Zeven bijzondere spullen die we meenemen naar de Alpen
Tijdens de kerst- en voorjaarsvakantie gaan we massaal met z’n allen naar de bergen. Net zoals in de zomer is het een kleine volksverhuizing. En we slepen nogal wat mee. De afgelopen twintig jaar heb ik heel veel reizen naar de sneeuw gemaakt en dan vallen je nogal wat zaken op. ‘Waarom heb je dat precies meegenomen?’, is de vraag die vol ongeloof gesteld wordt. Maar echt, het is ingepakt en het gaat mee!
Hagelslag, pindakaas en vlokken
Ik vermoed dat er heel, heel, heel veel Nederlandse wintersporters zijn die deze drie zaken bij zich hebben. Buitenlandse stokbroden of semmels zijn prima, maar dan wel met het oerhollandse beleg. Een van de cameramannen met wie we regelmatig op pad gaan zet de hagelslag gewoon op tafel in het hotel. Lekker toch!
Kaasschaaf
Tja een kaasschaaf behoort nooit, maar dan ook nooit, tot de inventaris van het appartement en dus nemen we 'm mee. Vaak gecombineerd met een blok kaas van minimaal een kilo. Logisch, want in het buitenland is die Goudse kaas slecht verkrijgbaar, een stuk duurder en hij smaakt vaak toch net wat anders. Dat laatste schijn ik vroeger zelf iedere vakantie gezegd te hebben, hoorde ik van m’n moeder.
Nespresso
Zonder goede koffie kunnen sommige mensen behoorlijk chagrijnig worden. Mensen die 's ochtends een ‘bakkie pleur’ nodig hebben om op te starten worden over het algemeen niet blij van het slootwater dat onder het mom van koffie wordt geserveerd. En dus gaat de Nespresso mee. Als niet-koffiedrinker kan ik me hier weinig bij voorstellen, maar ik weet wel dat andere vrienden onder andere vanwege de koffie voor wintersport in Italië kiezen.
Bordspellen
Tijdens de wintersport is er 's avonds tijd om met elkaar door te brengen. De ene groep gaat après-skiën, de andere duikt misschien liever de wellness in, maar ik ben ook weleens met een groep op reis geweest waar er tot diep in de nacht gezelschapsspellen werden gespeeld. Denk aan Kolonisten van Catan, Monopoly en Risk. Gelukkig werd er overdag nog wel geskied.
Matras
Zeker in de wat goedkopere appartementen zijn de bedden vaak niet al te best. Nou moet ik zeggen dat ik zelf ook af en toe een kussen meeneem, maar wat nou als je rugklachten hebt. Jawel, dan neem je gewoon een matras mee. We moesten het even uitleggen aan de buschauffeur die ons naar de Franse Alpen moest rijden, maar nadat we 'm hadden omgekocht met wat pilsjes mocht het mee naar binnen (jazeker, dat bier was dus ook mee).
Eten dat ook in de Alpen te krijgen is
Dit is volgens mij een klassieker. We nemen kratten vol met eten mee naar de Alpen. Onhandig en niet helemaal nodig lijkt me. Ze hebben in de Alpen toch ook supermarkten? Klopt, die zijn soms wat duurder, maar haal dan je boodschappen in een wat grotere stad in het dal. Ach, ieder z’n ding, maar ik verbaas me er altijd weer over hoeveel er mee naar de Alpen wordt gesleept wat daar ook gewoon te krijgen is.
Speciaalbier
Deze is voor onze zuiderburen. Iedere keer als ik met Belgen op pad ging stond het bovenaan de paklijst. Er gaat immers niet boven een goed pintje. Drank die zich voordoet als bier uit Nederland staat al ongeveer gelijk aan slootwater, maar ook de Franse en Oostenrijkse bieren konden mijn Belgische vrienden niet bekoren. Leffe, Duvel en nog wat speciale bieren gingen de tassen in én kwamen op de meest bijzondere momenten (nadat we op de top waren gearriveerd bijvoorbeeld) er weer uit. Proost!
Dit zijn mijn observaties door de jaren heen geweest, maar heb jij bijzondere zaken die jij iedere keer weer meeneemt naar de Alpen?
Plaats een reactie
Dit is allemaal echt heel normaal, sla dat topic van @cjahulskamp er maar op na :). Daar worden hele tv’s, waslijnen, airfryers en weet ik wat voor gekke dingen meegesleept :).
Ik houd het bij de pindakaas als ik naar een appartement ga, al gaat er vaak ook wel een bordspel mee (maar dat komt er dan vervolgens bijna nooit van).
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Wat bij ons altijd mee gaat is een verstelbare stang van een douchegordijn. Deze hangen we altijd ergens in de hal als extra kaptok om onze skikleren aan uit te hangen. Wanneer je alles aan de vaak veel te kleine kapstok moet hangen na een dag regen of natte sneeuw is het de volgende sowieso niet droog.
@Roy83 dit topic? https://www.wintersport.nl/forum/topic/188588
Matthias123 op 3 dec 2018 07:22
haha ja! Top topic!
Vind inderdaad het lijstje hierboven nog wel meevallen.
Niets van dit alles op het spelletje na.
Ik vind het nogal vreemd om op vakantie het eten en drinken te consumeren van thuis.
Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
:D :D Hier heb ik op deze regenachtige maandag ochtend smakelijk mee kunnen lachen!!
On Topic: Bij ons altijd gezelschapsspelletjes en uiteraard een bak Belgisch gerstenat, met bijhorend glas.
Niets van dit alles op het spelletje na.
Hier ook, zij het dat we ongeveer 100 spelletjes meenemen met onze (bord)spellengroep van pakweg 18 personen. Ieder jaar gaan er weer mensen mee die geen ski aanraken: alleen voor de gezelligheid en spelletjes. Het gros gaat overigens wel gewoon met de eerste lift de piste op en is de hele dag op pad.
Voor de rest laat ik bovengenoemde spullen lekker thuis, zeker nu we de laatste jaren in een catered chalet verblijven.
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Matthias123 op 3 dec 2018 07:21
ben je echt serieus?
Als we met kerst gingen skiën namen we een gourmetstel mee :)
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Matthias123 op 3 dec 2018 07:21ben je echt serieus?
Denis op 3 dec 2018 09:44
Ja. Op het gebied van speciaalbieren is Nederland gewoon echt keihard over Belgie heen gegaan. En dan bedoel ik echt speciaalbier zoals Barleywines, Porters, IPA’s(single, double, triple), Barrel aged beers, Smoked beers enz. Dubbels en triples tellen eigenlijk niet meer mee in de wereld van Craftbeers. Nederland telt op dit moment maarliefst 613 geregistreerde brouwerijen waarvan het overgrote deel, op een paar grote brouwerijen na, goede speciaalbieren maakt.
Maar we gaan eigenlijk nogal off topic zo ;)
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Matthias123 op 3 dec 2018 07:21ben je echt serieus?
Denis op 3 dec 2018 09:44Ja. Op het gebied van speciaalbieren is Nederland gewoon echt keihard over Belgie heen gegaan. En dan bedoel ik echt speciaalbier zoals Barleywines, Porters, IPA’s(single, double, triple), Barrel aged beers, Smoked beers enz. Dubbels en triples tellen eigenlijk niet meer mee in de wereld van Craftbeers.
Maar we gaan eigenlijk nogal off topic zo ;)
Matthias123 op 3 dec 2018 09:48
we gaan idd off topic, maar je spreekt over bieren die in België nooit populair zijn geweest en nooit zo veel zijn gebrouwen, dus dat Nederland hier “hard over België heen is gegaan” zegt niks, want België heeft bij mijn weten nooit bekend gestaan als specialist in zulke bieren.
De Belgische abdijbieren, trappisten en streekbieren tout court zijn nog steeds ongeëvenaard in de hele wereld, daar mogen die modebiertjes nog zo hard hun best voor doen. Dus sorry, pretenderen alsof Nederland België heeft voorbijgestoken op gebied van speciaalbieren, is net als zeggen dat Stoffel Vandoorne Max Verstappen heeft overklast in de F1 dit jaar.
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Matthias123 op 3 dec 2018 07:21ben je echt serieus?
Denis op 3 dec 2018 09:44Ja. Op het gebied van speciaalbieren is Nederland gewoon echt keihard over Belgie heen gegaan. En dan bedoel ik echt speciaalbier zoals Barleywines, Porters, IPA’s(single, double, triple), Barrel aged beers, Smoked beers enz. Dubbels en triples tellen eigenlijk niet meer mee in de wereld van Craftbeers.
Maar we gaan eigenlijk nogal off topic zo ;)
Matthias123 op 3 dec 2018 09:48we gaan idd off topic, maar je spreekt over bieren die in België nooit populair zijn geweest en nooit zo veel zijn gebrouwen, dus dat Nederland hier “hard over België heen is gegaan” zegt niks, want België heeft bij mijn weten nooit bekend gestaan als specialist in zulke bieren.
De Belgische abdijbieren, trappisten en streekbieren tout court zijn nog steeds ongeëvenaard in de hele wereld, daar mogen die modebiertjes nog zo hard hun best voor doen. Dus sorry, pretenderen alsof Nederland België heeft voorbijgestoken op gebied van speciaalbieren, is net als zeggen dat Stoffel Vandoorne Max Verstappen heeft overklast in de F1 dit jaar.
Denis op 3 dec 2018 09:55
De volgens jou ‘modebiertjes’ zijn in de rest van de wereld veel populairder, meer geliefd en veel meer gewaardeerd bij de kenners dan de Belgische biertjes… Het is dus niet pretenderen maar gewoon gebaseerd op de huidige stand in de bierwereld. Bierverkopen van Belgisch bier daalt en Nederlands bier stijgt, wat ook veelzeggend is. https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/179446/alcohol…
@Arjen volgens mij loop je achter met je speciaalbier. Nederland heeft Belgie ondertussen al een paar jaar keihard ingehaald wat betreft speciaalbier ;) Waar de belgen een beetje blijven hangen in hun dubbeltjes en tripletjes is Nederland tegenwoordig HET speciaalbierland van Europa.
Matthias123 op 3 dec 2018 07:21ben je echt serieus?
Denis op 3 dec 2018 09:44Ja. Op het gebied van speciaalbieren is Nederland gewoon echt keihard over Belgie heen gegaan. En dan bedoel ik echt speciaalbier zoals Barleywines, Porters, IPA’s(single, double, triple), Barrel aged beers, Smoked beers enz. Dubbels en triples tellen eigenlijk niet meer mee in de wereld van Craftbeers.
Maar we gaan eigenlijk nogal off topic zo ;)
Matthias123 op 3 dec 2018 09:48we gaan idd off topic, maar je spreekt over bieren die in België nooit populair zijn geweest en nooit zo veel zijn gebrouwen, dus dat Nederland hier “hard over België heen is gegaan” zegt niks, want België heeft bij mijn weten nooit bekend gestaan als specialist in zulke bieren.
De Belgische abdijbieren, trappisten en streekbieren tout court zijn nog steeds ongeëvenaard in de hele wereld, daar mogen die modebiertjes nog zo hard hun best voor doen. Dus sorry, pretenderen alsof Nederland België heeft voorbijgestoken op gebied van speciaalbieren, is net als zeggen dat Stoffel Vandoorne Max Verstappen heeft overklast in de F1 dit jaar.
Denis op 3 dec 2018 09:55De volgens jou ‘modebiertjes’ zijn in de rest van de wereld veel populairder, meer geliefd en veel meer gewaardeerd bij de kenners dan de Belgische biertjes… Het is dus niet pretenderen maar gewoon gebaseerd op de huidige stand in de bierwereld. Bierverkopen van Belgisch bier daalt en Nederlands bier stijgt, wat ook veelzeggend is. https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/179446/alcohol…
Matthias123 op 3 dec 2018 10:02
Hahahha ben jij al zat ofzo 😁
Het laatste wat ik er over zeg:
https://nos.nl/artikel/2042938-nederland-streeft-belgie-voor…
echt ik ga er niet dieper op ingaan, ik denk idd dat je al aan het bier hebt gezeten deze ochtend. Gezondheid!
Oh wacht, toch nog iets, jij was toch van Zeeland niet? Straf toch, dat de meeste strandpaviljoenen en bar’s en resto’s daar (althans toch in Cadzand, waar ik af en toe kom), bijna allemaal Belgische streekbieren van het vat aanbieden…
's morgens vroeg al zeveren over zo’n serieus onderwerp.
Hallo Matthias effe serieus blijven hé menneke! 😜😁😉
Het laatste wat ik er over zeg:
Matthias123 op 3 dec 2018 10:09
https://nos.nl/artikel/2042938-nederland-streeft-belgie-voor…
ja en? Dit artikel zegt enkel dat er meer brouwerijen in NL dan in BE zijn. Zegt toch niks over de kwaliteit en de waardering van die bieren? NL is ook groter dan BE, dus ook niet abnormaal. En verder zeggen ze ook net wat ik zeg, dat de bieren die worden gebrouwen in NL een andere markt aanboren dan die in BE.
Nu ben ik toch nog verder aan het reageren, stoem.
echt ik ga er niet dieper op ingaan, ik denk idd dat je al aan het bier hebt gezeten deze ochtend. Gezondheid!
Oh wacht, toch nog iets, jij was toch van Zeeland niet? Straf toch, dat de meeste strandpaviljoenen en bar’s en resto’s daar (althans toch in Cadzand, waar ik af en toe kom), bijna allemaal Belgische streekbieren van het vat aanbieden…
Denis op 3 dec 2018 10:11
Ik ben gewoon volledig nuchter, maar ik bezoek wel regelmatig bierfestivals en proeverijen. Daardoor ben ik ook aardig bekend in de wereld van speciaalbieren, ken ik veel brouwers persoonlijk en bezoek ik regelmatig ook zgn micro en nanobrouwerijtjes die craftbeers maken. Op festivals, ook in het buitenland kom je tegenwoordig veel meer Nederlandse dan Belgische brouwers tegen en de Belgische brouwers die je dan vaak tegenkomt zijn in Belgie de ‘buitenbeentjes’ die vaak wel meegaan in de Craftbeers zoals dat ik ze hierboven benoemd heb. Horeca bier is massabier, of vind jij een jack daniels en een red label een goede whiskey? dat wordt namelijk ook veel in horeca geschonken. Kwaliteit zit hem juist niet in de massa.
Laten we inderdaad weer on-topic gaan…
Haha, check!!! Die eerste paar allemaal. En naast de kaasschaaf nog een stamper voor stamppot aldaar. Met meegenomen boerenkool, rookworst en spekjes :-)
@ViolaB Neem je spekjes mee naar de Alpen?
Haha, check!!! Die eerste paar allemaal. En naast de kaasschaaf nog een stamper voor stamppot aldaar. Met meegenomen boerenkool, rookworst en spekjes :-)
ViolaB op 3 dec 2018 10:40
Gelukkig is ieder mens anders, maar manmanman wat zou ik daar verdrietig van worden. 😉
Ontopic: eigenlijk alleen de hagelslag, de rest kan je ook wel in de alpen krijgen.
Offtopic: Voor mij blijft het bier uit Belgie gewoon op nummer 1. Voor al die speciale ‘modebiertjes’ ga ik wel naar Noord Amerika. Daar doen ze het een heel stuk beter dan in Nederland, mede ook omdat ze daar er al veel langer mee bezig zijn.
En als laatste, een linkje geven uit 2015 vind ik niet echt heel relevant meer, is alweer 3 en half jaar geleden dat het NOS artikel werd geschreven.
he, on-topic allemaal. Open desnoods een biertopic in de Stube ;-)
@Shane en @Rogier dat was vijftien jaar geleden in de tijd dat we met vrienden gingen en alles zo goedkoop mogelijk moest :-D 1x in de week uit eten, de rest van de tijd om de beurt koken voor 20 man. Super gezellig ;-) En ja, er waren mensen die zelf spekjes meenamen…
Inmiddels heb ik zulk lekker spek gegeten van ‘onze’ Oostenrijkse boer waar we 's zomers zitten, dat ik dat echt niet meer zou doen!
(Ik word overigens na een dag buiten sporten juist heel blij van een flink bord stamppot, maar wat je zegt @Shane, ieder zijn ding/smaak! En dat is maar goed ook.)
Haha, Nespresso ja! En ik heb wel eens oliebollen gebakken daar, dus ging er een gasstel en gasflesje mee!
Ik vind het altijd erg leuk om bij de wijnboer voor een week wijn in te slaan voor 1 weekje ski (elke avond groot diner!) met 6 personen en dan te vertellen dat ik naar Frankrijk ga. Met 6 volle dozen. Ik heb gewoon geen zin om op vakantie boodschappen te doen; dat leidt maar af van het skien!
Nespresso machine en 6 dozen waar elk perfect 40 Stella Artois flesjes in kunnen.