BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Vlijmscherpe ski's bij Skicentrum Heemskerk

Vlijmscherpe ski's bij Skicentrum Heemskerk

gesponsord
Geplaatst op 12 oktober 2018

In de winkel krijgt Richard Molenaar van Skicentrum Heemskerk heel vaak de vraag 'of ze nog wel kunnen'. Met ‘ze’ bedoelen de klanten natuurlijk hun ski’s en meer specifiek willen ze weten of ze nog scherp genoeg zijn of dat er nog voldoende wax op het belag zit om er een week mee te kunnen skiën. Vaak volgt er nog een toevoeging dat er 'pas' drie weken op geskied is.

'Ze kunnen niet meer'

Het antwoord laat zich raden. 'Ja, het is verstandig om de ski's even goed onder handen te nemen' en 'Nee, ze kunnen dus niet meer'. Het zijn antwoorden die Richard dankzij de jarenlange ervaring met één blik op het materiaal kan geven. De prestaties van de ski (en dus het plezier dat je erop hebt) worden groter wanneer de ski's optimaal geprepareerd zijn.

Belang van scherpe kanten

Uiteraard zijn er omstandigheden waar je ook wel wegkomt met wat minder geprepareerde ski's, maar iedereen die een beetje logische nadenkt kan niet anders dan tot de conclusie komen dat scherp geslepen kanten het skiplezier ten goede komen. Wanneer de piste wat harder of zelfs ijzig is, dan is het daarnaast ook prettig dat de ski goed glijdt, makkelijk draait en niet afremt doordat het belag niet goed is geprepareerd.

IJsbaan

Begin september was Richard tijdens een trainingskamp op de gletsjer van Hintertux en trof daar keiharde pistes aan. Het was dat het niet vlak was, anders had Sven Kramer ook rustig wat rondjes kunnen maken. Dit betekende voor de skiërs dat ze er iedere dag moesten staan met vlijmscherpe kanten.

Kunnen kanten té scherp zijn?

Hier is Richard duidelijk over: 'nee, eigenlijk niet. Als een ski op de juiste manier geslepen is en in de goede hoek getuned, zul je alleen de voordelen van die scheermessen ervaren. Om deze uitgekiende tuning te verkrijgen is kennis, het juiste materiaal en tijd nodig'. Die tijd hebben ze nu genoeg bij Skicentrum Heemskerk, voordat de winter in alle hevigheid losbarst. Wacht dus niet te lang met het langsbrengen van jouw materiaal om het optimaal te prepareren voor komende winter.