Krijgen we een te warme herfst?

Roel op 14 augustus 2018· 36 reacties

Foto: Hans ter Braak

De Alpenzomer verloopt tot nu toe bijzonder warm. Sinds april leven we thermisch gezien ruim boven onze stand. In de Alpen zitten we 2 tot 3 graden boven het gemiddelde, gemeten tussen 1981-2010. Intussen zijn de scherpste kantjes van de hitte verdwenen maar wijzen de eerste seizoensberekeningen op een te warme herfst.

Koeien al naar het dal

De zomer staat niet alleen in het teken van hitte maar ook van droogte. Daar doen de buien die de afgelopen week zijn gevallen nog weinig aan af. Op meerdere plaatsen is sprake van water- en voedselschaarste voor het vee. Door het te weinig aan regen wil het gras niet groeien waardoor op zo’n twintig plaatsen in Vorarlberg is besloten de koeien eerder naar het dal te halen. Geen “Almabtrieb” of “Viehscheid” in september dus maar binnenkort al. Was je van plan dit traditionele feest van dichtbij te beleven laat je dan goed informeren door het plaatselijke toerismebureau.

Gematigd zomerweer

Toch lijkt het ergste leed geleden. Inmiddels is de luchtdrukverdeling veranderd waardoor de ergste hitte langzaam is verdwenen. Sinds vorige week is er ook op meer plaatsen regen gevallen. Het is de aanzet tot normalere temperaturen, al is een omslag naar te koud weer nog zeker niet in zicht. We schakelen over naar gematigd zomerweer met soms nog een hitte-opstoot maar tussendoor ook soms een storing die regen geeft.

Vrijdag vooral aan de noordkant van de Alpen regen

Vrijdag is zo’n dag dat vooral de noordalpen regen kunnen verwachten. Elders is het droger al is een dagelijkse onweersbui nergens uit te sluiten. Ook komende week niet. Het motto is dus vroeg op pad gaan en vanaf het middaguur de lucht in de gaten houden. Ook een hele lokale onweersbui kan heftig uitvallen.

Warme herfst?

Intussen druppelen de eerste kaarten binnen met de seizoensverwachting voor aankomende herfst. Dit soort extreem-lange-termijn verwachtingen staan nog altijd in de kinderschoenen hoewel sommigen vooraan staan om hun gelijk te halen als zo’n berekening uitkomt. Niettemin is het interessant om te zien wat de weercomputers voor ons in petto hebben. Dit is zo’n kaart, geproduceerd door het German Climate Forecast System (GCFS) - een samenwerkingsverband van de Universiteit van Hamburg en de Deutscher Wetterdienst (DWD). Voor de periode september / oktober / november wordt warmer weer dan normaal berekend:

Bron: DWD.de, MPI-M, UHH

Versie 2 van het Coupled Forecast System (CFS) oogt een fractie beter voor de vroege sneeuwliefhebber. De positieve afwijkingen zijn kleiner dan bij de Duitsers al wijst ook hier nog niks op vervroegd winterweer:

Bron: NOAA

Wordt vervolgd

Belangrijk om te weten is dat deze kaarten gemiddelden laten zien voor een periode van drie maanden. Deze (te) hoge temperaturen (als ze al uitkomen) sluiten een winterinval niet uit. Het hoeft maar een week koud te zijn en er kan zich hogerop een flink pak sneeuw vormen, zelfs in september al. De komende tijd houd ik jullie natuurlijk op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Manu14 augustus 2018 · 12:08

https://youtu.be/U5CzJk8CP7U
Perisher, 11/08…😜

Yippee14 augustus 2018 · 12:46

Die droogte, zorgt dat ook dat het gebied sneller kan afkoelen?

Edwin.14 augustus 2018 · 12:59

Ergste “leed”… In Nederland hebben we de beste en mooiste zomer ooit. Soms wellicht wat te warm en iets te droog (weinig onweer), maar eronder lijden vind ik een verkeerde woordkeuze ;). Ook voor de Alpen. Het is toch zomer? Over paar jaar zijn de gemiddelden anders en is het gewoon normaal. Vroeger was het misschien wel te koud. Die sneeuw en kou komt in de winter wel weer. Voor de Alpen iig. In Nederland vast weer 6 maanden herfst

Not all who wander are lost
Roelauteur14 augustus 2018 · 13:18

@Edwin. dat leed slaat op het watertekort waarvan ik in het stuk een paar gevolgen noemde. Voor het zomertoerisme is deze zomer inderdaad een zegen, al wil ik het weleens zien als het smeltwater van de gletsjers in de zomer echt op is.
@Yippee in theorie koelt droge grond eerder af maar dat effect is nihil. De stroming in de atmosfeer is veel belangrijker.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Edwin.14 augustus 2018 · 19:40

Het tekort aan water en voedsel voor het vee is inderdaad wel leed. het heeft altijd voor- en nadelen. Toerisme draait er goed bij, bepaalde landbouw juist niet, maar wijnboeren zijn dan wel weer blij.

Not all who wander are lost
Pieter23097615 augustus 2018 · 00:13

Denk dat de gletsjers mogen blij zijn met de grote hoeveelheid sneeuw die gevallen is in de winter ,anders gingen er al veel dicht zijn

GiGi15 augustus 2018 · 00:13

Was afgelopen winter niet ook relatief warm? Dat las ik op WePowder dacht ik. Hoeft sneeuwval niet in de weg te zitten…

Zeeuwski15 augustus 2018 · 09:10

Gezien de weertrend van de laatste jaren is de kans groter dat er een te warme herfst zal zijn dan een te koude…
Heeft @Rogier al nieuws over de hoogte van de Gele Gentiaan? Deze acht ik net zo betrouwbaar als de seizoensverwachting van de meteorologen, vorig seizoen althans had de Gele Gentiaan gelijk ;)

Wilbertvn198915 augustus 2018 · 10:52

De droogte brengt overal schade met zich mee, het heeft inderdaad ook zijn voordelen voor het toerisme.
Maar dat het nu per definitie een warme herfst gaat worden geloof ik niet.
Het hitte record van Nederland stamt uit 1944 (38,7 graden Celsius). En de koudste oorlogs winter was van 44/45. Het begon toen in november al met matige vorst, en december en januari strenge vorst.
Dus nee het is het klimaat en houd zichzelf in stand

Roelauteur15 augustus 2018 · 11:17

Denk dat de gletsjers mogen blij zijn met de grote hoeveelheid sneeuw die gevallen is in de winter, anders gingen er al veel dicht zijn

Pieter230976 op 15 aug 2018 00:13

Die heeft de gletsjers in het voorjaar goed beschermd maar die sneeuw is nu grotendeels weg.

Was afgelopen winter niet ook relatief warm? Dat las ik op WePowder dacht ik. Hoeft sneeuwval niet in de weg te zitten…

GiGi op 15 aug 2018 00:13

Het was inderdaad relatief warm, zie mijn terugblik https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/414084/terugblik-w…. Dit stond sneeuw in de lagere dorpen van Frankrijk en Zwitserland (<1000-1200m) wel degelijk in de weg. Hier regende het meer dan het sneeuwde. Dat is het grootste risico vind ik van de opwarming. Sneeuwen zal het altijd blijven doen, soms ook heel veel, maar als de sneeuwgrens omhoog kruipt (vooral bij westenwind) komt een dorp op een gegeven moment in de regen te zitten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097615 augustus 2018 · 19:25

Mss moeten we hopen op een hogedruk zoals in de zomer geweest met 2 maanden noordenwind

GiGi15 augustus 2018 · 19:31

Nou, geen hoge druk boven de Alpen a.u.b. Dan valt er helemaal geen neerslag en ligt er geen basis als iedereen met Kerst massaal wil gaan skiën. Gewoon lekkere oceaanstoringen samen met wat afzakkende koudebellen…

*bericht bewerkt door GiGi op 15 aug 2018 19:31

Pieter23097615 augustus 2018 · 19:52

Nou, geen hoge druk boven de Alpen a.u.b. Dan valt er helemaal geen neerslag en ligt er geen basis als iedereen met Kerst massaal wil gaan skiën. Gewoon lekkere oceaanstoringen samen met wat afzakkende koudebellen…

GiGi op 15 aug 2018 19:31

Persoonlijk vind ik dat ook niet mis zoals 2 j geleden met nieuwjaar hogedruk en week blauwe lucht mer nieuwjaar in val thorens

GiGi15 augustus 2018 · 20:25

Als er al een goed sneeuwdek ligt: helemaal prima. Maar de herfst is nou net de periode waarin die sneeuw moet beginnen te vallen. En ik weet nog de kerstvakantie van 2014-2015 en van 2015-2016 die toch best dramatisch was voor veel vakantiegangers, uitbaters, etc.

Rogieradmin15 augustus 2018 · 22:13

@Zeeuwski Ik pak volgende week mijn meetlint ;-)

Click. Click. Peace
SkiBeppie16 augustus 2018 · 09:32

Vorig jaar was ik in de Alpen in september en toen was het al behoorlijk koud, de koudste september sinds 16 jaar…Toen viel er hogerop ook al de eerste sneeuw. ‘Dit wordt een andere winter dan de vorige’ zeiden ze daar en inderdaad, er was overal voldoende sneeuw, de hele winter lang. De jaren daarvoor hadden ze in de Alpen een warme herfst en we weten allemaal hoe lang het duurde voor er wat sneeuw viel. Niet alleen omdat het te warm was, maar ook te droog: de Dolomieten als een soort woestijn met opgespoten pistes, je moet het maar leuk vinden. Dus ik denk dat een te lange nazomer en een te warme herfst wel degelijk een risico voor de sneeuwliefhebber kan zijn. Laten we hopen op een ‘normale’ herfst!

Once you&#39;re over the hill, you might as well ski down.
Matthias12316 augustus 2018 · 09:34

Zolang hier in Nederland op dit moment de 24 uurs verwachtingen al totaal niet betrouwbaar zijn neem ik deze lange termijn voorspellingen ook maar met een korreltje zout.

Born to Ride
GiGi16 augustus 2018 · 10:31

Vanmorgen zag ik deze op Facebook (bron: Meteociel, gepubliceerd door Severe Weather Europe):

Als het zeewater warmer is dan gemiddeld, wat heeft dat voor effecten voor de komende maanden? Warmer water, dus meer verdamping, dus meer vocht in de lucht, dus als er neerslag valt, dan intenser/meer? Daar hintte SWE op in de begeleidende tekst.
En heeft zeewatertemperatuur ook nog invloed op de vorming van lage en hogedrukgebieden of storingen en hoe die bewegen?

Gewoon allemaal interesse… :)

Roelauteur16 augustus 2018 · 10:34

Vanmorgen zag ik deze op Facebook (bron: Meteociel, gepubliceerd door Severe Weather Europe):

Als het zeewater warmer is dan gemiddeld, wat heeft dat voor effecten voor de komende maanden? Warmer water, dus meer verdamping, dus meer vocht in de lucht, dus als er neerslag valt, dan intenser/meer? Daar hintte SWE op in de begeleidende tekst.
En heeft zeewatertemperatuur ook nog invloed op de vorming van lage en hogedrukgebieden of storingen en hoe die bewegen?
Gewoon allemaal interesse… :)

GiGi op 16 aug 2018 10:31

Goeie tip. Ik zal daar binnenkort een blog aan wijden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rogieradmin16 augustus 2018 · 10:52

@SkiBeppie Resultaten uit het verleden… Een van de allerbeste winters die ik hier gehad heb begon met een zeer, zeer warme herfst. Half november liepen we nog met t-shirtjes over straat om twee weken later in de diepe sneeuw te zitten…

Click. Click. Peace
nr4916 augustus 2018 · 12:28

‘Dit wordt een andere winter dan de vorige’

SkiBeppie op 16 aug 2018 09:32

Dit is voorlopig wel de beste voorspelling die ik langs heb zien komen. Benieuwd of de Gentianes dit kunnen toppen.

Pieter23097616 augustus 2018 · 19:41

weet er iemand waarvoor de lussen dienen op de gletsjer van Tignes

Pieter23097616 augustus 2018 · 19:57

@roel , zie op verschillende site en Twitter dat de volgende 4 jaar warmer zouden zijn , zonder de opwarming van de aarde meegerekend
https://twitter.com/Meteovilles/status/1030116579323727872?s…

Of is dat kort door de bocht

Rogieradmin16 augustus 2018 · 20:04

@Pieter230976 Welke lussen? Bedoel je het langlauf parcours?

Click. Click. Peace
Pieter23097616 augustus 2018 · 20:09

Op de webcam zie je lussen op de gletsjer , had ze al paar keer gezien. Kan langlauf zijn , wel nog nooit gehoord op een gletsjer

Rogieradmin16 augustus 2018 · 21:33

Ik neem aan dat je deze bedoelt. Dit is inderdaad hun zomerlanglaufbaan, wordt veel gebruikt door toplanglaufers in Frankrijk (en daar hebben ze er wel een paar fan…) voor hoogtestages. Het staat trouwens ook gewoon aangegeven op de pistekaart:

Click. Click. Peace
Pieter23097616 augustus 2018 · 21:37

Ik neem aan dat je deze bedoelt. Dit is inderdaad hun zomerlanglaufbaan, wordt veel gebruikt door toplanglaufers in Frankrijk (en daar hebben ze er wel een paar fan…) voor hoogtestages. Het staat trouwens ook gewoon aangegeven op de pistekaart:

Rogier op 16 aug 2018 21:33

Ok wist niet dat dat bestond

Roelauteur16 augustus 2018 · 21:54

@roel , zie op verschillende site en Twitter dat de volgende 4 jaar warmer zouden zijn , zonder de opwarming van de aarde meegerekend
https://twitter.com/Meteovilles/status/1030116579323727872?s…

Of is dat kort door de bocht

Pieter230976 op 16 aug 2018 19:57

Ik vind het een interessante studie. Kort door de bocht wil ik het niet noemen want het is wetenschappelijk behoorlijk onderbouwd. Niettemin blijft het een berekening die de mist in kan gaan (het blijven kansen), en zegt het iets over het weer over de gehele aardbol. Niet specifiek over Europa of de Alpen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
SkiBeppie17 augustus 2018 · 11:44

‘Dit wordt een andere winter dan de vorige’

SkiBeppie op 16 aug 2018 09:32

Dit is voorlopig wel de beste voorspelling die ik langs heb zien komen. Benieuwd of de Gentianes dit kunnen toppen.

nr49 op 16 aug 2018 12:28

Beter lezen: het was een voorspelling van september 2017 voor de winter van 2017/2018. En die voorspelling klopte (toevallig?).

Once you&#39;re over the hill, you might as well ski down.
Rogieradmin17 augustus 2018 · 16:16

Niet erg belangrijk voor wintersporters, maar de steeds warmere zomers laten hun sporen na in het hooggebergte waar steeds meer klassieke beklimmingen te gevaarlijk worden voor gewone alpinisten. (voor iedereen eigenlijk). Zo raadt de bergredding momenteel ten strengste de beklimming van de Meije boven La Grave af, en sinds vannacht wordt ook de beklimming van de Dôme de Neige en de Barre des Ecrins afgeraden vanwege de kans dat een enorm stuk van de gletsjer afbreekt. Dat ziet er zo uit:En de meije ziet er zo uit. vroeger bleef dit altijd, het gehele jaar door wit… de routes die onder deze wand lopen liggen nu continu in een spervuur van vallende stenen en blokken.

Alle beelden PGHM Briançon (bergredding)

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.