Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Langzaam meer neerslag voor de Franse Alpen

Roel op 05 november 2018· 2 reacties

La Magdeleine vlakbij Cervinia (I)

Langzaam, heel langzaam komt er verandering in de aanhoudende südstau. Hier in de buurt van Breuil-Cervinia heeft het alweer gesneeuwd. Nadat er eerst nog een flinke bak water en hogerop veel sneeuw valt in de zuidalpen verschuift het accent langzaam meer naar het westen. Op meer plaatsen gaat neerslag vallen en we gaan langzaam terug naar normale temperaturen. De details bepalen of we op den duur ook daar grotere hoeveelheden gaan krijgen.

Honderden millimeters en centimeters

De afgelopen tijd was de luchtdruk boven Oost-Europa hoog waardoor de stroming steeds weer terugdraaide naar het zuiden. Hierdoor ontstond de ene na de andere südstau situatie. Ook de komende drie dagen kunnen er nog enkele honderden millimeters regen vallen in Italië. Nog steeds is de koek niet op en dat betekent wederom wateroverlast en heel veel sneeuw op de gletsjers. Het accent ligt wel een stuk zuidelijker en westelijker waardoor de Oostenrijkse gletsjers minder krijgen.

De bergen rond Saas-Fee, Breuil-Cervinia en delen van Piemonte liggen echter opnieuw in de vuurlinie met lokaal misschien wel weer 2 meter sneeuw. Het zijn dezelfde toppers als afgelopen week met wel weer een vrij hoge sneeuwgrens. Die ligt zo tussen 2100 en 2700 meter, lokaal iets lager. Intussen handhaaft de föhn zich in de noordalpen moeiteloos. In sommige dalen kan het vandaag en morgen 20 graden of meer worden bij een flink aantrekkende wind. Zeker in de bergen is oppassen voor windstoten.

De pistenbully's maken deze dagen overuren boven Saas-Fee (CH)

Krimpende wind

Wanneer komt er dan een einde aan dit vastgeroeste patroon? Vanaf woensdag draait de wind een beetje bij naar het westen. Vanuit die hoek stroomt iets frissere (nog steeds geen koude) lucht richting de Alpen waardoor de westalpen wat meer neerslag krijgen. Vanaf 2000-2300 meter valt sneeuw en dat kan net genoeg zijn om de wat hoger gelegen skigebieden in die hoek een winters aanzien te geven. Ik verwacht niet meteen grote hoeveelheden, maar de toon is misschien gezet. Hieronder zie je de Franse Alpen al wat meer oplichten. Je kunt dit ook zelf bekijken op onze sneeuwverwachtingspagina.

Ook in Oostenrijk gaat de temperatuur iets omlaag en gaat de föhn liggen, al wil dat niet zeggen dat het roer hier flink omgaat. Waarschijnlijk wordt het alleen wat grijzer en uiteindelijk natter, ik voorzie nog zeker geen witte wereld buiten de gletsjers.

Actievere oceaanstoringen

Wat hoop geeft is dat depressies op de oceaan actiever worden en zich vaker met het weer in West-Europa gaan bemoeien. Uitlopers hiervan gaan het weer in de Alpen meer bepalen. Het feit dat het in Nederland een stuk frisser en wisselvalliger gaat worden is hiervan een goed voorteken. Laten we hopen dat het doorzet. Met een paar goed doorstotende fronten kunnen de Alpen dan in een klap worden voorzien van een witte basis, die boven de 2000 meter misschien wel kan blijven liggen. Maar zo ver is het nog niet.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Edwin.5 november 2018 · 09:15

Recente runs blijven maar met veel neerslag komen voor de Z/ZW kant. Langzaam en verder in de run ook elders, maar veel minder en niet als zulke bommen tegelijk ;). Jammer van de (in het begin) hoge sneeuwgrens. Wel hebben ze daar in zuid en zuidwest Frankrijk en Zwitserland een mooie bodem en onderlaag vanaf 2200 meter voor de rest van het seizoen

Not all who wander are lost
Rogieradmin5 november 2018 · 09:25

Wel hebben ze daar in zuid en zuidwest Frankrijk en Zwitserland een mooie bodem en onderlaag vanaf 2200 meter voor de rest van het seizoen

Edwin. op 5 nov 2018 09:15

En dat is begin november helemaal niet slecht…

Click. Click. Peace

Plaats een reactie