Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kitzbühel opent dit weekend met 20 graden

Roel op 10 oktober 2018· 30 reacties

Sneeuw wordt uit het depot gehaald (foto: Peter Rieder)

Het is oktober en dat is de laatste jaren traditioneel het moment dat de eerste niet-gletsjerskigebieden opengaan. Hoewel de gletsjers het al moeilijk genoeg hebben om de boel open te houden door het warme weer, is het dit weekend de beurt aan Kitzbühel. Op de Resterhöhe, die nog geen 1900 meter hoog is, gaan zaterdag de eerste pistes open. Waarschijnlijk bij een graad of 20 en een zonnetje.

Snowfarming

Het zonnetje scheen ook toen ze afgelopen weekend de pistes aan het prepareren waren. In t-shirt haalden pistebully-chauffeurs sneeuw uit het depot, dat afgelopen voorjaar is aangelegd met sneeuw van vorig jaar. Snowfarming, zoals dit ook wel wordt genoemd, is bezig aan een opmars. Afgelopen weekend ging het Finse Ruka al open op ‘oude sneeuw’, en tegenwoordig proberen steeds meer skigebieden op deze manier de seizoensopening veilig te stellen, of in het geval van Kitzbühel dus eerder open te gaan.

In Kitzbühel is op verschillende plaatsen sneeuw bijeengeschoven waar overheen tempex en reflecterende folie is gelegd die voorkomt dat de sneeuw in de zomer wegsmelt. Inmiddels is het afdekmateriaal verwijderd en wordt de sneeuw uitgereden over de piste. We kregen toestemming van Peter Rieder uit Bramberg om hiervan deze foto’s te plaatsen.

De sneeuw wordt verspreid over de toekomstige pistes

Bijna zomerskiën

Waarschijnlijk krijgt de opening aankomend weekend een bizar aanzicht. De blaadjes hangen nog aan de bomen, door föhn schijnt de zon waarschijnlijk flink en in het dal wordt het met gemak 20 graden. Tegelijkertijd maken honderden skiërs en boarders hun eerste meters van het seizoen. Volgens de Bergbahn AG Kitzbühel zijn dit de pistes die opengaan. Peter Rieder spreekt echter over twee pistes langs de Resterkogellift (lift op de achtergrond bij de tweede foto hieronder).

Deze pistes zijn open op 13 en 14 oktober (bron: kitzski.at)

De pistes zijn niet breed maar wel 50 tot 70 centimeter dik, waardoor ze het onder normale omstandigheden tot kerstmis zouden moeten uithouden.

Planning

Hoe merkwaardig het er dit weekend ook uit zal zien, met de opening van een paar pistes op de Resterhöhe gaat het skiseizoen in Kitzbühel officieel van start. In eerste instantie is het een weekend-opening. Vanaf 20 oktober gaan de pistes dagelijks open. Vervolgens gaat vanaf 26 oktober ook een piste op de Hahnenkamm open bij de Walde stoeltjeslift, en vanaf 24 november kan er op de Hahnenkamm doorlopend geskied en geboard worden. Mits de weergoden willen meewerken, tegen die tijd is er hopelijk echte sneeuw gevallen en is het warme weer voorbij.

Foto’s: Peter Rieder, Bramberg

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Arjen210 oktober 2018 · 06:47

Voor mijn gevoel is het bij deze temperaturen zonde van de sneeuw waar ze zo’n moeite voor hebben gedaan om die te verzamelen.

bartvwg10 oktober 2018 · 08:23

Een heel gedoe met dat snowfarmen, wel fijn voor de mensen die er van leven, lijkt me een leuke job, één met toekomst. :)

Hopelijk gaat het wat houden want om deze laag van 50 à 60 cm te houden tot kerst (en misschien langer) is een ander weertype nodig…

GiGi10 oktober 2018 · 08:23

Ik denk dat het voor het skigebied nog schadelijker is om de al tijden met veel bombarie aangekondigde festijn niet door te laten gaan omdat het zonde zou zijn als die sneeuw weer wegsmelt. Dat is marketing-technisch grotere schade denk ik.
Een beetje belachelijk vind ik het wel. Sneeuw bewaren om bijvoorbeeld een goede kertsvakantie veilig te stellen kan ik begrijpen, maar ik vraag me af in hoeverre deze marketing-truc de kosten dekt. Er zal vast een business-case zijn gemaakt ooit. Ik ben daar erg benieuwd naar.

Roelauteur10 oktober 2018 · 08:47

Het is vooral PR. Stel deze sneeuw houdt het niet uit tot december, eind oktober wordt het sneeuwdepot op de Hahnenkamm aangesproken en kan die het stokje uiteindelijk overnemen. Aan het eind van het seizoen kan Kitzbühel weer trots melden dat ze 200 skidagen hebben gehad.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Birdheart10 oktober 2018 · 09:03

Goeie en boeiende achtergrond informatie.
Hoelang doen ze erover om dit gereed te maken?
Toen het van de week afkoelde en sneeuwde in grote delen, zet dit gebied dan ook de sneeuwkanonnen aan om extra sneeuw aan te maken of doen ze dit niet om zo bij lagere temperaturen later in het jaar meer watervoorraden te hebben?

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Edwin.10 oktober 2018 · 09:30

Het is vooral PR. Stel deze sneeuw houdt het niet uit tot december, eind oktober wordt het sneeuwdepot op de Hahnenkamm aangesproken en kan die het stokje uiteindelijk overnemen. Aan het eind van het seizoen kan Kitzbühel weer trots melden dat ze 200 skidagen hebben gehad.

Roel op 10 okt 2018 08:47

Dus zo komen ze aan die skidagen…haha. Triest hoor. Ik vind het vrij ver gaan. Laat de natuur toch eens lekker z’n eigen ding en gang bepalen. Een beetje helpen mag best, maar begin october als het amper herfst is heeft dit toch helemaal geen zin. Staan ze er dan komend weekend met de korte broek :)

Not all who wander are lost
Roelauteur10 oktober 2018 · 09:46

@Birdheart ze zijn vorige week begonnen, dus na de sneeuwval. Dit is alleen bewaarde sneeuw, die voor 80% uit kunstsneeuw bestaat die vorig jaar is opgespoten, en 20% natuursneeuw.

Dus zo komen ze aan die skidagen…haha. Triest hoor. Ik vind het vrij ver gaan. Laat de natuur toch eens lekker z’n eigen ding en gang bepalen. Een beetje helpen mag best, maar begin october als het amper herfst is heeft dit toch helemaal geen zin. Staan ze er dan komend weekend met de korte broek :)

Edwin. op 10 okt 2018 09:30

Het zou in theorie kunnen. Het wordt in ieder geval heel warm.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Quick10 oktober 2018 · 09:54

Belachelijk, iets anders kan ik er (helaas) niet van maken. Maar dat roep ik al jaren en volgend jaar zullen ze het ongetwijfeld weer doen ;)

Mr. Slow
DerGraf10 oktober 2018 · 09:55

Breaking: Elfstedentocht gaat in december door! Alhoewel er de laatste jaren steeds vaker sprake is vaneen groene kerstmaand, zal de eerste Elfstedenschaatstocht binnenkort weer plaatsvinden. Friese ijsmeesters zijn erin geslaagd het ijs van vorig jaar te bewaren en zullen dit uitvaren volgens het zgn. “low float principe”. Daarbij worden de ijsplaten vlak onder de waterlijn aangelegd waardoor de dunne water bovenlaag vastvriest en zorgt voor een egale verbinding.

Volgens Douwe Yspeert, secretaris van de Elfstedencommissie, afd. ijszaken, had men gelijktijdig met het skiseizoen willen openen maar door de huidige hoge temperaturen heeft het bestuur gekozen voor het veilige december. Bron: http://www.elfstedentocht.nl/decemberijs

*keep cool and relax...*
Birdheart10 oktober 2018 · 10:07

Belachelijk, iets anders kan ik er (helaas) niet van maken. Maar dat roep ik al jaren en volgend jaar zullen ze het ongetwijfeld weer doen ;)

Quick op 10 okt 2018 09:54

@Quick, en volgend jaar weer een berichtje, “belachelijk” 😉 zet het vast bij het lijstje te verwachte topics en opmerkingen 2019 😜

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Shane10 oktober 2018 · 10:08

Het is een beetje jammer van de extreem hoge temperaturen, maar ik vind er niet zoveel op tegen. Het is gewoon een goede marketingactie, niet alleen voor de promotie van Kitzski, maar ook voor het oproepen van wintersportkriebels in het algemeen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Robert710 oktober 2018 · 10:09

Normaal als het slecht is sta je in een bruin landschap. Nu sta je in ieder geval nog in een groen landschap. Win :-)

peterpos10 oktober 2018 · 10:17

Als je naar het pisteplan kijkt, dan zie ik een paar afdalingen die naar links gaan. Op het plaatje zie ik daar geen lift. Hoe kom je dan boven?

Twee jaar geleden was ik in de herfstvakantie in Bramberg. Toen wij naar huis gingen kwamen we langs Hollersbach en zag ik tot mijn verbazing mensen met ski’s de berg op gaan. We zijn toen even gestopt om te kijken wat er aan de hand was. Op zo’n moment kriebelt het wel en wil je als liefhebber toch graag even ‘meters maken’. Helaas was ik nog herstellende van een quadricepsoperatie en was het niet verstandig om met een brace om de berg op te gaan.
Leuk om te weten dat dit is een jaarlijks iets is.
Was toen trouwens druk zat, dus waarschijnlijk ook wel rendabel.

Peter Pos
Quick10 oktober 2018 · 10:22

[…] maar ook voor het oproepen van wintersportkriebels in het algemeen.

Shane op 10 okt 2018 10:08

Twee pistes in een landschap waar het 20+ graden is, roept bij mij anders geen wintersportkriebels op. Dat heeft ook niks met wintersport te maken naar mijn smaak. Ik hoop gewoon op wat mooie sneeuwmomenten vanaf half november, zodat het seizoen net zo voortvarend van start kan als afgelopen seizoen.

Mr. Slow
ThomasvR10 oktober 2018 · 10:27

Maar is het nu niet zo dat ze zichzelf tegenwerken??

Hoeveel energie is er nodig om kunstmatige sneeuw te maken, of om op te slaan en weer uit te rijden?? dat zorgt toch voor (ben geen expert, maar dit is een simpel gevolg lijkt mij) voor extra opwarming en daardoor het uitblijven van natuursneeuw??

Is het niet zo omdat wij altijd willen kunnen skiën ongeacht of er natuursneeuw ligt, het dan niet enorm schadelijk voor de natuur / het klimaat is om zoveel energie te verbruiken om kunstsneeuw te maken of oude sneeuw opslaan en uitrijden, dat daardoor de natuursneeuw op langere termijn altijd wegblijft?

Moeten wij niet veel meer geduldig zijn en ons aan de natuur aanpassen, in plaats van dat wij de natuur aanpassen??

(ben trouwens wel eens benieuwd wat een gemiddeld skigebied totaal (liften, preparering, sneeuw, etc.) aan energie verbruikt, is daar wat over bekend?)

Shane10 oktober 2018 · 10:51

[…] maar ook voor het oproepen van wintersportkriebels in het algemeen.

Shane op 10 okt 2018 10:08

Twee pistes in een landschap waar het 20+ graden is, roept bij mij anders geen wintersportkriebels op. Dat heeft ook niks met wintersport te maken naar mijn smaak. Ik hoop gewoon op wat mooie sneeuwmomenten vanaf half november, zodat het seizoen net zo voortvarend van start kan als afgelopen seizoen.

Quick op 10 okt 2018 10:22

Dat komt omdat jij verder kijkt en denkt @Quick, de meeste mensen horen of lezen gewoon dat Kitzbuhel opent en dromen vervolgens van de winter :). Ik heb weleens een paar lesjes op de rollerbaan gedaan in oktober en man wat kreeg ik daar wintersportkriebels van die sfeerloze bedoening ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Quick10 oktober 2018 · 10:56

Ik heb weleens een paar lesjes op de rollerbaan gedaan in oktober en man wat kreeg ik daar wintersportkriebels van die sfeerloze bedoening ;).

Shane op 10 okt 2018 10:51

Dat kan ik dan weer wél begrijpen, omdat je dan zelf actief bezig bent met skiën.

Mr. Slow
Renemoderator10 oktober 2018 · 11:31

Twee pistes in een landschap waar het 20+ graden is, roept bij mij anders geen wintersportkriebels op. Dat heeft ook niks met wintersport te maken naar mijn smaak. Ik hoop gewoon op wat mooie sneeuwmomenten vanaf half november, zodat het seizoen net zo voortvarend van start kan als afgelopen seizoen.

Quick op 10 okt 2018 10:22

Ik deelde deze mening voor een hele lange tijd met je, totdat ik 2 jaar geleden ook in Kitzbuhel in een groen landschap m’n eerste meters maakte. Weliswaar meer richting eind November, maar het was nog steeds een witte streep door een groen landschap. En kreeg ik hierdoor meer en meer zin in wintersport: yes!

Of het nu wat met me doet nu ik thuis zit en weet dat ik dit jaar niet door die witte sliert ga boarden? Mwoa, maar precies wat @Shane zegt, mensen beginnen toch weer over wintersport na te denken met dit soort berichten. Of het wintersporten is, maakt niet uit, het wintersport gevoel moet weer in de mens komen na zo’n lange zomer.

Don't panic, you will always have your towel...
bartvwg10 oktober 2018 · 12:44

Ik heb altijd wintersportkriebels. 🤔😎
Zelfs zonder een berg te zien, laat staan dat er witte strepen op liggen of niet. 🙄

*bericht bewerkt door bartvwg op 10 okt 2018 12:44

Daffie10 oktober 2018 · 14:12

Vorig jaar was half oktober de eerste dump; dus hadden ze een fantastisch voorseizoen. Nu is het voor komend weekend aardig troosteloos; maar als er over anderhalve week een (cosmetisch) laagje sneeuw valt is het natuurlijk best leuk. En qua marketing stunt is het fantastisch en al met al kost het niet zo heel veel lijkt me.

Ook zullen ze het gebruiken om ervaring op te doen en zal het de komende jaren verbeterd en uitgebreidt worden. Over 10 jaar doen meerdere gebieden het en over 20 jaar weten we niet beter dan dat we vanaf half oktober kunnen skien.

Mikannika10 oktober 2018 · 15:08

Hier in Winterberg is er na de voorjaarsvakantie meestal nog weken lang sneeuw, maar na 1-2 weken wordt het behoorlijk rustig hier. Bijna de rustigste periode van het hele jaar voor de verhuur van vakantiehuizen zelfs. Wat mij betreft stopt het winterseizoen hier echt wat te vroeg. Aan de andere kant wordt er alles aan gedaan om steeds vroeger open te gaan. Snowfactories, wellicht ook snowfarming hier. Het zal marketing technisch allemaal wel verantwoord zijn, maar als we wat meer zouden accepteren dat we pas in december kunnen skiën, maar dan soms tot begin april, dan zouden we het onszelf een stuk makkelijker en niet zo duur maken. Want ondertussen stijgt de prijs van de liftkaarten natuurlijk vrolijk verder!

Grußen aus dem Sauerland
Vincent26410 oktober 2018 · 15:25

Pff, 20 graden. Ik hoop dat de sneeuw het volhoudt.

tessaneedssnow10 oktober 2018 · 18:08

Het is belachelijk maar ik heb volgende week vrij en o wat zou ik de sneeuw van het snowfarming toch eens een keer willen proberen.

Ski you later!
HansM12 oktober 2018 · 13:47

In Kitzbühel is geld geen probleem. Zij zijn graag de eerste.

Roelauteur12 oktober 2018 · 14:16
Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Alpenfreund12 oktober 2018 · 14:47

promo aktie om te zeggen dat de volgende winter er aan zit te komen, bij heerlijk zomer weer, is OK.

Een stukje verder op de Kitz wordt ook een beetje gegleden vanaf dit weekend,
met nadruk op een beetje, want zoals te verwachten was ziet het ook daarboven nog niet naar winter uit…

nu zwemband om en dan het zwembad in…plons!

Schönes Wochenende!

Pieter23097612 oktober 2018 · 16:21

Hopelijk gaan ze hem kunnen blijven prepareren of het word een echte bultepiste

Vincent26413 oktober 2018 · 10:35

Misschien beetje zonde van de opgespaarde sneeuw, naar mijn mening. Maar kijk die mensen ook gewoon in korte mauwen en korte broek aan de sneeuw werken!

Pieter23097614 oktober 2018 · 11:30

Als ik de beelden zie passeren vind ik het geen wow , pap , moeten bijsteken , eerste stuk met bulten ziet er nog deftig uit

Bulli15 oktober 2018 · 13:18

Ik kom al jaren in dit gebied. Vorig jaar ben ik voor het eerst in oktober geweest. Vreemde ervaring om je korte broek en slippers te verwisselen voor je skiuitrusting. Het is even ruiken aan de aankomende wintersport. De piste is een korte rode afdaling. In oktober is deze nog wel smal. Na een paar keer afdalen heb ik het wel gezien. En dan begint het wachten op de echte sneeuw. Dat is toch leuker.

Plaats een reactie