Al een aantal jaar zijn actioncams gemeengoed in wintersportland. In elk skigebied zie je de GoPro’s en vergelijkbare camera’s op helmen en borsten van wintersporters. Vaak vallen de filmpjes die hiermee gemaakt worden wat tegen. Saai beeld en schokkerig. Wil jij je actiefilmpje van de wintersport een boost geven dan kun je bijna niet zonder een stabilizer. Wij hebben drie stabilizers getest: de Zhiyun smooth, de DJI Osmo en de GoPro Karma grip met een GoPro 6.

Wat is een stabilizer?

Stabilizers zijn apparaten welke ervoor zorgen dat je camera stabiel en gestabiliseerd blijft. Hierdoor worden vervelende schokken uit het beeld gefilterd. Dit kan met gewichten, wat totaal onwerkbaar is op wintersport of met 3 gemotoriseerde assen, wat ideaal is op wintersport. Vroeger waren deze stabilizers alleen weggelegd voor de ultieme pro’s, want ze waren onbetaalbaar en erg groot. Tegenwoordig kun je als hobbyist al geweldige stabilizers kopen welke ook tijdens de wintersport hun mannetje staan, mede dankzij het feit dat kleine camera’s al echt geweldig beeld afleveren. Voor veel van de actie-shots in onze filmpjes op wintersporters gebruiken wij stabilizers.

Zhiyun Smooth 3

De Zhiyun smooth is de goedkoopste stabilizer uit de test. Logisch want de camera - in dit geval je telefoon - moet je er nog op klikken. Het grootste voordeel van de Smooth is meteen de prijs. De stabilizer werkt prima en doet wat ie moet doen, zeker bij niet-actie beelden. Als je gaat skiën en volgshots wilt maken dan wil de Zhiyun Smooth nog wel eens rare dingen doen. Zeker omdat een grote brede smartphone als een soort zeil de wind opvangt. Natuurlijk is de filmkwaliteit volledig afhankelijk van de gebruikte smartphone.

Pluspunten:

 • Prijs
 • Kan positie van telefoon met joystick aanpassen

Minpunten:

 • Niet waterdicht
 • Wil de weg weleens compleet kwijt raken, zeker bij wind
 • Je hebt je telefoon nodig (en telefoons gaan snel op in de kou)

Prijs: 129,-

Oordeel: Als jij graag telefoonfilmpjes maakt (waarom niet: de kwaliteit is vaak verbluffend goed) en je filmpjes graag een serieuze boost wilt geven zonder teveel geld uit te geven, dan is de Smooth een ideale investering.

DJI Osmo

De Osmo is de stabilizer die wij al jaren gebruiken voor onze filmpjes. De beeldkwaliteit is prima. De joystick zorgt ervoor dat je gave beelden kunt maken en daarmee doet deze stabilizer meer dan alleen stabiliseren. Round-shots, speelse volgshots etcetera. Als je een beetje creatief wilt zijn dan is dit een ideale stabilizer. Het is niet voor niets dat de OSMO bij elke gebiedsreview mee in de rugzak gaat. Let wel op: de Osmo is niet waterdicht en ook niet echt sneeuwdicht. De koeling van deze stabilizer maakt dat deze absoluut niet waterdicht is. Het zijn echte openingen en uit ervaring weten wij dat als hier vocht inkomt het snel afgelopen is. Dat is toch wel een minpuntje voor een ‘action-cam’.

Pluspunten:

 • Volgshots zijn echt goed
 • Eenvoudig van positie te veranderen (zelfs tijdens volgshots)
 • Prima beeldkwaliteit

Minpunten:

 • Absoluut niet waterdicht
 • De app (nodig om telefoon als scherm te gebruiken) is niet super stabiel
 • Mist net wat dynamic range als je veel wilt editen

Prijs: 500,-

Oordeel: Een geweldige all-in-one stabilizer welke ideaal is als je wat creatiever wilt filmen dan met alleen een stabilizer. Wel alleen voor mooi-weer filmers en voor de beste beelden moet je soms wat tijd in de kleurcorrecties en edits stoppen.

GoPro Karma Grip met GoPro 6

Omdat de Karma-grip los van de GoPro gekocht moet worden is dit de duurste stabilizer van de test. Maar daarmee zet de Karma-grip + Gopro zich echter niet buitenspel want de GoPro beeldkwaliteit is absoluut geweldig. Met 120 of 240 frames per seconde kun je absurde slow-motion beelden maken en door de enorme GoPro beeldhoek weet je zeker dat je bijna altijd alles goed in beeld hebt. Daarnaast stabiliseert de Karma-grip erg goed en voor standaard volgshots is deze stabilizer zeer trefzeker. Hij stabiliseert braaf alle schokken eruit en doet precies wat je van hem verlangt, je kunt de camerakop niet handmatig draaien, dus je kunt er minder creatief mee spelen dan met de DJI OSMO maar voor standaard volgshots is de GoPro onovertroffen. Tel daarbij op dat deze camera en stabilizer ook prima tegen vocht kan (let op: niet 100% waterdicht) en je hebt een ideale en eenvoudige action-stabilizer.

Pluspunten:

 • Zeer stabiel
 • Bekende (en zeer goede) GoPro beeldkwaliteit
 • Groothoek, dus eenvoudig volgen
 • Kan goed tegen sneeuw/poeder en zelfs regen
 • Batterij GoPro blijft vol dankzij batterijgrip

Minpunten:

 • Camera kan niet electronisch gedraaid worden
 • Prijs
 • Batterij is handvat, dus vrij dure batterijen

Prijs: Karma grip 360 euro Hero 7: 430 € (de zes is goedkoper te vinden)

Oordeel: Dit is de keuze voor iedereen die geweldige actiebeelden wil maken met perfecte kwaliteit video (zonder al teveel editten) en in alle condities op stap gaat. Ook ideaal als je ook zonder stabilzer actie filmpjes wilt maken.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Veenhoorn5 december 2018 · 14:03

Bij de OSMO wordt prijs niet als minpunt gezien en daar staat € 500,-. De Karma grip kost €360,- en dat is te duur. Ja bij de Osmo heb je een telefoon nodig (welke je meestal al hebt…) en bij de Gopro nog een Hero X. Van waar deze vergelijking.

Ik begreep trouwens ook dat Er een nieuwe osmo uitkomt (pocket) en die zou rond de €360,- uitkomen.

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 05 dec 2018 14:04

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Rogierauteur5 december 2018 · 14:07

Bij de OSMO ben je voor 500 euro (als je even zoekt minder) klaar en daar zit de camera er al bij. Bij de Karma grip moet je een Gopro 6-7 bij kopen die zijn bijna dezelfde prijs als alleen de Osmo…

Click. Click. Peace
Rogierauteur5 december 2018 · 14:08

Verder kijk ik ook met intresse naar de Pocket, elke gram minder is er eentje voor mij als ik toerski. Maar de eerste reviewbeelden die ik heb gezien deden mij nog niet meteen besluiten een pre-order te plaatsen. Mocht ik hem ooit kopen dan komt er zeker een review van.

Click. Click. Peace
Veenhoorn5 december 2018 · 14:12

nog even een vraagje? Hoe goed zijn ze te bedienen met handschoenen aan?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Rogierauteur5 december 2018 · 14:14

@Veenhoorn Voor mij wint hierin de Gopro met voorsprong. Maar dat komt eigenlijk ook omdat deze alleen een aan en uit heeft en een knop om de camera te kalibreren. De Osmo bedien ik ook met handschoenen maar dan druk ik nog wel eens een knopje teveel in…

Click. Click. Peace
Waah5 december 2018 · 14:38

Voor de Zhiyun Smooth Q is ook een adaptertje te koop (nog geen 20 euro) zodat je er ook een Gopro op kan gebruiken.
Of, als je goedkoop wil, pak je een blokje hout/schuim en doe je dat tussen de gopro en de grip. De grip is sterk genoeg.

Zelf geen rare issues gehad met de Smooth Q met een smartphone, maar misschien ga ik niet hard genoeg ;-). Ik neem aan dat de firmware van de laatste versie was? want firmware upgrades verbeteren vaak veel.

Er bestaat ook een DJI Osmo 2, zonder camera. Die is een klap goedkoper en ook voor Smartphones bedacht.

Voor wie meer controle wil met een smartphone: De Zhiyun Smooth 4 (105 euro) is een gimbal met extra knoppen en zelfs een zoomwiel. Deze gimbal werkt samen met de Filmic Pro app voor Iphone en Android. En hiermee heb je professionele features op je telefoon zoals een flat-profile, Focus-peaking, Zebra etc.

In gimbals is er HEEL veel te koop. En kwa stabilisatie ontlopen ze elkaar weinig. Kwa apps en features… een groot verschil. Je hebt waterproof gimbals (niet voor onder water, maar splashproof), Gimbals met tracken van objecten (zoals de Osmo-mobile varianten) maar ook gimbals die prima werken, maar waarbij de app zo slecht is dat het een onbruikbaar apparaat word.

Erg leuke review trouwens!

Mikeymike5 december 2018 · 15:08

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.
is wel leuk om te kijken

Rogierauteur5 december 2018 · 15:11

@Waah Firmwares van eind vorig seizoen, toen is deze test opgenomen. Al is de DJI app voor de Osmo nog steeds erg matig (naar iphone 8 en iphone Xs)… (Gelukkig voor de drones en stuk stabieler bij mij)
Bij Zhiyun Smooth Q had ik het idee dat het ook kwam als de telefoon teveel wind ving als wij wat harder gingen skiën. Dat Zhiyun goede stabilisers bouwt (zelfs profi) staat buiten discussie. Voor mijn A6500 en A9 heb ik de Zhiyun Crane 2, een prima apparaat.

Click. Click. Peace
JurrianvanLoo5 december 2018 · 16:09

Om welke Zhiyun Smooth gaat het! De 3 of 4, de Q?

Let it snow
Rogierauteur5 december 2018 · 17:31

De 3, ik heb het er even bij gezet…

Click. Click. Peace
StijnVDE5 december 2018 · 19:15

Waarom wordt er niets gezegd over de nieuwste GoPro Hero 7? Dankzij de nieuwe ingebouwde technologie geen extra Gimbal meer nodig. Ik kan uit eigen ervaring bevestigen dat de nieuwe Hero 7 dezelfde stabiele beelden schiet als mijn oude GoPro Hero 4 met gimbal

Rogierauteur5 december 2018 · 19:33

@StijnVDE Omdat deze er ten tijde van deze test nog niet was. De stabilisatie van deze GoPro is heel erg goed, de beste op de markt in dit type camera’s zelfs. Maar toch kan deze een heel aantal bewegingen er niet uit filteren en zal deze ook meer moeite hebben om de horizon recht te houden. Trillingen worden perfect gestabiliseerd horizon recht kan hij ntauurlijk minder goed. Zeker tijdens lopen of skiën is dat te zien.

Check bijvoorbeeld dit filmpje op ca 1:50:

Inhoud van youtube.com
Door op “toon inhoud” te klikken kunnen er cookies worden geplaatst door youtube.com.

*bericht bewerkt door Rogier op 05 dec 2018 19:44

Click. Click. Peace
StijnVDE5 december 2018 · 19:57

@Rogier, klopt. Bij de Hero 7 is het nog altijd geen mechanische stabilisatie zoals bij een echte gimbal. Maar prijs-kwaliteit gezien vind ik het toch een sterke aanrader voor elke doorsnee wintersporter die zijn afdalingen wil in beeld brengen. Combineer de Hero 7 met een kleine handzame stick en je kan deze gewoon kwijt in je jaszak, zonder gedoe.

De enige echte uitdager die ik verwacht voor de Hero 7 is de aankomende Pocket van DJI. Maar die is dan misschien niet zo “onverwoestbaar” als een GoPro?

Rogierauteur5 december 2018 · 19:59

@Rogier, klopt. Bij de Hero 7 is het nog altijd geen mechanische stabilisatie zoals bij een echte gimbal. Maar prijs-kwaliteit gezien vind ik het toch een sterke aanrader voor elke doorsnee wintersporter die zijn afdalingen wil in beeld brengen. Combineer de Hero 7 met een kleine handzame stick en je kan deze gewoon kwijt in je jaszak, zonder gedoe.

StijnVDE op 5 dec 2018 19:57

Mee eens! Ik hoop hem ook snel te kunnen testen

Ik verwacht dat de pure beeldkwaliteit en de dynamic range van de Pocket achter blijft bij de Gopro Hero 7. Maar dat is even afwachten…

*bericht bewerkt door Rogier op 05 dec 2018 20:00

Click. Click. Peace
Brrian5 december 2018 · 22:14

Ik heb de Feiyu tech G6 Gimbal. Heerlijk!

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!
Siard5 december 2018 · 23:00

Zijn er mensen die ervaringen hebben met wearable gimbals, zoals de Evo SS of de FeiyuTech WG of WG2?

Ik ben benieuwd hoe dat bevalt, aangezien ik vaak film dmv chest-strap of op de helm. Chest-strap levert al stuk stabielere beelden op, maar kan alsnog aardig schokkerig overkomen naarmate de snelheid toeneemt.

Stay frosty
Renemoderator6 december 2018 · 10:18

De enige echte uitdager die ik verwacht voor de Hero 7 is de aankomende Pocket van DJI. Maar die is dan misschien niet zo “onverwoestbaar” als een GoPro?

StijnVDE op 5 dec 2018 19:57

Mijn eerste reactie is: bij verre na niet. Alle video’s die ik tot nu toe heb bekeken, zeker na de wat meer diepgaandere reviews (dus niet alle blog/vloggers die alleen maar roepen hoe fantastisch klein dat ding is), ben ik er niet van overtuigd dat ik er ooit mee ga filmen. De compactheid is fantastisch, maar wil je wat meer uit je video halen, dan ben je al snel klaar. Hij heeft nogal wat moeite met volle zon, 3x raden wat de condities zijn waar wij vaak in filmen. In alle videos die een vergelijking maken tussen de Pocket en GP7 snap je direct waar het prijs verschil in zit en kies ik in ieder geval direct voor de gopro.

Daarentegen spreek ik vanuit mijn mening als cameraman, ik kan me goed indenken dat voor 90% van de consumenten de pocket namelijk wél voldoet. Gewoon een klein gemakkelijk cameratje die je zo in je zak stopt en stabiele beelden draait. Maar ik hou m’n hart vast voor de robuustheid van dat kleine dingetje.

*bericht bewerkt door Rene op 06 dec 2018 10:22

Don't panic, you will always have your towel...
evr666 december 2018 · 11:23

Blij dat ik hem nog niet in mijn schoen vond dan. Misschien toch maar eens op zoek naar een stabilizer voor mijn bestaand gopro :)

Edwin van Riel
michelr6 december 2018 · 12:49

Zelf heb ik de Gopro Karma Grip en ben er zeer tevreden mee, laat de GoPro op en is stil. Als alternatief is er ook de Feiyu Tech G6 en die is ook nog spatwaterdicht.

Maar ik blijf bij de GoPro Karma grip i.c.m. met de Hero 5, en op de helm heb ik de Hero 7 met hypersmooth

evr666 december 2018 · 12:51

Stom misschien, maar bij mijn GP (hero3+black dacht ik) moet ik de behuizing openen om te kunnen laden. Hoe gaat dat vanuit die stabilizers dan?

Edwin van Riel
Schulo6 december 2018 · 13:09

Zat al een poosje te wachten op deze video. Ik ga echter voor de Feiyutech G6, lijkt me een prima keuze qua prijs ook.

DrPhil6 december 2018 · 13:22

Ik had nog nooit van die pocket gehoord. Wat een geinig ding! En je kunt m aan je iPhone koppelen. Duidelijk filmpje: https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4506601/review-osmo-poc…

evr666 december 2018 · 13:25

Ik had nog nooit van die pocket gehoord. Wat een geinig ding! En je kunt m aan je iPhone koppelen. Duidelijk filmpje: https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4506601/review-osmo-poc…

DrPhil op 6 dec 2018 13:22

Hij is nog niet leverbaar, einde deze maand dacht ik

Edwin van Riel
DrPhil6 december 2018 · 14:01

Ik zie het.
Hij weegt maar 119 gram!

michelr6 december 2018 · 15:32

Ik had nog nooit van die pocket gehoord. Wat een geinig ding! En je kunt m aan je iPhone koppelen. Duidelijk filmpje: https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4506601/review-osmo-poc…

DrPhil op 6 dec 2018 13:22

Hij is nog niet leverbaar, einde deze maand dacht ik

evr66 op 6 dec 2018 13:25

Volgens V-Nix verwachting nog voor de kerst.

https://www.v-nix.nl/dji-osmo-pocket.htm

*bericht bewerkt door michelr op 06 dec 2018 15:34

HansM6 december 2018 · 18:15

Met een Revl Arc heb je stabilisatie en een stabiele horizon in één, dan heb je al die accessoires niet meer nodig.

Rogierauteur6 december 2018 · 19:15

Ik heb de Revi Arc nooit zelf gebruikt maar de eerlijke reviews zijn niet echt positief, verre van zelfs. Heb jij er goede ervaringen mee @HansM?

*bericht bewerkt door Rogier op 06 dec 2018 19:15

Click. Click. Peace
Stoicka6 december 2018 · 20:19

Zijn er mensen die ervaringen hebben met wearable gimbals, zoals de Evo SS of de FeiyuTech WG of WG2?

Ik ben benieuwd hoe dat bevalt, aangezien ik vaak film dmv chest-strap of op de helm. Chest-strap levert al stuk stabielere beelden op, maar kan alsnog aardig schokkerig overkomen naarmate de snelheid toeneemt.

Siard op 5 dec 2018 23:00

Aanrader, kan je namelijk ook gewoon handheld gebruiken. Zelf de WG2.

FeiyuTech G6 Plus is ook interessant, waterproof en kan zowel je telefoon als GoPro!

*bericht bewerkt door Stoicka op 06 dec 2018 20:20

HansM6 december 2018 · 21:13

Ik heb de Revi Arc nooit zelf gebruikt maar de eerlijke reviews zijn niet echt positief, verre van zelfs. Heb jij er goede ervaringen mee @HansM?

Rogier op 6 dec 2018 19:15

Het was een fundingaktie via Indiegogo. De camera heeft lang op zich moeten wachten. Ik heb de camera nu 3/4 jaar. Er zijn al veel software updates geweest en wordt nog steeds doorontwikkeld, ook de app. Je kunt nu zelfs live direct op facebook. Voor kiten en water-en wintersporten en mtb vind ik het een prima camera. Beeldkwaliteit is iets beter dan van de Gopro 6. Stabilisatie is prima. En ja iedere camera heeft (soms) zijn bugs.

Footage van 4 maanden geleden, de software is nog verder verbeterd: https://youtu.be/fgUVCm46eJY

En bv in de sneeuw:
https://youtu.be/R6CQYtK-45Q

*bericht bewerkt door HansM op 06 dec 2018 21:42

Binnenwerk6 december 2018 · 22:44

Ik heb ook een Zhiyun, wel een ander model van anderhalf jaar terug. Zeer tevreden over want doet wat-ie moet doen. Gebruik 'm in combinatie met m’n iPhone… die dan wel uitvalt door de kou, ook door de wind tijdens het skiën (Ik ga natuurlijk ook knetterhard hè… NOT). maar let op, hier volgt een TIP voor alle gimbal-gebruikers:

Onderin het handvat van je gimbal zit (vaak) een draadbus getapt, waarmee je de gimbal kan monteren middels een bout op bijvoorbeeld een statief. Nu is dat niet zo interessant, maar ik heb het volgende gedaan: Een draadeind in het handvat van mijn skistok gedraaid / gelijmd. Hierdoor kan ik mijn skistok (die je toch altijd bij je hebt) gebruiken als een soort lange selfie-stick. Hiermee krijg je prachtige effecten door vooral je camera eens lekker de hoogte in te gooien!

(Het stukje draad is M8, hoewel dat net niet helemaal past maar genoeg is om je gimbal een paar slagen er op te draaien. Het steekt overigens maar een centimeter uit; daar heb je geen last van tijdens het skiën.)

*bericht bewerkt door Binnenwerk op 06 dec 2018 22:50

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.