Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vroege kou-inval nadert de Alpen

Roel op 15 november 2018· 11 reacties

Op de Hoher Sonnblick (3106m) in Oostenrijk wordt het begin volgende week ijzig koud

Hij komt eigenlijk te vroeg want extreem koud wordt het nog niet, maar winters wordt het zeker. Een joekel van een hogedrukgebied nestelt zich boven Scandinavië met de aanvoer van koude landlucht over Midden- en West-Europa. Intussen wisselen de modelvarianten elkaar af voor wat er ná die eerste kou-opstoot gebeurt. Komt er nog sneeuw?

Eindelijk zon in het zuiden

Op dit moment is er in de Alpen zelf nog altijd niks te merken van die naderende weersomslag. Voor het eerst in meer dan twee weken klaarde het gisteren ook aan de zuidkant van de Alpen eindelijk helemaal op. Al dat vocht heeft op de Grote Sint Bernardpas gezorgd voor aangekoekte sneeuw en rijp tegen de ruwe rotshellingen. Een magisch beeld dat je ook weleens in skigebieden tegenkomt als het dagen achter elkaar vriest en mistig is, en daarna plotseling de zon doorbreekt.

Op deze satellietfoto zien we de Alpen ook voor het eerst bijna compleet wolkenvrij. Duidelijk is waar nu de meeste sneeuw ligt. Dat is in het westen en zuiden: in delen van Frankrijk, het zuiden van Zwitserland en in Italië. De Oostenrijkse noordalpen - rechts op de foto - zijn nog vrijwel groen.

Bron: NASA

Zonnegat

Het zonnige weer van gisteren viel samen met een bijzonder lichtverschijnsel in Zwitserland. Vlakbij het skigebied

gin februari, schijnt de zon gedurende vier dagen door dit gat waarbij onder andere het kerkje van het dorp Mühlehorn wordt aangelicht. De rest van het jaar staat de zon te hoog of te laag. Kijk

Weekend langzaam kouder

Na morgen gaat de wind langzaam uit het zuidoosten waaien waarmee al koelere lucht wordt aangevoerd, vooral in de zuidalpen. Vanaf zondag draait de wind door naar het oosten en dan wordt het overal een stuk kouder. De nulgradengrens komt tussen 1000 en 1500 meter te liggen waardoor het tot in de hogere dalen ook overdag blijft vriezen. Deze kou-inval gaat gepaard met een ijzige wind en mogelijk wat vlokken wat het wintergevoel compleet maakt. Het is echter geen noemenswaardige sneeuwval want de lucht is behoorlijk droog.

Intussen blijft onduidelijk welke kant het daarna opgaat. Gaan er zich storingen ontwikkelen boven Frankrijk en/of de Middellandse Zee? En zo ja, welke koers volgen ze dan? Twee vragen die ik nog niet kan beantwoorden. Het Amerikaanse model tovert vandaag een scenario uit de hoed waarbij zo’n storing vanaf de Middellandse Zee naar het noorden trekt. Een deel van de Alpen en Duitsland zou woensdag in de sneeuw komen te zitten en zelfs Nederland maakt kans op vlokken.

Bron: wxcharts.eu

Nog weinig bekend

Het zijn trouwens geen hele grote hoeveelheden, maar ook dat kan nog veranderen. Kleine veranderingen, die op deze termijn überhaupt niet te voorzien zijn, kunnen de verwachting drastisch op zijn kop zetten. Bovendien hebben we nog het Europese model dat deze ontwikkeling niet ziet. Een milder scenario is mogelijk als de wind even terugdraait naar het zuiden. Kortom, we weten het gewoon niet.

Tekenend is de pluimverwachting voor de noordalpen met de temperatuur op ongeveer 1500 meter. Deze gaat maandag 19 november unaniem voor kou, maar daarna waaiert hij flink uit. De kans is groot dat diezelfde grafiek er morgen weer heel anders uitziet.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Chonn15 november 2018 · 08:14

Dat wordt duimen voor een sneeuwscenario…

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
Matthias12315 november 2018 · 08:23

Laat die kou voor het Sauerland maar komen. Dan kunnen we eind november of begin december nog lekker een weekendje gaan. Lekker dichtbij op dan nog uitgestorven pistes.

Born to Ride
bartvwg15 november 2018 · 08:24

Dat wordt duimen voor een sneeuwscenario…

Chonn op 15 nov 2018 08:14

Als er iets niet zit aan te komen is het wel dat. ;)

Matthias12315 november 2018 · 08:27

Dat wordt duimen voor een sneeuwscenario…

Chonn op 15 nov 2018 08:14

Als er iets niet zit aan te komen is het wel dat. ;)

bartvwg op 15 nov 2018 08:24

@Bartvwg Misschien het weerbericht hierboven nog maar eens doorlezen ;)

*bericht bewerkt door Matthias123 op 15 nov 2018 08:27

Born to Ride
Rogieradmin15 november 2018 · 08:52

Gaaf dat zonnegat!

Click. Click. Peace
dan5815 november 2018 · 09:43

@Rogier

just like : “a room with a view”

Born to run. B.S.
joostsmit15 november 2018 · 12:02

Probeer de link naar de bewegende beelden van het zonnegat te volgen, maar kom dan weer terug in het forum artikel. Wat is de juiste link? Ben wel heel benieuwd!

Roelauteur15 november 2018 · 12:16

Nu doet ie het

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Reussie15 november 2018 · 20:57

Goede berichten hoor. Eindelijk de warmte uit de lucht, dat gaat alvast goed. In de pluim lijken de meeste lijnen kou aan te geven. De neerslag komt daarna vanzelf. Het is nog zo vroeg in het seizoen… Ik ben hoopvol!

Bonje16 november 2018 · 00:00

Hopelijk zet deze trend door. Dan kunnen ze volgende week flink beginnen met het spuiten van kunstsneeuw. Daarna
hopen dat we daarbovenop nog wat centimeters verse sneeuw krijgen tot in het dal dan kunnen we de week voor kerst fijn
genieten in Serfaus.

Matthias12316 november 2018 · 08:33

Zo de kaarten staan nu weer een stuk kouder dan gisteren. Ook flink wat sneeuw voor het Sauerland als het uitkomt. Dat lijkt een hele mooie start van het seizoen daar te worden. Een mooie combo van kunst en natuursneeuw.

Born to Ride

Plaats een reactie