Het weerbericht komt vandaag live vanuit het Oostenrijkse Ischgl. Hier vindt op dit moment de Wettergipfel plaats, een internationaal evenement van weermannen en -vrouwen uit heel Europa. Ik sta hier op de Idalp waar dankzij de kunstsneeuw prima te skiën is. Het is wel dun en de dalafdaling is officieel nog dicht. De komende dagen komt er hulp van boven, maar je moet hoog genoeg zitten. Beneden 2000 meter gaat er veel regen vallen, daarboven wordt het geleidelijk sneeuw. Reden: een flink aanzwellende westcirculatie die de ene na de andere actieve storing tegen de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen aandrukt. Het is te hopen (en mogelijk) dat in de tweede helft van de week de sneeuwgrens eindelijk gaat zakken.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een productie en crew zeg! (00:45-00:55) ;)

Leuk bericht @Roel.

Vooruitzichten zien er ook goed uit, nu afwachten wat zoals je omschreef ‘de toekomst’ brengt.

Wettergipfel in Ischgl, Snowsafety conference in Zürs, Mediengipfel in Lech…de Oostenrijkers weten hoe ze de bedjes moeten vullen in het voorseizoen…;-)

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 30 nov 2018 16:14

Begint er wel steeds meer op te lijken dat er een beste WC op gang lijkt te komen. Voor de Alpen en dan vooral bepaalde delen van de Alpen, maar de noordkant zit over het algemeen wel goed, betekent dat net als in Nederland het komen en gaan van storingen redelijk wat wind. Nadeel voor de Alpen is dat de “W” van “WC” echt te westelijk en misschien wel te vroeg is. De sneeuwgrens ligt dan gewoon te hoog. Of de Alpen te zuidelijk :P. Maar het is altijd beter dan niks ;).

het is soms gewoon zo dubbel. Gaan de temperaturen naar beneden valt er weinig tot geen sneeuw (noordkant vooral), valt er veel neerslag regen/sneeuw gaan de temperaturen omhoog. Als de zuidkant veel sneeuw krijgt heb je aan de andere kant last van fohn. Moeten elkaar maar “dingen” gunnen, denk ik. Het lijkt zelfs al een beetje “ZWC”. NW is gewoon een lastige hoek, blijkt wel. In Nederland heb ik dat ook liever niet. Staat altijd garant voor guur k*tweer :P. Zoals vandaag mag het de hele winter wel.

Dit patroon lijkt wel even in stand te blijven en de cumulatieve neerslaghoeveelheden lopen best wel op. December is dus voor de hogere gebieden goed gezind, op dit moment. maar dan heb je het over 1800+. Daaronder nog niet of in mindere mate. Qua neerslag komt het eindelijk goed. De neerslag komt sowieso goed terecht. Een tekort was/is er nog steeds, dus dan maar kunstsneeuw mee maken. Nu moet de wind ietsje draaien zodat de sneeuwgrens ook zakt en je krijgt een bak sneeuw van jewelste. in Nederland lijkt het een echte herfstweek te gaan worden iig.

Trouwens, @Roel, mag ik vragen welke jas je aan hebt? Zo ja, welke? Lijkt mij een hardshell

*bericht bewerkt door Edwin. op 30 nov 2018 17:17

Not all who wander are lost

Trouwens, @Roel, mag ik vragen welke jas je aan hebt? Zo ja, welke? Lijkt mij een hardshell

Edwin. op 30 nov 2018 17:14

Klopt een hardshell van Salomon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

de natuur gaan content zijn met de neerslag die komt , neerslagtekort gaat kleiner worden

Trouwens, @Roel, mag ik vragen welke jas je aan hebt? Zo ja, welke? Lijkt mij een hardshell

Edwin. op 30 nov 2018 17:14

Klopt een hardshell van Salomon.

Roel op 30 nov 2018 17:42

Welk model is dat is? Hardshell sowieso fijne jassen. Moet nog even met mijn mammut, maar kijk stiekem al wel een beetje

Not all who wander are lost

Roel, je weerberichten zijn altijd toppie, maar je slaat Italië vaak over.
Is daar dan niets over te melden?
Bovenstaand bericht doet Italië ook weer niet mee. How can?

@livento Vind je? De afgelopen weken stonden bij mijn weten in het teken van de Zuidalpen/Italië toen daar zoveel neerslag viel. Nu is er inderdaad niet zoveel over te melden, behalve dat het grotendeels droog blijft. Italië ligt afgeschermd achter de Alpenhoofdkam.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Edwin. dit is de QST GUARD 3L JKT M

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Not all who wander are lost

Jep! Alpe d’Huez, here I come.

null

@Gigi

Go for it…met hoeveel gaan jullie uiteindelijk?
Have fun.

Born to run. B.S.

Ik ga uiteindelijk alleen. Lekker rustig en ik kan mijn eigen plan trekken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie