Wel of geen vroege winterinval?

Roel op 18 september 2018· 38 reacties

De Grossglockner (3798m), vanochtend gezien vanuit Kals
De Grossglockner (3798m), vanochtend gezien vanuit Kals

Op basis van het huidige weertype zou je het totaal niet verwachten maar al enkele dagen volg ik met meer dan normale belangstelling de modellen. Vanaf het weekend gaan er een aantal verschuivingen plaatsvinden met misschien grote gevolgen voor de Alpen (sneeuw). Maar het is nog niet in kannen en kruiken.

Pas boven 4000 meter onder nul

Terwijl de zomer doorsuddert - de vorstgrens ligt t/m vrijdag boven de 4000 meter - zijn de ontwikkelingen op lange termijn bijzonder interessant geworden. Twee dagen geleden zag het ernaar uit dat we vanaf vrijdag al de winter zouden induiken met sneeuw vanaf 1000 meter, maar die berekening is flink afgezwakt. Toch staan er enkele veranderingen op stapel die op iets langere termijn alsnog voor een vroege winterinval kunnen zorgen.

Het begint met ex-orkaan die de eerstkomende dagen een extra impuls aan de zomerwarmte geeft. Door een zwakke zuidelijke wind klimt de temperatuur overdag in de dalen met gemak tot boven de 25 graden. Daarbij vallen er woensdag en donderdag nauwelijks onweersbuien, iets waar je in de zomer wel bijna dagelijks mee te maken hebt. Dat maakt september en oktober eigenlijk de mooiste wandelmaanden van het jaar. De kans dat het roer in één keer omgaat is in het najaar echter ook aanwezig, en dat gebeurt aan het einde van de week mogelijk aan de noordkant van de Alpen.

De vorstgrens ligt bijna op Mont Blanc niveau
De vorstgrens ligt bijna op Mont Blanc niveau

Zaterdag uitgeblust front

Vrijdag neemt de buiigheid al toe, maar van een grote weersomslag is dan nog geen sprake. Zaterdag passeert er wel een koufront maar dat is zodanig afgezwakt dat waarschijnlijk alleen de noordkant van de Alpen (Oostenrijk en deels Zwitserland) enige regen kan verwachten. De echt koele lucht kan de Alpen nog niet bereiken en stroomt over Nederland en het noorden van Duitsland weg naar het oosten.

Interessant wordt het de dagen daarna. Al enkele runs op rij wordt er voor de periode zondag - maandag een stormdepressie berekend boven de Noordzee maar niet ieder model gaat hiervoor. Mocht het Amerikaanse model GFS vanochtend gelijk krijgen dan krijgt ons land een behoorlijk windveld over zich heen met kans op stormschade, maar in het geval van het Europese model gebeurt er nauwelijks iets.

Berekening van het Amerikaanse model voor zondagnacht
Berekening van het Amerikaanse model voor zondagnacht

Sneeuw tot in het dal of helemaal niks?

Bij beide modellen wordt het daarna kouder, waarbij het Amerikaanse model opnieuw veel uitgesprokener is. Er wordt vanaf maandag een behoorlijk pak sneeuw berekend voor Oostenrijk, zelfs tot in de dalen. Dit terwijl ‘de Europeanen’ veel minder neerslag en een hogere sneeuwgrens berekenen. Een verschil van water en vuur of, beter gezegd, licht wisselvallig herfstweer of een winterinval. Gezien de termijn (6 dagen) is het verstandig niet te hard van stapel te lopen. De sneeuw voor vrijdag was in een dag van de kaarten verdwenen, en dat kan maandag weer gebeuren. Wel hou ik de vinger aan de pols; als alles goedvalt is er in september vanalles mogelijk.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank voor de update!

tsja, herfstvakantie is altijd een afweging, wat gaan we waxen, surfboard of de ski’s :)

Edwin van Riel

Even een GIFje gemaakt van de GFS-voorspelling van maandag a.s. en verder. De oostelijke helft van de Alpenhoofdkam krijgt sneeuw, aan het eind mogelijk ook het westelijk deel (maar dat is wel heeeeeel ver weg). Een mens mag dromen…

null

Gletsjer van sölden kan dringend sneeuw gebruiken. Zo’n zwarte gletsjer
Zou dat rendabel zijn om beginnen sneeuwkanonnen te plaatsen op de gletsjers

Gletsjer van sölden kan dringend sneeuw gebruiken. Zo’n zwarte gletsjer
Zou dat rendabel zijn om beginnen sneeuwkanonnen te plaatsen op de gletsjers

Pieter230976 op 18 sep 2018 16:20

Die zijn of worden nu al geplaatst. Of ze aangaan is een tweede, maar meestal niet zo vroeg. Loont niet. Overigens is daar over een ruime maand de eerste wedstrijd.

Not all who wander are lost

Leuk, jammer dat je er niks aan hebt, smelt allemaal weer weg.

Leuk, jammer dat je er niks aan hebt, smelt allemaal weer weg.

RoteHersentote op 19 sep 2018 07:26

Als het die hele week blijft vriezen en daarna in ieder geval 's nachts zie ik niet in waarom dit boven 2500 meter niet een basislaag zou kunnen vormen voor de rest van het seizoen. Als na deze koude-inval het weer 2 weken + 10 wordt boven, dan kan het ook weer wegsmelten ja.

Ja, als, als , als. Begrijp me niet verkeerd, ik wordt ook blij van sneeuwval, maar eind september heb je er echt niks aan. Eind oktober, begin november wordt het pas interessant. De zon is gewoon nog te sterk en 2 dagen +10 is als genoeg, juist omdat er geen onderlaag ligt nog.

Maar de plaatjes zijn mooi, dat wel!

@GiGi Op die hoogte moet het noordhelling zijn, vrij steil (tegen zoninstraling) en het moet koud blijven (kouder dan gemiddeld) om het echt een basislaag te laten worden. En er moet natuurlijk een enorm pak vallen. De kans dat het blijft liggen (zolang er niet met pistebullys overheen gereden wordt is echt klein). Of je moet echt goed boven de 3000 meter gaan, en zelfs daar smelt veel weg, als het niet op het noorden ligt. Dus de kans dat dit de sneeuw wordt waar ‘wij’ op gaan skiën is heel, heel erg klein.

Click. Click. Peace

Onzin ik ga in oktober skien heb heel veel aan sneeuw nu😁😁😁 op gletscher

Kan niet wachten tot het weekend om er achter te komen

Hoe dichter bij het weekend , hoe meer het weer opwarmt en minder sneeuw voor hooggebergte
Benelux kan mss zich opmaken voor de eerste herfststorm

Hoe dichter bij het weekend , hoe meer het weer opwarmt en minder sneeuw voor hooggebergte
Benelux kan mss zich opmaken voor de eerste herfststorm

Pieter230976 op 19 sep 2018 20:11

Nog 3 maanden dit weer in Nederland zou ik ook niet erg vinden. Vervolgens 3 weken sneeuw, kou en en alle winter ellende en daarna weer dubbele cijfers. ;)

Not all who wander are lost

De winterinval lijkt aardig teruggetrokken.
Echter altijd leuk dat speculeren!

Er is nog steeds onzekerheid over de stormdepressie. Nu berekent juist het Europese model hem feller dan het Amerikaanse, maar volgens beide modellen zit er op dit moment sneeuw voor de Noordalpen in.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De weermodellen blijven aardig veranderen inderdaad.
Zie toch veel onzekerheden over begin oktober, steeds vaker verschijnt een koufront met bijbehorend neerslag gebied op de kaarten.

We zullen wel zien hoe dat uitpakt, voor we het weten hebben zo’n zelfde oktober als afgelopen jaar. mooi en zonnig

@Maurice0 begin oktober is nog totaal onzeker vanwege de termijn (10 dagen vooruit). Het heeft begin volgende week pas zin om daar naar te kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Maurice0 oktober was inderdaad top, tot eind oktober in zomertunue kunnen hardlopen, maar ik meen me anders te herinneren dat oktober op het einde een mooie witte verrassing uit zijn hoed toverde. De gletsjergebieden kregen net voor de herfstvakantie aardig wat sneeuw zodanig dat er voor begin november zeer veel open was met respectabele condities en prachtig weer. Onmiddellijk na die vakantie (maar dan spreken we al van november) is het helemaal los gegaan en viel er een dik pak bovenop. Voor mij mag het een kopie worden van vorig jaar (tot 14/10 - marathon eindhoven - mooi en daarna alle sluizen open voor de herfstvakantie

better to be off piste, then to be pisted off

null

Aan de andere kant van de plas begonnen met testen sneeuwkanonnen

May the ski force be with you !!

Volgend weekend nieuwe kansen op sneeuw 😋😋

@roel geloof jij in de voorspellingen van ECMWF voor de winter ,koude winter. Januari ijskoud voor Europa

@roel geloof jij in de voorspellingen van ECMWF voor de winter ,koude winter. Januari ijskoud voor Europa

Pieter230976 op 24 sep 2018 18:30

Nee. Het is virtueel vermaak maar helaas niet betrouwbaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op Kitzsteinhorn wordt kunstsneeuw gemaakt tot op 2500 mtr hoogte.
Blijkbaar verwacht men op de middellange termijn geen al te hoge temperaturen op deze hoogte….

null

@Roel, even op deze manier korte vraag: in hoeverre gaat dit systeem zich ontwikkelen voor vrijdag? Gaat valletta daar mee te maken krijgen? Ik land er rond 15 uur ;)

Not all who wander are lost

@Edwin. waarschijnlijk niet maar even in de gaten houden. Ze kunnen wispelturiger zijn dan de berekeningen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank! Donderdagmiddag zal dat wel duidelijk zijn. Als ik er ben is het minder erg dan dat ik er nog moet landen ;). Al kan het ook best heftig zijn. Verder ziet het er een week lang wel prima uit vanaf vrijdag.

Not all who wander are lost

Nieuwe sneeuwkansen , niet veel maar een begin voor de gletsjers

oostenrijk kan een mooi laagje krijgen volgens de kaarten hier , west alpen nog ff wachten

Voorlopig nog mooi weer en en heerlijk zonnetje en 21 gr am Hochkönig

null

Dienten Die Alte schule

Is dat op je foto een klein beetje overbelicht, of is daar allemaal gruis/puin naar beneden gekomen?

Mooi landschap verder! :-)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie