Veel sneeuw onderweg voor Oostenrijk

Roel op 13 mei 2014· 22 reacties

null
Vochtig en lage sneeuwgrenzen deze week (Gargellen gisteren, 1435m)

Wat afgelopen winter niet wilde lukken lijkt nu schering en inslag. Uitgebreide sneeuwval in de Alpen. Het is deze week zelfs uitgesproken slecht. Het is waterkoud, er valt regen en vanaf enige hoogte valt al sneeuw. In Oostenrijk donderdag en vrijdag zelfs heel veel!

Langste dag
Om het in perspectief te zetten, het is nog maar een dikke maand tot aan de langste dag maar de winter is dus helemaal terug. Is dat niet overdreven Roel? Nee, zeker niet als je het vergelijkt met de winter die we gehad hebben. Het is deze week frisser dan in menige hoogseizoenweek een paar maanden terug.

Dat komt door lucht van noordelijke oorsprong waar we in terecht zijn gekomen, en omdat de Noordzee ook fris is warmt deze maar weinig op. Wel komt er een hoop vocht mee en de eerste dagen geeft dat talrijke buien in het hele Alpengebied. Sneeuw valt vanaf een hoogte van 1000 tot 1600 meter. Verschillende wintersportdorpjes gaan dus weer wit kleuren zoals Gargellen bovenaan, maar wat denk je van dit ‘blizzardbeeld’ van gisteravond vanaf de Faschinajoch eveneens in Vorarlberg.

null
12 mei: winter op de Faschinajoch (Oostenrijk)

Oosten van Oostenrijk: maak je borst nat!
De komende dagen wordt het langzaam nog wat erger en dan vooral voor de oostelijke delen van Oostenrijk. Een hogedrukgebied gaat vanuit Frankrijk voor meer zon zorgen maar zorgt in Oostenrijk juist voor een aantrekkende noordenwind, later zelfs noordoostenwind. Een echte nordstau is zich donderdag aan het ontwikkelen en die houdt waarschijnlijk de hele vrijdag aan.

Resultaat: veel sneeuw in de berggebieden ten oosten van Salzburg (reken op 50cm tot een meter!) maar ook elders in Oostenrijk wordt het onstuimig. Er valt minder sneeuw maar de noordenwind waait stormachtig en op de gletsjers wordt het ijzig koud. Pas aankomend weekend is het ergste voorbij en kunnen we voorzichtig een balans opmaken.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hmmm, winter in zomer, ik zeg doen :P

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Het is niet raar in deze tijd van het jaar, maar na de afgelopen sneeuwarme winter, oogt dit wel een beetje vreemd.
Krijg er wel direct de kriebels van… :-)

Ik kan er niet zo goed tegen dat constant over een sneeuwarme winter wordt gesproken, terwijl de Zuidalpen ongelooflijk veel hebben gekregen, met alle (ook negatieve) gevolgen van dien. Ingesneeuwde hotels, hele gebieden dicht, lawines, gesneuvelde skiliften… Iets meer nuance (al was het maar het onderscheid tussen Noord- en Zuidalpen) zou op zijn plaats zijn.

Ik begrijp dat de meeste Nederlanders bijna uitsluitend naar Oostenrijk kijken als het om wintersport gaat, maar om een heel referentiekader te beperken tot dat land lijkt me wat ver gaan.

+GiGi +1

When life gets too complicated.... SKI

@GiGi het was toch ook sneeuwarme winter in Nederland ;) :P

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Genoeg sneeuw in de meiweek zoals hierboven te zien is! De winter heeft alle sneeuw voor het laatst bewaard!!

@GiGi ik heb bewust het woord sneeuwarm niet in de mond genomen. Dat is niet terecht om de reden die je geeft! Feit is wel dat het een eenzijdige winter was met weinig sneeuw in de meest populaire gebieden. Dit bericht gaat op de eerste plaats over Oostenrijk, populair en afgelopen winter overwegend sneeuwarm.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat ben ik blij toch nog wat sneeuw te zien nu :)

Gang is alles

Hééérlijk kon ik het maar meemaken :)

@ markbub 9
heerlijke beelden,ik snak onmiddellijk terug naar de winter,

Sneeuwrijkste dutchweek die ik tot nu toe heb meegemaakt heb.
Overal echt topcondities.
Het zicht meestal minder, maar je kan niet alles hebben.

Bijna winter !

Gooi die skiliften maar weer open in Oostenrijk.

@Gast397: Grappenmaker. De baten zullen niet tegen de kosten opwegen. Laat staan als de liften op dit moment in onderhoud zijn en zich wellicht op het zomerseizoen voorbereiden. Voor de freaks die nog een paar ronden willen skiën zijn de gletsjers geopend die zich beslist ook over de nieuwe sneeuw zullen verheugen.

@Frans ik kan me anders wel herrineren dat afgelopen jaar ergens in juni skigebieden waren die nog voor een paar weken open gingen en sommige enkel de weekenden omdat er toen ook ineens sneeuw viel, ik neem aan dat ze dat alleen maar hebben gedaan omdat ze verwachtte er winst uit te halen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@Birdheart … ja, maar dat is wel wat anders. Nu is het seizoen net afgesloten, zijn de mensen nog verzadigd, en is er niet bijzonder veel publiciteit mee te scoren. In het begin of midden van de zomer is dat net wat anders.

Vorig jaar juni zijn enkele gebiedjes in de Pyreneeën open gegaan: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/3483/Skigebieden-w…. Los van dat het niet echt rendabel is is het natuurlijk wel een echte publiciteitsstunt. Het feit dat Birdheart het onthouden heeft zegt genoeg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel , twijfel je hierbij aan mijn kunde om dingen te kunnen onthouden? :P
De reden dat ik het onthouden heb is omdat de dag dat dat bericht kwam mijn op 1 na laatste werkdag was, dus had genoeg tijd ineens om er gebruik van te, wat niet doorging want iedereen die ik ken moest wel werken :(
en nog een reden misschien wel de belangrijkste waarom ik het onthouden heb is omdat je toen in de giro super mooie ritten hebt gehad wegens de grote hoeveelheid sneeuw, ik hoop dat dat dit jaar ook weer het geval zal zijn :D

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Haha @Birdheart ik zou niet durven ;-)

Het wordt wel een bizarre 7-daagse als ik dat vanavond zo zie. Tot en met vrijdag overvloedige sneeuw in het oosten en orkaanachtige windstoten. Dat wordt opletten met al die bladeren aan de bomen. Volgende week wisselen de lage- en hogedrukgebieden van positie en gaan we richting 30 graden in diezelfde Alpen

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Birdheart: Dat doen ze zoals Roel terecht al aangaf vanwege de (grote) publiciteit. Wie de middelen tot z’n beschikking heeft staan kan dat doen, maar veelal is dat niet het geval. Naast de kosten moet je ook personeel hebben (seizoenmedewerkers zijn in mei vaak al elders begonnen) en zorgen dat de liften niet toevallig in onderhoud zijn, bijv. voor het zomerseizoen. ;)

Jammer hoor, ik zou toch erg graag nog gaan!

Komend weekend een lage sneeuwgrens in bepaalde delen van de Alpen (2200/2400 m)

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie