Eindelijk sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 26 november 2018· 2 reacties

Ramsau am Dachstein (O, 1100m)

Het is even geleden maar eindelijk valt er ook in Oostenrijk weer sneeuw. Dit beeld komt uit Ramsau am Dachstein. Tot en met morgen valt er over een breed gebied aan de noordkant van de Alpen zo’n 10 tot 20 centimeter sneeuw. In de dalen wat minder. Het is dus nog niet de gehoopte dump maar alle beetjes helpen, vooral op hoogte.

Uitbreidende sneeuwval

Er trekt vandaag vanuit het zuiden een storing Oostenrijk binnen die eerst vooral in de oostelijke helft van het land regen en sneeuw geeft. In Vorarlberg is het nog droog. In de loop van de dag draait de wind echter naar het noordoosten, wordt het kouder en dan breidt de sneeuw zich uit tot over grote delen van Tirol, Vorarlberg, Zwitserland en tot aan het noordelijke puntje van de Franse Alpen. Morgenvroeg is daardoor op veel plaatsen in de noordalpen winters wit tot in de dalen.

Zauchensee (O, 1340m) is ook wit

Op de Zugspitze is het nog rustig met een prachtig uitzicht over de bewolking in het dal

Hoge pistes en schaduwhellingen profiteren

Zoals gezegd het is vooral een optische opsteker. Hogerop kan deze sneeuw blijven liggen, maar in de dalen en op zuidhellingen zal hij weer verdwijnen. Vooral door de opstekende föhn op donderdag. Het is een beetje vergelijkbaar met de sneeuw in Val Thorens. Gisteravond viel daar nog 3 tot 5 centimeter in het dorp nadat overdag de meeste sneeuw van vrijdag alweer gesmolten was. Vooral de hoge pistes en schaduwhellingen profiteren van deze kleinere hoeveelheden, elders moeten de sneeuwkanonnen het meeste werk doen. Gelukkig lukt dat de komende twee dagen goed want het is koud genoeg.

Zwakke storingen

Deze week is het licht wisselvallig. De zon laat zich regelmatig zien maar vooral in de westalpen valt af en toe ook wat sneeuw. Vooral op vrijdag. Dan passeert een storing van west naar oost de Alpen. Waarschijnlijk is die het meest actief in de Franse Alpen waarvoor op dit moment 10-30 centimeter wordt berekend. De condities bij Rogier in Puy Saint Vincent zullen daardoor verder verbeteren, waar de lariksen nog steeds fantastisch kleuren dragen (beelden van gisteren). De storing trekt daarna in afgezwakte vorm verder over Zwitserland en Oostenrijk. Dan koelt het gelukkig ook weer af.

Een pak sneeuw en gekleurde lariksen bij Puy Saint Vincent

Inhoud van instagram.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door instagram.com.

Jojo

De nulgradengrens gedraagt zich deze week dan ook als een jojo. We beginnen koud met morgen overdag vorst vanaf ongeveer 1000 meter, in het midden van de week wordt het erg zacht (nulgradengrens 2500-2800 meter) en vanaf vrijdag wordt het tijdelijk weer kouder. Het weerbeeld is dus erg wisselend wat past bij de wat sterker wordende westelijke stroming. Mogelijk dat de storingen volgende week wat actiever worden, enkele modellen wijzen daarop. Dat zou goed nieuws zijn, mits de sneeuwgrens meewerkt zeg ik erbij. Wat meer reuring begin december kan in ieder geval geen kwaad.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Maurice026 november 2018 · 22:48

Ben benieuwd wat het jojo effect gaat doen, pak sneeuw voor de noordkant is welkom :)

Tomver27 november 2018 · 10:29

Bij Finkenberg is het inmiddels aardig wit en sneeuwt het goed. Nou is het maar een dag en niet veel in het vooruitzicht meen ik. Zo op de Hintertuxer Gletscher kijken of er nog wat te zien is.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.