BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Dubbele winst voor Erik Bastiaansen op Europa Cup Slopestyle in Landgraaf

Dubbele winst voor Erik Bastiaansen op Europa Cup Slopestyle in Landgraaf

Jordan-P op 23 november 2018 · 0 reacties

Afgelopen woensdag en donderdag stond SnowWorld Landgraaf in het teken van de (FIS) Europa Cup Slopestyle. Freestyle snowboarders Erik Bastiaansen en Casper Wolfs kwamen samen met de Rookie Teamleden Sam Vermaat, Kai Groeneveld en Melissa Peperkamp voor Nederland uit. Zowel op dag 1 als 2 veroverden de Nederlanders podiumplaatsen.

Goede voorbereiding

Na een lange voorbereiding en veel trips naar de sneeuw keken de boarders erg uit naar de Europa Cup in Landgraaf. Coach Niels Oostendorp: “We hebben vorige week nog in Stubai getraind en tijdens de laatste indoortrainingen alvast de runs voor de rail en de kikkers bedacht.” Ook voor Wolfs was het een lange voorbereidingszomer: “Ik heb de hele zomer samen met Erik op Papendal doorgetraind. Toen 2 weken voor big air in Japan geweest. Daarna het JWK in Nieuw Zeeland, de trainingsweek in Saas Fee en ik ben ook nog naar Bannerparks in het Oosten voor de air bag geweest.”

Trainingsruns volgens plan

Voorafgaand aan de trainingen van de Europacup hadden alle boarders hun run al uitgedacht. Naast het doel om deze runs ook echt te rijden was het voornaamste doel om de runs ook echt te landen. Oostendorp: Tijdens de Europacup gaat het vooral om het leren snowboarden en leren wedstrijden rijden. Kai, Sam en Melissa zijn daar nu echt mee bezig. En het maakt qua niveau iets minder uit, als ze maar landen! Erik en Casper zijn daar al stukken verder mee”. De eerste dag landt iedereen zijn runs, de tweede dag past alleen Erik na een val bij zijn eerste run zijn plan aan.

Drukbezocht FIS Europa Cup Slopestyle

Op dag 1 vond de FIS Europa Cup Slopestyle met een goedbezocht deelnemersveld plaats. Oostendorp: “Het was drukker dan vorig jaar, er zijn maar weinig plekken waar je nu goed kan snowboarden. De Europa Cup in Kaunertal is gecanceld, dus iedereen komt hierheen. Ook de betere landen zoals Noorwegen, Finland en de USA zijn aanwezig dus dat zorgt voor een goede strijd.” En die strijd was er zeker. Bij de mannen won Erik Bastiaansen uiteindelijk met enkele punten verschil op de nummer 2 en 3. Bij de dames pakte Melissa Peperkamp de derde plaats. Peperkamp over haar wedstrijd: “Het was nog even spannend want 30 seconden voor m’n run stopte m’n muziek er ineens mee, m’n oortjes waren kapot. Dat was wel even paniek. Gelukkig ben ik toch nog derde geworden.”

Goud voor NL bij de heren en dames op dag 2

Op dag 2 kon je gelijk zien dat iedereen na de eerste dag goed was opgewarmd. Oostendorp: “Het niveau was echt hoog, hoger dan gisteren er werden veel meer 9’s geland en iedereen was ready to rumble. Het was jammer dat Kai vandaag de finale miste. Hij was net vijfde, terwijl de top 4 van de heats doorging. We hadden de loting ook niet mee want 3 van de jongens zaten in dezelfde heat, wat de kansen natuurlijk minder groot maakt.”

Bij Bastiaansen ging de kwalificatie niet zo gemakkelijk als gehoopt. Nadat hij bij zijn eerste kikkerrun was gevallen, moest hij zijn tweede run landen. “De druk zat er goed op, gelukkig landde ik en was het genoeg voor de finale. Oostendorp voegt toe: “Om nog kans te maken op een podiumplaats hebben we zijn run toen wel aangepast. ” In de finale ging het gelukkig gelijk goed en landde hij beiden runs waarmee hij voor de tweede keer op rij won.

Ook voor Wolfs ging het niet helemaal zoals gehoopt. Hij kwalificeerde zich ook vandaag weer als eerste maar reed in de finale helaas geen podium. Hij zegt zelf over zijn race: “Ik heb me beiden dagen als eerste gekwalificeerd. Had gehoopt dat ik sowieso podium reed. Net jammer dat je er dan buiten valt en vijfde wordt. M’n rail run was niet clean genoeg waardoor ik lagere score kreeg. M’n schansrun is wel goed dus ik blijf gewoon doortrainen.”

Bij de dames won een dolenthousiaste Melissa Peperkamp de Europa Cup. Direct na de prijsuitreiking zegt ze: “Ik ben blij en enthousiast. De schansen gingen gisteren niet lekker.. rail run ging wel lekker toen had ik 91 punten. Vandaag had ik 94,5 op de kikker, mijn hoogste score hier in Landgraaf.”

Sam Vermaat de verassing van dag 2

Rookie Teamlid Sam Vermaat werd naar eigen zeggen verrassend derde op zijn eerste Europa Cup: “Ik had het niet verwacht. Ik kwam hierheen met het idee eerste Europa Cup gewoon goed rijden en misschien finale halen. Toen was het wel echt cool dat we op de FIS Europa Cup met z’n allen naar de finale doorgingen.” Maar de grote verassing kwam toch wel de dag erop toen hij als derde eindigde. “Ik was alleen met m’n runs bezig. Maar aan het einde ga je natuurlijk wel punten tellen” zegt Vermaat. En die punten waren meer dan voldoende voor de derde plaats! Trotste coach Oostendorp: “Echt super gaaf. Hij is pas 13 jaar en zijn derde seizoen bij de het Rookie Team, heel verassend dat die er staat.”.

Bastiaansen terug van weggeweest

Erik Bastiaansen komt net terug uit een blessure en rijdt in Landgraaf zijn eerste wedstrijd. Bastiaansen: “Ik heb sinds vorig jaar geen wedstrijden meer gereden want ik had een wervel in m’n onderrug kapot gemaakt. Inmiddels ben ik hersteld en is het fijn om te zien dat m’n lichaam goed reageert. Dankzij een goede voorbereiding pakt Bastiaansen na zijn blessure break op beiden dagen de eerste plek. “Ik heb de laatste tijd veel met maten in Papendal en Nieuw-Zeeland getraind en ben blij dat ik hier nu weer zo sta. In Landgraaf gaat het echt op details. Iedereen doet op de schans wel een beetje hetzelfde. Het gaat er echt om wie het netste land en de kleine dingetjes.” Gelukkig was het voor Bastiaansen voldoende.

Benieuwd naar de snowboarders? Bekijk en volg hun Instagram.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.