Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nu ook een cosmetische opfrisser voor Oostenrijk

Roel op 25 november 2018· 9 reacties

Les Sybelles (F)

Het is genieten in de Franse en Italiaanse Alpen. Je ziet wat een verse laag sneeuw voor het aanzicht kan doen zoals hier in Les Sybelles, ook al is ie in de noordelijke Franse Alpen helemaal niet zo dik. Die cosmetische opfrisser staat Oostenrijk morgen en overmorgen ook te wachten. Het gaat waarschijnlijk niet dé basislaag worden voor de rest van het seizoen, maar het ziet er daardoor wel weer winters uit.

West- en Zuidalpen zijn alvast voorzien

We beginnen met de Franse Alpen want die zijn door de sneeuwval van vrijdag op uitgebreide schaal wit geworden. In de zuidelijke Franse Alpen ligt vanaf zo’n 1800 meter nu meer dan een halve meter. Verder noordelijk viel minder. Henri zit op dit moment in Val Thorens en daar is in het dorp op 2300 meter zo’n 10 centimeter gevallen en hogerop circa 20 centimeter. Vanmiddag en vanavond krijgen de zuidelijke Franse skigebieden trouwens nog wat meer sneeuw van een uitgebluste storing maar dat zijn geen grote hoeveelheden.

Zonhellingen in Val Thorens (F)worden weer langzaam groen

Serre Chevalier (F)

Campitello, Val di Fassa (I)

Italië is ook goed voorzien. Hier in Val di Fassa (Dolomieten) ziet het er eind november weleens heel anders uit. Hier kan het seizoen beginnen, zeker met de koude nacht die eraan zitten te komen. De sneeuwkanonnen kunnen tot en met woensdag volop spuiten om de pistes nog verder op orde te krijgen.

Oostenrijk morgen sneeuw

Het is een uitgangspositie waar grote delen van Oostenrijk van kunnen dromen. Hij is het alleen de rijp 's ochtends die aan de winter doet denken. Verder wordt er natuurlijk kunstsneeuw gespoten waar het kan, om straks toch in ieder geval te kunnen openen.

Brandnertal (O)

Hochkönig (O) met zicht op de Alpenhoofdkam

De foto van het skigebied Hochkönig laat zien hoe hoog de sneeuwgrens in de noordalpen ongeveer ligt. De pistes hier gaan tot maximaal 1900 meter. Beneden 2000 meter ligt nog bijna niks en daar doen sneeuwkanonnen het werk. Toch verandert dit morgen. In het video weerbericht vrijdag noemde ik de kans op een witte verrassing voor Oostenrijk. Die gaat er ook komen, al moet ik eerlijk zeggen dat het vooral voor het oog winters wordt. Verwacht geen heel dik pak sneeuw, vooral niet ten westen van Innsbruck. Het gaat merendeels om 0 tot 10 centimeter in de dalen, en op de bergen in het Salzburgerland en Salzkammergut plaatselijk 20-30 centimeter. Daar blijft het mogelijk wit voor de rest van het seizoen. Dit is de sneeuwverwachting voor morgen (maandag):

Eerst koud, daarna zachter

Waarschijnlijk draait de stroming dinsdagochtend even naar het noordoosten waardoor een lichte nordstau ontstaat met nog wat meer sneeuw voor de hele noordkant van de Alpen. Dat komt dus bovenop wat ons weermodel voor morgen berekent maar het zijn geen grote hoeveelheden. Je kunt dit mooi volgen met de sneeuwval per 24 uur. Dit is een indicatie, de modellen verschillen nog wat als het gaat om de details.

Dinsdag klaart het geleidelijk op en vanaf dan begint een droge periode. De wind die eerst oostelijk is en koude lucht aanvoert draait woensdag naar het zuidwesten. Daarmee wordt het een stuk zachter en stijgen de föhnkansen voor de noordalpen. Waarschijnlijk schakelen we dan voor langere tijd over op een zuidwestelijke stroming met weinig neerslag en redelijk wat zon, die soms wordt onderbroken door een zwakke storing. Zo’n storing staat van vrijdag op zaterdag op het programma met wat sneeuw vanaf 1500 tot 2000 meter voor de Franse en Zwitserse Alpen. In de zuidalpen lijkt het voorlopig gedaan met de sneeuw en dat geldt waarschijnlijk ook voor een groot deel van Oostenrijk.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Quick25 november 2018 · 10:57

https://www.funiviecampiglio.it/webcam/webcamcampiglio03-800…

In Madonna di Campiglio staan ze al lekker op de latten dit weekend.

Mr. Slow
GiGi25 november 2018 · 11:00

https://www.funiviecampiglio.it/webcam/webcamcampiglio03-800…

In Madonna di Campiglio staan ze al lekker op de latten dit weekend.

Quick op 25 nov 2018 10:57

Bastards! jaloers-modus UIT

niekniek25 november 2018 · 11:23

Morgen maar gauw op de webcam kijken, of het al bezig is

Hilde225 november 2018 · 13:26

Hier in Chamonix nog helemaal niks🙄hoewel ze veel publiciteit maken met misleidende foto s van sneeuwlandschappen.Er is niets geen basis en er wordt ook geen sneeuw gespoten.Dat beloofd voor deze winter: de grands montets kan de top niet openen ,de aiguille du midi tweede gedeelte gesloten,brevent regelmatig in panne ,flegere hopeloos verouderd en geen capacities,le balme verouderd
😥

*bericht bewerkt door Hilde2 op 25 nov 2018 13:28

nils325 november 2018 · 14:17

Lijkt mij leuk om naartoe te gaan Hilde!

Quick25 november 2018 · 15:00

Chamonix lijkt me bij uitstek het voorbeeld hoe je een skigebied niet moet runnen… ze hebben mazzel met de Mont Blanc.

Mr. Slow
Hilde225 november 2018 · 18:45

@Nils en Quick:🤣🤣inderdaad ze hebben mazzel met de Mont Blanc.Verder is het natuurlijk een luxeprobleem-gezaag want ik woont hier wel super graag!Maar het skigebied zou zeker beter gerund kunnen worden.En van klantvriendelijkheid heeft de compagnie du Mont Blanc ook geen.kaas geeten.Feit blijft dat we de laatste jaren geen goede condities meer hebben hier.

Pieter23097625 november 2018 · 19:41

Hopelijk gaan de lagere gebieden niet te veel schade oplopen volgende week met de warme
Er is veel kunstsneeuw gespoten , hopelijk kan dat er tegen

Tim.25 november 2018 · 20:26

Hopelijk gaan de lagere gebieden niet te veel schade oplopen volgende week met de warme
Er is veel kunstsneeuw gespoten , hopelijk kan dat er tegen

Pieter230976 op 25 nov 2018 19:41

Zolang er nog niet op geskied wordt op deze sneeuw kan het heel lang blijven liggen.

Plaats een reactie