Duimen voor de grote klapper volgend weekend

Roel op 02 december 2018· 7 reacties

Sneeuw in Bettmeralp (2006m)

Het is begonnen met de grote neerslag. Het Zwitserse Bettmeralp hierboven ligt net hoog genoeg voor (natte) sneeuw. Lager is het hoofdzakelijk regen. Het is nog heel ver weg maar al enkele dagen zijn mijn ogen gefixeerd op volgend weekend. Dan kán er voor de noordalpen namelijk een hele bak sneeuw omlaag komen tot in de dalen.

Lagere skigebieden veel regen

Tot die tijd moeten de lagere skigebieden nog even op een houtje bijten. Vanuit het hooggelegen skigebied van Ischgl waar ik bij de Wettergipfel aanwezig was, is het contrast met de lager gelegen skigebieden erg groot zag ik gisteren al vanuit de trein. Dit is een aanzicht op Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental vanochtend.

Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental (O)

Alleen de hoogste toppen en noordhellingen zijn wit en hier zal de komende dagen ook nog veel regen vallen. We zitten namelijk in hele zachte oceaanlucht. Van de andere kant mogen we wel degelijk blij zijn dat oceaanstoringen de Alpen weer weten te vinden. Zonder de oceaan geen sneeuw, is heel zwart-wit hoe het is voor de noordalpen. Het moet alleen een beetje meezitten met de temperatuur in de aanvoerrichting. Afgezien van een kleine temperatuurdip op dinsdag doet het dat helaas niet.

Scheiding

Daar staat dus wel heel veel sneeuw tegenover voor de hoge skigebieden. Denk aan alle gletsjers en alle skigebieden met veel pistes boven de 2000 tot 2300 meter. Hier valt de komende dagen een dikke dump. Denk aan Les Arcs waar het vanochtend al sneeuwde maar ook Ischgl en Sölden.

Les Arcs (F)

Hieronder zie je de neerslagkaart voor de komende 6 dagen. Heel duidelijk is hierop de scherpe scheiding te zien tussen noord en zuid. De Alpen werken als een barrière voor oceaanstoringen waardoor er in Italië zo weinig gebeurt. Het blijft er grotendeels droog, alleen de wind kan soms flink opsteken. Ook in de middelgebergtes valt helaas vooral regen, die liggen te laag.

Duimen voor het weekend

Woensdag wordt waarschijnlijk een van de weinige rustmomenten. We zitten dan tussen twee storingen in zodat het een groot deel van de dag droog is. Daarna komt de neerslag er weer in en het grote wachten is op het weekend. Vanaf zaterdag moet het duidelijk kouder worden door een naar noordwest draaiende wind. Verschillende modellen berekenen daarnaast een forse nordstau met veel sneeuw voor de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland én Oostenrijk. Daarmee zou de treurige aanblik van de Skiwelt in een klap weg kunnen zijn.

Details zijn alleen nog niet te geven, ook niet over de sneeuwgrens. Het verleden heeft regelmatig laten zien dat een oorspronkelijk ingetekende nordstau zelfs omklapt naar een südstau waardoor het in Oostenrijk met een sisser afloopt. Voorzichtigheid lijkt me daarom gepast.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Piefke2 december 2018 · 12:24

Kom maar door met die flinke sneeuwval☃️☃️☃️ En de bijbehorende lage sneeuwgrens is wel een must om de basis te leggen voor alle gebieden💪🥳

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Piefke2 december 2018 · 12:26

Oja @Roel, de gebiedsvoorspellingen zijn vandaag nog niet ge-update?!

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
dan582 december 2018 · 12:55
Born to run. B.S.
Roelauteur2 december 2018 · 14:58

@Piefke klopt we zijn ermee bezig

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roelauteur2 december 2018 · 15:00

@dan58 prachtig! Ik zag de berichten ook langskomen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Rogieradmin2 december 2018 · 15:07

@dan58 onwerkelijk mooi!

Click. Click. Peace
Matthias1232 december 2018 · 15:39

Het lijkt voorlopig een seizoensstart uit het boekje te worden. Wanneer die dump volgend weekend er bij komt zijn de hele Alpen, zeker de wat hogere gebieden al bedolven onder een flink dik pak sneeuw. En dat is gewoon meer dan prima voor begin december!

Born to Ride

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.