Wie geniet echt van zwarte pistes?

Rogier op 25 februari 2014· 31 reacties

null
Zwarte piste hoog in Serre Chevalier

Pas schreef ik een blog met tips voor het goed afdalen van een zwarte piste. Want voor veel wintersporters zijn deze pistes nog steeds best pittig. Echter onder dit blog werd een goede vraag geopperd. Namelijk hoeveel plezier heb je echt op een zwarte piste. En inderdaad, ik zie regelmatig wintersporters afdalen op steile pistes waarvan ik me afvraag of ze het wel naar hun zin hebben. Zijn jullie echt gek op zwarte pistes?

Leuk
Natuurlijk, zwarte pistes zijn leuk voor de gevorderde skiër om lekker steil te kunnen skiën. Want het is gaaf om je ski’s of board over zo’n steile muur te sturen. En er zit natuurlijk ook een flinke uitdaging in. Zeker zwarte buckelpistes zijn geen eenvoudige afdalingen. Het kan zijn dat je het niveau niet hebt of gewoon meer geniet van cruise afdalingen?

Niet leuk
Wie van jullie heeft wel het niveau voor zwarte afdalingen maar vindt deze helemaal niets? Gewoon liever cruise-pistes waar je met lange bochten naar beneden kunt knallen? Netjes en strak geprepareerd om gewoon heerlijk te glijden. Steile muren hoeven niet voor iedereen toch?

null
Niet al te steile cruise pistes, heerlijk toch?

Nog niet het niveau
Ook zie ik elk jaar wintersporters die het volgens mij niet naar hun zin hebben op zwarte pistes. Hun niveau is gewoon nog niet goed genoeg. Natuurlijk moet je ooit voor het eerst op zo’n piste gaan, maar een basisniveau is natuurlijk wel aan te raden. Is het jullie wel eens overkomen om op een zwarte piste te komen zonder dat jullie echt het niveau hadden? Hoe vonden jullie dat? Een leuke en grappig uitdaging? Of veel te eng?

Zwarte piste, verplicht?
Zoals met zoveel sporten en niveaus, lijkt het af en toe bijna wel of je een zwarte piste moet kunnen afdalen om een goede boarder of skiër te kunnen zijn. Dat is natuurlijk onzin. Het enige wat op wintersport hoeft is het naar je zin hebben. Of je dat alleen doet op groene, blauwe, rode of zwarte pistes maakt natuurlijk helemaal niet uit. Kortom, houden jullie van zwarte pistes?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ja, ik vind zwart leuk, maar dan vooral afwissellend met andere kleuren en off piste. aan het eind van de dag zijn ze vaak makkelijker dan rood vanwege betere sneeuw en minder druk.
buckels waren vroeger alleen de uidaging die ze leuk maakte, maar ondertussen is de techniek zo goed dat ik ze redelijk afkom, en beter worden is ook weer leuk. Ook leuk op een echte buckelpiste is kijken naar degene die het echt goed kunnen, al zijn erdat niet veel.
tot slot, cruisen op snelheid op rood of blauw is ook heerlijk. je kunt dan genieten van de omgeving en bijkomen voor de volgende uidaging

@jasper ik dacht daar ook gelijk aan haha…

Maar over zwarte pistes, er gaan weken voorbij dat ik er géén pak maar als er een mooie te vinden is in het gebied pak ik die wel. Vorig jaar in les deux alpes geweest en daar heb je er 2 als dalafdaling. Dan moet je kiezen tussen een groen veel te druk pad of een zwarte die er goed bijligt. Na 2 keer het pad is het de hele week over zwart geworden.
Als ze er maar goed bijliggen vind ik het goed en een kapotgere muur vol bulten laat ik absoluut links liggen.

🏂

Ik zeg eerlijk, ik vind er echt geen hol aan. Het kan best liggen aan mijn ski niveau, maar ik geniet er, vergeleken blauwe en rode pisten, 0,0 van. Maar nogmaals het kan een stukje angst zijn of het niveau. Ik ski nu 7 jaar.

Youri U.

Nou na een dag of 2 als je spieren warm zijn, heerlijk!

Over het algemeen vermijd ik zwarte pistes als snowboarder. Zeker de buckelpistes zijn niet te doen als snowboarder. Een mooie strakke daarentegen is een genot om op zn tijd af te glijden.

Ga je 's morgens voor de eerste lift (of toch vroeg genoeg) kan je de ribbels op de piste nemen. Laat je techniek het toe kan je dan ongelofelijke bochten skiën op een steile zwarte piste, gewoon omdat deze nog grip heeft.

Voor mij is dat een van de leukste piste (momenten) die er bestaan! Ribbels op een stevige zwarte!

Gehan

Ik vind het machtig mooi!

Je kunt van een ezel geen renpaard maken

Het is de afwisseling die het leuk maakt voor mij, een mooie blauwe kan leuk zijn en een skiroute ook.

Voor wie bekend is met de zillertalarena, is de zwarte afdaling vanuit gerlos naar Königsleiten een waar genot buiten het seizoen. Tijdens een drukke week als deze is het echt een ramp, vol buckels, ijs, en mensen zonder techniek.

Tja, is gewoon een “ding” zeg maar voor mij been there done that! Als hij er is pak ik hem mee…

Seriously snow addicted family!

Met een snowboard een zwarte buckel doen is echt geen pretje. Maar een zeer steile poeder dan wel geprepareerde piste is altijd heerlijk, zowel op de ski’s als op snowboard.

Het is voor mij vooral de uitdaging om ‘‘lekker’’ naar beneden te gaan op een zwarte buckel piste, en als je dan beneden staat ‘‘genieten’’ van de verzuurde benen. Heerlijk, het geeft een voldaan gevoel.

Zoals Userd zegt, alles is goed, maar de afwisseling maakt het leuk.
Brede blauwe knalpistes, mooie rode carvepistes, naast en tussen pistes in de poeder en de steile zwarte als uitdaging om ze zo goed mogelijk op techniek te skien.

Viel me afgelopen week wel weer op dat onder ‘zwarte piste’ toch heel verschillend wordt gedacht door gebieden. In Silvretta Montafon hebben ze scorpion-aanduiding voor uitdagende (pik)zwarte pistes…, maar die halen het niet bij bijv. Ischgl en Serfaus, waren hoogstens donkerrood.

...ski-addict...

Zoals Userd zegt, alles is goed, maar de afwisseling maakt het leuk.
Brede blauwe knalpistes, mooie rode carvepistes, naast en tussen pistes in de poeder en de steile zwarte als uitdaging om ze zo goed mogelijk op techniek te skien.

Viel me afgelopen week wel weer op dat onder ‘zwarte piste’ toch heel verschillend wordt gedacht door gebieden. In Silvretta Montafon hebben ze scorpion-aanduiding voor uitdagende (pik)zwarte pistes…, maar die halen het niet bij bijv. Ischgl en Serfaus, waren hoogstens donkerrood.

...ski-addict...

Inderdaad, de afwisseling en af en toe de uitdaging opzoeken is wel leuk (en dan vooral een steile piste; een buckelpiste hoeft van mij niet zo). Maar ik moet wel zeggen dat ik liever in een gebied zit waar geen zwarte piste te vinden is dan in een gebied waar geen lekkere blauwe cruise-piste is.

Gecontroleerd een zwarte piste afkunnen vind ik wel degelijk een duidelijk meetpunt waaraan je af kan lezen of iemand een goede wintersporter is. Of je dat dag-in-dag-uit met het grootste plezier doet, is een tweede. Vaak vind ik het best leuk om te doen, een beetje uitdaging mag wel, maar ik heb ook prutsdagen dat ik er de grootste moeite en verrekkes weinig plezier mee heb.

merk toch nog heel vaak dat dit iets is waar mensen elkaar mee proberen te imponeren…jammer! Doe gewoon lekker je ding op wintersport en laat elke kleur een feestje zijn om vanaf te gaan !

Zwarte afdaling kan ik goed van genieten, wanneer het een buckelpiste is geworden wordt het met het snowboardje wel erg uitdagend. Dan zie ik het meer als een goede oefening waarmee je onderaan met een voldaan gevoel naar terug kan kijken. Vaak probeer ik zulke pistes wel een paar keer te pakken, vooral als training voor mezelf. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je de andere pistes met veel meer controle kan pakken. En daarmee ook meer kan genieten!

De één zwarte is de andere nog niet!

Als de zwarte piste er goed bijligt heb ik er niet veel moeite mee. Van de week met het gezin de sella ronda wezen doen, na ergens toch een lift verkeerd gepakt te hebben kwamen we op een zwarte piste uit. Op zich geen probleem ware het niet dat deze aan het begin van de middag al in een immense buckelpiste was veranderd met bulten van ruim een halve meter. Dan is voor mij de lol er wel af.

We zijn allemaal heelhuids beneden gekomen maar leuk is anders, zeker omdat er naar mijn mening veel mensen op die piste waren die er qua techniek helemaal niet te zoeken hadden.

Member of global cooling initiative

Afgelopen jaarwisseling in VT lag de Combe de Carcon er heerlijk bij! Een zwarte met bergen verse poedersneeuw waar je heerlijk op kan ‘spelen’ Dus (grote) sneeuwhopen waar je lekker over heen kunt springen.
Die piste drie keer achter elkaar gedaan omdat die zo lekker was!

Verder vind ik het met een snowboard makkelijker om een buckelpiste te doen dan met ski’s. Ook merk ik dat ik sneller en soepeler omlaag kom dan mijn ervaren ski vrienden. (Die mij op rood eruit skiën).

Ja ik houd ervan!

Gang is alles

In drukke gebieden zijn zwarte pistes heerlijk rustig. Af en toe een zwarte piste afknallen is heerlijk, echter is het niveau van de rest van het reisgezelschap niet hoog genoeg om echte zwarte pistes af te knallen. Dus meestal worden die vermeden als er rode alternatieven zijn.

Een geprepareerde zwarte, of ééntje met normale buckels (want de ene buckelpiste is de andere niet) waar je nog een beetje marge hebt om je bocht te maken neem ik van tijd tot tijd voor de techniek aan te scherpen. De geprepareerde zwarte neem ik even lekker als een pittige rode aan een stevig tempo.
Maar een zwarte natuurpiste waar je meestal croute met daaronder poeder tegenkomt, daar pas ik voor.
Ik heb afgelopen zaterdag in Aussois op het eerste stuk van de “Roches” mogen ervaren dat ik daarvoor noch het materiaal en heel waarschijnlijk ook de techniek nog niet voor heb om deze met plezier te nemen. Waarschijnlijk is de belangrijkste factor het materiaal, want met mijn piste georiënteerde all-mountain ski’s is het ook niet lekker skiën in de croute naast een rode of blauwe helling.

Ik heb het niveau en heb ook best plezier aan een mooie zwarte piste, maar ze zijn voor mij geen must. Met buckels sla ik ze liever over, laat ze maar goed in de sneeuw en goed geprepareerd zijn, dan beleef ik er meer plezier aan. Een fijne zwarte piste moet voor mij niet te smal zijn. Ondanks dat ik helemaal niet die hele breedte hoef te benutten, geeft het me toch een vervelend gevoel als hij heel smal is. Aan ontspannen op een rode piste cruisen beleef ik over het algemeen wel meer plezier.

De afwisseling vind ik persoonlijk het leukste. Daarbij vind ik de conditie van de piste gan doorslaggevend belang. Een kapot geskiede rode kan veel lastiger zijn dan een goed zwarte.
Vind het altijd wel een kick hebben om een zwarte mooi naar beneden te komen. Zit toch altijd een bepaald “gevoel” bij. Begon al op de allereerste skiles. Daar werd al gelijk aan de skileraar gevraagd wanneer je een zwarte afdaling kunt maken. Je kunt dit negatief uitleggen (haantjesgedrag) maar zelf zie ik het meer als een groei in skikwaliteit. Mits je ook je eigen kunnen kent. Eerst lekker van blauw / rood, dan verder werken aan techniek gevoel en vertrouwen, en dan gewoon een keer doen! Ik vond en vind het nog steeds een kick geven. Mits in je juiste mix met andere pistes.

Als ze 's ochtends nog strak zijn, zeker heerlijk. Niet voor hele dagen maar soms 1 tussendoor is toch wel lekker! Te stijl daarin tegen vind ik niets aan.

Is het al winter?

Laten we vooropstellen dat je altijd dat moet skiën waar je je prettig bij voelt. Skiniveau word niet gemeten aan het aantal zwarte pistes dat je doet. Persoonlijk houd ik er wel van, hoe steiler hoe liever. In januari nog een zwarte skiroute in Lech gedaan en een “couloir” in st. Anton (bovenaan de schlindergrat onder oranje afzetting doorkruipen). Heb daarna wel wat blauw nodig om op adem te komen, ha ha. Komt er gewoon op neer dat een mix van alles wat eigelijk het leukste is.

buckels zijn alleen wat minder met 110mm onder de binding ski’s van 1,90 lang… :(
Mooie geprepareerde zwarte… ooh :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie