Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Zuidstroming brengt nieuwe sneeuwval, daarna warmer

Roel op 31 oktober 2018· 8 reacties

Een prachtige sneeuwgrens in Bad Kleinkirchheim (O)

De derde neerslaggolf uit deze südstau fase is voor vandaag en morgen. Opnieuw gaan er in het zuiden lokaal grote hoeveelheden regen en sneeuw vallen, terwijl de noordalpen föhnachtig zijn. Intussen worden de gevolgen van de vorige storm op steeds meer plaatsen duidelijk. Ook in de skigebieden.

Südstau

Het borrelt weer boven de Middellandse Zee. Een nieuwe depressie heeft zich gevormd boven Spanje met aan de oostflank een zuidelijke stroming die vochtige zeelucht tegen de zuidkant van de Alpen drukt. Vandaag zijn het de zuidelijke Franse Alpen, het Italiaanse Piemonte en het Zwitserse Oberwallis dat in de loop van de dag 30 tot 50 centimeter sneeuw krijgt. We zitten in vrij zachte lucht maar bij voldoende neerslagintensiteit kan het vanaf 1500 meter sneeuwen. Anders ligt de sneeuwgrens rond de 2000 meter.

Vannacht en morgen gaat de sneeuwval door en krijgt de rest van de zuidalpen ook met deze neerslag te maken, al valt daar duidelijk minder dan afgelopen weekend. Met uitzondering van het zuiden van Zwitserland valt er op de meeste plaatsen maximaal 20-40 centimeter boven zo’n 2500 meter. De westelijke gletsjerskigebieden in Oostenrijk (Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher, Sölden, Stubaier Gletscher) pakken 10-20 centimeter mee. Toch weer mooi meegenomen!

Noordalpen droog

In grote delen van Oostenrijk (zie kaart) blijft het droog. Er steekt hier weer een südföhn op maar het wordt niet zo erg als afgelopen maandag toen oud-blogster Geertje Derksen op de Kitzbüheler Hahnenkamm bijna werd weggeblazen. In tegenstelling tot de gletsjers waren hier een paar pistes geopend op bewaarde sneeuw van vorig jaar (snowfarming).

Skiën op de Hahnenkamm bij Kitzbühel (foto: Geertje Derksen)

Schade

Intussen worden de gevolgen van de storm van de afgelopen dagen zichtbaar. In het skigebied Carezza Ski in Zuid-Tirol is over een complete helling een bos weggevaagd en zijn bomen op een lift terecht gekomen.

Een hele helling is getroffen in Carezza (foto: FB Carezza Dolomites)

Foto: FB Carezza Dolomites

Op de Kaunertaler Gletscher is een liftpaal van een sleeplift omgewaaid. In beide gevallen vielen er gelukkig geen slachtoffers. In de Pyreneeën zorgde het slechte weer ook voor goed nieuws. In La Molina - Masella stonden de sneeuwkanonnen gisteren volop te spuiten nadat er al flink wat sneeuw was gevallen. Inmiddels is officieel bekend gemaakt dat dit skigebied - een van de favorieten van blogger Henri - morgen opent waarmee het de vroegste seizoensopening in Spanje ooit wordt.

Masella (Spaanse Pyreneeën)

Moment om naar gletsjers te gaan

Na donderdag wordt het een stuk rustiger. De neerslag trekt weg en we krijgen een aantal droge, vrij zonnige dagen. Vooral zondag en maandag worden het erg zacht met in de dalen mogelijk 20 graden of meer. Het is een weekend om een gletsjerskigebied op te zoeken met alle sneeuw die is gevallen, mits de föhn zich een beetje koest houdt.

De kans is gegroeid dat dit weertype ook na het weekend nog aanhoudt, zeker in de noordalpen. Het blijft aan de zachte kant. In de zuidalpen kan geleidelijk meer bewolking voorkomen met begin volgende week misschien weer wat regen of sneeuw. Die ontwikkeling is wel wat onzekerder geworden. Een nieuwe winterinval met kou staat zover ik kan kijken niet op de kaart.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

jarinvergeer31 oktober 2018 · 15:55

Wat een plaatje vanuit Masella!

Henriblogger31 oktober 2018 · 16:47

Nu de storm voorbij is, is goed zichtbaar dat beide Weißsee sleepliften flinke schade op hebben gelopen. Meerdere liftpalen zijn omgevallen bij de linker sleeplift. Foto’s zijn van de Facebookpagina van de Kaunertaler Gletscher.


*bericht bewerkt door Henri op 31 okt 2018 16:50

Quick31 oktober 2018 · 16:48

@Henri aan de kabel van de rechter te zien is daar ook niet alles goed gegaan… heftig.

Mr. Slow
Pieter23097631 oktober 2018 · 19:28

@roel , de meeste sneeuw die nu gevallen is boven 2000m word die nu aangereden of licht er nog te weinig

Roelauteur31 oktober 2018 · 20:28

Op 2000m is het niet genoeg. Met de föhn is wat er ligt zo weer weg. Op de gletsjers houdt het wel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097631 oktober 2018 · 20:31

Op 2000m is het niet genoeg. Met de föhn is wat er ligt zo weer weg. Op de gletsjers houdt het wel.

Roel op 31 okt 2018 20:28

Las juist dat Verbier opengaat op 2 november

Martijn.d31 oktober 2018 · 21:33

Kwam nog wat storm schade tegen op deze site . http://www.funivie.org/cantieri/thumbnails.php?album=520…
Daar moeten ze nog hard werken om dat weer op te lappen

Mel961 november 2018 · 08:59

Vraag betreft het warme weer:

Ik kan met niet herinneren dat ik in al die jaren wintersport alles nog zo groen was rond deze tijd.
Met al die warme luchtdruk begin ik langzaam een beetje ongeduldig te worden. Saalbach ga ik heen begin januari maar nog geen flokje sneeuw te zien.
Is mijn zorgen totaal overbodig?

*bericht bewerkt door Mel96 op 01 nov 2018 09:00

Plaats een reactie