BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Bootfitting: sleutel tot een goed passende schoen

Bootfitting: sleutel tot een goed passende schoen

gesponsord
Geplaatst op 8 november 2018

Het kopen van een paar skischoenen is wat anders dan het kopen van een paar gympen. De meeste mensen weten namelijk niet precies hoe een skischoen zou moeten passen. Dit vraagt om expertise. De aanwezigheid van een bootfitter bij een skischoenspecialist is een cruciale voorwaarde bij de aanschaf van een skischoen om een standaardschoen aan te passen. Dit omdat deze schoen dan een optimale individuele pasvorm krijgt. Dit noemen we bootfitting en het is een van de services die Skicentrum Heemskerk aanbiedt!

Wat is bootfitting precies?

Bootfitting is een specialisme waarbij de kennis van skiën, anatomie van het menselijk lichaam, pasvormen van de schoen en inlevingsvermogen in het gevoel van de klant samenkomen. Het uitzoeken van de perfecte schoen die minimale aanpassing nodig heeft om optimaal te passen is de grootste uitdaging. Om tot die skischoen te komen vormen het intake formulier samen met de meet- en scanapparatuur de basis.

Voetproblemen

Tijdens de inkoop van de nieuwe schoencollectie bij Skicentrum Heemskerk spoken de voeten en voetproblemen van de afgelopen jaren door de hoofden van de bootfitters. Breed, smal, hoog, laag, smalle enkel, dikke voet, hamertenen en nog veel meer. Het streven is om voor iedere specifieke voet een aantal oplossingen te vinden in de keuze van de leesten en de daarbij behorende skiniveaus. Veel voeten vragen om ondersteuning om naar binnen en buiten draaien te voorkomen. Hiervoor worden skizolen aangemeten die de voeten zo optimaal mogelijk in de schoenen laten passen. Dit om klachten zoals koude voeten, kramp, tintelende tenen, slapende en/of brandende voeten te voorkomen.

Weetjes over skischoenen

  • De meeste schoenen worden te groot gekocht
  • Schoenen van 10 jaar oud zijn inderdaad aan vervanging toe...
  • Het is niet waar dat merk A alleen maar brede schoenen maakt en dat merk B juist voor de smalle voeten geschikt is.

Op naar 100% pasvorm

De uitgebreide collectie bij Skicentrum Heemskerk maakt het mogelijk om de meeste mensen van dienst te kunnen zijn. Het streven is een 100% pasvorm. Dit lukt niet altijd waardoor het aanpassen van de skischoen nodig is. Verwarmen van een binnenschoen is vaak een oplossing, maar lang niet altijd. Regelmatig slijpen we delen uit de buitenschaal en/of drukken we de harde buitenschaal van de schoen middels verwarmen in de juiste vorm aangepast aan de specifieke wensen van de desbetreffende voet. Ook de binnenschoen kan uitgeslepen en plaatselijk vervormd worden.

Plan van aanpak

Onmogelijkheden bestaan niet en uitdagingen des te meer, grote verschillen in voeten onderling vragen vakkennis. Vaak wordt er een plan van aanpak gemaakt in overleg met de klant en eventueel is er overleg met de collega’s in Heemskerk, maar ook met collega bootfitters van over de hele wereld. De factor gevoel is een lastige om hier duidelijk over te communiceren. Wat de een als strak ervaart vindt een ander nog veel te ruim. Een wedstrijdpasvorm is totaal anders dan een vakantiepasvorm. SX, ultra, xpro, Hero WC, Raptor, Podium, Pantera, live fit, Dobermann zijn voor ons termen als boerenkool, radijs, aardbeien, lente-ui en banaan voor de groente- en fruitspecialist.

Tot slot nog een aantal tips:

  • Kom aan het begin van het seizoen.
  • Maak een afspraak bij een bootfitspecialist op rustige tijden.
  • Neem je oude schoenen mee.
  • Draag kleding waarbij het onderbeen makkelijk ontbloot kan worden.
  • Neem de skisokken mee die je normaal tijdens het skiën ook draagt.

Tot snel bij Skicentrum Heemskerk!