BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Van low-budget naar mainstream, kan dat?

Van low-budget naar mainstream, kan dat?

Rick op 9 november 2018 · 17 reacties

Afgelopen maart heb ik (nader) kennis gemaakt met het wintersportmerk Wed’ze. Het woordje ‘nader’ staat tussen haakjes omdat ik eigenlijk nog weinig tot niets van dit merk wist. Ik wist dat het één van de merken van de Franse sportwinkelketen Decathlon is, maar daar hield mijn kennis over het merk ook wel mee op. Door de gunstige prijzen was bij mij onbewust het beeld ontstaan van een low-budget wintersportmerk. Iets waar niks mis mee is maar wat er wel voor zorgde dat ik, als zelfverklaard wintersportfanaat, het merk vaak links liet liggen. Of dat terecht was, lees je hieronder.

Franse sportwinkelketen

Decathlon is een van oorsprong Franse sportwinkelketen met meer dan 1.100 vestigingen wereldwijd. In Nederland heeft het bedrijf momenteel 12 megastores waar sportkleding en -accessoires worden verkocht voor vele verschillende sporten. Nu zijn de meeste sportwinkels groot en gericht op meerdere sporten, maar waar zij vooral de grote bekende merken verkopen, richt Decathlon zich op eigen merken. Zo bestaat het assortiment voor 80-90% uit eigen merken zoals Quechua, Simond en het eerder genoemde Wed’ze. Hierdoor is Decathlon naar eigen zeggen in staat sportartikelen voor iedereen betaalbaar te houden. Het is zelfs opgenomen in het ietwat 'musketierachtige' motto van het bedrijf: “Sports for all, all for Sports”. Onder de vlag van het merk Wed’ze verkoopt men vrijwel alles voor de wintersport. Niet alleen kleding, handschoenen, brillen en mutsen, maar ook rugzakken, lawine-uitrusting, skischoenen en verschillende soorten ski’s.

Enorme sportwinkel

Al deze producten vinden hun oorsprong in Passy, een klein dorp niet ver van Chamonix in de Franse Alpen. Hier staat de zogenoemde “Mountain store” van Decathlon, een gebouw met een enorme sportwinkel, kantoren en een testfabriek waar de nieuwe producten van Wed’ze worden gefabriceerd en prototypes worden ontwikkeld. Daarnaast beschikt men over ruimtes om nieuwe producten te testen, te tonen en te presenteren, waardoor ik als buitenlandse gast uitgebreid ben ingelicht over de nieuwste producten en ontwikkelingen.

Ski’s van Wed’ze

Uit de presentaties werd duidelijk dat Wed’ze de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dat geldt voor zowel kleding en accessoires als voor skischoenen en ski’s. De afgelopen jaren is een eigen skilijn in het leven geroepen. Dat begon met één generiek (instap)model, maar is inmiddels uitgegroeid tot een brede range aan piste- en all-mountainmodellen en recentelijk ook een freeride- en toerskilijn. Ook experimenteert het merk met nieuwe materialen en productiemethoden voor ski’s, om de tijd die het maken van een ski kost, te verminderen.

Ik heb veel van de ski’s uit de verschillende lijnen kunnen testen in het skigebied van Megève (Côte 2000) en ik moet zeggen dat de nieuwere modellen mij in positieve zin verrast hebben. Vooral de Xlander all-mountainlijn viel op: deze ski’s zijn licht en wendbaar, waardoor ze graag draaien en speels aanvoelen. Die speelsheid heeft echter een keerzijde: de ski’s missen op hoge snelheid iets aan stabiliteit en geven daardoor minder vertrouwen. De prijs is dan weer een positief punt, aangezien een paar ski’s gemiddeld zo’n 200 euro goedkoper is dan vergelijkbare modellen. Er is wel een duidelijk verschil te merken tussen de recent ontwikkelde ski’s (zoals de Xlander-lijn) en de wat oudere modellen. Hierin zijn de stappen die het merk de laatste jaren heeft gezet voelbaar. Bij de wat oudere modellen heb je toch het gevoel dat je voor die lage prijs aan ski-eigenschappen inlevert, zo ontbreekt daar de eerder genoemde speelsheid en geven deze ski’s juist weinig respons op de acties van de skiër. Over de nieuwe freerideski was ik dan weer wel te spreken, zowel op de piste als in de poeder.

Value for money

Anno 2018 is Decathlon’s wintersportmerk Wed’ze niet (meer) het low-budget wintersportmerk met spullen die alleen geschikt zijn voor beginners. De nieuwere ski’s die ik getest heb bieden gewoon ‘value for money’ en zijn een interessante optie geworden voor de wintersporter die weinig geeft om bekende merken of extra features. Het is een volwassen speler geworden voor de groep wintersporters die geen bijzondere eisen stelt aan materiaal. In de komende jaren zal blijken of deze trend kan worden doorgezet met de verdere introductie van nieuwe of verbeterde producten. Door de recente kwaliteitsslag die ik zie in de ontwikkeling van ski’s en de uitbreiding van het modellenaanbod kijk ik er met interesse naar uit.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Daffie 9-11-18 11:10
  Daffie 9 november 2018 · 11:10
  dank voor dit interressante bericht. Als ik over een paar jaar nieuwe ski's nodig heb zal ik er eens gaan kijken.
 • Jeffrey. 9-11-18 14:42
  Jeffrey. 9 november 2018 · 14:42
  goed om te lezen!
  Seriously snow addicted family!
 • Robert7 9-11-18 15:02
  Robert7 9 november 2018 · 15:02
  Ik heb 2 jaar terug nieuwe skischoenen gekocht, en ben toen ook naar Wed'ze wezen kijken. Mijn god, wat een rommel. Zodra ik voordruk gaf, klemde de schoen mn tenen af door het slechte materiaalgebruik.

  Dat gold voor meerdere type schoenen van dit merk.

  Beter koop je dan spullen wél van een A-merk, maar dan van de collectie van vorig jaar. Bij mijn schoenen scheelde het 40% ten opzichte van winkelprijs nieuw. Daar wordt je waarschijnlijk een stuk blijer van dan van dit spul.
 • Miel 9-11-18 15:51
  Miel 9 november 2018 · 15:51
  Ik heb 2 jaar terug nieuwe skischoenen gekocht, en ben toen ook naar Wed'ze wezen kijken. Mijn god, wat een rommel. Zodra ik voordruk gaf, klemde de schoen mn tenen af door het slechte materiaalgebruik.

  Dat gold voor meerdere type schoenen van dit merk.

  Beter koop je dan spullen wél van een A-merk, maar dan van de collectie van vorig jaar. Bij mijn schoenen scheelde het 40% ten opzichte van winkelprijs nieuw. Daar wordt je waarschijnlijk een stuk blijer van dan van dit spul.Robert7 op 9 nov 2018 15:02

  En dan een tegen geluid: Hier heel veel Wedze/Quecha/enz spullen in huis.... ideaal spul, zeker voor de kids, voor onszelf 2 hele fijne ski rugzakken, softshell, broeken, enz....
  Ski/Snowboard heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar afserveren is in mijn optiek overdreven..... Nee, het is geen A merk met 50 jaar ervaring, maar een nieuw jong merk wat tegen veel lagere kosten leuke producten op de markt zet.....
 • bartvwg 9-11-18 16:23
  bartvwg 9 november 2018 · 16:23
  Ik heb 2 jaar terug nieuwe skischoenen gekocht, en ben toen ook naar Wed'ze wezen kijken. Mijn god, wat een rommel. Zodra ik voordruk gaf, klemde de schoen mn tenen af door het slechte materiaalgebruik.

  Dat gold voor meerdere type schoenen van dit merk.

  Beter koop je dan spullen wél van een A-merk, maar dan van de collectie van vorig jaar. Bij mijn schoenen scheelde het 40% ten opzichte van winkelprijs nieuw. Daar wordt je waarschijnlijk een stuk blijer van dan van dit spul.Robert7 op 9 nov 2018 15:02

  En dan een tegen geluid: Hier heel veel Wedze/Quecha/enz spullen in huis.... ideaal spul, zeker voor de kids, voor onszelf 2 hele fijne ski rugzakken, softshell, broeken, enz....
  Ski/Snowboard heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar afserveren is in mijn optiek overdreven..... Nee, het is geen A merk met 50 jaar ervaring, maar een nieuw jong merk wat tegen veel lagere kosten leuke producten op de markt zet.....Miel op 9 nov 2018 15:51


  Kledij en andere spulletjes (zeker voor kinderen) zijn daar zeker en vast okee.
  Maar voor schoenen, ski's en helm toch liever een A-merk. 😉
 • Ivo- 9-11-18 16:44
  Ivo- 9 november 2018 · 16:44
  Een let op bij het kopen van Wedze ski's , de bindingen gaan soms maar tot maat 44. Hier kwam een vriend van mij achter toen we op vakantie waren.
  De winkel in Saalbach had zoiets nog nooit gezien gaven ze aan, waren overigens wel te spreken over de afwerking van het materiaal.
 • Rogier admin 9-11-18 16:47
  Rogier admin 9 november 2018 · 16:47
  @Ivo- Korte maatranges van bindingen is opzich niet heel raar. Komt wel vaker voor, ook bij a-merken.
  Click. Click. Peace
 • Frank9 9-11-18 16:51
  Frank9 9 november 2018 · 16:51
  Met de ski's of boards van wed'ze heb ik geen ervaring. Wat dat betreft is dit denk ik een leuke, objectieve test. Ik heb wel met kleding van voornamelijk quescha ervaring. Als je hiervan de iets duurdere range koopt heb je vaak prima spul tegen een goede prijs, dat prima voldoet voor de meesten van ons.
 • Togi 9-11-18 20:21
  Togi 9 november 2018 · 20:21
  @Ivo- handig dat ie daar dan pas op locatie achter komt. Heeft ie ze bindingen dan bij aankoop niet laten afstellen?

  Persoonlijk altijd goede ervaring gehad met Decathlon spullen al ben ik wel selectief in mijn aankopen

  Voor die ene keer per jaar dat ik mee doe met een bedrijfsvoetbal toernooi heb ik er prima voetbal schoenen vandaan
  En tennisrackets voor die ene keer tijdens de zomer ook prima

  Squash daarentegen heb ik meer eisen en dan kies ik wel voor een merk net zoals mijn hardloopschoenen

  Skischoenen zal ik nu niet zo snel meer doen en gewone skies ook niet
  Als ik een keer zou gaan tourskien dan zal ik het best overwegen

  Ook zal ik het best adviseren aan beginners. Eens setje van de decathlon heb je er naar 2/3 weken wel uit tov huren.
  Al twijfel ik wel over schoenen (ivm bootfitten).

  Maar heb zelf (mede door selectief te zijn in aankopen en de eisen mbt aankopen) nog nooit wat gehad van decathlon waarvan ik dacht “dat is slecht of gaat snel kapot”.

 • Rogier admin 9-11-18 20:22
  Rogier admin 9 november 2018 · 20:22
  Nog even over de bindingen, dit zijn de goedkopere LOOK bindingen, prima materiaal wat ook op veel andere instapmodel ski's zit.
  Click. Click. Peace
 • Vollca 12-11-18 13:20
  Vollca 12 november 2018 · 13:20
  Heb n aantal jaren geleden Quechua freeride skie's gekocht op e-bay....overjarig en slechts €40.....beviel die vakantie goed, heb er gelijk nog n paar van bijgekocht na die vakantie
  Één paar gewone binding en één paar heb ik tourbinding opgezet
  Hoe het komt weet ik niet maar één paar skie's is volkomen bol gaan staan (erg krom getrokken)..... toch niet zulke goede skie's
  Weet niet hoe de skie's van nu goed blijven ....
 • PC2K 12-11-18 13:36
  PC2K 12 november 2018 · 13:36
  Mijn wed'ze schoenen van 3-4 jaar oud doen het nog dikke prima.

  Voor de rest heb ik er wat kleren, skistraps, skitas enzo van. Ook prima.

  Voor mensen die gewoon een werkpaard willen hebben voor niet te veel geld is het prima spul.
  *bericht bewerkt door PC2K op 12 nov 2018 13:36 (25% bewerkt)
 • Jeffvdv 12-11-18 19:45
  Jeffvdv 12 november 2018 · 19:45
  Is decathlon een nieuwe sponsor van wintersport.nl?
 • Rogier admin 12-11-18 19:52
  Rogier admin 12 november 2018 · 19:52
  @Jeffvdv nee.
  Click. Click. Peace
 • Jeffvdv 12-11-18 20:05
  Jeffvdv 12 november 2018 · 20:05
  @Rogier Ok bedankt. Kunnen we ook nog blogs over andere merken verwachten? Genoeg interessante info te vergaren lijkt mij 😃
 • Rogier admin 12-11-18 20:06
  Rogier admin 12 november 2018 · 20:06
  @Jeffvdv Op materiaalgebied gaan er zeker mooie dingen komen 😉 we zijn heel hard aan het werk!
  Click. Click. Peace
 • Jeffvdv 12-11-18 20:06
  Jeffvdv 12 november 2018 · 20:06
  @Rogier Cool, ik ben benieuwd!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.