Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sneeuw voor het zuiden, maar terugtrekkende kou

Roel op 19 november 2018· 3 reacties

Turracher Höhe (O)

Het sneeuwt! Vandaag bereiken we het hoogtepunt van de kou en dat gaat in delen van Oostenrijk gepaard met wat sneeuw. Met het binnendringen van de kou is de bewolking namelijk toegenomen en daaruit valt tijdelijk lichte sneeuw. Dit geeft meteen een heel ander beeld. De komende dagen wordt het langzaam weer zachter, maar dat hoeft niet te betekenen dat we de winter kwijt zijn.

Hele dag kunstsneeuw

We beginnen met een prachtige foto van het skigebied Serfaus - Fiss - Ladis. Heel goed gezien gisteren door Ronald12 die deze foto vanuit het vliegtuig maakte. De foto staat symbool voor de koude lucht die de Alpen dit weekend heeft bereikt. Je ziet meteen het resultaat van de vele sneeuwkanonnen die aan hebben gestaan. Boven ongeveer 1000-1200 meter blijft het kwik vandaag zelfs de hele dag onder het vriespunt, dus veel van de sneeuwkanonnen kunnen de hele dag spuiten. Geen overbodige luxe omdat de kou van kortere duur is dan de modellen eerst berekenden. Morgen al draait de wind bij naar het zuiden en verlaat de ergste kou de Alpen.

Serfaus en Fiss vanuit de lucht

Op de foto hierboven is ook goed te zien dat op de noordhellingen nog sneeuw ligt (o.a. op de Fisser Nordseite) terwijl de zuidhellingen groen zijn. Je kunt er vanuit gaan dat alle sneeuw die vanaf nu op een noordhelling valt grotendeels blijft liggen. De laagstaande zon raakt die hellingen nauwelijks meer.

Nog veel mogelijk

De verzachting is gelukkig niet in beton gegoten. Het hogedrukgebied boven Scandinavië verdwijnt niet van de kaart, het verandert alleen van vorm. Dat is meteen het euvel van dat de kou niet zo lang blijft hangen, maar het betekent ook dat de winter niet uit beeld is. In het weekend loopt Scandinavië alweer vol met koude lucht. Omdat warmbloedige storingen vanaf de oceaan nog steeds geen initiatief nemen hoeft er niet veel te gebeuren om de kou later weer naar Midden-Europa te brengen.

Zachter

Zo ver is het nu echter nog niet. We hebben te dealen met wat zachtere lucht vanaf morgen. Overdag stijgt de nulgradengrens naar 1500 meter in de zuidalpen en tot 2000 meter in Oostenrijk. Zaterdag krijgen we waarschijnlijk zelfs weer een serieus föhn moment als de zuidenwind in kracht toeneemt.

Sneeuw in het zuiden en westen

Aan de zuidkant van de Alpen is het het minst zacht en daar valt ook af en toe sneeuw. Vooral morgen en in het weekend is dat het geval. De meeste sneeuw lijkt bestemd voor de wat hoger gelegen, zuidelijke Franse skigebieden als Serre Chevallier en wellicht ook Les 2 Alpes. Hierboven zie je de verschillende golven met sneeuw. Besef wel dat wat hier totaal (cumulatief) berekend wordt niet de sneeuwhoogte is die je in het weekend meet. Verdamping, zetting en deels ook smelten tussendoor spelen ook een rol.

Daarna is het dus afwachten. De koude lucht kan zo weer terug zijn, maar er is wel iets voor nodig. Nog beter zou een doorbraak vanaf de Atlantische Oceaan zijn met een noordwestelijke stroming waardoor ook de noordalpen sneeuw van betekenis krijgen, maar dat zit er voorlopig niet in.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
ivarros19 november 2018 · 08:56

@Roel: als er vroeg of laat een noordwest stroming start, kan je dan verwachten dat een storing meer vocht opneemt door het warmere zeewater? Net als afgelopen tijd met de retour d’est met het warme water van de middellandse zee?

*bericht bewerkt door ivarros op 19 nov 2018 08:57

Roelauteur19 november 2018 · 09:30

@ivarros dat is goed mogelijk. De Noordzee is ongeveer een graad warmer dan normaal. Mits de andere parameters meewerken helpt dat. Een verschil met de Zuidalpen is wel dat de zee vanuit het noordwesten gezien verder van de Alpen afligt. Verder is de Atlantische Oceaan ten westen van Ierland juist wat kouder dan normaal.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ivarros19 november 2018 · 09:55

Ok thanks!

Plaats een reactie