Live vanuit Val Thorens

Henri op 25 november 2018· 3 reacties

In Val Thorens, onderdeel van het immense Les Trois Vallées, is het skiseizoen dit weekend feestelijk geopend. Tijdens het openingsweekend worden veel activiteiten georganiseerd, zoals een uitgebreid testevenement met grote ski- en snowboardmerken en er is veel après-ski met live DJ’s. Zoals elk jaar trekt dit evenement veel bezoekers, dit jaar waren er ongeveer vijftienduizend bezoekers tijdens het openingsweekend. Gelukkig is het met de sneeuwcondities in de laatste week ook goedgekomen.

Het testevenement met veel keuze uit snowboards, ski's en snowscoots

Terwijl Rogier ons al liet meegenieten van de grote hoeveelheden sneeuw in de Franse Zuidalpen, is hier de afgelopen tijd beduidend minder gevallen. Door wekenlange hogedrukinvloed en een nulgradengrens tot ver boven de 3000 meter was het erg lastig om de pistes voor te bereiden, maar het skigebied heeft in de laatste week voor dit weekend het toch voor elkaar gekregen om veel liften te openen. Vorige week werd aangekondigd dat de Funitel Peclet, de Moraine en Cairn gondels, de stoeltjesliften Cascades en 2 Lacs plus nog vier lopende banden zouden openen. Vrijdagavond werd bekend dat ook de funitel Grand Fond en de Moutière en Lac Blanc stoeltjesliften open zouden gaan, waardoor het aanbod voor eind november toch behoorlijk omvangrijk is.

Zaterdag

Bij aankomst vrijdagavond begon het licht te sneeuwen. Langzaam maar zeker werd het dorp en de bergen eromheen mooi wit. Helaas ging de intensiverende sneeuwval gepaard met een krachtige wind, waardoor het niet zeker was of de sneeuw goed zou blijven liggen. In de ochtend bleek het uiteindelijk om een vers laagje sneeuw van ongeveer 10 centimeter te gaan. Hogerop viel iets meer, ongeveer tussen de 15 en 20 centimeter. Bovendien was de wind gaan liggen en scheen het zonnetje. Het beloofde dus een fantastische dag te worden!

Klaar voor de eerste afdaling met perfect weer!

In de ochtend viel het nog mee met de drukte, maar al snel werd het behoorlijk druk op de pistes. Met name rondom het dorp bij het centrale punt was het erg druk. De capaciteitssterke gondels en stoeltjesliften konden de vele bezoekers de hele dag gemakkelijk aan, waardoor je nooit lang hoefde te wachten.

De start van de Niverolle afdaling vanaf het bergstation van de Grand Fond gondel

De Mont Blanc was ook goed zichtbaar

De sneeuwlanzen hebben in de afgelopen week goed werk verricht. De pistes hebben een mooi laagje kunstsneeuw gekregen. Door de magere natuursneeuwcondities zijn er, op de Lac Blanc piste onder de Funitel Peclet na, alleen blauwe pistes geopend. Gelukkig hebben veel van deze blauwe pistes ook wat steilere stukken waardoor ze niet snel vervelen. De harde compacte kunstsneeuw zorgt er wel voor dat de pistes in de ochtend behoorlijk hard waren, maar rond 11 uur stond bijna overal de zon op en werden ze wat zachter. Het enige echte probleemstuk van het gebied was het steilstuk van de blauwe ‘Fond’ piste. Deze was in de namiddag te lastig voor beginners met ijzige stukken en veel buckels.

Het steilstuk van de Fond piste

Zondag

Vandaag stonden we iets eerder op de piste, waardoor we nog wat langer konden genieten van de rustige pistes. Twee echte aanraders op de vroege ochtend waren de ‘Dalles’ piste bij de Cascades stoeltjeslift en de ‘Niverolle’ en de aansluitende ‘Fond’ piste. Vanaf het bergstation van de Grand Fond funitel op 3004 meter hoogte waren deze twee laatstgenoemde strak geprepareerde pistes puur genieten. In de sectoren Plein Sud, Caron en Thorens werd op veel plaatsen vrijwel de hele dag besneeuwd, waardoor er waarschijnlijk snel meer pistes en liften zullen openen.

De uitgestorven Dalles piste

Het centrale punt van het skigebied bij Val Thorens zelf was in de ochtend nog erg rustig

De sneeuwlanzen bleven maar draaien om de pistes snel beter te maken

Een prachtig uitzicht vanaf het bergstation van de Grand Fond gondel met rechtsachter de Mont Blanc

Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op Les Menuires en Saint-Martin de Belleville, ook onderdeel van Les Trois Vallées

De heerlijk geprepareerde Fond piste

In de loop van de middag kwam er steeds meer bewolking opzetten en werd het zicht af en toe wat slechter. Hierdoor bleef het ook wat rustiger op alle pistes dan zaterdag. Inmiddels sneeuwt het weer.

De bewolking kwam steeds dichterbij. Op de voorgrond het nog gesloten La Masse deelgebied van Les Menuires

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
carlbelgie25 november 2018 · 21:52

Top, zit er binnen 14dagen.
Hopelijk krijgen ze nog een extra laagje

Tiny-M25 november 2018 · 22:56

Ziet er ondanks het weer van de afgelopen tijd erg goed uit! Nog tijd gehad om skis te testen ook?

GiGi26 november 2018 · 10:27

Lekker man!

Hoe is dat Franse eten je bevallen? ;)

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.