Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

World Cup Sölden afgelast, wat komt er nog aan?

Roel op 28 oktober 2018· 4 reacties

Lege tribunes vandaag in Sölden

Zojuist werd bekend gemaakt gemaakt dat de World Cup reuzenslalom op de Rettenbachgletsjer vandaag niet doorgaat. Er is veel sneeuw gevallen en de wind blaast steeds nieuwe sneeuw op het parcours. Jammer maar niet geheel onverwacht. Wat gaan de komende dagen nog brengen?

Gegenstromlage

Gisteren begon het steeds intensiever te sneeuwen. Daarbij daalde de sneeuwgrens tot in de dalen. Een zogenaamde Gegenstromlage en neerslagafkoeling waren daarbij het toverwoord. Vanuit het noorden drong koude lucht de dalen van de noordalpen binnen. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht schoven de vochtige warme luchtmassa’s (südstau) over die koude lucht heen. Vandaar dat er in een groot deel van de Alpen (ook ten noorden van de alpenhoofdkam) zoveel sneeuw viel. De intensiteit (neerslagafkoeling) deed de rest. In een strook van Frankrijk, dwars over Zwitserland naar Vorarlberg ligt nu 20-50cm sneeuw, deels tot in het dal. Hogerop gaat het al richting de meter. Het oostelijk Alpengebied valt buiten de boot vanwege de veel zachtere lucht.

Sankt Moritz (CH)

Föhnstorm

De komende 48 uur gaat de südstau onverminderd door, maar de kou verdwijnt uit de dalen. Dat betekent dat de neerslag uit het noorden van Oostenrijk en Zwitserland weer langzaam wegtrekt en de sneeuwgrens gaat stijgen. De föhn keert terug en het gaat flink opwarmen. Morgen is er in Oostenrijk een heuse föhnstorm te verwachten en de nulgradengrens gaat terug richting het hooggebergte. Hier zie je de temperaturen voor morgen overdag, alleen de bergtoppen hebben dan vorst (blauw). In Oostenrijk wordt het in dalen waar de föhn doorbreekt dan alweer 20 graden!

Intussen regent het in de zuidalpen flink door. Meerdere modellen berekenen nog 200-500 millimeter regen! Estofex, een bekend Europees noodweerplatform, heeft een level-2 waarschuwing uitgegeven voor de zuidalpen i.v.m. aanhoudende zware regenval en veel wind.

Vooral sneeuw voor het hooggebergte

Hier de verwachte neerslagsommen tot en met dinsdagavond van het Arpege-model (bron: wxcharts). Rechts beneden zie je de hoogst berekende som: 553mm! Veel sneeuw valt er boven 2500-2800 meter, maar zelfs hier kan er regen tussenzitten. Hoe mooi het er vanochtend dus ook uitziet, de hooggelegen gletsjers zijn aankomende week de grote winnaars en dat is op zich natuurlijk niet zo vreemd.


Aan de Sella Ronda in de Dolomieten (Canazei) valt alleen hogerop sneeuw

De rest van de week blijft de stroming zuidwestelijk. Dinsdag koelt het tijdelijk af, daarna verdwijnt de kou voor even en krijgen vooral de zuidalpen nog regelmatig neerslag. Elders blijft het grotendeels droog. Grotere hoeveelheden zijn nog mogelijk in de zuidelijke Franse Alpen waar de sneeuwgrens soms richting de 1500-2000 meter gaat.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
ThomJ28 oktober 2018 · 11:53

Wat balen dat ik deze winter niet zo weer even naar de Valle d’Aosta kan gaan. Op de webcam van Cervinia zie je de tourskiërs alweer vanaf Plan maison omhoog lopen en daar word ik toch wel erg jaloers van. :D
@Roel, de weersverwachting op de homepage doet een beetje raar. De nulgradengrens is helemaal uitgevaagd tot een soort moving average, terwijl de verwachting wel klopt als je op de naam van het gebied klikt (Sölden in mijn geval).

Roko28 oktober 2018 · 12:21

Volgens FIS:
After last years’ cancellation, the rule has been adapted and it is now possible to replace the opening race in case of a cancellation. The giant slalom will be taken over by another venue, that is to be announced early next week.

Uitrusten doe je maar in de lift.
Rogieradmin28 oktober 2018 · 15:56

Die laatste zin, daar wordt ik zelf nu ik in Nederland zit, vrolijk van ;-)

Click. Click. Peace
Pieter23097628 oktober 2018 · 18:23

Krijgen we dinsdag de eerste sneeuw in de Benelux

Plaats een reactie