Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Scenario's waterballet en sneeuwdump liggen dicht bij elkaar

Roel op 23 oktober 2018· 20 reacties

De eerste kunstsneeuw wordt opgespoten op de Idalp in Ischgl

De eerste schermutselingen in Ischgl waren gisteren te zien op de webcams. Deze sneeuwkanonnen krijgen dit weekend waarschijnlijk hulp van boven. De kans is ook groot dat de World Cup opening in Sölden dit weekend allesbehalve rustig gaat verlopen. De Alpen komen precies op de grens van koude en warme lucht te liggen waardoor er nog vele opties open liggen. Een dikke dump, föhnstorm en zelfs regen op de gletsjers. Het kan nog allemaal!

Bijna wintertijd

Spannende ontwikkelingen dus, maar in deze tijd van het jaar is het altijd nog even wachten totdat alle modellen binnen zijn. Een belangrijk model, het Europese, is altijd als laatste klaar en met de zomertijd duurt het tot pakweg kwart voor negen voordat ik die kaarten kan analyseren. Ik ben dus blij dat dit weekend de wintertijd ingaat :-).

Welk model we ook beschouwen, er gaan in de Alpen vrijwel zeker grote hoeveelheden sneeuw vallen! De grote vraag is vanaf welke hoogte en vanaf wanneer. Die twee bepalen of we begin volgende week echt gaan genieten van de allermooiste winterbeelden!

Wordt volgende week het moment om nieuwe stockfoto's te schieten? :-)

Storm

Laten we echter beginnen met morgen, want dan trekt er een actief windveld over de Oostenrijkse Alpen. Het hangt samen met een storing die net ten oosten van de Alpen langstrekt, maar in Oostenrijk wel voor wat overlast gaat zorgen. Ook gaat het langs de noordkant van de Alpen, ten oosten van Innsbruck, even flink regenen. De lucht is niet bijster koud dus het zal tot boven de 2000 meter om regen gaan. Voor de gletsjers is het wel de eerste opfrisser.

Dit zeggen de Amerikanen

De tweede is waarschijnlijk meer dan een opfrisser. Het Amerikaanse model (GFS) is duidelijk. De Alpen kunnen een heleboel sneeuw verwachten. De kou stroomt vanuit het noorden de Middellandse Zee op en daar ontwikkelt zich zaterdag razendsnel een Genuadepressie. In de Franse en Zwitserse Alpen gaat de regen als eerste over in sneeuw, maar die breidt zich snel uit en activeert boven Italië en Oostenrijk. Hoe oostelijker, hoe langer het warm blijft dus daar kan eerst nog een flinke föhnstorm waaien, hetzij heel veel regen vallen. Sölden zit waarschijnlijk precies op de grens, dus het kan voor de World Cup nog alle kanten op. Zaterdagnacht komt Oostenrijk ook in de koude lucht te zitten en dan kan het tot in de dalen gaan sneeuwen. Hard sneeuwen zelfs! De meeste sneeuw valt waarschijnlijk op de gletsjers van de Alpenhoofdkam op de grens van Oostenrijk en Italië. Dat is lokaal meer dan een meter. Alleen in Italië is zondag nog wateroverlast mogelijk omdat de warme lucht daar als laatste de Alpen verlaat.

Föhn

En dit wordt het volgens de Europeanen

Het Europese model is voor Oostenrijk duidelijk warmer. De koude lucht komt er maar moeizaam in, mogelijk pas in de nacht naar maandag en dat betekent langer südföhn wellicht veel regen. Sneeuwen doet het pas boven de 3000 meter wat zou inhouden dat zelfs de Rettenbachgletsjer in Sölden in de regen komt te zitten. Bovendien is er kans op een zware föhnstorm. Qua sneeuwgrens zit Frankrijk ook bij dit model het beste. Qua hoeveelheid neerslag ligt de nadruk op het zuiden van Zwitserland, Noord-Italië en Karinthië. Anderhalve meter sneeuw is mogelijk, althans op de bergtoppen waar het vanaf het begin sneeuwt. Hoe westelijker, hoe sneller dat gebeurt. Livigno en Sankt Moritz zijn plaatsen die er weleens gunstig uit kunnen springen. In Karinthië is het waarschijnlijk te lang warm.

Volgende week weer föhn?

Volgende week is de hectiek nog niet voorbij. Meerdere modellen voorzien uiteindelijk een draaiing van de wind naar het zuiden. Er is dan kans op nog meer föhn en weer duidelijk hogere temperaturen, maar in de zuidelijke Franse Alpen mogelijk flinke sneeuwval door een südstau. Uiteraard geldt hiervoor, deze ontwikkelingen zijn nóg wat onzekerder. Maar al met al gaan we hele interessante tegemoet. Er gebeurt eindelijk weer wat!

De berekening van ons eigen weermodel t/m zondag geeft de gulden middenweg

Tot slot

Nog een paar toevoegingen van mijn kant. Dit zijn grove scenario’s. De kans dat een van die twee precies uitkomt is gering. Waarschijnlijk wordt het een mix. Zo moet je ook kijken naar de sneeuwhoeveelheden. Wat een model aan sneeuwval berekent is de exacte output op een bepaald moment. Omdat ons geheugen vaak selectief is onthou je de extreme berekeningen. Dat meerdere berekeningen vervolgens lager uitvallen wordt weleens vergeten waardoor het lijkt alsof de modellen altijd teveel neerslag geven. Het is in ieder geval niet zo dat modellen de zaak ‘bewust overdrijven’.

Komend weekend krijgt Winterberg mogelijk ook de eerste sneeuw te zien. De koude lucht gaat mogelijk voor natte sneeuw zorgen al denk ik dat het niet genoeg is voor een sneeuwdek. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen. Welke kant het precies opgaat is waarschijnlijk binnen 48 uur bekend.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bartvwg23 oktober 2018 · 09:46

Spannend, maar hopelijk komt het regenscenario voor de gletsjers niet uit en de meer-dan-1-meter-dump wel.

GiGi23 oktober 2018 · 10:23

@Roel is het model van WePowder hetzelfde als dat van Wintersport.nl? Zo nee, zijn de basis-data wel hetzelfde? En welke zijn dat dan? En wat zijn de verschillen?

ivarros23 oktober 2018 · 10:37

Zoooooo fijn dat we weer in dit deel van het jaar zijn aangekomen! Heerlijk om de weerberichten weer te lezen, de spanning te voelen soms en uit te kijken naar mooie heerlijke periodes met sneeuw sneeuw en sneeuw.
@Roel: is het vanaf nu weer dagelijks? Of vanaf wanneer start dit?

CJAHulskamp23 oktober 2018 · 10:47

We zullen het zien. Vanaf vrijdag voor 3 dagen in Innsbruck en Bregenz.

May the ski force be with you !!
FORZAM23 oktober 2018 · 10:58

Zo, normalerwijze is nu reeds lang een Trip in de Belgische herfstvakantie (Volgende week) gepland.
Dit jaar echter lang naar uitgezien dat het een citytrip zou worden (Vrouw is het Gletscherskiën een beetje beu). Echter, ook daarvoor nog steeds geen boeking aangezien de prijzen voor vliegtickets niet erg vriendelijk waren.

Zonet dus maar een alternatief gevonden waar iedereen blij mee is ;)

Zaterdagochtend de auto in en snel de Alpen over om tegen de avond in Milaan te zijn. Daar tot en met dinsdagochtend een hotel. Maandag kijken we dan wel wat het geworden is en of we nog wat verder citytrippen, of dat we toch richting Alpen gaan afhankelijk wat er open is (Breuil-Cervina, Sulden, Passo Tonale, Engelberg en de Tiroler Gletschers blijven zo allemaal opties.)

Roelauteur23 oktober 2018 · 11:13

@GiGi de basis is hetzelfde. Alleen zijn wat parameters anders ingesteld, het geheim van de weerman ;-)
@ivarros hangt nog een beetje van de ontwikkelingen af, maar als het zo spannend is als nu zou ik dagelijks checken.

P.S. De nieuwe weerkaarten staan er trouwens nu op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Gerrit23 oktober 2018 · 13:17

@Roel
ik ben aangemeld of heb mij aangemeld maar krijg de weerberichten niet in mijn mailbox?

R_Dolomieten23 oktober 2018 · 13:31

Spannend! Leuk, om te lezen dat er sneeuw op de kaarten staan.
@Roel, wat ik mij al tijden afvroeg, is het volgende: in je laatste stuk van je weerbericht vertel je dat de meeste waarschijnlijke weerscenario een combinatie is van beide weer modellen( Europees versus Amerikaans).
Is dit altijd het geval? (los van deze casus). Zijn er ook statistieken waarin naar voren komt dat het ene model vaker dichter bij de werkelijkheid zit dan het andere model? Of per regio, continent, periode van het jaar etc?

*bericht bewerkt door R_Dolomieten op 23 okt 2018 13:31

Roelauteur23 oktober 2018 · 14:32

@Gerrit, gaan we checken.

Spannend! Leuk, om te lezen dat er sneeuw op de kaarten staan.

@Roel, wat ik mij al tijden afvroeg, is het volgende: in je laatste stuk van je weerbericht vertel je dat de meeste waarschijnlijke weerscenario een combinatie is van beide weer modellen( Europees versus Amerikaans).
Is dit altijd het geval? (los van deze casus). Zijn er ook statistieken waarin naar voren komt dat het ene model vaker dichter bij de werkelijkheid zit dan het andere model? Of per regio, continent, periode van het jaar etc?

R_Dolomieten op 23 okt 2018 13:31

Goeie vraag. Het is niet altijd een mix, maar omdat het twee behoorlijk uitgesproken scenario’s zijn verwacht ik een mengelmoes van die twee. De details zijn echter pas over een dag of twee bekend. Het is niet zo dat een bepaald model in sommige situaties altijd beter presteert. Dat hangt ook van de voorgeschiedenis af en de prestaties van het model over de afgelopen periode. De modellen worden continu geverifieerd en met elkaar vergeleken, maar er is geen vuistregel. De prestaties van een model in Europa kunnen de ene periode slechter en de andere periode beter zijn dan dan het andere, en dat kan per werelddeel verschillen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
nils323 oktober 2018 · 14:33

@R dolomieten (leuke naam voor een wintersportfan…)
Uit jarenlange ervaring met het volgen van alle modellen voor water en wintersport kan ik vertellen dat er geen voorkeursmodellen zijn.

Edwin.23 oktober 2018 · 18:42

GFS is vaak wel wat scheutiger met neerslag en soms wat wispelturig, vind ik.

Overigens nog steeds erg weinig neerslag in het stroomgebied van de Rijn. Water staat hier in de ijssel heel erg laag. Overigens gister een stuk op Alpenweerman over een tekort aan water in sommige skigebieden wat nadelig kan zijn voor het maken van kunstsneeuw.

Not all who wander are lost
Pieter23097623 oktober 2018 · 19:20

de sneeuw die valt boven 2000 m heeft die al kans om te blijven liggen tot kerst

Pieter23097623 oktober 2018 · 19:34

@rogier cabine symphony installée ,wat moet je daar onder verstaan ,mijn frans
🔥 Nouveauté 2018 - Télécabine de la Daille 🔥
▪1ère cabine Symphony installée en France : confort et modernité
▪Débit final de 2800 personnes/heure
▪Temps de trajet : 4’30 minutes (au lieu de 9 minutes)
▪Meilleure tenue au vent
▪Liaison avec Tignes + rapide
▪Survol de la piste mythique «OK» pour le Critérium de la 1ère Neige - AUDI FIS Ski World Cup Val d’Isère
▪Accès facilité skis aux pieds
▪Réduction des impacts sur l’environnement

Edwin.23 oktober 2018 · 19:46

de sneeuw die valt boven 2000 m heeft die al kans om te blijven liggen tot kerst

Pieter230976 op 23 okt 2018 19:20

Dat ligt dus aan het weer ;). Dan moet er nu wel een beste hoeveelheid gaan vallen. Ik zou eerder 2400/2500 aanhouden en over een maand 1800/2000. Dan heeft de zon ook niet meer zoveel uur te schijnen. Over het algemeen is het weer nog te wisselvallig waarbij er nog niet altijd voldoende kou voorradig is, dus dat wordt nog wel eens afgewisseld met zachtere lucht en koudere lucht. Dat kan natuurlijk in de winter ook, maar dan is de “basis” anders

*bericht bewerkt door Edwin. op 23 okt 2018 19:48

Not all who wander are lost
Rogieradmin23 oktober 2018 · 20:00

@Pieter230976 Dat er nieuw type lift ‘symphonie’ is geïnstalleerd, dat is hier wel heel erg off topic, trouwens…

En over je hoeveelheden sneeuw, op zuidhellingen is 2000 meter net aan… Op noordhellingen kan het gaan houden als er genoeg valt… Niet het eerste jaar dat ik vanaf begin november ski.

Click. Click. Peace
Roelauteur23 oktober 2018 · 21:11

GFS is vaak wel wat scheutiger met neerslag en soms wat wispelturig, vind ik.

Edwin. op 23 okt 2018 18:42

Dat komt denk ik ook doordat dit model vier keer per dag uitkomt i.p.v. twee keer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Maurice024 oktober 2018 · 08:51

De neerslag kwam iets eerder dan verwacht. Hier in Westendorf begon het rond middernacht te regenen en dat doet het nog steeds.
Met een graad of 8 was het niet echt koud, dagen hiervoor vroor het al licht.

Benieuwd wat op dit moment het op de Gletsjers doet.

bartvwg24 oktober 2018 · 09:02

Benieuwd wat op dit moment het op de Gletsjers doet.

Maurice0 op 24 okt 2018 08:51

Het sneeuwt er, Pitztaler gletsjer:

GiGi24 oktober 2018 · 09:02

Kitzsteinhorn, Kaprun:

Stubaier Gletscher:

R_Dolomieten25 oktober 2018 · 09:27

@Roel, Dank voor het antwoord, interessante informatie. @Nils3, haha dankje , ja echt een wintersportfan. De meeste mensen wel die een account hebben op deze site ;-)

Plaats een reactie