Gaat het dit weekend wel lukken?

Roel op 18 maart 2014· 23 reacties

null
Op de gletsjer zijn de condities nu het beste (beeld Zugspitze)

Zomers! Zo kon je het weer van gisteren gerust noemen. Meer dan 20 graden werd in veel dalen. In Südtirol werd het op verschillende plekken zelfs meer dan 25 graden (o.a. in Merano). Komend weekend gaat het roer om maar met verschillende uitkomsten van de modellen. Frankrijk zit vooralsnog het beste.

Heet
De absolute topper gisteren was Branzoll iets ten zuiden van Bolzano of voor de Duitstaligen Bozen. Maar liefst een recordverdachte 26,9 graden werd het daar. Een kennis van mij die net terug is uit Alta Badia in de Dolomieten vertelde dat de zuidhellingen al compleet groen zijn ondanks het metersdikke sneeuwdek eerder deze winter. Zo hard gaat het! Om precies te zijn 5cm per dag, dan heb ik het over dit officiële meetpunt vlakbij Laurein, ook in Südtirol.

null
Sneeuwafname op de Clozner Loch in Südtirol (2165m)

Zaterdag in het westen sneeuw
Morgen is al een iets mindere dag. Een zwakke storing passeert met vooral in de Noordalpen wat lichte regen en vanaf 1200m sneeuw maar zeker geen grote hoeveelheden. De echte omslag komt zaterdag maar het gaat langzaam. Een actieve storing trekt via de Franse Alpen tergend langzaam naar het oosten en zal de meeste sneeuw achterlaten in de Franse en Italiaanse Alpen, althans aan de kant van Piemonte. Daar koelt het ook het eerste af. Nu het erop lijkt dat alles zo langzaam gaat kan Oostenrijk weleens tot begin volgende week in de zachte lucht blijven.

Het Europees model ECMWF is positiever met ook in de Noordalpen eerder en meer sneeuwval. Ik vertrouw het meeste op een scenario met van vanuit Frankrijk opkomende sneeuwval die in de Westalpen tot een halve meter sneeuw lost. De sneeuwgrens daalt naar zo’n 1200m. Elders duurt het langer is het duimen op het ‘staartje’ waar het Europees model in gelooft!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laar maar dumpen! Binnen 30 dagen Les Menuires. Zin in! :D

Go with the snow!

Prima, beetje verse sneeuw komende tijd in Val Cenis en dan heerlijk skiën, top!

Neeeee, komende week naar valmeinier! We hadden zo gehoopt op een zonnige week na een reeks tegenslagen. :-(

Dus Roel vanaf dinsdag beter en zachter weer in Dolomiten of niet?Groetjes

Dinsdagmiddag vertrekken ri. Grand Massif, in het weekend +40 cm en dan strakblauw. Duimen maar!

Nou ik snap hem niet helemaal. Gaan wij met zomer of wintersport vakantie. Ik zie mensen die nog klagen dat nog sneeuw in de maak is. Echt belachelijk want ik hoef geen bruine gezicht of zonovergoote terrasje, geef me sneeuw, poeder en alles wit om me heen dan ben ik pas gelukkig en niet 20 a 25 celcius en juichende apre-ski tafarelen. Long live White powder!!!

@ Gast 772, ieder zo zijn eigen ding toch? Hoewel mijn voorkeur ook uit gaat naar witte poeder in plaats van papsneeuw en 25 graden, is het vreemd om andere wensen dan maar belachelijk te noemen…

Hier in Madonna nog steeds zonnig en warm. Maar hier is alles nog open en van verbazingwekkende kwaliteit. Onbegrijpelijk , zeker geen zuid hellingen hier ? Natuurlijk zou het mooi zijn als er een verse laag sneeuw valt op de gelige Sahara sneeuw , maar ik klaag niet. Tot een uur of 10/11 harde pistes , daarna zacht , maar geen enorme ophopingen van natte sneeuw. Weet niet hoe het kan , maar het is echt overal nog goed. Ondanks dat je in t-shirt moet / kan skieen. Ben benieuwd naar de laatste/ komende 5 dagen.
Gr. Sjors

Mayerhofen vanaf zaterdag… Als ik het weerbericht van het dorp mag geloven gaat het flink dumpen vanaf zaterdag…

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

Nou duimen maar weer voor de mensen die nog gaan! Het ensemble van Munchen heeft er nog niet zo’n zin in…

Seriously snow addicted family!

Het wordt een delicaat weekendje. Oostenrijk zie ik nog niet voldumpen maar de Zuidalpen wel met een spannende sneeuwgrens! En het gaat ook zo tergend langzaam dat de hoeveelheden flink kunnen oplopen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel,
Wat is de verwaching in Val Thorens? Vrijdag vertrekken wij en ben benieuwd hoeveel er gaat vallen en of het zonnetje zich ook nog even laat zien.
Jos

Val Thorens krijgt ook genoeg sneeuw zeker op die hoogte. Volgende week laat de zon zich weer zien maar in welke mate kan ik echt nog niet zeggen. Het zwabbert met de dag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wij gaan morgen voor een week naar Wolkenstein, laat de sneeuw maar komen. Het is tenslotte WINTERSPORT.

Beste Roel hier ben ik weer terug zondag vertrekken wij naar Canazei in de weekend komt veel sneeuw dat is geen problem(die is welkom) maar hoe ziet met de rest van de week ik zie op weersverwachtingen ganse week slechte weer met zeer lage temperatuur en elke dag sneeuw.Klopt dat?Ik hope dat jij beetje goede nieuws voor mij heb.Groetjes

het moet gaab lukken deze keer :)

Zondag naar Gerlos, hopen dat er uberhaupt nog wat te skien valt!!

Beste Roel
Komt er nog een update voor zaterdag! Wat denk jij van zondag st moritz t/m woensdag ? vette poeder of beter elders voor pow?

Morgen een update over de sneeuwval dit weekend. Maak je op voor een ‘temperatursturz’ van 20 graden en bijna overal sneeuw…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ook sneeuw voor Galtur/Ischgl? We gaan de 5de april…

Jep Roel, zit met smart te wachten op een update! Ook nu gaan er nog mensen skiën… Wijk nu uit wanhoop uit naar sneeuwhoogte.nl…

Volgende wwek obertauern laat de sneeuw maar komen

Hey Roel,

Wat geeft het weer in Serfaus-Fiss-Ladis? Gaat er ook daar een beetje bijvallen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie