Fotoverslag: Langlaufen, een sport voor bikkels

Svenski op 26 februari 2014· 4 reacties

null

Wie de Olympische Spelen een beetje gevolgd heeft, kan het langlaufen onmogelijk gemist hebben. Door de vele disciplines en afstanden staan er nogal wat wedstrijden op het programma. De estafette, teamsprint, massastart en achtervolging zijn nog maar een deel van het aanbod. Er zijn maar weinig sporten waarbij je zoveel spieren gebruikt als bij het langlaufen. Toch heeft de sport voor veel wintersporters een beetje een suf imago. Je gaat ten slotte op wintersport om van bergen af te knallen, toch?

null

Klassieke versus vrije stijl
Om eerlijk te zijn hebben we geen idee wat ons te wachten staat als we bij de Cross Country Academy in Seefeld aan komen. Onze instructeur Peter Schwandl legt ons daarom maar even snel uit wat verschil tussen de klassieke en de zogenaamde vrije stijl is. De vrije stijl heeft veel weg van het schaatsen, terwijl de klassieke stijl meer op lopen lijkt. Beide stijlen kennen hun eigen techniek en bijbehorend materiaal. Terug naar vandaag, wij beginnen met de klassieke stijl, omdat dit volgens onze instructeur de basis is. Onder een stralende zon is het tijd voor onze eerste meters op het oefenveldje in Seefeld. Het is nogal een opgave om je evenwicht te bewaren in de diepe sporen, maar oefening baart kunst en aan het eind van het oefenveldje zijn we al aardig gewend aan de dunne latten.

null

‘Running’ of ‘walking’
We zijn het oefenveldje nog niet af of onze instructeur legt uit dat er nogal verschillende technieken bestaan binnen de klassieke stijl. De oudere langlaufers wandelen vaak, maar er bestaat ook een techniek die meer op rennen lijkt. Het is de bedoeling dat wij vandaag gaan rennen. ‘Heel simpel’, aldus Peter. Hij legt uit dat je net als bij het hardlopen eigenlijk altijd een been in de lucht hebt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je net je eerste meters op de dunne latten hebt gemaakt. We zijn nog geen honderd meter verder of onze benen voelen al alsof ze in brand staan. Dit gaat een zware dag worden.

null

Loipes
Nu we de techniek steeds beter onder de knie beginnen de krijgen, is het tijd voor het uitkiezen van een route. In Seefeld heb je de keuze uit tientallen langlaufloipes van verschillende niveaus. De niveaus zijn net als op de piste onderverdeeld in blauw, rood en zwart. Wij kiezen voor een rode en bereiden ons voor op acht kilometer door het berglandschap. We komen een flinke klim tegen halverwege de route, gelukkig wacht ons bovenaan een gezellige bar met een welverdiend witbiertje en een mooie afdaling. De laatste drie kilometer gaan in dalende lijn en dat betekent dat we af en toe een flinke snelheid halen. Eenmaal terug in Seefeld kunnen we wel concluderen dat deze sport verre van suf is. Het is enorm zwaar en de techniek krijg je zeker niet zomaar onder knie. Het is dan ook zeker leuk om eens te gaan langlaufen als afwisseling op de gebruikelijke wintersport op de pistes.

null

Olympiaregio Seefeld
Als voormalige thuisbasis van de langlaufdisciplines tijdens de Olympische Spelen en kandidaat voor de wereldkampioenschappen van 2019 heeft de Olympiaregio Seefeld een naam hoog te houden op het gebied van langlaufen. Naar eigen zeggen telt het gebied meer dan 200 kilometer aan loipen in verschillende niveaus. Wij huurden onze uitrusting via de Cross Country Academy, maar zijn uiteraard ook op andere plekken langlaufspullen gehuurd kunnen worden.

null

Svenski
is deze winter voor ons onderweg in Tirol. Hij houdt ons op de hoogte van de sneeuwcondities en checkt gebieden voor ons uit!

Ik word altijd al gek als ik een paar meter moet prikken op vlakke pistes…

Ik zou het wel eens willen proberen, lijkt me rustgevend…

Seriously snow addicted family!

Langlaufen is in mijn ogen vooral een duursport, handlopen in de sneeuw. In de beperkte tijd dat we op vakantie kunnen willen we vooral aktie, dus pisteskiën.

Langlaufen lijkt ons heel erg leuk, echter hebben we de tijd er niet voor, een eerlijk is eerlijk, de conditie ook niet.

lijkt me pittig zwaar

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie