Iedereen heeft ze nodig, van beginner tot en met de beste skiërs van de wereld. Van ploeg op de oefenweide tot de Olympische slalom finale: de ‘korte bochten’. Functie en doel zijn hierbij erg bepalend. Op beginnersniveau om andere skiërs te kunnen ontwijken op een piste die zo vlak is als de eerste de beste parkeerplaats. Tot en met de bliksemsnelle gesneden bochten van de Worldcup skiër om zoveel mogelijk snelheid mee te nemen tot aan de finishlijn.

Verschil in functie

Daar waar een beginnend skiër vooral de snelheid laag wil houden door remmende korte bochten te skiën zal de wedstrijdskiër zo min mogelijk snelheid willen verliezen. De functie van de korte bocht is dus heel erg niveau bepaald.

Verschil in omstandigheden

Uiteraard spelen de omstandigheden zoals variaties in sneeuwsoort, hellingshoek en de snelheid die de skiër kiest een alles bepalende rol. Het beheersen van korte bochten is echt een must als je de hele berg optimaal wilt gebruiken. Denk aan het skiën van diepsneeuw, buckels en niet te vergeten de vaak drukke dal afdaling waarin het fijn is als je de techniek van de korte bocht beheerst.

Parallel

De mening van Richard Molenaar van Skicentrum Heemskerk is dat korte bochten ook in de methodische opbouw om van ploegbochten naar parallel bochten een belangrijke rol spelen om zo snel als mogelijk met twee benen tegelijk een parallel bocht te kunnen maken. Waar hij zelf een fijn gevoel in zijn buik van krijgt, is de versnelling tijdens gecarvede bochten, het contact houden met de buckels, de hoge bewegingssnelheid en het trampoline gevoel in de poedersneeuw. De basis van dit gevoel is de korte bocht.

Wil jij je ook verbeteren met het skiën van korte bochten? Neem dan contact op met Skicentrum Heemskerk!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.