Winterse setting met forse temperatuurdaling

Roel op 14 november 2018· 7 reacties

In Tignes - Val d'Isère (F) ziet het er nu al goed uit

Een indrukwekkend en krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië gaat er de komende week voor zorgen dat de winter zijn intrede gaat doen. Vooral qua temperatuur gaan we een gevoelige klap krijgen. Het zit er zelfs in dat we voor langere tijd onder de norm voor de tijd van het jaar komen te zitten. Dat zou voor het eerst zijn sinds maart!

Van te warm naar te koud

De weerdiensten in de Alpen houden hele mooie grafieken bij waarin we de temperatuurontwikkeling kunnen volgen. Dit is er zo eentje van MeteoSchweiz voor de Zwitserse plaats Davos, een station dat geografisch zo’n beetje midden in de Alpen ligt en daardoor behoorlijk representatief is. Je ziet hier de temperatuurafwijking over de afgelopen 12 maanden. Rood is te warm, blauw is te koud. Je ziet, dit jaar waren alleen februari en maart te koud. Mocht de aankomende kou-inval wat langer aanhouden dan gaan we voor het eerst in 8 maanden(!) weer een cluster blauwe staafjes zien.

Instromende kou

De setting is in ieder geval veelbelovend met een winters hogedrukgebied dat zich dit weekend boven Noord-Europa ontwikkelt. Vanuit het oosten druppelt steeds meer kou richting de Alpen totdat begin volgende week de hele Alpen in de koude lucht zitten. Op de temperatuuranimatie van ons weermodel zie je dit gebeuren. Eerst draait de wind naar het zuidoostenwind waardoor eerst de zuidalpen volstromen met frissere lucht (de noordalpen hebben dan nog last van föhneffect), maar begin volgende week bereikt een bubbel échte kou de Alpen binnen en kunnen de sneeuwkanonnen volop aan de slag.

(Nog) geen sneeuw

In de winter betekenen lage temperaturen helaas niet automatisch ook sneeuw. De Russische vrieslucht die wordt aangevoerd is namelijk erg droog. We zijn afhankelijk van spontane storingen die zich gaandeweg ontwikkelingen in de bovenlucht of boven het warme Middellandse Zeewater. Hier zijn ook signalen voor maar die zijn (nog) niet erg overtuigend. Boven de Franse Alpen tekenen de modellen volgende week wat sneeuwsignalen door zo’n bovenluchtstoring, en in Italië valt mogelijk wat sneeuw getriggerd door de Middellandse Zee. Ik sluit echter niet uit dat de zuidalpen in de loop van volgende week toch een keer een bak sneeuw krijgen. Daar is weinig voor nodig.

Maagdelijke sneeuwvelden hoog boven Bardonecchia (I)

Oostenrijk blijft droog?

Alleen voor Oostenrijk ziet het er, afgezien van een verdwaalde vlok, voorlopig erg droog uit. Mocht de sneeuw vanuit het zuiden gaan vallen volgende week, dan loopt de temperatuur in de noordalpen trouwens ook weer wat op. Zo mag er dus nog wat gesleuteld worden aan de weerkaarten om het straks iedereen naar de zin te maken. Maar het begin is er.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

raketman14 november 2018 · 09:03

Het gaat in elk geval al de goede richting uit.

bartvwg14 november 2018 · 09:09

Op deze manier - zeker met een volgende Genuadepressie - wordt het een Zuidalpenwinter met in het noorden een Witte-strepen-in-een-bruin-landschap-winter.
De gebieden in Oostenrijk met weinig besneeuwing gaan vloeken.

Piefke14 november 2018 · 09:14

Eindelijk weer eens een positief bericht van @Roel😉☃️
Vraagje over de 0 graden lijn bij de weersverwachtingen per gebied: deze klopt in mijn beleving al tijden niet omdat hij, net als nu nog steeds, bij +2 en bij -2 en bij -21 graden allemaal maar rond de 2500meter blijft hangen?

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
evr6614 november 2018 · 09:18

Hmm, nog een flinke tijd te gaan, maar overweeg heel voorzichtig de plannen aan te passen en met de kerst Monterosa of zo eens te gaan bekijken :)

Edwin van Riel
Roelauteur14 november 2018 · 09:28

Eindelijk weer eens een positief bericht van @Roel😉☃️
Vraagje over de 0 graden lijn bij de weersverwachtingen per gebied: deze klopt in mijn beleving al tijden niet omdat hij, net als nu nog steeds, bij +2 en bij -2 en bij -21 graden allemaal maar rond de 2500meter blijft hangen?

Piefke op 14 nov 2018 09:14

Bedankt voor het melden. Probleem is bekend en we gaan ernaar kijken

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Tiny-M14 november 2018 · 09:38

Italië lijkt een steeds grotere kanshebber voor de vakantie begin december.

Pieter23097614 november 2018 · 16:35

Ideale temperaturen voor sneeuw te spuiten in val thorens , maar als ze al de pistes gaan spuiten en goed krijgen gaan ze werk hebben

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.