Waarom mag wintersporten niet meer moeilijk zijn?

Rogier op 12 december 2018· 94 reacties

Wordt wintersport ons te makkelijk gemaakt?
Wordt wintersport ons te makkelijk gemaakt?

Nog niet zo heel lang geleden - zo lang skiën we nog niet voor het plezier - was je pas een echte skiër als je de tips van je ski met uitgestrekte arm boven je aan kon raken. Super lange houten ski’s. Lokale Alpenbewoners skieden vaak zelfs op twee verschillende ski’s. Laten we het over de bindingen en de slappe leren schoenen nog maar niet hebben. Het was moeilijk, om de bocht viel men maar de lol was er niet minder om. Tegenwoordig wil de wintersporter strakke pistes, geen buckels, comfortabele schoenen en o-wee als er een stukje met skischoenen gelopen moet worden. Deze vergelijking is misschien wat extreem, maar het lijkt soms of het van de moderne wintersporter niet meer moeilijk mag zijn.

Vroeger

Vroeger, toen waren buckels heel normaal. Pistes werden niet elke avond geprepareerd en al helemaal niet met zulke geweldige machines als de modernste pistenbully’s. In kleine gebieden werd er nog niet zo heel lang geleden met de ski’s geprepareerd als ze geen bully hadden of als deze was uitgeleend. Mijn vrouw Sandra herinnert zich nog dat ze met haar skiclub de pistes moest prepareren (omhoog stappend met de ski’s). Het spreekt voor zich dat die pistes er minder goed bijlagen dan de biljartlakens van nu. Maar men had net zoveel plezier en de algehele skitechniek werd alleen maar beter. In slechte sneeuw leer je immers beter skiën dan op een biljartlaken, toch?

Skiën op ski’s uit 1930 is toch wel even wat anders…

Carve-ski’s

Tegenwoordig, dankzij de eenvoudig te skiën carve-ski’s kan bijna iedereen na een paar lessen zelfstandig de piste op. Vaak mist het nog aan echte kennis en kunde maar deze ski’s zijn zo makkelijk dat wintersporters zich koning te rijk voelen. Toen het nog lange rechte latten waren was dit wel wat anders. Men nam regelmatig les: een bocht parallel skiën op rechte latten was niet iets dat je even deed. Begrijp me niet verkeerd, het is geweldig dat de moderne wintersporter op een eenvoudige manier zoveel mogelijk van een skigebied kan zien. Voor een vakantieskiër die zelden meer dan een week in de sneeuw staat zorgen deze makkelijke ski’s ervoor dat je in het hele gebied kan komen. Maar als de condities niet meer perfect zijn, wordt het skiën op deze ski’s voor veel wintersporters te moeilijk.

Veeleisend vs. de mooiste verhalen

Een paar centimeter slush wordt door sommigen als een ramp beschouwd, buckels aan het eind van de dag vermoeiend en ijzige sneeuw ontneemt de grip. Maar is het juist niet leuk dat we in de bergen onderweg zijn. Als alles strak gestreken zou worden zouden we net zo goed in skihallen kunnen blijven skiën, toch? Natuurlijk chargeer ik een beetje, maar de moderne wintersporter wil aan de ene kant de ruige natuur terwijl aan de andere kant de pistes er als een biljartlaken bij moeten liggen. Is het juist niet mooi dat we te maken hebben met verschillende omstandigheden?

Zorgen juist die lastige omstandigheden, die buckels, die slushpistes juist niet voor de mooiste verhalen en herinneringen. De filmpjes die ik heb geplaatst over bijvoorbeeld de Tunnel in Alpe d’Huez, een piste die verre van perfect is en vaak moeilijk is vanwege de steilheid en het feit dat ie niet geprepareerd is, zorgen voor duidelijk meer reacties (en views) dan de gemiddelde perfect geprepareerde blauwe piste. Het zijn deze pistes die het hart van veel wintersporters sneller doen kloppen. Maar tegelijkertijd is er in de reviews van skigebieden en op het forum snel veel kritiek als pistes niet perfect geprepareerd zijn.

Begrijp mij niet verkeerd

Ook ik ben gek op strakke pistes en ik ben blij dat moderne ski’s zo makkelijk te skiën zijn, want daardoor kun je ze ook verder pushen. Maar slaan we af en toe niet een beetje te ver door? Willen we niet teveel zonder er moeite voor te hoeven doen (lessen en clinics)? Want zoals een Frans Alpengezegde luidt: “Slechte sneeuw bestaat niet, alleen slechte skiërs (maar soms is iedereen een slechte skiër.)” Wat vinden jullie?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zeker slaan we te ver door…
Maar het is hoe we opgevoed worden door de maatschappij, we willen steeds meer, mooier, en met zo min mogelijk moeite.
Internet heeft daar een groot deel debet aan in mijn ogen. Met voorgekauwde zoektermen als ski in ski out etc.
Het is een kwestie van vraag en aanbod.
Voor mijzelf geldt dat ik er ook gebruik van maak, ook ik vind het prettig om niet enkele honderden meters van de liften af te zitten.
Behalve in het gebied waar ik al vanaf kinds af aan kom, daar slaap ik op een 600meter van de lift. Doch ik heb nooit moeite om dit ochtend wandelingetje naar de lift te maken. Ski’s en schoenen staan in het depot bij de lift overigens.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Wintersport is al lang niet meer het extreme outdoorsporten waar door sommigen zo nostalgisch over gedaan wordt. Het is een speeltuin geworden met speeltuinindeling, speeltuinregeltjes en vaak ook met gebruikers die het niveau speeltuin nog niet ontgroeid zijn. De rest van je stuk is gewoon vooruitgang, tegenwoordig kan dat en als het toen had gekund, was het toen ook gedaan waarschijnlijk

Wintersport is al lang niet meer het extreme outdoorsporten waar door sommigen zo nostalgisch over gedaan wordt. Het is een speeltuin geworden met speeltuinindeling, speeltuinregeltjes en vaak ook met gebruikers die het niveau speeltuin nog niet ontgroeid zijn. De rest van je stuk is gewoon vooruitgang, tegenwoordig kan dat en als het toen had gekund, was het toen ook gedaan waarschijnlijk

Userd op 12 dec 2018 07:34

Ben het hier wel mee eens. Vooruitgang is hier denk ik het juiste woord. Ieder bedrijf wilt beter en goedkoper worden dan de concurrenten om maar zo veel mogelijk te verdienen. Dit is zo bij skigebieden en skimerken maar ook bij bijv. vliegtickets en hotels.

Dit alles zorgt er voor dat het gemakkelijker is ooit te gaan skiën en ook nog eens goedkoper. Dit zorgt weer voor (meer) debielen op de piste :)

Wat hebben skiers en boarders gemeen? Ze kunnen beide niet skiën

Ik denk dat iedereen graag (winter)sport op zijn eigen niveau en als dat niveau wat minder is, dan kan een niet of slechtgeprepareerde piste je pret best een beetje bederven.

Iedereen gaat op wintersport. Met een modaal inkomen in de voorjaarsvakantie kan volgens mij, je ziet mensen op ski’s die thuis de auto pakken naar de snackbar om de hoek, toch in de sneeuw. Dat is toch prima?

Extremen kan je volgens mij nog steeds opzoeken, maar piste skien is dat (gelukkig) niet meer.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Hmmmmm, de strakke biljartpiste in de ochtend met een centimetertje verse vlokjes er op…
kwijl
wegdroom

Die ski’s uit het eerste filmpje, ik heb verdorie leren skiën op ski’s met een gelijkaardige ‘binding’, begin '80. Thuis nog de versleten staaldraad zelf ineen gevlochten. Vreselijk, zeker omdat nagenoeg alle andere skiërs al ‘echte’ moderne bindingen hadden en ik me behoorlijk belachelijk voelde.

Bla, bla, bla.

Wintersport mag niet meer moeilijk zijn, omdat men het voor iedereen toegankelijk wil maken. Dat was het vroeger ook absoluut niet. En nu, dankzij de nieuwe technieken, wel.

Natuurlijk MAG het wel. Niemand houd je tegen om met de ski’s op de foto nog de piste af te gaan ;-) . aar als iets te moeilijk is, is het vaak ook niet meer leuk. Behalve voor de mensen die het daadwerkelijk leuk vinden om iets nieuws te leren en houden van het leerproces.

En de meeste mensen houden van het doen, niet van het leerproces. Getuige het niveau van veel skiërs/snowboarders :-p

Misschien moeten we de naam wintersport ook aanpassen. Voor het merendeel is het volgens mij een wintervakantie. Sporten? Ik zie geen zweet bij die mensen, hoogstens als de ski jas wat te warm is.

Tijd voor een uitpakparty?!

Voor mij geldt nog steeds dat afwisseling het leukste is: soms een strakke piste waarbij je de ribbels door je hele lichaam heen voelt, dan weer een stukje buckels, wat poeder en aan het einde van de dag een stukje slush. In maart maak ik het regelmatig mee op één dag. En dan blijkt wel dat ik “gedegen” les heb gehad. Want waar mijn medeskiërs regelmatig mopperen, ga ik vaak met een big smile naar beneden. Er is één uitzondering: een stukgeskiede, overbevolkte piste van kunstsneeuw. Vaak noodzakelijk kwaad om het laatste stukje van de (dal)afdaling te kunnen doen, maar wat een drama is dat. Doe mij dan maar “gewoon” een zwarte buckelpiste.

In maart in La Rosière geskied in een koude week met veel sneeuw. Ik ben geen meter buiten de piste geweest en dat was ook helemaal niet nodig: je kon gewoon poederskiën op de piste. De beste leerschool voor (bijna) iedereen, want de risico’s zijn beperkt (de pistes waren gewoon open). Maar waar was iedereen toen? Waarschijnlijk in de wellness, want de pistes waren zo goed als verlaten. Een gemiste kans dus!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

En iedereen die dit leest en nog nooit heeft geskied denkt nu misschien, ik koop een paar ski’s, lessen zijn overbodig en ik ga gewoon. Denk het niet.

Hen48

Dat filmpje in kledij en al.
Het zou toch gaaf zijn als er skigebieden ieder jaar een nostalgie week(end) organiseren en dat iedereen dan zo de piste af moet komen. Met ouderwets geprepareerde pistes. En de prijzen vermeld staan in de oude munt eenheid.
De stoelverwarming en overige niet noodzakelijke attributen, uit gezet worden.
Dat moet toch machtig mooie plaatjes opleveren en een geweldige ervaring voor mensen als ik, die die tijd niet hebben meegemaakt maar wel wegsmelten bij de platen van vroeger. Die de bergen en moeder natuur respecteren als ze door de sneeuw zoeven.
Een keertje per jaar, moet toch wel kunnen?
Dan is de rest van het jaar de piste terug van de moderne tijd.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Het heeft echt niet alleen met niveau van doen, maar juist veel met instelling. Ik zie hier regelmatig(zoals ik vorige week al zei) juist ervaren wintersporters zich afvragen of er in lager gelegen gebied X nog wel te skiën is, half maart met al die slush… Goed enerzijds is dat natuurlijk onwetendheid, die wel een bepaalde publieke opinie voedt overigens, maar anderzijds geldt natuurlijk “ieder zijn ding”. De meesten zijn denk blij dat ze glijden en zien skiën niet als sport waarin ze echt beter willen worden. En verder wil je je doodgepamperde leventje op vakantie natuurlijk gewoon voortzetten.

Overigens les ik ook niet :), dus waarschijnlijk eeuwig beginner.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Voor mij is het ook leuker en makkelijker op mooie strak geprepareerde pistes. Maar gezien de meer dan waarschijnlijke verdere opwarming van de aarde en het toenemend aantal mensen die op wintersport gaan, zullen slush en buckels imo enkel maar toenemen. En dan zie je idd, ook mensen die redelijk tot goed kunnen skiën, nogal sukkelend naar beneden komen.

Daarom ben ik die hele warme maart in 2017 in Serfaus bewust de slush gaan opzoeken na de middag. Om bij te leren en meer vertrouwen te kweken in dergelijke omstandigheden. In de vroege voormiddag de strakke hoge pistes opzoeken, en wanneer de massa daar begint toe te komen weer richting het dal. Van de nood een deugd maken dus.

Ook iets dat bij veel wintersporters zowat not done is: een gewone 2zit liftzonder kap of verwarming, stel je voor dat je daar moet gaan inkruipen zeg :-)

*bericht bewerkt door Denis op 12 dec 2018 09:38

Een beetje werken op de piste geeft nog zoveel voldoening. Wanneer het lekker stijl of glad is of net heel hobbelig, netjes met techniek eraf komen: op zo’n momenten ontdek je wat je nog kan bijleren aan techniek en stijg je weer een beetje qua niveau.
Zonder uitdagingen geen groei.
Het grootste nadeel aan het feit dat wintersport toegankelijker is voor iedereen, is dat er meer mensen op de piste te vinden zijn die de risico’s niet of onvoldoende inschatten. Ik ben blij dat ik lessen gevolgd heb en ben ook een strenge lesgever, als gevolg daarvan.

Leuk stuk! Elke vakantie nemen we een paar lesjes, en de sneeuw en pistes zijn steeds weer anders. Dat maakt het leuk. Heerlijk voldaan na een dag buiten!

Waarom? Omdat lastige omstandigheden zoals buckels en slush niet goed zijn voor het ego van veel zelfbenoemde vergevorderde skiers 😂

Omdat het heel erg duur is?

Ik ben als gemiddelde en nog niet heel ervaren skieer blij met de moderne techniek en materialen die mij in staat stellen om op de meeste pistes veilig en met plezier beneden te komen. Natuurlijk probeer je ieder seizoen weer beter te worden en je techniek te verbeteren. Met 1 of in een goed jaar 2x een week wintersport duurt het wel een paar jaar voordat je jezelf onder alle omstandigheden perfect onder controle hebt en als modern materiaal mij daarbij helpt ben ik er blij mee. Dat wil niet zeggen dat we zelf geen moeite moeten doen.

De afwisseling in gebied, ondergrond en weersomstandigheden maken het juist leuk, zorgen voor de nodige variatie en het is juist leuk om je daaraan aan te moeten passen. Wil je dit kunnen zal je er inderdaad wel moeite voor moeten doen maar de beloning is groot als je overal in het skigebied kan komen

Ben ik dan de enige die niet van strak geprepareerde piste houdt?
Ik heb liever wat losse sneeuw op de piste, dat vindt ik makkelijker met de zitski

Follow the money: Een toevallig gesprek met de directeur van een Italiaans skigebied heeft me wijzer gemaakt. “ Wij (lees : de goede skiërs uit het dorp zelf) vinden het ook niet altijd nodig dat er zo strak geprepareerd wordt maar veruit de meeste toeristen die hier komen zijn mensen die één week in het jaar skiën- en dus qua techniek geen wonderen- en daar moeten we het van hebben voor de inkomsten. De meeste mensen willen lekker ontspannen skiën over toegankelijke pistes en wij zorgen daarvoor. Dan zijn de toeristen blij en komen ze misschien volgend jaar weer: goed voor de verdiensten. Slecht onderhouden- en dus moeilijke- pistes zijn bovendien geen reclame voor ons bedrijf. Want het blijft een bedrijf met een product, en we hebben de technische mogelijkheden om een heel seizoen lang goede pistes ‘te verkopen’. Willen mensen meer uitdaging, dan kunnen ze altijd nog off-piste gaan”

ik betaal ± 300 euro voor een skipas, dan wil ik niet een week lang gare buckeltjes pakken.
Daarnaast heeft het niet heel veel zin om een week lang je techniek te gaan verbeteren en dan volgend jaar weer opnieuw te moeten beginnen.

*bericht bewerkt door iesjkoeltour op 12 dec 2018 13:05

Vind dit een beetje van het gehalte waarom rijden we niet nog met z’n allen in een oude t-ford op onverharde wegen. Dat was ook onhandig.

Materiaal is beter geworden, zowel skis/ snowboards als om de pistes te prepareren en dat zorgt ervoor dat het meer bereikbaar is, maar ook dat de beteren onder ons meer snelheid kunnen bereiken en plekken buiten de pistes die voorheen onmogelijk leken. De standaard auto is ook bereikbaar voor bijna iedereen, maar echt racen is nog altijd voor weinigen bereikbaar.

Nostalgie is mooi. Je leert, ziet en ervaart hoe men vroeger dingen heeft gedaan, gemaakt en/of beleefd. In een nostalgisch skigebied skiën doe ik graag zo af en toe. Een oude eenpersoonslift, een niet of deels geprepareerde piste en wat terrein om in te spelen. Heerlijk als de tijd zo eens heeft stil gestaan! Bovendien staat daar tegenover ook een aantrekkelijk prijskaartje.

Vooruitgang behoort echter tot het leven. Alles wordt steeds moderner, en dat is ook prima zo. Autorijden wordt steeds makkelijker en veiliger, de computer heeft veel werk makkelijker en eenvoudiger gemaakt, robots die ons huis stofzuigen en het gras in de tuin maaien, apps die ons herinneren aan onze afspraken etc. etc. En zo wordt ook wintersporten steeds makkelijker, comfortabeler en aangenaamer gemaakt. Is dat een probleem? Nee, het is een teken van vooruitgang en modernisering. We leven nu eenmaal niet meer in de jaren '50 en '60.

En inderdaad, als ik 300 euro voor een skipas betaal, dan mag ik daar ook wel het nodige voor terug verwachten. Strak geprepareerde pistes en een degelijk liftennet is wel het minimum. Dat heeft niks met goed en/of slecht kunnen te maken, maar alles met de service die ik voor een bepaalde prijs van een gebied kan en mag verwachten. Als ik nostalgie wil ervaren, dan zal ik bewust voor een totaal ander skigbied kiezen. En om lekker kilometers te vreten zijn strakke pistes gewoon lekker. Ja, ik kan me gaan uitsloven op uitdagende buckelpistes, en dat is beslist een paar keer leuk, maar de hele dag in een gebied van 300 km? Nee, dan bedank ik en kies wel voor een skitour ver buiten de drukte met ongespoord terrein.

@Tiny-M: Amen!

*bericht bewerkt door Frans op 12 dec 2018 13:58

Elk voordeel hep z’n nadeel. De auto’s zijn veel beter en makkelijker bestuurbaar en ons NL wegennet is zo belachelijk goed geoptimaliseerd dat je 80% van de tijd eigenlijk niet op hoeft te letten. Maar ik denk dat daardoor, door de bank genomen, de chauffeur van nu minder vaardig en oplettend is dan voorheen. Precies zo met skiën.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen goede pistes… Maar ik kan genieten van slush (daar kan niemand tegenop prepareren) en buckels… daar heeft vooruitgang toch niets mee te maken?

Click. Click. Peace

Wij, mijn man en ik zijn nog op zulke skies en schoenen begonnen en dat was eind jaren 60. In die tijd waren we 14 dagen aaneengesloten op wintersport tijdens de vakantie (nu niet meer te betalen)en hadden we ook de volle 14 dagen les. Iedereen deed dat en ik heb ontzettend leuke en gezellige herinneringen aan die kleine ski-klassen met één vaste leraar.Na de lessen doken we met elkaar het enige (sport) café in, waar we alle andere klassen troffen. Tegenwoordig schijnt men voor straf op les te “moeten”. En dat is op de pistes te merken, helaas!

Ik heb het nog geleerd op die lange latten, en dan kon je als flexibel lerend kind in jaar 3 stemmschwungen en in jaar 5/6 parralelschwunge/christiana. Mijn techniek profiteert er nog steeds van, ook op de carve skietjes, hoor!

Wat ik leip vind, en waarom ik ook maar een helmpje ben gaan dragen, is dat mensen wel de snelle motor hebben en vrij vlot vrij snel technisch kunnen skiën, maar totaal de alpiene ervaring missen om met die snelheid te kunnen omgaan: pistes lezen, gevaarlijke (kruis/blinde) punten herkennen, stoppen aan de zijkant van de piste, achter mensen langs skien ipv voorlangs en je eigen lichaam kennen bij vermoeidheid en dus verminderende coordinatie.

Dat maakt skien weliswaar schijnbaar makkelijker, maar m.i. ook steeds riskanter.

Begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen goede pistes… Maar ik kan genieten van slush (daar kan niemand tegenop prepareren) en buckels… daar heeft vooruitgang toch niets mee te maken?

Rogier op 12 dec 2018 14:16

Slush is fantastisch! Maar vind er weinig moeilijks aan eerlijk gezegd, maar dat komt wellicht doordat ik snowboard? En de nieuwere skis maken het makkelijker. Da’s prima toch?

Begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen goede pistes… Maar ik kan genieten van slush (daar kan niemand tegenop prepareren) en buckels… daar heeft vooruitgang toch niets mee te maken?

Rogier op 12 dec 2018 14:16

Slush is fantastisch! Maar vind er weinig moeilijks aan eerlijk gezegd, maar dat komt wellicht doordat ik snowboard? En de nieuwere skis maken het makkelijker. Da’s prima toch?

Tiny-M op 12 dec 2018 16:02

Dan ben jij dus niet degene waar het over gaat… Er zijn er velen die al steen en been klagen als het een beetje begint te ontdooien.

Maar tegelijkertijd is er in de reviews van skigebieden en op het forum snel veel kritiek als pistes niet perfect geprepareerd zijn.

Het artikel gaat over een veranderde attitude die mogelijk mede wordt veroorzaakt door nieuwer, eenvoudiger materiaal. Het is geen aanklacht tegen vernieuwing an sich.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik ben gewoon niet zo’n goede skiër en vind het heerlijk om in de winter actief te zijn. Hoe langer de piste glad (en het liefst geribbeld) is, hoe meer ik er van geniet.
Soms zie ik filmpjes van échte skiërs, daar geniet ik van als ik er naar kijk, maar weet toch dat ik daar niet aan hoef te beginnen. Dat heb ik ook als ik kijk naar bijv. kitesurfen en andere extreme sporten. Prachtig, maar voor mij veel te moeilijk.
Was skiën ook zo gebleven, dan was ik er nooit aan begonnen. Nu is het een makkelijke sport waar ik aan mee kan doen. Vanaf komende zaterdag zes weken lang onafgebroken, met hopelijk zo weinig buckels en veel zonnige dagen. Ik ben al maanden aan het aftellen :-)

Peter Pos

Het is natuurlijk vloeken in de kerk, maar geef mij maar een strakke blauwe piste, een mooi stukje offpiste waar ik met een verwarmde lift wordt afgezet, een snowboard dat mij niet elk moment met een doodsmak tegen de grond wil werken en vervolgens een knap modern restaurant.

Ik kan me niet voorstellen dat je een afdaling als ‘Le tunnel’ echt voor je plezier doet. Volgens mij gaat het alleen maar om de sterke verhalen achteraf.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie