk zeggen, idien een gebied is afgezet dan heeft iedereen gewoon pech gehad die dag en moet je een beter moment afwachten. Is dat nu zo moeilijk of vindt je een roodlicht ook belachelijk??

Hoi Johan en Ellen, Ik ben persoonlijk volledig tegen een verbod op off-piste skiën. De bergen staan voor vrijheid, en iedereen mag doen wat hij of zij wilt. Op het moment dat je onder een omheining door skied ben je voor mij rekening in het hooggebergte, waar gelukkig nog geen enkele regelgeving van kracht is. Het verhaal wordt iets anders als er pistes onder de helling liggen.
Het tegengaan van lawine slachtoffers werkt niet met verboden (kijk naar winter 2006-2007 in Frankrijk, veel hellingen werden verboden maar die winter was met ruim 50 doden de dodelijkste in jaren) maar met goede scholing en educatie. Dat begint bij ski-clubs, klasjes en ski-stations. Mensen bewust maken van het gevaar werkt beter dan simpelweg verbieden. Het complete off-piste sation La Grave in Frankrijk verbied niets maar geeft heel veel educatie, heeft altijd ‘patrollers’ klaar staan om vragen te beantwoorden en geeft elke dag een hele duidelijke risico analyse, en in dit station zijn zelden ernstige lawine ongelukken.
Verder lawine-commissies zijn in Frankrijk niet vrijwillig, en deze worden prima door de overheid en ski-stations betaald. Ook de bergredding is niet vrijwillig.
Kortom ik denk dat een regelgeving in de bergen omslachtig, onnaleefbaar en onnodig is. Mensen kunnen en mogen best hun eigen verantwoordelijkheid dragen, en als stations verder aan goede voorlichting doen, liften niet naar gevaarlijke hellingen laten gaan dan zullen er steeds minder ongelukken gebeuren.
En tsja het blijven de bergen, waar risico 0 simpelweg niet bestaat en daar moeten we mee leren leven!

Het buiten de pisten gaan moet voor immer en altijd volledig verboden worden. Bij overtreding hoge geldboetes en gevangenisstraffen.Te beginnen met inbeslagname van de volledige uitrusting. Het gaan buiten de pisten is onnodig en alleen voot blaaskaken en macho figuren en dient geen enkel doel.
Frans

hdtyj

Hello! ekcfede interesting ekcfede site! I’m really like it! Very, very ekcfede good!

Very nice site!

Hello! kfckcde interesting kfckcde site! I’m really like it! Very, very kfckcde good!

Very nice site!

Hello! edeeaeb interesting edeeaeb site! I’m really like it! Very, very edeeaeb good!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie