Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wisselvallige, natte fase op komst

Roel op 28 november 2018· 7 reacties

Winterwonderland in Zillertal 3000 waar het in Hintertux vanmorgen -9 was.

Het is winter in de Alpen. Heerlijke plaatjes na de sneeuwval van gisteren, maar de vooruitzichten geven ander weer. Eindelijk komt er meer reuring in de atmosfeer. Vandaag beleven we de overgang naar belangrijk wisselvalliger weer met later veel neerslag. Ook vormt dit het begin van een veel zachtere fase, onderbroken door een storing met wat sneeuw op vrijdag. Begin volgende week kon weleens kletsnat verlopen met hogerop veel sneeuw!

Begin westcirculatie

Dit is de weerkaart die erbij hoort. Het hogedrukgebied dat bij de Duitsers de naam “Dominik” heeft gekregen wordt verdreven door een actieve oceaandepressie “Halka”. Vooral in Ierland, Schotland en Noorwegen zorgt deze vandaag voor een zware najaarsstorm, maar hij luidt voor een groot deel van Europa een onbestendige fase in met sterke westenwinden.

Zo ver is het nu nog niet. We beleven plaatselijk zelfs een van de koudste nachten van deze herfst. Op de Glattalp in Zwitserland was het zojuist -17,4 graden, in het Oostenrijkse Galtür -11 en Hintertux -9 graden. Wat een beetje sneeuw, een wegvallende wind en een openbrekend wolkendek wel niet kan doen. Toch wordt het vandaag al zachter en dat gebeurt zeker morgen als er een zwakke föhn komt te staan. Dan zitten we in de dalen aan de noordkant van de Alpen rond de +8 tot +10 graden.

Het skigebied Brauneck bij Lenggries (Beierse Alpen)

Eerst wat sneeuw, daarna meer regen

Vanaf vrijdag wordt het erg onbestendig in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk. De eerste storing vrijdag laat het nog iets afkoelen en geeft wat sneeuw boven 1000 tot 1300 meter. De berekende hoeveelheden zijn wat teruggeschroefd ten opzichte van gisteren. De meeste sneeuw (maximaal 20-30cm) lijkt bestemd voor de zuidelijke Franse Alpen. Elders blijft het waarschijnlijk bij maximaal 10cm. Italië blijft zo goed als droog.

Vanaf zondag gaan de hemelsluizen vooral aan de west- en noordkant van de Alpen flink open. Oceaanstoringen komen vanaf dan vol door en omdat de Alpen aan de zachte kant van die baan komen te zitten krijgen we een hoge sneeuwgrens. Het gaat een paar dagen flink regenen tot zeker 2000 meter. Boven de 2300 tot 2500 meter valt bij elkaar opgeteld veel sneeuw, zowel in de Franse, Zwitserse als Oostenrijkse Alpen. Dan krijg je dit soort kaarten met helaas veel grijs (=regen) in de dalen. Dit is indicatief de neerslagverwachting van zondagmiddag tot maandagmiddag.

Begin volgende week valt er tot zo'n 2000 meter waarschijnlijk veel regen

Hoge skigebieden zijn de gelukkige

In de tweede helft van de week wordt het mogelijk frisser maar dat is nog erg onzeker. De positieve noot is dat de hogere skigebieden zich kunnen gaan verheugen op een dikke dump volgende week. De lage skigebieden zullen nog geduld moeten hebben maar er wordt wel iets gedaan aan het neerslagtekort. Italië is het enige buitenbeentje. Wanneer het actieve weer zich aan de noordkant van de Alpen afspeelt blijft het daar zo goed als droog.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

JanVdB28 november 2018 · 11:12

Roel, denk je niet dat die lucht gaat afkoelen naarmate die richting Oostenrijk trekt?

nils328 november 2018 · 11:16

gokje… 2300 meter in France, 1800 meter in Oostenrijk…

Roelauteur28 november 2018 · 11:18

Niet zo lang de wind uit het zuidwesten waait. Dit kan natuurlijk nog wat veranderen de komende dagen maar daar ziet het nu nog niet naar uit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
nils328 november 2018 · 13:40

hoe westelijker de wind des te koeler wordt Oostenrijk?

Roelauteur28 november 2018 · 13:47

hoe westelijker de wind des te koeler wordt Oostenrijk?

nils3 op 28 nov 2018 13:40

ja, maar noordwestelijk is beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
nils328 november 2018 · 15:16

uiteraard! Daar zouden we heel blij van worden!!

HansM28 november 2018 · 17:58

Je kunt het weer van de (noord) Alpen zo een op een op het weer plakken in NL en/of andersom en meestal klopt dat ook wel. Behalve dat je even moet kijken op welke grens (sneeuwgrens) de regen overgaat in sneeuw.

Plaats een reactie