Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Van kwakkelweer naar winter, maar minder sneeuw?

Roel op 07 december 2018· 31 reacties

Nog erg groen in het dal, Stuben, Oostenrijk

Het wachten is op het weekend. Tot gisterochtend zorgde een zwak front aan de noordwestkant van de Alpen nog voor wat sneeuw met een redelijk lage sneeuwgrens. In de middag klaarde het op de meeste plekken op en steeg de temperatuur. Het is de voorbode van wat ons vandaag te wachten staat al zal het snel gedaan zijn met het zonnige weer. We staan aan het begin van een nordstau maar de hoeveelheden staan onder druk!

Vandaag zonnig en warm

In vrijwel het gehele Alpengebied wordt het vandaag een aardige dag met vooral in de west- en zuidalpen veel zon. In Oostenrijk zal het wisselend bewolkt blijven. Net als bij ons is het in de Alpen vandaag erg zacht met in de laagste dalen temperaturen tot ongeveer 13 graden en een nulgradengrens ruim boven de 2000 meter.

Het zonnige weer is zoals gezegd van korte duur, want vanavond arriveert vanuit het westen al de eerste storing in Zwitserland. In de nacht breidt de neerslag zich uit over de gehele noordkant van de Alpen. Omdat de warmte nog niet echt is verdreven, ligt de sneeuwgrens aanvankelijk vrij hoog. In de loop van de nacht zal deze dalen tot ongeveer 1000 meter hoogte. De skigebieden in de zuidalpen zullen, met uitzondering van die dicht tegen de alpenhoofdkam liggen, het vrijwel droog houden.

Mooi weer en veel sneeuw in Vars, dit gebied opent morgen

Onstuimig weekend met schommelende sneeuwgrens

Het lagedrukgebied wat op dit moment boven Schotland ligt gaat vervolgens het weer domineren. Dit verplaatst zich langzaam maar zeker naar het oosten, waardoor de Alpen geleidelijk in een noordwestelijke stroming komen te zitten. Voor het zover is ligt de sneeuwgrens aanvankelijk vrij hoog, en kunnen lagergelegen skigebieden nog regen meepakken. Vooral in de nacht van zaterdag op zondag kan de sneeuwgrens tijdelijk weer stijgen tot ongeveer 1800 meter, maar vanaf zondagmiddag stroomt koudere lucht binnen waardoor het ook in de lagere dalen kan gaan sneeuwen.

In Val Thorens zal het continu sneeuwen, maar minder dan eerst berekend

Sneeuwhoeveelheden onder druk

De hogergelegen gebieden hebben nauwelijks last van de schommelende sneeuwgrens. In de noordalpen kan er lokaal meer dan een meter sneeuw vallen. Koploper was de Arlberg, maar dit kan de komende dagen nog wat schuiven. In Frankrijk zijn de berekende hoeveelheden door enkele modellen al teruggeschroefd omdat de luchtdruk vanuit het westen sneller lijkt te stijgen dan de modellen eerder berekenden. Het is te hopen dat dit zich niet verder doorzet richting Oostenrijk, want dan valt er ook in de rest van de noordalpen een stuk minder. De stormachtige wind is een ander dingetje, die kan er dit weekend (en dan met name zondag) voor zorgen dat liften zullen moeten sluiten en de weersomstandigheden in het hooggebergte bar en boos zijn. Let dus op!

Hier in Colfosco wordt weinig sneeuw verwacht

Aan de zuidkant van de Alpen blijft het ook de komende dagen overwegend droog en zonnig, ook al gaat het flink waaien. Wel wordt het vanaf maandag ook hier aanzienlijk kouder. Voor hoe lang is niet helemaal duidelijk. In de tweede helft van de week komen er vanuit het westen storingen dichterbij, maar of en waar deze sneeuw gaan veroorzaken is nog niet duidelijk.

Volgende week ook koud in het Sauerland

Voor een pak natuursneeuw is de lucht in het Sauerland nog te warm. De meeste neerslag die hier dit weekend naar beneden komt zal als regen vallen. Pas vanaf maandag koelt het ook hier af en daalt de sneeuwgrens, maar valt er niet meer dan een enkele sneeuwbui. Dinsdag daalt de temperatuur ver genoeg zodat de sneeuwkanonnen aan zouden kunnen. Niet duidelijk is nog voor hoe lang, ook dat heeft met die opdringende hogedruk te maken vanuit het westen. Al met al toch ietsje minder rooskleurige ontwikkelingen ten opzichte van gisteren, reden om nog harder te duimen dat de berekeningen vanavond weer de positieve kant opslaan.

Zondag

Zondag zal Henri mijn weerbericht overnemen. Naast het feit dat hij heel veel van liften en skigebieden weet is hij als student Meteorologie bijna klaar aan de universiteit in Wageningen. Hij kan jullie dus prima bijpraten over de spannende ontwikkelingen die gaan komen. Wordt vervolgd.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Shane7 december 2018 · 09:18

Denk je dat het allemaal in kannen en kruiken is, wordt het toch ineens nog een thriller… ;)

I can stick uphill ice, on my saucer...
HarleySnowball7 december 2018 · 09:19

Eh, en wat gaat Roel doen?

HarleySnowball
Piefke7 december 2018 · 09:59

Denk je dat het allemaal in kannen en kruiken is, wordt het toch ineens nog een thriller… ;)

Shane op 7 dec 2018 09:18

Zolang het dan geen horror wordt is het prima😋

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Frnzxl7 december 2018 · 10:08

Het bericht dat je wist dat zou komen.

@Roel is het niet mogelijk een model te bouwen dat standaard de verwachtingen met 75% terugschroeft.
nu krijgen we toch eigenlijk altijd 2 dagen van tevoren te horen dat het toch weer tegenvalt.
Van 120-150 cm in FRankrijk terug naar 30 en een twifelachtige mogelijk tegenvallende sneeuwgrens. Ik betrap me erop dat ik er, gedreven door hoop, steeds weer intrap.
Als we nou eens standaard extreem conservatief zouden forecasten dan is dat veel realistischer uiteindelijk. En zo heeeel af en toe heb je dan een meevaller.

Gaston7 december 2018 · 10:09

De modellen lijken vaak te overdrijven en hoe korterbij de dump komt hoe verder ze ‘afschalen’. Of is dit een selectief geheugen @Roel

Tijd voor een uitpakparty?!
Rogieradmin7 december 2018 · 10:11

Wat mij betreft is dat is een selectief geheugen…

Zo viel er vorige week vrijdag bij mij ipv voorspelde 5 cm bijna 20. En ook viel er maandag hier heel veel meer neerslag dan vooraf berekend. (Helaas was dat wel veel regen ;-) )

Als het tegenvalt dan merken we het, en als het meevalt is het alleen maar gaaf en staan we er verder niet echt bij stil. Maar ik heb ook regelmatig dumps veel heftiger zien uitpakken dan voorspellingen.

Click. Click. Peace
Rogieradmin7 december 2018 · 10:12

Maar misschien heeft @Roel (die vandaag vrij is) wel meer info over.

Click. Click. Peace
StevenGeerts7 december 2018 · 10:13

Mijn gevoel is dat de voorspellingen inzake sneeuwverwachtingen altijd veel te rooskleurig zijn en op het moment zelf fel moeten worden afgezwakt. Misschien moet eens een analyse gemaakt worden in hoeveel gevallen de voorspellingen op minder uitdraaien dan aanvankelijk gedacht, daar een model mee maken (bv -30% want het is bijna nooit meer dan verwacht) en dat toepassen op de voorspellingskaarten :-)

Shane7 december 2018 · 10:17

Hahahaha, het @DrPhil effect doet zijn intrede. Als je een zaadje maar vaak genoeg plant ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Matthias1237 december 2018 · 10:18

Mijn gevoel is dat de voorspellingen inzake sneeuwverwachtingen altijd veel te rooskleurig zijn en op het moment zelf fel moeten worden afgezwakt. Misschien moet eens een analyse gemaakt worden in hoeveel gevallen de voorspellingen op minder uitdraaien dan aanvankelijk gedacht, daar een model mee maken (bv -30% want het is bijna nooit meer dan verwacht) en dat toepassen op de voorspellingskaarten :-)

StevenGeerts op 7 dec 2018 10:13

Ben je de afgelopen winter al weer zo snel vergeten? Het is de afgelopen winter regelmatig voorgekomen dat dorpen volledig insneeuwden terwijl er geen extreme neerslag was voorspeld.

Born to Ride
DrPhil7 december 2018 · 10:24

Geen extreme neerslag was voorspeld?
Voor Zermatt was toen zes meter voorspeld.
Uit sommige zaadjes bloeien de mooiste bloemen, @shane 😉

Gaston7 december 2018 · 10:28

@Rogier maar waar jij woont lijkt t juist altijd méér dan voorspeld. Elk jaar die filmpjes van ‘we vonden de mooiste hellingen, overwacht’ 😉

Tijd dat ik die regio ook eens bezoek.
Enfin, we dwalen af.

Tijd voor een uitpakparty?!
Tiny-M7 december 2018 · 10:28

Ik herinner me van vorig jaar nog wel dat telkens die sneeuwgrens erg tegenviel, alleen maar regen…

Maar ok, we gaan zien wat er valt zondag.

dan587 december 2018 · 10:30

En die bloemen uit de tuin van @DrPhil bloeien al voor de derde keer.😁

Born to run. B.S.
Rogieradmin7 december 2018 · 10:35

Waar hebben we het over, er staat nog steeds aardig wat sneeuw op de voorspelling.

@Tiny-M Hebben we het over dezelfde winter? Het was redelijk zacht, maar de koude periodes vielen vaak perfect…

Volgens mij onthouden we het vooral als het tegenvalt en vergeten we het (of vinden we het normaal) als het meevalt.

Als ik terugdenk (maar dat is niet gestaafd aan enige statistiek ;-) net als iedereen die roept dat er altijd minder valt) komt het bij mij in de buurt even vaak voor dat er meer sneeuw valt dan verwacht. Ook is het verstandig om alle verwachtingen van meer dan zes dagen met een korrel zout te nemen, en het slechts als indicaties te zien…

Click. Click. Peace
Tiny-M7 december 2018 · 10:41

@Rogier: was vooral in de periode december/januari. En dan vooral Frankrijk/Zwitserland. Uiteraard selectief. Je kan de foto’s nog ergens terugvinden in de blogs van Roel met modderstromen door de straten.

Quick7 december 2018 · 10:50

Ik denk dat de kern inderdaad is dat we te ver vooruit willen kijken. Hartstikke leuk dat er over een aantal dagen in de modellen de heftigste neerslagpieken tevoorschijn komen, maar dat wil nog niet zeggen dat het uitkomt. Het blijft lastig om honderd procent nauwkeurig het weer te voorspellen, al is dat maar één dag van tevoren. Met de Alpen en haar micro-klimaten is dat nog lastiger dan voor Nederland.

Uiteindelijk blijft een model van de cumulatieve verwachting een model, en is het gewoon afwachten wat er uiteindelijk aan neerslag gaat vallen. Ik ben ook lichtelijk teleurgesteld, want had graag meer sneeuw voorspeld gezien, maar zo gaat het nou eenmaal. Een hogedrukgebied dat zich anders ontwikkelt dan eerder gedacht kan altijd gebeuren.

Keep up the good work Roel! Ik neem aan dat je vervanging door Henri alleen voor komende zondag is? :)

*bericht bewerkt door Quick op 07 dec 2018 10:56

Mr. Slow
DrPhil7 december 2018 · 11:00

Uit de oude doos 😉

Matthias1237 december 2018 · 11:02

@DrPhil die hadden ze ook echt nodig, want wat een chaos was dat.
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/lawine-expert-waarschuw…

Born to Ride
Rogieradmin7 december 2018 · 11:03

Keep up the good work Roel! Ik neem aan dat je vervanging door Henri alleen voor komende zondag is? :)

Quick op 7 dec 2018 10:50

Ja in principe wel natuurlijk en op andere dagen dat Roel vrij is en/of hij over strakke pistes knalt ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 07 dec 2018 11:14

Click. Click. Peace
Quick7 december 2018 · 11:08

[…] en/of hij over strakke pistes knalt ;-)

Rogier op 7 dec 2018 11:03

Wat een leven! ;)

Mr. Slow
Alke7 december 2018 · 13:39

Wat mij betreft is dat is een selectief geheugen…

Zo viel er vorige week vrijdag bij mij ipv voorspelde 5 cm bijna 20. En ook viel er maandag hier heel veel meer neerslag dan vooraf berekend. (Helaas was dat wel veel regen ;-) )

Als het tegenvalt dan merken we het, en als het meevalt is het alleen maar gaaf en staan we er verder niet echt bij stil. Maar ik heb ook regelmatig dumps veel heftiger zien uitpakken dan voorspellingen.

Rogier op 7 dec 2018 10:11

Ben ik niet mee eens, let er nu al een paar jaar echt specifiek op en het is echt zo dat de modellen eerst altijd meer sneeuw voorspellen en dat later weer terugdraaien naar minder. Ditzelfde geldt trouwens voor de zomer waar eerst meer regen wordt voorspelt en later dit ook weer wordt teruggedraaid.

*bericht bewerkt door Alke op 07 dec 2018 13:40

Life is fun, so enjoy it
Edwin.7 december 2018 · 13:40

Waar je je al druk over kan maken. Het is het weer, mensen. Niet te vertrouwen

Not all who wander are lost
Rogieradmin7 december 2018 · 13:49

@Alke Heb je dit ook ergens opgeslagen of in een sheet staan? Dat zou super informatie zijn.

Click. Click. Peace
Edwin.7 december 2018 · 17:40

@Alke Heb je dit ook ergens opgeslagen of in een sheet staan? Dat zou super informatie zijn.

Rogier op 7 dec 2018 13:49

Volgens mij zijn weergegevens redelijk goed terug te halen, maar weet niet tot in welk detail. Maar aan de andere kant koppelen mensen aan een voorspelling vaak gelijk een verwachting. Het weer/de meteorologie is gewoon lastig en heeft zoveel invloeden dat het soms tot een uur voor “tijd” nog kan veranderen door allerlei factoren en veranderingen.

De mensen worden nou eenmaal euforisch van bepaalde dingen en hier is dat van grote hoeveelheden sneeuw. De weerman, in dit geval Roel, brengt dat altijd goed en zo realistisch mogelijk en vooral hoe de kaarten op dat moment bij liggen. Zo nemen sites dat ook van diverse weermodellen over. De 1 betrouwbaarder en beter dan de ander.

De bronnen worden de laatste jaren en zeker ook de laatste maanden wel steeds moderner, sneller en beter. De super hd/hoge resolutie modellen zijn vrij nauwkeurig in voorspellingen betreft het weer. Maar die zijn vaak 48 uur voor tijd ook beschikbaar. Wij, de mensen, willen graag weten wat er gaat gebeuren over 3/4/5/6 dagen. Dat daar dan het nodige over wordt gezegd en gelezen in sneeuwverwachtingskaarten is natuurlijk leuk en ook best nuttig. Maar de runs van de modellen komen over het algemeen elke 6 uur met nieuwe kaarten, dus je kan er rekening mee houden dat er nog wel eens iets anders zal gaan dan iemand wil/verwacht. Je kan er rekening mee houden en persoonlijk vind ik de weerberichten hier uiterst professioneel.

Maar mensen moeten wel bedenken dat er gewoon veel invloeden (kunnen) zijn die veranderingen teweeg kunnen brengen. dat zal altijd zo blijven. het is eigenlijk “nooit” goed. En daarnaast zijn de Alpen niet het makkelijkste gebied voor het weer. Misschien dat het soms te makkelijk en te snel wordt overgenomen in sneeuwverwachting sites, maar hoe wil je dat veranderen? Vaak ook geautomatiseerd…

Je moet ook niet altijd TE hoge verwachtingen gaan krijgen.

Not all who wander are lost
Matthias1237 december 2018 · 18:02

En sommigen halen er altijd de verwachtingen van bergfex bij en gaan vervolgens dan hier lopen verkondigen dat er minder valt dan bergfex aangaf. Bergfex geeft gemiddeld altijd 2 a 3x zoveel sneeuw af als deze website. Een beetje hetzelfde als een Renault kopen en de kwaliteit van een Duitse auto verwachten en vervolgens bij de garage van dat Duitse merk gaan zeuren dat je auto kwaliteit niet goed is.

Born to Ride
Frnzxl7 december 2018 · 19:29

Vrienden. Ik heb geen kritiek op Roel. Hij interpreteert de modellen en dat is goed.
Echter de modellen zijn standaard te optimistisch.
Voor de westalpen geldt bijna altijd op het laatste moment:

  • Veel minder sneeuw
  • een hogere sneeuwgrens dus meer regen
  • De kou komt er pas in als het front al bij de Arlberg is gearriveerd en de zon in Frankrijk gaat schijnen.
    Dat is echt een patroon. Dus dat wetende zou ik zeggen bouw die correctie in inde modellen. Of hanteer gewoon 2 dagen als betrouwbare termmijn en niet 5 of 6. Ook een optie.
    En ja, ik laat me altijd weer meevoeren door die krachtige wens, vader van de gedachte.
Tim.7 december 2018 · 19:35

Dat krijg je als iets vanuit het westen komt zoon storm. Daarom zijn de NW en N-stau een stuk safer qua sneeuwgrens.

tum8 december 2018 · 07:26

Ik kijk nu op de dalafdaling van Ischgl, dr is iets gevallen maar niets noemens waardig, wellicht (hopelijk :)) boven meer.

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Tiny-M8 december 2018 · 08:58

Ja hoor, gisteren zou het vandaag nog droog blijven in Tignes, staat er vandaag wel sneeuw op de kaart voor vandaag. We gaan het zo zien.

Plaats een reactie