Verschillen in de Alpen worden groot

Roel op 02 november 2018· 10 reacties

De winter is begonnen in Tignes (F) (Foto: FB meteo-Alpes / Seb Fayolle)

Gistermiddag kwam de zon tevoorschijn en meteen was duidelijk hoeveel sneeuw er gevallen was. Na dagen van grijs weer en sneeuwval zijn plaatjes als deze vanuit het Franse Tignes om te smullen. Het wordt dit weekend op meer plaatsen een heel stuk rustiger en zonniger, maar die zuidalpen moeten we in de gaten blijven houden. Door de zuidelijke stroming blijven die gevoelig voor sneeuw, zeker het westelijke deel.

Seizoen is gestart

De afgelopen week waren voor de hooggelegen skigebieden een feest. Volgens metingen is er 2,5 meter sneeuw gevallen op de toppen van het Zwitserse Saas-Fee. Doordat het flink waaide is dit niet de hoeveelheid die je op de flanken aantreft (deels veel minder, deels meer), maar het seizoen is echt begonnen hier.

Saas-Fee (CH)

De kans is best groot dat het hier niet bij blijft, althans in een klein deel van de Alpen. Al dagen is duidelijk dat we in een zuidelijke stroming terechtkomen, maar doordat die een beetje bijdraait naar het oosten ontstaan er grote verschillen. Vanuit de Italiaanse Povlakte wordt vochtige lucht tegen de Frans-Italiaanse hoofdkam gedrukt waardoor we nog niet klaar zijn. Terwijl de luchtdruk vrij hoog is berekenen meerdere modellen dit weekend nog behoorlijk wat stuwingsneerslag voor de omgeving van Via Lattea, Bardonecchia helemaal naar Saas-Fee. Boven 2000 meter kunnen er nog tientallen centimeters sneeuw gaan vallen. We hebben het over een retour d’est, lees er hier meer over!

Andere 80% droog

Begin volgende week gaat dit waarschijnlijk nog door waardoor de hoeveelheden in deze (kleine) hoek van de Alpen flink kunnen oplopen. Ik kan alleen niet genoeg benadrukken dat dit niks zegt over de andere 80% van de Alpen (zie de afbeelding hierboven). Daar wordt het een stuk warmer en blijft het vrijwel droog. Vooral vanaf maandag krijgen we een paar warme, vrij zonnige dagen in het noorden van Zwitserland en in Oostenrijk. De nulgradengrens stijgt naar 3000 meter en hoger.

In Oostenrijk (foto: Tux, Zillertal 3000) kruipt de sneeuwgrens weer langzaam omhoog

Mogelijk weer een südstau

Voor de noordalpen zit er later in de week wat afkoeling aan te komen maar veel sneeuw hoeven we nog niet te verwachten. Wel gaat de neerslag in de zuidalpen wellicht een groter gebied beslaan, dat wil zeggen dat de sneeuwkans in de Dolomieten wat toeneemt (wel weer een hoge sneeuwgrens). Ook in de Franse Alpen stijgt de kans op neerslag doordat storingen zich beginnen te roeren boven Frankrijk en Spanje. Details zijn nog niet te geven maar voorlopig heeft de zuidwestelijke helft van de Alpen de beste papieren voor sneeuw de komende zeven dagen, ten koste van Oostenrijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Beutos2 november 2018 · 09:11

@roel, hoe groot is de kans dat Ischgl een graantje meepikt aangezien het vrij oostelijk ligt?

Roelauteur2 november 2018 · 09:13

@Beutos misschien een beetje van wolken die vanuit het zuiden overzwiepen, maar verwacht er niet veel van.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Beutos2 november 2018 · 09:15

@Roel, dank! We gaan het wel zien, ik ga eind November heen dus er kan nog genoeg vallen ;-).

Shane2 november 2018 · 09:23

Het ziet er nu toch al zwaar oke uit in Ischgl?

I can stick uphill ice, on my saucer...
Beutos2 november 2018 · 09:41

Ja hogerop ziet het er idd al super uit, maar was gewoon benieuwd of er meer bij kwam.

Matthias1232 november 2018 · 11:31

Wow buienradar meldt dat er op 1 november nog nooit zoveel sneeuw heeft gelegen op de simplonpas (2005Moh) sinds het begin van de metingen. Dat geeft toch wel aan dat er uitzonderlijk veel sneeuw gevallen is. Ook op andere plaatsen ligt er meer sneeuw dan ooit tevoren op 1 november.

Born to Ride
Edwin.2 november 2018 · 12:30

Er is ook erg veel neerslag gevallen aan die kant. De sneeuw moet nog zetten, maar op hoogte is dat een mooie basislaag en kunnen ze voorlopig vooruit. Wel grote verschillen noord/zuid. De winter is in geen velden of wegen te bekennen. Z/ZW georiënteerde stroming…alweer. ook in Nederland erg weinig neerslag verwacht.

Not all who wander are lost
Claire2 november 2018 · 14:28

Wow, dit filmpje gezien van de schade in Italie! Bizar… https://www.nu.nl/252722/video/dronebeelden-tonen-omvang-sch…

Benjaminn4 november 2018 · 00:03

Volgensmij is monte rosa in de Italiaanse Alpen één van de gebieden die het meeste sneeuw heeft gekregen (naast Saas-Fee) de afgelopen week. En voor de komende 4 dagen staat er ook ruim 1 meter op de verwachting. Of dit ook echt gaat gebeuren is natuurlijk de vraag, maar als dit gebied niet eerder opengaat dit jaar Dan weet ik het ook niet meer ❄😂

Benjaminn4 november 2018 · 00:08

Wow, dit filmpje gezien van de schade in Italie! Bizar… https://www.nu.nl/252722/video/dronebeelden-tonen-omvang-sch…

Claire op 2 nov 2018 14:28

wow die bomen die allemaal zijn omgeknapt als luciferhoutjes 😱

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.